Cynamonowy ogród ... dopiero będzie piękny ;-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja raz jeszcze Cynamonku, tym razem zameldować, że zaczęłam czytać...i...musze zrobić przerwę, bo nie chce się spieszyć i na dłużej i dokładniej zostawić lekturę.
Coś niesamowitego!!!!! Ogromne wrażenie robi teren, sad :shock: , ależ Wam zazdroszczę tylu odmian! Ścieżki, nasady, zmiany, struktura ogrodu,- nie mogę nadążyć, nasycić oczu i mózgu Waszą pomysłowością! I to wszystko w tak krótkim czasie! Jest u was jak w Raju. I ta świdomość ogromu ziemi, nigdy się nie znudzi, nigdy nie dość pracy, zawsze nadzieja na nowe pomysły, obciażajaca może niekiedy, lecz jak fajnie wędrować po tych dalszych chaszczach w poszukiwaniu inspiracji do poszukiwania dla nich inspiracji! No, po prostu muszę zrobić przerwę. Bo z odetchnać od wrażenia. :lol:

Dzień dobry, Lisko! A to Ci się chwali, że NP :lol:
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cynamon z praktyki wiem, że zakładając obojętnie jaki teren należy zrobić gruntowne przemyślenia by nie robić zbędnych prac. Wiem , że jest to niespotykanie trudne zwłaszcza gdy brak Wam doświadczenia. Należy brać sporą poprawkę na osoby doradzające pomimo ich najszczerszych chęcichyba bo co innego mały ogrodek nawet 10 arowy a co innego zaplanowanie ogrodu 0,8 ha zwłaszcza jak kto inny będzie ponosil koszty. Podstawą jakiegokolwiek doradzania mam na mysli umieszczanie roślin w przestrzeni a nie ich warunki rozwojy - uprawy w tych poradach formowicze są niezastapieni przy zakładaniu terenu zieleni jest wskazana obecność na miejscu. To tak jabyś zamówiła projekt terenu a osoba wykonujaca bazowała tylko na fotkach czy nagraniu. W przeciwnym razie to ty wysuwasz pomysł np. na sprawdzone rośliny o wysokości takiej i takiej liście mają przebarwiać się jesienią na taki czy taki kolor czy informacje o roslinach kture znasz a nie uprawiałaś wtedy formowicze ci pomogą.
Co ci mogę poradzić by osiągnąć ciekawy efekt niewielkim kosztem:
ktoś prędzej pisał by wyznaczyć miejsca kluczowe / na własnym szkicu przy pomocy palikow w terenie wtedy powstanie obraz szkicowy ogrodu tak jest najłatwiej dla poczatkujacych/ Uwzgledniamy wjazdy, miejsca spotkań, zabaw dla dzieci, miejsca wywozu nieczystości odpowiedni dojazd do rabat przy ich pielegnacji a nawet uwzglednienie czegos co powstanie za kilkanascie lat lub być może powstanie.
Następnie po takim wyznaczeniu zwracamy baczną uwagę na elementy krajobrazu czyli ciekawe krzewy drzewa lub widoki. jest to istotne bo można tak ustawiać zieleń by te widoki wyeksponować wtedy całość z ogrodem da głębię doznań zwłaszcza tych wizualnych . Powinnaś wyznaczyć oś główną ogrodu nie jest koniecznym by była to droga ścieżka główna coś takiego co będzie spajało ogród gdzie wzrok bedzie sam uciekał.
Po wyznaczeniu tego wszystkiego ukazują sie miejsca na rabaty polany itp. wtedy zaznaczasz sobie pojedyncze miejsca które chcesz wyeksponować lub takie gdzie chcesz posadzić np. wyszukane drzewa czy krzewy Takie miejsca oznaczasz wyszukujesz odmian sprawdzasz ich warunki bytowe radzę na forum bo dostaniesz praktyczne rady i wtedy poszukujesz miejsc ich nabycia. Nastepną radą jest taka by roślinność dobierać do istniejących warunkow glebowych w ten sposób unikniesz zbędnych zakupów ziemi którą umieścisz w miejscach takich gdzie wsadzisz rośliny dla których jesteś gotowa zrobić "wszystko". Kupując ziemię torfową postaraj się o ustalenie osoby która w twoim rejonie takową sprzedaje i kup zestaw jeden samochód na pewno nie będzie zbyt dużo a jak podsumujesz łacznie zakupy to zobaczysz bilans dodatni. Ważne jest także to byś przy takim terenie nie robiła malych rabat wystarczy np. jedna ale sporawa zamiast 3-ch małych bo zginą w tle. Jeszcze jesno piewsze nasdzenia to drzewa i krzewy by zaczynały zapełniać przestrzeń. Ciekawe efekty daje zakup np 1 lub 5 lub wiecej sporych roziarow drzew czy wysoko zaszczepionych np. na wysokości 2-2,5m. Nawet pojedyncze drzewa prędko nabiora wzrostu i powstajacy ogród zacznie efektownie wyglądać. Można pisać dużo i analizować pojedyncze etapy twojej pracy ale nie jestem pewien czy sugestie bedą brane pod rozwage.
jarek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Panie Jarku wesoły :) ... witam w moich progach i dziękuję za rady, ale troszkę nie doczytałeś i Twoje propozycje dotyczą 8000 mkw. łąki, a u nas jest kilkadziesiąt drzew w sadzie i ok. 2500 iglaków ... sam rozumiesz, że Twoje rady niestety tu nie mogą mieć zastosowania. Jeszcze raz dziękują za tak obszerną wypowiedź :D
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drogie Dziewczęta :D ...

bardzo żałuję, że wczoraj musiałam nagle opuścić to fantastyczne zgromadzenie ... ale dzisiaj zapraszam na ...

