Zakątki na Dębowym 3
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zakątki na Dębowym 3
Aniu kolejne ładne dekoracje przybyły do ogrodu, śliczne elfiki.
Dobry sprzęt do koszenia to podstawa, szybciej trawniki będą wykoszone.
Czy sadziłaś tę szałwię, którą tak w zeszłym roku się zachwycałyśmy, znasz nazwę tej odmiany.
Hosty bardzo lubię w tej fazie wzrostu, jak zawsze ślicznie uchwyciłaś.
Dobry sprzęt do koszenia to podstawa, szybciej trawniki będą wykoszone.
Czy sadziłaś tę szałwię, którą tak w zeszłym roku się zachwycałyśmy, znasz nazwę tej odmiany.
Hosty bardzo lubię w tej fazie wzrostu, jak zawsze ślicznie uchwyciłaś.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uff w końcu mamy piękny ciepły maj.
Urlopowe dni pracowite w ogrodzie,
Posadziłam do gruntu pomidory i paprykę. Wykoszona działka. Nie wszędzie traktorkiem da sie. To też i normalna kawiareczką tez trzeba i miejscami podkaszarką.
Trawa rozłożona pod rośliny , maliny, drzewka.
Jutro muszę jeszcze zielsko po plewić . Ale dziś udało mi się popołudniu nawet z książką na huśtawce posiedzieć.
Kaczeńce nad moim stawem

[/b]marta64-Martusiu [/b] Ciepło w końcu. Hosty z dnia na dzień rosną w oczach. W końcu cieszą
Ta serduszka jest cudna. Niestety nie wiem co to za odmiana. Dostałam ją ze 2 lata temu i w końcu mam serduszkę.
Kiedyś kupowałam i przepadała. Ta nie dość ,ze taka żółta w listach to jest Nie przepadłą.

Madziagos-Madziulka O tak czosnek niedźwiedzi fantastycznie się rozrasta.
Z roku na rok jest jego więcej. A w hostach dobrze u się rośnie.
Ja używam go do sałatek, do jajecznicy, do herbaty, do wielu potraw w sumie. I trochę go suszę do herbatek na potem.
ewita44-Ewuś Szafirki jeszcze ładnie kwitną. A te pełne, to zawsze długo kwitną. Sasanki też jeszcze w kwiatach.
Białe tylko już przekwitły.
Tulipanki kwitną cieszą jeszcze. Zaraz nam znikną .A one takie cudne.
Papuzie też lubię. Ale mam tylko takie co są w hostach pokazane.

