Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Post »

Witaj Lucynko ;:196
Piękne wspomnienia - koleusy , liatry , rudbekie , kosmosy i inne bardzo ładne ;:63 ;:63
Ty lenia pogoniłaś a ja nie umiem , dalej nie mam ziemi i nie mam gdzie wysiewać ;:223
U mnie mroźno i coraz zimniej ma być - dobrze to ja dalej leniuchuję :D
Pozdrawiam serdecznie ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witam zimowo, ale cieplutko.
Nareszcie doczekałam się pięknej białej pierzynki za oknami, roślinki solidnie okryte i ten ok. dziesięciostopniowy mróz już im niegroźny!

Zuziu111 - koleusy wysiewałam w poprzednich latach. W tym roku zrezygnowałam. Mam mnóstwo innych nasion, a dostałam jeszcze dodatkowo nasiona takich kwiatków, których jeszcze nie miałam. ;:108
Dzisiaj też trochę siałam, bo z opóźnieniem dotarły do mnie lewkonie letnie i chabry cesarskie. ;:63 Wysiałam ich po troszeczku na wcześniejsze kwitnienie.
Pozdrawiam również. ;:196

Obrazek

Danusiu [danuta z] - no to trafił Ci się super nieuczciwy sprzedawca. ;:145
Kochana, moje ścieżki są wąziutkie, to muszą być czyste, żeby mi się nogi nie zaplątały w zielsku. Stare kości kruche są i łatwo byłoby je połamać. ;:306
Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich roślinek. ;:196

Obrazek

Tereniu [TerDob] - witaj, kochana. ;:196
Kiedy się tak powspomina, lżej na sercu i duszy. Dziękuję. ;:180
Pogoniłam lenia i powiem Ci, że teraz już bardzo dobrze się czuję, tym bardziej że śniegu dosypało i tak czyściutko, bielutko się zrobiło! ;:333
Pozdrówka wzajemne dla Ciebie i duża ;:79

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Znowu mi śliczne zdjęcie zadedykowałaś ! to z kosmosami i wilczomleczem ;:63 a heliotropy, cleome super no i coleusy i w ogóle cała reszta piękna :D Piękne te nasze ukwiecone ogrody ;:167
Lucynko już mi wychodzą pierwsze trawki, a byłam ciekawa jak to będzie, bo pierwszy raz na powierzchni wysypałam perlit! ładnie się kiełeczki przebijają :D
Miłego wieczoru! ;:138 ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu, coraz to bardziej tęskno za tymi widokami w realu, a tu zdaje się, czeka na dłuższe czekanie. ;:223
Perlit dobra rzecz, ale ja nie eksperymentuję z nim, ;:185 bo boję się, że mi stłamsi malusieńkie sieweczki. :shock: Jeśli Twój eksperyment się uda, to może też spróbuję. ;:224

Odkurzam tytoń ozdobny.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit .Tytoń ozdobny całkiem ładny i fotogeniczny ;:108 . Kolorystyka też niczego sobie ;:215 . Fajnie, że spadł u Ciebie śnieg bo od razu łatwiej przetrwać te mrozy roślinom no i krajobraz jakiś taki ładniejszy ;:108 . Mimo, że tęsknię za wiosną to jednak jeśli mają być mrozy to niech będą ze śniegiem ;:108 . Pozdrawiam i tego słoneczka na jutro Ci życzę :wit .
jagusia111

Post »

Lucynko tytoń bardzo fotogeniczny :D . U mnie też co chwilę pada śnieg i mróz trzyma, do tego bardzo nieprzyjemny wiatr. Wypatruję wiosny w prognozach i przyszły tydzień ma być cieplejszy. Chyba, że znów odwołają wiosnę ;:oj .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewelinko - lubię tyton za to, ze sam się rozsiewa i taaki duuży rośnie!! ;:333
Kwiatki też ma ładne, takie urozmaicone. ;:303 No i - co ważne - ślicznie pachnie, ;:215 prawie jak maciejka, której nie sieję, bo nie chce u mnie rosnąć. :?
Za słoneczko dziękuję, ;:180 bo bardzo potrzebne maleńkim sieweczkom. ;:108

Obrazek Obrazek

Aguniu - tytoń fajny, ;:333 a niejeden i przydatny. ;:306 ;:306
Zima nie odpuszcza, ale może gdy już przyjdzie wiosna, to będzie prawdziwie wiosennie... ;:218 Oby! I oby jak najszybciej. :tan

Obrazek Obrazek

Dobrej nocy. :wit :wit

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko cudny ten tytoń - ale masz kolorków ;:oj ;:oj ;:oj
Dobrej nocy ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko ... całkiem inne skojarzenia miałam z tytoniem :;230 ... a u ciebie taka kolekcja i mówisz że pachnie i sam się rozsiewa ;:215 ... no to muszę się za nasionkami rozejrzeć 8-) Lubie wszystko co pachnie :D
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22

Post »

