Zakątki na Dębowym 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakątki na Dębowym 3

Post »

Aniu kolejne ładne dekoracje przybyły do ogrodu, śliczne elfiki.
Dobry sprzęt do koszenia to podstawa, szybciej trawniki będą wykoszone.
Czy sadziłaś tę szałwię, którą tak w zeszłym roku się zachwycałyśmy, znasz nazwę tej odmiany.
Hosty bardzo lubię w tej fazie wzrostu, jak zawsze ślicznie uchwyciłaś.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uff w końcu mamy piękny ciepły maj.
Urlopowe dni pracowite w ogrodzie,
Posadziłam do gruntu pomidory i paprykę. Wykoszona działka. Nie wszędzie traktorkiem da sie. To też i normalna kawiareczką tez trzeba i miejscami podkaszarką.
Trawa rozłożona pod rośliny , maliny, drzewka.
Jutro muszę jeszcze zielsko po plewić . Ale dziś udało mi się popołudniu nawet z książką na huśtawce posiedzieć. :D
Kaczeńce nad moim stawem
Obrazek

[/b]marta64-Martusiu [/b] Ciepło w końcu. Hosty z dnia na dzień rosną w oczach. W końcu cieszą ;:167
Ta serduszka jest cudna. Niestety nie wiem co to za odmiana. Dostałam ją ze 2 lata temu i w końcu mam serduszkę.
Kiedyś kupowałam i przepadała. Ta nie dość ,ze taka żółta w listach to jest Nie przepadłą.
Obrazek

Obrazek

Madziagos-Madziulka O tak czosnek niedźwiedzi fantastycznie się rozrasta.
Z roku na rok jest jego więcej. A w hostach dobrze u się rośnie.
Ja używam go do sałatek, do jajecznicy, do herbaty, do wielu potraw w sumie. I trochę go suszę do herbatek na potem.
ewita44-Ewuś Szafirki jeszcze ładnie kwitną. A te pełne, to zawsze długo kwitną. Sasanki też jeszcze w kwiatach.
Białe tylko już przekwitły.
Tulipanki kwitną cieszą jeszcze. Zaraz nam znikną .A one takie cudne.
Papuzie też lubię. Ale mam tylko takie co są w hostach pokazane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

plocczanka-Lucynko Dziękuję bardzo za te wszystkie miłe, pochlebne słowa. ;:196
W końcu mamy cieplej i ładniej. Sporo roślinek kwitnie i wciąż przebywa. Ja bardzo lubię kolory i kwitnące rośliny w ogrodzie.
O tak czosnek czasami też lubię sobie skubnąć. Tak jak i szczaw.
Poleniuchować też dobra sprawa. A jeszcze posiedzieć w ogrodzie. Ummm błogie, cudne chwile. ;:108
Za to nasze tyranie należą nam się. :D
jonatanka-Asiu Oj to koszenie sporo czasu zajmuje. Ale teraz już znacznie mniej i lżej.
Nawet i ja teraz jeździłam uczyłam sie koszenia na traktorku. Na łukach mi się wychodziło. I cypelki trawy zostawiałam.
Mąż po mnie musiał poprawiać. Ale co koszenie to może lepiej mi będzie wychodzić.
Ta hosta to Blue Ivory, potem bardziej z zielonego na niebieskawy przechodzi. Ale biały margines zostaje.
Och te ślimaki. Już pojawiły się :twisted: ;:164
jarha-Halinko ; Shalina-Halinko Te elfiki i mi się bardzo spodobały. Jeszcze w zimie je sobie kupiłam. Wiedziałam, ze gdzieś miejsce w ogrodzie znajdą.
Czosnek niedźwiedzi świetnie sobie daje radę w hostach. Póki hosty w liściach sie rozrosną. Już czosnek zanika. I przeze mnie też :)
Bodziszki z roku na rok ładniejszą kępę tworzą. Ten żałobny też dostałam od koleżanki. W innym miejscu taki ładny nie jest.
O tak ta serduszka o żółtych liściach jest cudowna. Mnie też zachwyca już 2 rok.
Ja w ogóle lubię różne roślinne kontrasty. ;:108 ;:108
JAKUCH- Jadziu Epimedium jest cudne. prawdzie mam to jedno. Ale mi wystarczy.
W tamtym roku próbowałam je sobie podzielić ale nie udało się. Tylko korzenie pourywały mi się. I uszkodziłam połowę r ośliny.
Ma jakieś bardzo długie i głębokie jakieś te korzenie. A może u mnie tak rośnie przy tych kamieniach ? Już go nie ruszam .
Serduszka żółtawa śliczna. Bodziszek nawet z liści efektownie wygląda.
Jak tam twoje róże ? Moje sporo po przymarzały. Ze dwie to prawie całkiem .Mam nadzieję, ze odbiją.
O tak wreszcie may pogodę tak jak powinno być. Ciepły maj. I njech tak będzie długo.
korzo_m-Dorotko Elfiki i mi się spodobały. I jeszcze w zimie je sobie kupiłam. Ale do ogrodu poszły nie dawno.
O tak w końcu korzenie nie jest tak mocno męczące i mocno długie jak to było w ubiegłym roku.
Tak , tak kupiłam na ryneczku tą samą szałwię, co miałam w ubiegłym roku. Niestety sprzedawana była bez nazwy.
Ona ma taki niebieskawo-fioletowe kwiaty. I liście szersze. Cudnie kwitnie cały czas do przymrozków.
Hosty z dnia na dzień rośną i pięknieją. Ale jeszcze sporo jest w kłach.