plocczanka-Lucynko Dziękuję bardzo za te wszystkie miłe, pochlebne słowa.
W końcu mamy cieplej i ładniej. Sporo roślinek kwitnie i wciąż przebywa. Ja bardzo lubię kolory i kwitnące rośliny w ogrodzie.
O tak czosnek czasami też lubię sobie skubnąć. Tak jak i szczaw.
Poleniuchować też dobra sprawa. A jeszcze posiedzieć w ogrodzie. Ummm błogie, cudne chwile.
Za to nasze tyranie należą nam się.
jonatanka-Asiu Oj to koszenie sporo czasu zajmuje. Ale teraz już znacznie mniej i lżej.
Nawet i ja teraz jeździłam uczyłam sie koszenia na traktorku. Na łukach mi się wychodziło. I cypelki trawy zostawiałam.
Mąż po mnie musiał poprawiać. Ale co koszenie to może lepiej mi będzie wychodzić.
Ta hosta to Blue Ivory, potem bardziej z zielonego na niebieskawy przechodzi. Ale biały margines zostaje.
Och te ślimaki. Już pojawiły się
jarha-Halinko ; Shalina-Halinko Te elfiki i mi się bardzo spodobały. Jeszcze w zimie je sobie kupiłam. Wiedziałam, ze gdzieś miejsce w ogrodzie znajdą.
Czosnek niedźwiedzi świetnie sobie daje radę w hostach. Póki hosty w liściach sie rozrosną. Już czosnek zanika. I przeze mnie też
Bodziszki z roku na rok ładniejszą kępę tworzą. Ten żałobny też dostałam od koleżanki. W innym miejscu taki ładny nie jest.
O tak ta serduszka o żółtych liściach jest cudowna. Mnie też zachwyca już 2 rok.
Ja w ogóle lubię różne roślinne kontrasty.
JAKUCH- Jadziu Epimedium jest cudne. prawdzie mam to jedno. Ale mi wystarczy.
W tamtym roku próbowałam je sobie podzielić ale nie udało się. Tylko korzenie pourywały mi się. I uszkodziłam połowę r ośliny.
Ma jakieś bardzo długie i głębokie jakieś te korzenie. A może u mnie tak rośnie przy tych kamieniach ? Już go nie ruszam .
Serduszka żółtawa śliczna. Bodziszek nawet z liści efektownie wygląda.
Jak tam twoje róże ? Moje sporo po przymarzały. Ze dwie to prawie całkiem .Mam nadzieję, ze odbiją.
O tak wreszcie may pogodę tak jak powinno być. Ciepły maj. I njech tak będzie długo.
korzo_m-Dorotko Elfiki i mi się spodobały. I jeszcze w zimie je sobie kupiłam. Ale do ogrodu poszły nie dawno.
O tak w końcu korzenie nie jest tak mocno męczące i mocno długie jak to było w ubiegłym roku.
Tak , tak kupiłam na ryneczku tą samą szałwię, co miałam w ubiegłym roku. Niestety sprzedawana była bez nazwy.
Ona ma taki niebieskawo-fioletowe kwiaty. I liście szersze. Cudnie kwitnie cały czas do przymrozków.
Hosty z dnia na dzień rośną i pięknieją. Ale jeszcze sporo jest w kłach.

War Paint

Karczoch mi dobrze przezimował i rośnie

serduszka inna

Urlopowe dni pracowite w ogrodzie,
Posadziłam do gruntu pomidory i paprykę. Wykoszona działka. Nie wszędzie traktorkiem da sie. To też i normalna kawiareczką tez trzeba i miejscami podkaszarką.
Trawa rozłożona pod rośliny , maliny, drzewka.
Jutro muszę jeszcze zielsko po plewić . Ale dziś udało mi się popołudniu nawet z książką na huśtawce posiedzieć.

Kaczeńce nad moim stawem

[/b]marta64-Martusiu [/b] Ciepło w końcu. Hosty z dnia na dzień rosną w oczach. W końcu cieszą

Ta serduszka jest cudna. Niestety nie wiem co to za odmiana. Dostałam ją ze 2 lata temu i w końcu mam serduszkę.
Kiedyś kupowałam i przepadała. Ta nie dość ,ze taka żółta w listach to jest Nie przepadłą.

Madziagos-Madziulka O tak czosnek niedźwiedzi fantastycznie się rozrasta.
Z roku na rok jest jego więcej. A w hostach dobrze u się rośnie.
Ja używam go do sałatek, do jajecznicy, do herbaty, do wielu potraw w sumie. I trochę go suszę do herbatek na potem.
ewita44-Ewuś Szafirki jeszcze ładnie kwitną. A te pełne, to zawsze długo kwitną. Sasanki też jeszcze w kwiatach.
Białe tylko już przekwitły.
Tulipanki kwitną cieszą jeszcze. Zaraz nam znikną .A one takie cudne.
Papuzie też lubię. Ale mam tylko takie co są w hostach pokazane.

plocczanka-Lucynko Dziękuję bardzo za te wszystkie miłe, pochlebne słowa.

W końcu mamy cieplej i ładniej. Sporo roślinek kwitnie i wciąż przebywa. Ja bardzo lubię kolory i kwitnące rośliny w ogrodzie.
O tak czosnek czasami też lubię sobie skubnąć. Tak jak i szczaw.
Poleniuchować też dobra sprawa. A jeszcze posiedzieć w ogrodzie. Ummm błogie, cudne chwile.

