W.o... Psach 5cz. (2008.05-2008.10)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Dziewczyny :wink:
Panda teraz ma już ukończone 4 tyg, ale jeszcze nie dostałam nowych fotek :(
Młoda jest po rodzicach z ukończonym championatem (a nawet kilkoma), oboje mają zrównoważoną psychikę, odpowiedni temperament (nie tylko jako BC, ale i jako pies "rodzinny" ) i nie powinno być problemów wychowawczych. 23 XI skończy 8 tyg i będzie do odbioru Obrazek
Moruś, cały czas rozglądam sie za przedszkolem dla Pandziszona i upatrzyłam sobie takie http://www.gostar.home.pl Mają tam profesjonalny tor do agility, mnie to jakoś nie ciągnie natomiast "M" napalił się strasznie :lol: Powinniśmy wiosną zacząć spędzać niedziele ucząc się z Pandą. Malwa uwielbia pieski więc jej też powinno się podobać na szkoleniach :wink: Zaczniemy od przedszkola a potem PT i może zabawimy się w Agility.
Mnie natomiast marzy się kurs dogoterapii... ale może na razie skupię się na tym by poradzić sobie z Malwą i Pandą razem :lol:
Myzianko :wink:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

DorkaWD, suńka śliczna ;:226 , na pewno już nie mozecie się doczekać jak z Wami zamieszka :wink:
czyżby jednak została ta Panda :?: swoją drogą pasuje do niej ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

rivendel pisze:
anoli pisze:Zuzka gdy jest sama uwielbia wszystko rozdrabniać, husteczki, ręczniki papierowe, torebki foliowe. Jeśli z czegoś wystaje niteczka najpewniej rozpruje całość. Dziureczkę na ścianie rozdłubie :twisted: Wcześniej niszczyła kwiaty w zasięgu pyska, teraz już przestała - kilka lekcji poglądowych. Kradnie niezamknięte ziemniaki, jabłka, pieczywo. Kiedyś także buty - ale tylko moje. :twisted: Lubi przygarniać pozostawione na stole rzeczy. Ale nie kradnie nic przy nas - wtedy jest aniołeczkiem. :lol:
Właśnie.Przy Was jest aniołkiem...Wasza sunia cierpi na lęk separacyjny.Trzeba szybciutko ją uczyć, że nie stanie się nic złego jak zostanie sama,wyjdź za drzwi- postój chwilę, po czym wróc i daj małej smakołyk.Stopniowo wydłużaj okresy nieobecności i obowiązkowo za każdym razem nagradzaj smakołykiem.
Te objawy mogą się nasilić...
Nie sądzę by cierpiała na ten lęk, od małego była w ten sposób uczona, nie piszczy gdy wychodzimy, zresztą nie jest sama. Po prostu musi się czymś zajmować. Ona nie lubi przyjmować smakołyków. Więc ta metoda nie najmniejszego sensu.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

http://www.szkoleniepsow.fora.pl/
polecam, świetne porady.
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

dzięki Rivendel - poczytam, pomyślę, wypróbuje z pewnością na moim rozpuszczonym psie :lol:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzka mo swoją nauczycielkę, więc nie chcę jej wchodzić w paradę. Dziś wstała wcześniej niż my i wyrzuciła wszystkie zabawki przez balkon - to się nazywa inwencja :twisted: Chodziło mi oto, że nie psoci gdy jesteśmy - bo ją widzimy - a wie co jest fe.
Ale czasem w zacisznym kącie coś tam kombinuje. Wczoraj wymemlała skarpetki m., i podrzuciła je Skandiemu na miejsce. Niby nie człowiek - a jakie myślenie, często stara się na niego zrzucić winę. :twisted:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dorka Panda jest psim uroczym maleństwem ;:226 oj będzie się działo siuśki, kupki i gryzienie ;:183

była tu mowa o złodziejskich wyczynach naszych kochanych piesków, otóż mój Kudłaty jak tylko ma w zasięgu swojego pyska moja torebkę to kradnie z niej błyszczyki, puder w pędzlu i gumy do żucia i wszytko to latem wynosił do ogrodu, a teraz zimą jest nieszczęśliwy i przychodzi do mnie z łupem w pysku i pokazuje, że chce wyjść na dwór ;:191 uwielbia też wszelkie maskotki, a im mniejsza tym lepsza, bo dobrze w pysku się układa ;:225
a tu dowód na jego złodziejskie wyczyny, akurat siedziałam przy komputerze, gdy on stanął w drzwiach z błyszczykiem w pysku