Obrazek
War Paint
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Karczoch mi dobrze przezimował i rośnie :)
Obrazek

Obrazek
serduszka inna
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu jak ja lubię patrzeć na budzące się po zimie hosty ;:oj Masz ich sporo ,bo u Ciebie wspaniale się czują. Moja jedna ledwo co dwa małe kiełki wypuściła.
Epimedium z pomarańczowymi kwiatami ciekawe.U mnie w ogrodnictwie mieli tyło żółte to kupiłam, choć marzy mi się o różowych kwiatach.
Tulipanów czas i trzeba je teraz mocno podziwiać, bo za tydzień lub dwa śladu po nich nie będzie.
Piękne ozdoby jak zawsze u Ciebie ;:63

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudne hostowe liście w różnych odcieniach cudnie wyglądają.Moje dwie też powoli się budzą, ale mam je w donicach.Jedną chyba muszę rozsadzić bo widzę że ma dwa kolory, czyli ta prawdziwa którą miałam jakby wracała do korzeni, dlatego muszę tego przybysza wyeksmitować do innej doniczki.Aniu wciąż patrzę na cudne liście serduszki i łany tulipanów ;:333
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ta serduszka jakaś to chyba serduszka piękna (Dicentra formosa)? Posadziłem u siebie jesienią 2019, w 2020. pięknie kwitła, ale w tym roku ani śladu po niej nie zostało.

Piękne narcyzy i tulipany pokazujesz?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196
U mnie wszystkie hosty ledwo kły pokazują.
U Ciebie już widać piękne świeże liście. ;:oj
Młode listki czosnku niedźwiedziego drobno posiekane dodaję do masła i mam na kanapki.
Można też zrobić z tego takie pesto do makaronu.
Dobrze, że rośnie Ci w hostach , ich liście też są podobno jadalne, jakby co. :uszy
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu . ;:167 ;:3 ;:79
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Annes 77-Anuś ;JAKUCH-Jadziu ; Ignis05-Kryniu Ja też lubię też podglądać do rosnące wiosną hosty. Mam ich sporo.
I widzę dlatego różnice wzrostu duże.Kilka też mam w donicach. W ubiegłym roku tak je posadziłam. Na zimę tylko zadołowałam.
I dobrze przezimowały i już wypuszczają i kły i listki. Ale i już i małe ślimaki nagie widziałam. ;:161
Kurcze. Już się te dziady pojawiły. :twisted: :twisted: :twisted:
Nie sposób mi całej działki wysypać, granulatem.
Ale muszę go sobie kupić. I w hostach i warzywniku wysypać.
Czosnek niedzwiedzi doskonale sprawdza sie w hostach. Ja też używam go i na kanapki i do jajek i do sałatek i do zaparzania jak ziółka. :)
Moje epimedium jest z różowymi kwiatami . Dla mnie jest piękne. 2 lata temu próbowałam go kawałek podzielić.
I tylko urwał mi się korzeń ( jakiś długi był ) i zmarnowałam pół rośliny. W tym roku już się odbudowało. Ale boję sie już je ruszać.
To prawda, jeszcze mamy taki piękny tulipanowy czas. Trzeba nimi się cieszyć .
Serduszka z żółtawymi liści jest cudna. Bardzo mi się podoba ta żaróweczka ;:108
Oj ozdóbki to ja bardzo lubię. Dziękuje wam i pozdrawiam ;:196
Locutus-LOKI Dziękuję za naprowadzenie. Poszukałam w necie i znalazłam. To serduszka okazała gold heart. Jest cudna.
Ja kiedyś inną serduszkę sadziłam 2 razy. I za każdym razem była tylko 1 sezon. Tą mam już 2.Przezimowała srogą zimę .
To już może się zadomowi ?
Narcyzki i tulipany są śliczne. ;:167 Narcyzów dużo mi przepadło. Tulipany też nie wszystkie ponownie zakwitają.
Ale na jesieni zawsze jakieś dokupuję. I wówczas wiosną mogę cieszyć się ich kwiatami .
Pozdrawiam :wink:
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Kwitnie świdośliwa
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mały czarny bez pewnie mi nie zakwitnie
Obrazek
Papryka i pomidorki w gruncie :)
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jeszcze ja nie gratulowałam publikacji. Czytałam, że nie do końca jesteś zadowolona. Nie przysłali Ci tekstu do akceptacji?
Sprzęt wymiata.
Faktycznie na twoich włościach aż sie prosiło o taki. Teraz koszenie to przyjemność.
A rośliny szaleją u Ciebie. Piękna wiosna
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Aniu na działeczce idealny porządeczek, a hosty mają swoje pięć minut i dają popis. ;:215 ;:215
Uwielbiam je właśnie w tym czasie, jak każdego dnia zmieniają sukienkę :tan :tan
Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Hah! Serio to ta najpopularniejsza z serduszek? Fotka z takiej strony, że nie rozpoznałem? :oops: A mam ją u siebie wlaściwie od początku ogrodu? Rzeczywiście wytrzymała jest. W zeszłym roku myślałem, że różowa mi wypadła, bo nie kwitła (mam jeszcze białą, obie posadzone razem, więc po liściach nie mogłem się zorientować), ale w tym roku kwitnie znowu?

