Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

hoja lacunosa 'Super eskimo' ;:167 ;:167 piękna ;:167 a i eszewerie mają ładnie ukształtowane "kapustki" :-)
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2016, o 09:54

Post »

Hoja piękna ;:167 ;:oj ;:167
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

No i nareszcie jestem i co widzę... eszewerie ;:oj u mnie też są takie "kapustki" więc przyłączam się do pytania
nolina pisze: /.../W jakiej temperaturze będziesz je zimowała? /.../
hoja piękne kwiatki pokazała... zimowa czapeczka obszyta białym futerkiem :;230
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie, miałam to samo skojarzenie co Agnieszka - jak stado dzieciaczków wybierających się na zabawę w śnieżki.
Przepiękne maluszki.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

KOCHANIII!!! Bardzo, bardzo dziękuję za wizyty, których nigdy dosyć ;:196 Nie nadążam ostatnio sama ze sobą, ale na Forum zaglądam często choćby przez pocztę. Ale dzisiejsze popołudnie należy do wizyt w Waszych wątkach :tan
Ostatnio mówiliśmy o eszewerkach i temat za chwilę powróci.

Moniko - zgadzam, się, one naprawdę potrzebują tylko słońca, powietrza, wody i świętego spokoju. W sumie gdyby nie to, że jak się te rozetki zaczną rozrastać, to trzeba im poświęcić nieco uwagi, by nadać jakiś kształt, to mogłabym mieć ich więcej. Miałam, i to około 40 sztuk, ale ostały się tylko te i niech tak zostanie :D

Jacku - na niektóre nie trzeba czekać do wiosny :D

Lucy!!! No Ty mnie kiedyś tą swoją "uważnością" do rozlania kawy doprowadzisz! Najpierw wychwyciłaś literówkę, gdy napisałam że nie mogę się "schlać" by zrobić zdjęcia. Miało być schylać! Teraz..."PADŁY" miało być, nie "pały", ale tak to jest, jak człowiek leci z głowy z torpedującymi myślami :D A swoją drogą tak to wyszło, jakbym z pałą nad nimi stała i kazała ładnie rosnąć. No jest to jakiś sposób, nie powiem... Obrazek

Małgosiu - dziękuję za miłe słowa ;:196 eszewerki zimuję zwyczajnie, na parapecie, ale dość szybko wystawiam je na zewnątrz. W zasadzie tak samo traktuję eszewerki jak i grubosze. Podobnie długo na zimnie, podobnie szybko na dwór, nawet na początku marca. I podobnie oszczędnie z podlewaniem. I im mniej im uwagi poświęcam, tym lepiej się rozrastają.

Piotrze - aaaa, yyyy, wysiewy mówisz... yyyy... no były, pamiętam...
I niby coś tam nawet wyrosło ;:oj
Tyle, że niespodziewanie poprzez zostawienie drabiny moja mała kotka miała dostęp do siewek. Zobaczyłam to za późno i zdążyła wyjąć kilka nazwówek z pudełek i teraz będę musiała zrobić kilka przesunięć, by te "bezimienne" rosły sobie w osobnych pudełkach, bo też część powschodziła, część padła, ale ogólnie nie narzekam. Jak uporządkuję, to oczywiście pokażę :D

Arku, Grażynko, Kuba, Agnieszka, Danusia - bardzo dziękuję za miłe słowa! ;:196 Zarówno pod względem lakunosy, jak i kapustek. Dla mnie najpiękniejsze eszewerki ma Beata (bebos), ale zostawiłam sobie tych kilka, bo może uda się zrealizować kiedyś moje marzenie o rozetkach na pieńku...Zobaczymy, na razie niech rosną.

No ale skoro jesteśmy przy eszewerkach, to aż z dumy puchnę, bo mam debiut :tan Zakwitła mi piękność malutka jeszcze - Echeveria carnicolor...ale niestety nie mam pewności jaka forma. Nazwówka wyblakła w tym miejscu i mam problem, ale myślę ze chwilowo i dojdę, co ona dokładnie za jedna :D Na razie wygląda tak:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ale to nie wszystko, bo całkiem niedawno, jako że są upchane na zimowisku i nie zauważyłam wcześniej, zakwitła - a właściwie przekwita już - Euphorbia milii, ta prawdziwa, którą mam z Madagaskaru. Rośnie z niej cudowny krzaczek, ale złapałam jej kwitnienie - właściwie to, co już przestawało nim być ;:306

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

No i jest kilka jeszcze obietnic, ale sobie poczkamy, co będę się teraz radować :D

W każdym razie bardzo Wam dziękuję za wizyty. Czas, praca, dzieci i ich zajęcia, dodatkowo jeszcze działalność z dziedziny charytatywności pochłania mnie bardzo, toteż i nie jestem tu tak często, jakbym chciała, ale jestem...No, chyba że nie będę ;:306

Henryku - wielkie dzięki za jedne z najcieplejszych słów, jakie dane mi było otrzymać ;:180
Lecę pooglądać Wasze wątki i do następnego razu! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Piękny klejnot ta Twoja Echeveria carnicolor. Jest się czym cieszyć i ekscytować - naprawdę. ;:333

Mniej okazała i reprezentacyjna jest Euphorbia milii ale... Z takim pochodzeniem można sobie pozwolić na skromność. :wink:
Poważnie pisząc kwiatuszki nie są jakieś oszałamiające ale sama roślina bardzo wyładniała od ostatniego pokazu. Ma bardzo ciekawe listki. :D

Odwiedzaj nas jak najczęściej, pokazuj swoje śliczne i absolutnie nietypowe rośliny, pisz o nich jak najwięcej bo tej wiedzy nam jest tu potrzeba.
Ja wiem, że zajęć Ci nie brakuje - jak chyba zdecydowanej większości tu obecnych ale... Forum to Forum, przecież to odskocznia od codzienności. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję debiutu ;:333 Sam wiem jaką ogromną radość sprawiają pierwsze w życiu kwiatki naszych podopiecznych ;:138
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Gratuluję kwiatu Escheverii ale również i Euphorbii, ta druga to będzie chyba jeszcze kwitnąć co? przecież moje jak zaczęły latem tak skończyć nie mogą :;230 :;230

Ja tam wolę się radować nawet obietnicami niż czkać... to drugie bywa męczące ;:306
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Brawa dla maleńkiej E.carnicolor i jak również E.milii. Takie delikatne w barwie i wielkości kwiatuszki zawsze mnie zachwycają. Patrzymy na nie sercem.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmm...E. carnicolor - nie wiem co wykombinowała :wink: , ale przyzwoite tak kwitną https://www.google.pl/search?q=Echeveri ... VyRAEPM%3A
Wilczomlecz super!
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2016, o 09:54

Post »

Jak zwykle piękności ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Nie jestem za bardzo za sukulentami czy kaudeksami ale obserwując Twój wątek kto wie :P może coś z tych też się u mnie pojawi :) Gratuluje debiutu :)
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żaneto :D to już miesiąc ....czas się obudzić :?:
Co u Twoich zielonych :?:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Żaneta się dziś trochę już obudziła, a przynajmniej przewróciła z boku na bok w innych wątkach ;:306
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Teraz już też to wiem , widziałam, może się dobudzi wreszcie :;230
ODPOWIEDZ