Obrazek

głaski dla naszych dużych i małych Sierściuchów ;:333
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nie!!! Jak na faceta, to niezła z niego kokietka :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Moze po prostu na delikatne usta, pękają mu, albo mu spierzchły :;230
Fotka jest suuuuuuuuuperowa. Albo raczej pies jest suuuuuuuuuuuperowy ;:63
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sonia pisze:Dorka Panda jest psim uroczym maleństwem ;:226 oj będzie się działo siuśki, kupki i gryzienie ;:183
Noo... czyli zero odmiany :lol: Od ponad 9 miesięcy mam qpki, siuśki tyle tylko, że w wykonaniu Malwy :wink:

Soniu, czy Ty na 100% jesteś pewna, że Kefir jest facetem? Zerknij pod ogon :;230

Panda była na spacerku i wygląda na to, że bardzo jej się spodobało... słoneczko ;-) Zobaczcie jak się do słonka wyciąga
Obrazek
No i Pandulec siedzący
Obrazek
Szczeniaki jak szczeniaki, wszystkie słodkie... Bearded Collie wolno się rozwijają i podobno nawet w wieku 2 lat wyglądają jak szczeniaki :roll: Ale zaczekamy, włos urośnie i z "brzydkiego kaczątka" wyrośnie piękny Beardołek :D Ale nie to jest najważniejsze, ważne by Młoda miała poukładane w głowie jak na Beadoła przystało, a miły wygląd to tylko dodatek ;-)
Znowu zaczynam idealizować :roll: Ja widzę mądrego psiaka a mój "M" widzi tę drugą stronę posiadania psa. Tym razem nie popełnimy takich błędów wychowawczych (Viki panicznie bała się wszelkiego hałasu i ze strachu robiła w domu demolkę) i zaniedbań (brak sterylizacji doprowadził do nowotworów) jak przy Viki.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kefirek chyba docenia naturalne piękno Pańci. :D
Fajna kluseczka z tej pandy :D
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Fajna ta Panda, śmieszna taka. Pewnie już mniej więcej wszystko wiesz co i jak po przybyciu szczeniaka do domu, powiem tylko, że socjalizacja to bardzo ważny temat, informacji na ten temat jest w necie moc. Nie wiem na jakich psich forach jesteś zalogowana, ale pewnie na dogomanii też, chociaż ja osobiście dogomanię omijała szerokim łukiem , to są tam całe bloki tematyczne poświęcone wychowaniu i tym podobnym tematom. Watro poczytać też książki dla początkujących, ja osobiście polecam jako pozycje obowiązkowe:
1.Po obu końcach smyczy- Zofia Mrzewińska
2. Z kluczem do psa - tej samej autorki
3.Najpierw wytresuj kurczaka" Karen Pryor
To tak na początek. Listę mam bardzo długą , ale wiele pozycji to już dalsze etapy. Osobiście też nie cierpię wielu publikacji i uważam, ze wyrządziły więcej szkody niż pożytku jako pierwsza z brzegu " Zapomniany język psów" Fennel Jan.
Lęk przed hałasem mógł mieć podłoże dziedziczne, lękliwość, agresja przekazywane są z pokolenia na pokolenie, zdrowego psychicznie i stabilnego psa, trudno doprowadzić do takiej lękliwości, owszem może się przestraszyć danego bodźca, ale przejdzie na tym do porządku dziennego. Bardzo nie lubię lękliwych psów, są uciążliwe i meczą mnie niemiłosiernie. Już to przerabiałam ,odrobiłam lekcję i wystarczy, tak samo szerokim łukiem obchodzę syndromy kennelowe i tym podobne sprawy. Nie chce mi sie już tyle pracy wkładać w psa, aby z nim normalnie funkcjonować, problematyczne psy dały mi juz w kość, że teraz będę miała raczej tylko psy z dobrych hodowli o bardzo stabilnej psychice, bo tak średnio na 10 hodowli mnie interesuje 1 a może i nie. Pewnie, że pies nie wychodzi spod matrycy, ale możliwość rozczarowanie jest dużo mniejsza jak jest po stabilnych przodkach tak oględnie mówiąc. Na wystawy patrzę też z wielkim dystansem, i raczej nie będą w kręgu moich zainteresowań, może jeszcze mi się odmieni, ale szczerze wątpię. Jest takie proste przełożenie, jak patrzę na dzieci i psy, to jak rodzice wychowują dziecko dotyczy również tego jak wychowają psa. Wystarczy stanąć z boku i dokładnie poobserwować, przecież w sumie to te same zasady tak bardzo oględnie pisząc, do psów nadpobudliwych i do dzieci z ADHD stosuje się takie same techniki. Jak czasem oglądam : super nianię, to jest to nic innego jak zasady wychowanie psa widzę, podstawy psychologii są takie same w jednym i drugim przypadku, wygaszanie bodźców , rozbudzanie itp. W sumie to teoria popędów też wygląda bardzo podobnie, dziecko jak i pies pięknie pracuje na łup, że tak oględnie powiem. Sam robie takie eksperymenty, jak mi czasem rodzina naszego kuzyna zostawia, dobrze, że rodzice nie widzą jakie ma u nas tortury, ale bardzo lubi do nas przyjeżdżać i taki obóz przetrwania mu chyba pasuje :twisted: . Muszę na kimś zdobywać praktykę i sprawdzać jak to działa :lol: .
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no śmieszna bo jest mismarkiem :lol: Ubarwienie ma ciut inne niż we wzorcu i nie jest wystawowa, ale nam to pasuje ;-)
No to mamy to samo podejście :lol: Dzieci wychowuje się tak samo jak szczeniaka :lol: No prawie ;-) Dzieci trzeba bardziej pilnować bo "kochające" babcie potrafią sporo namieszać :evil: W sumie to w naszym wypadku tresura bardziej by się przydała babciom niż Malwie ;-) Moruś, czy przyjmiesz na weekend moją teściową? :lol:

Dogomanią byłam początkowo zachwycona, ale gdy zawędrowałam w wątki adopcyjne i te w których szuka się pomocy dla psów maltretowanych, to... zafundowałam sobie bezsenne noce lub senne z koszmarami :cry: Ale jest plus ;-) teraz przynajmniej częściej zaglądam za płoty sąsiadom by się upewnić, że nie ma tam podobnych scenariuszy.

"Zapomniany język psów" co jest nie tak z tą książką?
Iwona (hodowca) poleciła mi Przechytrzyć psa
Fragment książki - http://pies.onet.pl/4518,13,17,jak_prze ... tykul.html
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No to już jesteśmy trzy :D

Też uważam, że dzieci do lat trzech (a czasem do stu trzech...) mają wiele wspólnego z psami, a właściwie ich reakcje i metody wychowywania. Co nie znaczy, że uważam psa za mniejszego człowieka. Szczerze mówiąc niewiele mi brakuje, ale jeszcze się staram :D

A Dogo trzeba "podzielić przez osiem" (czyli podchodzić z solidnym dystansem), jest tam mnóstwo ciekawych i pouczających treści, tylko jak to na forach bywa, są utopione w słowotoku dwunastoletnich opętańców, przekonanych o swojej jedynej racji (czy aby tylko tych młodszych? starsi też bywają różni...). Trzeba umieć odłowić z tego zalewu bzdur pożyteczne i prawdziwe porady, a to jest dość trudne i strasznie czasochłonne...

Z drugiej strony patrząc im więcej wiedzy (i "wiedzy") się liźnie, tym lepsze samodzielne decyzje można podejmować później. A mając solidne podstawy i tak na koniec musimy uznać, że najważniejszy jest konkretny pies :) Sukcesy w szkoleniu zależą przecież od jego predyspozycji (genetyka), doświadczeń, możliwości, a nie tylko od naszych chęci i umiejętności. \

Ale się rozpisałam, bez sensu, same truizmy mi wyszły, powinnam to skasować, ale mi żal :D Na koniec więc poproszę pomiziać wszystkie futrzaki, te kudłate, te gładkowłose i te prawie całkiem łyse, a nawet ich właścicieli :lol: :lol: :lol:

Dopisek:
znalazłam szkółkę, w której szef dzieli się swoimi umiejętnościami tutaj:
- Szkoła Wesoła łapka
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Od: 1 paź 2008, o 18:05

Post »

Kefirek i Pandzia po prostu boskie nic tylko je miziac :lol:
A o to moj jak sobie spi na scianie 8)
Obrazek
Obrazek
a tak odpoczywaja z moim synkiem jak sa swieta pod choinka :)Zadnych ozdob nie wieszamy przez to na samym dole :)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”