Ja z tulipanami już spasowałem. Większość wypada mi po jednym roku, więc to syzyfowa praca? Podziwiam je u innych w ogródkach ? na przykład właśnie u Ciebie. Za to narcyzy uwielbiam. Ubiegłej jesieni dosadzałem po raz pierwszy od 2012 ? aż tylu lat trzeba było, żeby kępa się przerzedziła na tyle, bym uznał, że warto odświeżyć kolekcję?

Floks szydlasty cudowny. Długo się nim zachwycałem w innych ogródkach, zanim wreszcie w tym roku udało mi się go samemu dorwać.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Pięknie wygląda Twoja wiosenna działeczka ;:138 . Pracy ogrom ale jakie rezultaty ;:303 . Jesienią zakupiłam świdośliwę ale niestety do wysyłki została przycięta i doczekałam się tylko kilku kwiatów. Fajnie gdybym miała okazję zjeść tego roku po raz pierwszy jej owoce. Zobaczymy ;:173 . Floksy pięknie wyglądają i ja marzę o takich dywanach ;:215 . Posadziłam kilka odmian i czekam na efekty za kilka lat. Pozdrawiam serdecznie i przyjemnego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Anusiu teraz tylko uli z pszczółkami brakuje i byłaby pełnia szczęścia .U mnie dopiero dzisiaj Murarki szalały i zasiedlały rurki ,a to polowa maja.Wszystko jakieś opóźnione w tym roku moje pomidory jeszcze nie posadzone wegetują w donicach Udanego weekendu ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Serduszka 'Gold Heart' piękna jest! Niestety nie dogodziłem jej i mi padła w ub. roku.
Szczaw gajowy, który kupiłaś niedawno, nie tylko będzie Ci dobrze rósł ale rozsiewał wszędzie. Wręcz trudno się go pozbyć, bo ma długie korzenie.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Witaj Aniu ;:196

Nadrabiam zaległości i oglądam Twoje cudne zdjęcia kwitnących, piękne poduchy floksowe w końcu buchły kwieciem ;:138
Hosty masz już wypasione u mnie w stanie szczypiorków, ale lada pewnie dzień liście się otworzą, chyba że ślimaki je pożrą ;:oj
Aniu dużo pracy wykonaliście a to bardzo cieszy, będzie ślicznie ;:138 ;:138
Czosnek niedźwiedzi uwielbiam i dodaję go prawie do wszystkiego, mam juz też zamrożony, bo jak zakwitnie to po nim.
Epimedium różowe już też dzieliłam, Aniu ostrym nożem odcięłam kawałek z bryłą ziemi i się przyjęło, może tak Ci się uda.
Serduszka o żółtych listeczkach jest piękna ;:167 prawie taki kolorek energetyzujący po tak długiej zimie. Pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bardzo kolorowo u Ciebie, Aniu! ;:138 ;:138
Poduchy floksikowe śmieją się do słoneczka :lol: Tulipany aż buzie z radości pootwierały i spijają cieplutkie słoneczne promienie ;:3 Hosty wystrzeliły swoje zielone w w odcieniach listeczki ;:215 Za chwilę zapachnie bzem ;:63 A i pomidorki już grzeją się w słonecznym ciepełku. ;:333

Dobrego tygodnia, Aniu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”