Za to nasze tyranie należą nam się.

jonatanka-Asiu Oj to koszenie sporo czasu zajmuje. Ale teraz już znacznie mniej i lżej.
Nawet i ja teraz jeździłam uczyłam sie koszenia na traktorku. Na łukach mi się wychodziło. I cypelki trawy zostawiałam.
Mąż po mnie musiał poprawiać. Ale co koszenie to może lepiej mi będzie wychodzić.
Ta hosta to Blue Ivory, potem bardziej z zielonego na niebieskawy przechodzi. Ale biały margines zostaje.
Och te ślimaki. Już pojawiły się

jarha-Halinko ; Shalina-Halinko Te elfiki i mi się bardzo spodobały. Jeszcze w zimie je sobie kupiłam. Wiedziałam, ze gdzieś miejsce w ogrodzie znajdą.
Czosnek niedźwiedzi świetnie sobie daje radę w hostach. Póki hosty w liściach sie rozrosną. Już czosnek zanika. I przeze mnie też

Bodziszki z roku na rok ładniejszą kępę tworzą. Ten żałobny też dostałam od koleżanki. W innym miejscu taki ładny nie jest.
O tak ta serduszka o żółtych liściach jest cudowna. Mnie też zachwyca już 2 rok.
Ja w ogóle lubię różne roślinne kontrasty.

JAKUCH- Jadziu Epimedium jest cudne. prawdzie mam to jedno. Ale mi wystarczy.
W tamtym roku próbowałam je sobie podzielić ale nie udało się. Tylko korzenie pourywały mi się. I uszkodziłam połowę r ośliny.
Ma jakieś bardzo długie i głębokie jakieś te korzenie. A może u mnie tak rośnie przy tych kamieniach ? Już go nie ruszam .
Serduszka żółtawa śliczna. Bodziszek nawet z liści efektownie wygląda.
Jak tam twoje róże ? Moje sporo po przymarzały. Ze dwie to prawie całkiem .Mam nadzieję, ze odbiją.
O tak wreszcie may pogodę tak jak powinno być. Ciepły maj. I njech tak będzie długo.
korzo_m-Dorotko Elfiki i mi się spodobały. I jeszcze w zimie je sobie kupiłam. Ale do ogrodu poszły nie dawno.
O tak w końcu korzenie nie jest tak mocno męczące i mocno długie jak to było w ubiegłym roku.
Tak , tak kupiłam na ryneczku tą samą szałwię, co miałam w ubiegłym roku. Niestety sprzedawana była bez nazwy.
Ona ma taki niebieskawo-fioletowe kwiaty. I liście szersze. Cudnie kwitnie cały czas do przymrozków.
Hosty z dnia na dzień rośną i pięknieją. Ale jeszcze sporo jest w kłach.

War Paint

Karczoch mi dobrze przezimował i rośnie

serduszka inna

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu jak ja lubię patrzeć na budzące się po zimie hosty
Masz ich sporo ,bo u Ciebie wspaniale się czują. Moja jedna ledwo co dwa małe kiełki wypuściła.
Epimedium z pomarańczowymi kwiatami ciekawe.U mnie w ogrodnictwie mieli tyło żółte to kupiłam, choć marzy mi się o różowych kwiatach.
Tulipanów czas i trzeba je teraz mocno podziwiać, bo za tydzień lub dwa śladu po nich nie będzie.
Piękne ozdoby jak zawsze u Ciebie
Miłego dnia

Epimedium z pomarańczowymi kwiatami ciekawe.U mnie w ogrodnictwie mieli tyło żółte to kupiłam, choć marzy mi się o różowych kwiatach.
Tulipanów czas i trzeba je teraz mocno podziwiać, bo za tydzień lub dwa śladu po nich nie będzie.
Piękne ozdoby jak zawsze u Ciebie