Artystyczno - Ogrodowy Smakowity Podwieczorek ;:8
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agape ... bardzo się cieszę, że znalazłaś u mnie coś, co Cię zainteresowało :) i zapraszam częściej !!!

Lisko, masz rację, że dadaizm był datowany przed surrealizmem przypuszczam, że o kilka lat, ale to było to w dużej mierze to samo towarzystwo (nazwiska) i myślę, że teraz trudno jest tak precyzyjnie ustalić. Surrealizm, jak pisałam datuje się od wydania Manifestu przez Bretona, ale przecież tenże nie powstał z dnia na dzień ... słowem Ty miałas rację :)

Alusiu, miło Cię gościć ... masz rację, że muza w postaci ukochanej kobiety, jest motorem, a często i ... mózgiem utalentowanego artysty ;)

Swoją drogą nie wiem, czy wiecie, że Dali jest pochowany pod posadzką muzeum swojego imienia :( Ja go wielbiłam przez wiele długich lat i jakoś smutno mi się zrobiło, że ludzie chodząc po tej podłodze, często o tym nie wiedzą :( Nie mam wątpliwości co do tego, że jego żona Gala, była mózgiem i sercem tego genialnego neurotyka ... po jej śmierci zupełnie zgasł i stracił chęć do życia.

Wisienko ... myślę, że wszystkie ogrodomaniaczki ;) mają artystyczne dusze :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewuniu jak pisałam nie zachwycam się dadaizmem a i wiedzy na ten temat wielkiej nie mam. Tak mi się wydawało tak napisałam, nie dając ani jednej części mojego ciała pod zastaw.
Barzdo często pisze i mówię szybciej niż myślę.. a pote się dopiero zastanawiam :)

O Dalim nie wiedziałam... Chciałąbym kiedyś tam pojechać. Podobno niesamowite wrażenie.
No a będąc już tam pojechać do Barcelony odwiedzić Sagradę Gaudiego, (to moja kolejna miłość) ogród, usiąść na ławeczce...

eh idę poszukać płyty The Alan Parson Project i kawałek Sagrada Familia... mmmm... uczta dla ucha przynajmniej :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisko Droga ... ech, marzenia, marzenia, dzisiajsza nostalgiczna pogoda sprzyja :) ... ja mam całe wory marzeń artystyczno-ogrodowo- literackich ... ale ile zrealizuję, kto to wie ???

Słyszałam gdzieś, że kto próbuje i walczy już jest zwycięzcą !!!!

Wszystko przed nami :D

Dadaizmem też się oczywiście nie zachwycam !!! :)
Za to surrealizm, realizm magiczny też w pewnym okresie, ale tylko nienaganny warsztatowo !!!
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewuniu, to wklej proszę, na forum swoje "Pocałunki".
I koniecznie, daj ( w profilu), na dole link do swojej www., czyli Galerii!!!!
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanuś, dla Ciebie wszystko :lol:
Ten obraz malowałam kilka lat temu, wiele "klimtów" pojechało za ocean, a tego zostawiłam dla siebie, ale nie wisi na ścianie, inne wiszą :)

Gustav Klimt "Pocałunek" (olej).

Obrazek

Stare zdjęcie i barwy trochę się "posypały". Muszę zrobić nową fotkę.

A tu, żeby było coś kwiatowego ... żeby pasowało do charakteru forum ;)

"Bukiet kwiatów" Jacob Marrel (olej).

Obrazek

Tu, niestety, barwy wyszły za "ciepłe", zielenie zupełnie ... zdechły :(
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Cynamon pisze:Panie Jarku wesoły :) ... witam w moich progach i dziękuję za rady, ale troszkę nie doczytałeś i Twoje propozycje dotyczą 8000 mkw. łąki, a u nas jest kilkadziesiąt drzew w sadzie i ok. 2500 iglaków ... sam rozumiesz, że Twoje rady niestety tu nie mogą mieć zastosowania. Jeszcze raz dziękują za tak obszerną wypowiedź :D

na pewno nie doczytałem ale przy istniejacym drzewostanie jest o niebo łatwiej. 2500 iglakow posadzonych składnie czy pod wykopanie. Przeglądanie postów zawiera dużo czasu wiec wolę pisać ale być może dla kogoś rady się przydadzą.
jarek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

O Raju!!!!
Obrazek

Ewuś, gnę się w pokłonach i wiję niczym żmijowisko Mauriaca :lol:
Nawet nie wyobrażam sobie ile czasu mogło Ci zająć malowanie tego detalu.
Czy rok, na taki szczegółowy obraz, to w sam raz? :shock: :P
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanuś, faktem jest, że to pracochłonna zabawa ;) i przyznam ze skruchą, że teraz znacznie bardziej wolę akwarelki, bo efekt szybki, ale nic nie da się już poprawić w trakcie malowania. Dziennie można namalować kilka i wszystkie ... do kosza!!! To najtrudniejsza z technik malarskich!!! Natomiast, obraz olejny można malować kilka lat ;) albo miesiąc-dwa ... zależy od samozaparcia ;) i stopnia skomlikowania.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wesoły ... Jarku :) ... rozumiem, że trudno jest się przebić przez wiele stron cudzego wątku ... świerki kupiłam razem z domem i ogrodem, są posadzone zdecydowanie za gęsto, więc znaczną ich liczbę, trzeba wykopać i rozdać, czy sprzedać :) Myślę, że w okresie przedświątecznym może ktoś kupi "hurtem" na choinki, zobaczymy.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ewuniu, jesteś niesamowita :roll: , nie bardzo rozumiem dlaczego barwy są za "ciepłe", albo się "posypały"......jest cudnie.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Och

nic więcej nie powiem
z uśmiechami Iza
u liski