Ogród Biedronki641 cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Biedronki641 cz.5

Post »

ALA,nie napiszę nic nowego,bo kolekcja sama się chwali ;:138
I fotki dobre ;:108
Czasem byłoby lepiej, gdyby nie było widać wskaźników...Ale to drobiazg ;:108
Pozdrowienia z krainy siąpiącego deszczu :wit
Sławek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.Dziś plany były duże i nici z prac ogrodowych.Pada cały dzień.

Gieniu tego przebiśniega mam parę lat. Nic przyrastał a posadziłam 10 sztuk.Ginął. W tym roku jaki taki. A dziś przylaszczki zamiast rozwijać kolejne pąki i pokazywać swoje piękno to biedne skulone od zimna i deszczu.

Małgosiu ale tylko obcinaj liście tym co wychodzą na jesień. ;:108 Z przylaszczkami jest rożnie. Na pewno nie lubią przenosin i dzielenia. Niby to rośliny leśne i lubią cień,ale w cieniu długo nie wychodzą z ziemi. Ja w zeszłym roku im zrobiłam rabatę i w półcieniu mają się lepiej.Na pewno powinny mieć glebę wapienną.Dałam im dolomitu i kompostu. Moja była zawsze zbyt kwaśna i dlatego dawniej je traciłam. A jeszcze ważna sprawa nie sadzimy ich głęboko, bo serduszka mają mieć na wierzchu. Przestrzegam przed kupowaniem sadzonek świeżo dzielonych. Na pewno padną.
Dzielić dużą kępę. Przepłukać korzenie i to o da się podzielić oderwać. To są moje uwagi. Dużo ich w swoim życiu straciłam a odmianowe do tanich nie należą. Moim marzeniem jest mieć je wszystkie te dostępne i prawie nie dostępne.

Loki
u mnie ryski kwitną a inne dopiero mają listki. Jakoś nie idą równomiernie albo to zależy od odmiany.W zeszłym roku ich odmian sporo nasadziłam ale jeszcze nie kwitną wszystkie.

Iwonko moje były przesadzane a jesienią nowe odmiany dosadzane i jeszcze skromnie kwitną. To maluchy ale uważam,że powinny być w każdym ogrodzie, bo wczesną wiosną już kwitną.

Sławku miło mi ,że chwalisz i krytykujesz. I o to chodzi. Oznaczam rośliny, bo przynajmniej wiem co kwitnie i co pokazuje. Teraz patyczki widać ale za parę dni tygodni już zarosną cebulowe bylinami i nie będzie ich widać. Wiesz jak nie byłam na forum to nie musiałam się martwić. Czy dużo widzisz podpisów pod kwiatami na forum,bo ja nie. A roślin mam sporo a SKS coraz większe. :;230 U mnie też pada cały dzień i jedynie co mogłam coś porobić to w domu. Pikowałam. Niestety ziemi brakło.

Fotki wczorajsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ten biały irysek z żółtym wzorkiem jest niesamowity... Nawet nie wiedziałem, że taka odmiana istnieje...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Alu :wit . Masz cudne iryski ;:138 . U mnie też kwitnie ich kilka ale zdecydowanie trzeba dokupić ich więcej. U Ciebie kwitnie już sporo roślinek ;:108 . Przyda się jeszcze wyższa temperatura i słoneczko i zobaczymy jeszcze więcej kolorów ;:138 . Słoneczka Ci życzę i pozdrawiam :wit .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

To chyba jeszcze się wstrzymam z tymi przylaszczkami, albo kupię jedną na sprawdzenie i przyuczenie :wink: Śliczny ten ostatni irysek, takiego jeszcze nie widziałam ;:173 Jesienią przy sadzeniu cebulek kupiłam wszystkie iryski jakie były w tym sklepie, niestety mieli całe cztery odmiany ;:306
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Alu cudowną wiosnę pokazałaś.
Przylaszczki za serce chwytają ;:97 , są takie cudowne i ile odmian :roll:
W przyszłym roku jak będzie wszystko OK to pomyślę o zaproszeniu ich do ogródka.
Iryski oczywiście też pięknie kwitną :heja
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Alu czarujesz różnorodnością irysków i krokusów. Aż miło oglądać takie zdjęcia. Szcególnie, że są teraźniejszością a nie tylko wspomnieniem. Ach wiosno! Trwaj!!!
Awatar użytkownika
wasyl_13
50p
50p
Od: 25 paź 2008, o 23:30

