Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku :D przyniosłam Ci trochę wiosennego słoneczka Obrazek
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku ostatnie jesienne zdjęcia w złoto-czerwonych barwach są bardzo ładne. Wyjątkowo piękny jest wiąz, mógłby być natchnieniem dla malarza. Co do nowego skalniaka to mam wrażenie, że krety Ci trochę pomagały. Pozdrawiam, miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo się cieszę z Waszej wizyty w moim ogrodzie :)

Ewo, brukselka była pyszna, taka lekko skruszona mrozem. Niestety nie z mojego ogródka. Na te butelki mogą być tylko dwa sposoby - albo je wywalę albo zakryję, a nic tak ładnie tego nie zrobi jak rośliny. Niektóre wręcz się proszą, by mogły się przewieszać, więc im to umożliwię.

Dzięki Priam, cieszę się, że Ci się podobały fotki :)

Jolu, słonka dziś rzeczywiście nie brakowało. Chyba trochę w tym Twojej zasługi :wink: A kwiaty jabłoni - to niezwykły wiosenny widok. Dzięki Jolu :!:

Irenko, wiązy są śliczne i chciałbym takiego kolumnowego, którego widziałem w kilku ogrodach.
A krety to kopią ale tam, gdzie nie trzeba. Już mam cały trawnik zryty. Ten kopiec pod skalniak ma dość solidny szklany fundament więc myślę, że tam krety się nie pofatygują. Zauważyłem, że u mnie panuje jakaś dziwna rejonizacja - krety grasują pod trawnikiem, a nornice na rabatach. Jedyne sensowne wytłumaczenie to w gustach kulinarnych tych zwierząt - dla nornic więcej przysmaków na grządkach, a krety podążają za dżdżownicami i innymi robalami, które wolą nieprzekopywaną ziemię trawnika.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Jacek P.... pisze:A krety to kopią ale tam, gdzie nie trzeba.
Jacku, a gdzie powinny kopać? Chyba najlepiej za płotem :lol:
Twoja teoria dotycząca przysmaków nornic i kretów wydaje mi się bardzo trafna.

A u mnie chyba grasuje, oprócz kreta, nie nornica a mysz polna :evil: Kreta już raz złapałam, ale wyniosłam go chyba za blisko, bo prędzej był z powrotem na działce niż ja :;230
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Jacku ogromnie spodobał mi sie Twój post na temat ogródka ziołowego, dokładnie oddaje to co sama myślę na ten temat ale w życiu bym tego tak pieknie nie ujęła w słowa!
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku, ja w tym roku też zaczęłam tworzyć ogród - "kącik ziołowy". Jak znam życie, to będę tam ciągle coś przesadzać, żeby dobrać zioła kolorystycznie i według korzystnego sąsiedztwa ;-) Od wiosny zamierzam na bieżąco wklejać zdjęcia moich ziół, chociaż nie będę jeszcze miała czym się chwalić :-D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

No to będę was podglądać z tym ogródkiem ziołowym.
Dzięki Izie-chatte też chyba będę taki kącik ziołowy robić. :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, będzie mi bardzo miło :-) a ja będę zaglądała do Twojego ogrodowego kącika ziołowego ;-) W najbliższym czasie wybieram się na spacerek po Twoim ogrodzie. Wstyd się przyznać, ale z braku czasu jeszcze u Ciebie nie byłam :oops:
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Halina Kwak pisze:Aniu, będzie mi bardzo miło :-) a ja będę zaglądała do Twojego ogrodowego kącika ziołowego ;-) W najbliższym czasie wybieram się na spacerek po Twoim ogrodzie. Wstyd się przyznać, ale z braku czasu jeszcze u Ciebie nie byłam :oops:
Halinko serdecznie zapraszam.
Do przejrzenia tych stronek trochę będzie. :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dziękuję za zaproszenie :-) Jeżeli jest u Ciebie sporo do zwiedzenia, to posiedzę dzisiaj dużej, jutro niedziela, to będę mogła dużej pospać ;-)
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku dowiedziałam się, że masz problem z kretami i nornicami, też miałam z nimi kłopoty ale znalazłam skuteczny i prosty sposób na krety. Wbij metalowe pręty i zawieś plastikowe butelki, krety wyprowadzą się, natomiast na nornice polują dwa kotki, które przebywają na działce. Od kilku lat mamy spokój.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irena37 pisze:... z kretami i nornicami, też miałam z nimi kłopoty ale znalazłam skuteczny i prosty sposób na krety. Wbij metalowe pręty i zawieś plastikowe butelki, krety wyprowadzą się, ...
Irenko, w tym roku tak zrobiłam, wbiłam metalowe pręty i zawiesiłam na nich puszki po piwie, zobaczymy czy to się u mnie sprawdzi ;-) Słyszałam, że to też dobry sposób na nornice.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zanna pisze:
Jacek P.... pisze:A krety to kopią ale tam, gdzie nie trzeba.
Jacku, a gdzie powinny kopać? Chyba najlepiej za płotem :lol:
Twoja teoria dotycząca przysmaków nornic i kretów wydaje mi się bardzo trafna.

A u mnie chyba grasuje, oprócz kreta, nie nornica a mysz polna :evil: Kreta już raz złapałam, ale wyniosłam go chyba za blisko, bo prędzej był z powrotem na działce niż ja :;230
Witaj Aniu! Niestety same krety obaliły już moją teorię w ciągu ostatnich dni , bo i na grządce pojawił się ich kopiec. O myszach to już nawet nie wspominam, bo one po prostu są i tylko maja respekt przed moją kotką, bo przede mną nie. No i obawiam się, że są też najobrzydliwsze z gryzoni - szczury. Grasowały po mojej piwniczce, sądząc po kupkach...
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hm... jak już jesteśmy przy g..... temacie, to ostatnio na działce widziałam
dziwną, różową! małą kupkę.
Nawet zrobiłam jej zdjęcie, bo była bardzo! intrygująca, no ale
stwierdziłam, że jakoś głupio takie ekstremalne ujęcia wstawiać. :lol:
Mam nadzieję, że to nie szczura. :shock:
A w domku rozpanoszyła nam się myszka. Zanim przyjedziemy z akcesoriami, to
może niezłego podłoże narobić. :(

Piękne te ostatnie Twoje zdjęcia Jacku!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się sporym zainteresowaniem tematem ziół w ogrodzie i dziękuję Rogalam1, Halinko, Raczku za wizytę. Trochę poczytuję sobie teraz zimą o różnych zastosowaniach ziół i jest to bardzo wciągający temat.

Dzięki Irenko za rady, jak pozbyć się uciążliwych gryzoni. Dziś już zacząłem rozglądać się za odpowiednimi prętami. Może i innym przydadzą się te sposoby.

Cieszę się Jadziu, że podobają Ci się moje zdjęcia. Zatem wklejam kilka letnich wspomnień ze starego ogrodu:
męczennica modra - powiew egzotyki na tarasie. Krzew już jest tak duży, że chcę go posadzić do ogrodu, podobno są szanse, że nie zmarznie
Obrazek

Obrazek

juka kojarzy mi się z początkiem lata. Ale w tym roku jedna juk zakwitła nawet w październiku. Wyjątkowo plenna roślina, a niektóre prowadzę na pojedynczy pęd więc mnóstwo odrostów odrywam
Obrazek
pięknie wygląda taki łan kwiatów funkii
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”