Miłego dnia

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Cudne hostowe liście w różnych odcieniach cudnie wyglądają.Moje dwie też powoli się budzą, ale mam je w donicach.Jedną chyba muszę rozsadzić bo widzę że ma dwa kolory, czyli ta prawdziwa którą miałam jakby wracała do korzeni, dlatego muszę tego przybysza wyeksmitować do innej doniczki.Aniu wciąż patrzę na cudne liście serduszki i łany tulipanów 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ta serduszka jakaś to chyba serduszka piękna (Dicentra formosa)? Posadziłem u siebie jesienią 2019, w 2020. pięknie kwitła, ale w tym roku ani śladu po niej nie zostało.
Piękne narcyzy i tulipany pokazujesz?
Pozdrawiam!
LOKI
Piękne narcyzy i tulipany pokazujesz?
Pozdrawiam!
LOKI
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Aniu
U mnie wszystkie hosty ledwo kły pokazują.
U Ciebie już widać piękne świeże liście.
Młode listki czosnku niedźwiedziego drobno posiekane dodaję do masła i mam na kanapki.
Można też zrobić z tego takie pesto do makaronu.
Dobrze, że rośnie Ci w hostach , ich liście też są podobno jadalne, jakby co.
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu .

U mnie wszystkie hosty ledwo kły pokazują.
U Ciebie już widać piękne świeże liście.

Młode listki czosnku niedźwiedziego drobno posiekane dodaję do masła i mam na kanapki.
Można też zrobić z tego takie pesto do makaronu.
Dobrze, że rośnie Ci w hostach , ich liście też są podobno jadalne, jakby co.

Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu .

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Annes 77-Anuś ;JAKUCH-Jadziu ; Ignis05-Kryniu Ja też lubię też podglądać do rosnące wiosną hosty. Mam ich sporo.
I widzę dlatego różnice wzrostu duże.Kilka też mam w donicach. W ubiegłym roku tak je posadziłam. Na zimę tylko zadołowałam.
I dobrze przezimowały i już wypuszczają i kły i listki. Ale i już i małe ślimaki nagie widziałam.
Kurcze. Już się te dziady pojawiły.
Nie sposób mi całej działki wysypać, granulatem.
Ale muszę go sobie kupić. I w hostach i warzywniku wysypać.
Czosnek niedzwiedzi doskonale sprawdza sie w hostach. Ja też używam go i na kanapki i do jajek i do sałatek i do zaparzania jak ziółka.
Moje epimedium jest z różowymi kwiatami . Dla mnie jest piękne. 2 lata temu próbowałam go kawałek podzielić.
I tylko urwał mi się korzeń ( jakiś długi był ) i zmarnowałam pół rośliny. W tym roku już się odbudowało. Ale boję sie już je ruszać.
To prawda, jeszcze mamy taki piękny tulipanowy czas. Trzeba nimi się cieszyć .
Serduszka z żółtawymi liści jest cudna. Bardzo mi się podoba ta żaróweczka
Oj ozdóbki to ja bardzo lubię. Dziękuje wam i pozdrawiam
Locutus-LOKI Dziękuję za naprowadzenie. Poszukałam w necie i znalazłam. To serduszka okazała gold heart. Jest cudna.
Ja kiedyś inną serduszkę sadziłam 2 razy. I za każdym razem była tylko 1 sezon. Tą mam już 2.Przezimowała srogą zimę .
To już może się zadomowi ?
Narcyzki i tulipany są śliczne.
Narcyzów dużo mi przepadło. Tulipany też nie wszystkie ponownie zakwitają.
Ale na jesieni zawsze jakieś dokupuję. I wówczas wiosną mogę cieszyć się ich kwiatami .
Pozdrawiam

Kwitnie świdośliwa

Mały czarny bez pewnie mi nie zakwitnie

Papryka i pomidorki w gruncie

I widzę dlatego różnice wzrostu duże.Kilka też mam w donicach. W ubiegłym roku tak je posadziłam. Na zimę tylko zadołowałam.
I dobrze przezimowały i już wypuszczają i kły i listki. Ale i już i małe ślimaki nagie widziałam.