Post »

Alu piękna kolekcja. Na trzeciej fotce białe kwiaty z żyłkami zimowit?
Pozdrawiam Mariusz
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05

Post »

Piiękna u Ciebie wiosna. U mnie jeszcze krokusy, przylaszczki i pierwiosnki śpią. Z irysków zakwitł tylko Catherine Hodgins. Ładnie natomiast w tym roku rozrósł się Adonis amurski. Czekam na wiosnę.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witam.
Jerzy to irysek Sunshine. Muszę jeszcze go sprawdzić czy zgodny. Tylko niech zakwitną wszystkie cebule. Jakoś nie kwitną wszystkie na raz.

Ewelina za życzenia ;:3 dziękuję.Czekam na nie . Wtedy inne iryski powinny zakwitnąć.

Małgosiu zwykłą sobie kup. Najwięcej sprawiają kłopotu odmianowe. Masz racje w sklepach mało jest jesienią do sprzedaży tych irysków i najczęściej oferują te pospolite.

Ewuniu dziękuję.A jak Twoja wiosna? Byłaś już na działce?

Aniu wiosna w tym roku mnie rozczarowuje. Brak ;:3 , ciągłe opady i zimno. Niby kwitną maluchy ale skulone od zimna nie pokazują swojego piękna.

Mariusz witam Cię. tak to zimowit wiosenny hungaricum. Teraz jeszcze kwitnie a wcześniej pokazywałam triginum. Ten już przekwitł.Dla Ciebie pokażę je jeszcze raz dla porównania. ;:108

Obrazek

Colchicum vernum tryginum alba

Obrazek

Colchicum hungaricum Wolebit Star

Widzisz w nich różnice? Ja tylko na początku w fazie pojawienia się kwiatów.

Janusz widziałam Twojego miłka. Ślicznie Ci przyrósł i kwitnie. Moje w tym roku liche. Inne odmianowe jeszcze nie wyszły i nie wiem czy się pokażą.
A na prawdziwą wiosnę i ja czekam z utęsknieniem, bo teraz jestem nią zawiedziona.

Obrazek

Obrazek

Rannik Flora Plena. Już myślałam,że się nie pokaże.

Obrazek

Cebulica Tubergena

Obrazek

Obrazek

Ciemiernik dopiero w takiej fazie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szafirki nic nie podrosły

Zaczyna kwitnąć puszkinia
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ala, nie mam przylaszczek, bo podobno dosyć kapryszą, a ja nawet nie mam miejsca żeby zapewnić im dobre warunki (pod jakimiś krzewami). Może się kiedyś skuszę na te podstawowe niebieskie - tak na próbę ;:173
Pełna śnieżyczka prześliczna ;:oj
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Sporo masz już kwitnień w ogrodzie ;:108 i wspaniałe widoki parapetowe ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

U mnie przylaszczki nobilis dopiero zaczely rozkwitac a u ciebie juz tak pieknie kwitna .
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Alu,kolekcja przylaszczek imponująca,uwielbiam je ,one malutkie a takie wdzięczne i niewinne ,krokusiki też masz śliczne ,dochowałaś się takich pięknych ciekawych odmian i teraz możemy się nimi napawać ,jak są u Ciebie ,to tak jakby były u nas :uszy ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Cebulice już wszędzie kwitną i sasanki zaczynają a u mnie o nich słuch zaginął... ;:oj
Przylaszczki też kiepsko choć mam tylko te zwykłe , mam nadzieję na kwiecień bo one u mnie jakoś później zakwitają ...U Ciebie Alu same rarytaski na wizji! ;:138
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”