Rubia Aji White Fantasy bardzo szybko rośnie i owocuje, nawet jeśli teraz kupisz nasiona i wysiejesz, będziesz zadowolona
W ubiegłym roku siałam tą odmianę w połowie lutego, a tak wyglądała na zdjęciu z 10 czerwca. To początek owocowania.
A to moje tegoroczne papryki słodkie pod folię.
Faworyt jestem pod wrażeniem, ale pikowania nie zazdroszczę
To nic takiego.W zeszłym roku było więcej papryk do pikowania. Andrzejsson Używam gotowego podłoża do siewu z nawozem startowym a następnie do pikowania i to papryce na te okresy w zupełności wystarcza.A na dodatek wygodne.Zresztą w takiej fazie takim sadzonkom dałbym jeszcze spokój.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Też mam problem ze wschodem niektórych papryk Niestety nie mam już nasion odmian, które mi nie wzeszły i pomyślałem żeby je wyciągnąć z ziemi, wrzucić do pojemnika z ciepłą wodą na 24 godziny i znów posiać. Da to jakiś efekt? Ktoś może próbował?
U mnie też problem z niektórymi nasionkami papryk. Wygrzebane w tym roku ze świeżych owoców a jednak nie wschodzą. Muszę jeszcze raz posiać bo szczególnie zależy mi na Palermo. Optycznie nasionka wyglądają normalnie ale nie wiem czy pozyskane nasionka były w pełni dojrzałe. Zobaczymy
Ja Palermo siałam w ubiegłym roku, też z wydłubanych nasion Nie zauważyłam jakichś szczególnych opóźnień w kiełkowaniu, krzaczki wyrosły ładnie, ale owoce bardzo późno dojrzewały - inne w tym czasie już od dawna miały właściwy kolor, a te ciągle były zielone. Dlatego nasion już z nich nie zbierałam.
Palermo to podobnie jak Ramiro późna papryka, też się w tym roku pokusiłam i wysiałam. Trzy roślinki ekspresowo wykiełkowały, ale zastanawiam się czy nie uprawiać w donicach, skoro taka późna.
Ja dostałem kilkadziesiąt nasion jakiejś odmiany Ukraińskiej kolor czerwony, bardzo duże i grubościenne wysiałem dziś około 12 nasion zobaczymy co z tego wyjdzie.
To ta ze sklepowej czerwonej. Drugą mam wysianą Ingrid, ale wygląda znacznie gorzej i wolniej rośnie. Znacznie mniej nasion wykiełkowało. Zobaczymy co będzie.
Foxowa kiedy siałaś paprykę? Masz już spore sadzonki. Moje dopiero puszczają listki właściwe.
Też posiałam paprykę z wydłubanych nasionek ze sklepowej.
Zastanawiam się czy nie wsadzić jej do tunelu, owoce miała grube i może w gruncie nie zdążą dojrzeć?
O ile w ogóle powtórzy cechy.