Lucynko jakie dorodne masz roślinki- heliotropa ktorego nigdy nie zaznałam ( masz go z własnego siewu?), cudne kosmosy i liatry i na końcu cleome. Tyle się naoglądałam tej cudnej ostatniej roślinki na zdjęciach Twoich i Marysiu że dziś zakupiłam dwie torebki nasion. ;:306 zobaczymy czy coś z tego będzie:) spokojnej nocy!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko i jak mogłaś dopuścić do zakurzenia takiego ładnego tytoniu ;:306
Miałam jeszcze śliczny pistacjowy od pewnej forumki, która już tu nie bywa :wink: ale nie zabrałam nasion i już zostało tylko wspomnienie. Nie masz też tytoniu leśnego ale pewnie dlatego bo on wysoki i zasłaniałby roslinki.
Dochodzę do wniosku, że tytoń lubi luźną glebę dlatego moje siewki rosną pojedynczo, ale i tak są ładne :D
Miłego, a najlepiej słonecznego dnia ;:3 ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dobry dzień, kochani! ;:33
Chmury wysoko na moim niebie, słoneczko walczy z nimi o miejsce i jest nadzieja, że choć na chwil kilka pokaże swoje złociste oblicze. ;:3 Niezależnie od tego, czy mu się ta sztuka uda czy nie, to jednak jest dużo jaśniej i weselej. :tan
Wysiane 6. lutego gazanie i celozje wychylają swoje zielone kiełeczki, popikowane wcześniej heliotropy i ketmie rosną jak na drożdżach. ;:138 Czego chcieć więcej?!

Tereniu [TerDob] - tytoń jest wspaniały przede wszystkim dlatego że sam się sieje i pachnie. ;:333
Ciekawostką jest to, że nowe siewki potrafią zmieniać kolor kwiatów i nigdy nie wiem, jakimi barwami zakwitną. ;:108

Obrazek Obrazek

Ewuniu [ewarost] - ja też mam różne skojarzenia z tytoniem, ;:209 a mój M nazywa go wprost tabaką. ;:224
Mamie posiałam tytoń przed tarasem, gdy zakwitł, mama siadała przed wieczorem na tarasie specjalnie po to, by napawać się zapachem jego kwiatków. Przed wieczorem, bo wtedy pachnie najintensywniej. ;:333

Obrazek Obrazek

Asiu - heliotropy mam z własnego siewu i dzięki temu rosną takie dorodne. ;:303
Kleome miałam po raz pierwszy. Wcześniej nigdy mi się nie udawały, ;:222 zupełnie nie wiem, dlaczego.
Z tego co się naczytałam, to zrozumiałam, że kleome nie lubi pikowania i przesadzania. Może właśnie dlatego nie mogłam się wcześniej dochować tych pięknych kwiatów, bo je przesadzałam, bo potem ginęły. ;:145

Obrazek Obrazek

Marysiu [Maska] - gdybym go nie zakurzyła, to teraz nie miałabym co odkurzać. ;:306
Tytoń, podobnie jak dalie zmienne, zmienia kolor swoich kwiatków, więc nawet jeśli Ci się rozsiał ten pistacjowy, to zakwitł inną barwą. ;:108
Tytoń leśny mam. W torebce. ;:7 Nasiona leżą już trzeci rok. ;:224 Może w tym roku wysieje, jak nie zapomnę znowu. ;:306
Wysokość mnie nie przeraża, bo moje rosną bardzo wysokie, są dużo wyższe ode mnie, a ja do malutkich się nie zaliczam.
Twoje tytonie rosną pojedynczo, a ja swoje muszę przerywać. ;:63
Dzień mam całkiem- całkiem. Dziękuję. ;:196

Obrazek Obrazek

Dobrego dnia. ;:3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko to znaczy, piszesz, że Twój tytoń, taki zwykły nie leśny, rośnie tak wysoko? to co mu robisz?, mój leśny jest wysoki, ale zwykły jakieś góra 50 cm ma zawsze ;:108
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Byłam dziś w Lidlu mają pierwiosnki po 3 zeta.Po drodze zaszłam do ogrodniczego. Sprzedają już begonie, dalie,cebulki tulipanów, narcyzów
i innych cebulowych poprzeceniane. Kupiłam nasiona astrów mix.
Masz rację ja raz tak zaczepiłam butem ogrodowym za kran aż go rozerwałam, a innym razem biegnąc do telefonu zaczepiłam nogą za kołek
i oczywiście skaleczyłam się. Z taboretu też już spadałam. Widziałam gołąbki, fajne są.
A piesek i kotek przychodzą z Tobą na działkę.
Pozdrawiam. Danuta.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko [00..] - nic takiego nie robię moim tytoniom. Myślałam, ze one tak właśnie rosną...
U mojej sąsiadki też są takie wysokie. 50 cm.... ;:131 to bardzo niskie. :roll: Jednak wolę moje wysokie, bo one nie zacieniają, dzięki czemu w ich towarzystwie mogą rosnąć inne kwiaty.
Szukałam zdjęć, na których dobrze widać ich wysokość, znalazłam tylko dwa, choć może one nie są zbyt wyraziste. Nie mniej daje się porównać z innymi roślinami, np. z pniem drzewa czy elementem pergoli. Niestety górne części obu tytoni są na tych fotkach ucięte.

Obrazek Obrazek

Danusiu [danuta z] - kusisz, kobieto, ;:oj kusisz.... ale ja i tak do ogrodniczego nie pójdę. ;:185
Nie pójdę i już! ;:303 Mam za słabą silną wolę, a portfelik mocno mi schudł. ;:306
Skoro podobały Ci się gołąbki, to proszę - dla Ciebie.

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”