Kurcze. Już się te dziady pojawiły.

Nie sposób mi całej działki wysypać, granulatem.
Ale muszę go sobie kupić. I w hostach i warzywniku wysypać.
Czosnek niedzwiedzi doskonale sprawdza sie w hostach. Ja też używam go i na kanapki i do jajek i do sałatek i do zaparzania jak ziółka.

Moje epimedium jest z różowymi kwiatami . Dla mnie jest piękne. 2 lata temu próbowałam go kawałek podzielić.
I tylko urwał mi się korzeń ( jakiś długi był ) i zmarnowałam pół rośliny. W tym roku już się odbudowało. Ale boję sie już je ruszać.
To prawda, jeszcze mamy taki piękny tulipanowy czas. Trzeba nimi się cieszyć .
Serduszka z żółtawymi liści jest cudna. Bardzo mi się podoba ta żaróweczka

Oj ozdóbki to ja bardzo lubię. Dziękuje wam i pozdrawiam

Locutus-LOKI Dziękuję za naprowadzenie. Poszukałam w necie i znalazłam. To serduszka okazała gold heart. Jest cudna.
Ja kiedyś inną serduszkę sadziłam 2 razy. I za każdym razem była tylko 1 sezon. Tą mam już 2.Przezimowała srogą zimę .
To już może się zadomowi ?
Narcyzki i tulipany są śliczne.

Ale na jesieni zawsze jakieś dokupuję. I wówczas wiosną mogę cieszyć się ich kwiatami .
Pozdrawiam

Kwitnie świdośliwa

Mały czarny bez pewnie mi nie zakwitnie

Papryka i pomidorki w gruncie

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jeszcze ja nie gratulowałam publikacji. Czytałam, że nie do końca jesteś zadowolona. Nie przysłali Ci tekstu do akceptacji?
Sprzęt wymiata.
Faktycznie na twoich włościach aż sie prosiło o taki. Teraz koszenie to przyjemność.
A rośliny szaleją u Ciebie. Piękna wiosna
Sprzęt wymiata.
Faktycznie na twoich włościach aż sie prosiło o taki. Teraz koszenie to przyjemność.
A rośliny szaleją u Ciebie. Piękna wiosna
- Shalina
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
Aniu na działeczce idealny porządeczek, a hosty mają swoje pięć minut i dają popis.

Uwielbiam je właśnie w tym czasie, jak każdego dnia zmieniają sukienkę

Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu

Uwielbiam je właśnie w tym czasie, jak każdego dnia zmieniają sukienkę

Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu

Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Przydomowy ogród emerytki
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Hah! Serio to ta najpopularniejsza z serduszek? Fotka z takiej strony, że nie rozpoznałem?
A mam ją u siebie wlaściwie od początku ogrodu? Rzeczywiście wytrzymała jest. W zeszłym roku myślałem, że różowa mi wypadła, bo nie kwitła (mam jeszcze białą, obie posadzone razem, więc po liściach nie mogłem się zorientować), ale w tym roku kwitnie znowu?
Ja z tulipanami już spasowałem. Większość wypada mi po jednym roku, więc to syzyfowa praca? Podziwiam je u innych w ogródkach ? na przykład właśnie u Ciebie. Za to narcyzy uwielbiam. Ubiegłej jesieni dosadzałem po raz pierwszy od 2012 ? aż tylu lat trzeba było, żeby kępa się przerzedziła na tyle, bym uznał, że warto odświeżyć kolekcję?
Floks szydlasty cudowny. Długo się nim zachwycałem w innych ogródkach, zanim wreszcie w tym roku udało mi się go samemu dorwać.
Pozdrawiam!
LOKI

Ja z tulipanami już spasowałem. Większość wypada mi po jednym roku, więc to syzyfowa praca? Podziwiam je u innych w ogródkach ? na przykład właśnie u Ciebie. Za to narcyzy uwielbiam. Ubiegłej jesieni dosadzałem po raz pierwszy od 2012 ? aż tylu lat trzeba było, żeby kępa się przerzedziła na tyle, bym uznał, że warto odświeżyć kolekcję?
Floks szydlasty cudowny. Długo się nim zachwycałem w innych ogródkach, zanim wreszcie w tym roku udało mi się go samemu dorwać.
Pozdrawiam!
LOKI
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Pięknie wygląda Twoja wiosenna działeczka
. Pracy ogrom ale jakie rezultaty
. Jesienią zakupiłam świdośliwę ale niestety do wysyłki została przycięta i doczekałam się tylko kilku kwiatów. Fajnie gdybym miała okazję zjeść tego roku po raz pierwszy jej owoce. Zobaczymy
. Floksy pięknie wyglądają i ja marzę o takich dywanach
. Posadziłam kilka odmian i czekam na efekty za kilka lat. Pozdrawiam serdecznie i przyjemnego weekendu życzę
.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Anusiu teraz tylko uli z pszczółkami brakuje i byłaby pełnia szczęścia .U mnie dopiero dzisiaj Murarki szalały i zasiedlały rurki ,a to polowa maja.Wszystko jakieś opóźnione w tym roku moje pomidory jeszcze nie posadzone wegetują w donicach Udanego weekendu

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Serduszka 'Gold Heart' piękna jest! Niestety nie dogodziłem jej i mi padła w ub. roku.
Szczaw gajowy, który kupiłaś niedawno, nie tylko będzie Ci dobrze rósł ale rozsiewał wszędzie. Wręcz trudno się go pozbyć, bo ma długie korzenie.
Szczaw gajowy, który kupiłaś niedawno, nie tylko będzie Ci dobrze rósł ale rozsiewał wszędzie. Wręcz trudno się go pozbyć, bo ma długie korzenie.
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Witaj Aniu
Nadrabiam zaległości i oglądam Twoje cudne zdjęcia kwitnących, piękne poduchy floksowe w końcu buchły kwieciem
Hosty masz już wypasione u mnie w stanie szczypiorków, ale lada pewnie dzień liście się otworzą, chyba że ślimaki je pożrą
Aniu dużo pracy wykonaliście a to bardzo cieszy, będzie ślicznie
Czosnek niedźwiedzi uwielbiam i dodaję go prawie do wszystkiego, mam juz też zamrożony, bo jak zakwitnie to po nim.
Epimedium różowe już też dzieliłam, Aniu ostrym nożem odcięłam kawałek z bryłą ziemi i się przyjęło, może tak Ci się uda.
Serduszka o żółtych listeczkach jest piękna
prawie taki kolorek energetyzujący po tak długiej zimie. Pozdrawiam 

Nadrabiam zaległości i oglądam Twoje cudne zdjęcia kwitnących, piękne poduchy floksowe w końcu buchły kwieciem

Hosty masz już wypasione u mnie w stanie szczypiorków, ale lada pewnie dzień liście się otworzą, chyba że ślimaki je pożrą

Aniu dużo pracy wykonaliście a to bardzo cieszy, będzie ślicznie

Czosnek niedźwiedzi uwielbiam i dodaję go prawie do wszystkiego, mam juz też zamrożony, bo jak zakwitnie to po nim.
Epimedium różowe już też dzieliłam, Aniu ostrym nożem odcięłam kawałek z bryłą ziemi i się przyjęło, może tak Ci się uda.
Serduszka o żółtych listeczkach jest piękna

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Bardzo kolorowo u Ciebie, Aniu!
Poduchy floksikowe śmieją się do słoneczka
Tulipany aż buzie z radości pootwierały i spijają cieplutkie słoneczne promienie
Hosty wystrzeliły swoje zielone w w odcieniach listeczki
Za chwilę zapachnie bzem
A i pomidorki już grzeją się w słonecznym ciepełku.
Dobrego tygodnia, Aniu.

Poduchy floksikowe śmieją się do słoneczka

Dobrego tygodnia, Aniu.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.