Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

A na moich pomidorach Aussie , właściwie na każdym mam takie coś pod spodem

Obrazek

to taka uroda tego pomidora czy błedy w nawożeniu?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Staśmiony kwiat. Nie całkiem, troszkę. :wink:
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nertu pisze:A na moich pomidorach Aussie , właściwie na każdym mam takie coś pod spodem

Obrazek

to taka uroda tego pomidora czy błedy w nawożeniu?
Masz szansę na dużego pomidorka.
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Te Aussie to chyba są odmianą dużych pomidorów, wszystkie mają jakieś takie felery...
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

Mam dwa drobne problemy.

1. Czytałem tutaj, że Megagrona należy prowadzić na dwa grona. Mam go na jeden pęd, dwa rozrastające się grona, ale zaczyna rosnąć trzecie.
I teraz pytanie, co zrobić. Uciąć to grono, ogłowić krzak, czy zostawić w spokoju. Przede wszystkim: "czym to grozi" jak pozostawię trzecie grono.

2. Na paru krzakach dojrzewają mi pomidory średniej wielkości. Czerwienieją, ale mają zieloną piętkę. Wskazuje to chyba na brak potasu. Mam siarczan potasu, niestety granulowany, oraz saletrę. Piszecie tutaj, że granulowane K2SO4 nie chce się rozpuszczać. Czy można go w takim razie wykorzystać w jakiś sposób?
Co do saletry budzi moje wątpliwości ile jej dać pod krzak i w jakim stężeniu. Jeśli dam np. 2 gramy na litr, to ile tego wlać pod krzak?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

KaLo zrobiłam eksperyment ze słoikiem i watą. Proszę oceń go bo ja tam nic nie widzę prócz tego że wata ubrudziła się od kwiata. Na jednym krzaku drugie grono prawie całe opadło. Ogólnie liście i łodygi bez zmian. Już nie wiem co to jest. Mam Amistar 250 SC .Pryskać? I czy mogę w deszczową pogodę pod osłoną? Pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agula1985m, przyczyna tkwi w warunkach jakie mają pomidory, nieco za wysoka temperatura, obecnie i niższa przy tworzeniu, a także duże naświetlenie, co widać po kwiatostanach.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Wodny111, zostawienie 3 grona niczym szczególnym nie grozi, w najgorszym razie opóźnieniem owocowania. Sam oceń, czy masz krzak, który poradzi sobie z wykarmieniem tak dużej ilości owoców. Jeśli jest słaby, zostaw 2 grona, trzecie oberwij, możesz też pozostawić wilki i ogłowić je za 1-2 liściem. Megagron daje wielki plon, ale trzeba mu trochę pomóc, w przeciwnym razie można mieć tylko liście i kwiaty, bez pomidorków.
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p

Post »

Ludwik coś w tym jest bo te kwiaty które są osłonięte przez liście sa zdrowe. Masz jakiś pomysł jak i czym zacienić plexę? Pozdrawiam
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Agula1985m Masz za dużą różnice temperatur między dniem a nocą. Musisz zmniejszyć te różnice, czyli maksymalnie wietrzyć szklarnie i ją zacienić np zwapnować.

wodny111 Ja Megagrona też prowadze na jeden pęd. No w sumie nie do końca bo zostawiam boczne pędy do 3liścia i wtedy je skracam. Dzięki czemu krzak się ładnie zagęszcza. Obecnie ma dwa grona, jedno ładnie kwitnie i zawiązują się pierwsze pomidorki. Nie wiem na ile będe go prowadził, to zobacze jak pierwsze się zawiąże w większej ilości i ocenie ile udźwignie. Mam go we wiadrze, a sam krzak wygląda tak:

Obrazek

Reszte fotek już w swoim wątku zamieściłem. :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agula1985m pisze: Na jednym krzaku drugie grono prawie całe opadło. Ogólnie liście i łodygi bez zmian.
Miałam tak samo w poprzednich sezonach - wtedy panowało przekonanie ,że to objawy szarej pleśni . W tym sezonie może odpadły mi ze 3 kwiatki na 50szt pomidorów - jedyną rzeczą ,którą w tym roku zmieniłam to to ,że od przeszło miesiąca nie zamykam w ogóle foliówki na noc więc może to jednak jest Szara pleśń wskutek nadmiernej wilgotności powietrza w tunelu .
A Ty zamykasz tunel na noc??
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p

Post »

Zostawiam okienko i lekko rozsunięte drzwi żeby była cyrkulacja. Bez tego to rano wszystko mokre, krople na lisciach. Szara nie sądzę bo reszta zdrowiutka. Ale o tak chcę pryskać zapobiegawczo jak pogoda się poprawi bo się boję że te deszcze w końcu coś przywloką :-)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Wasze już pomidorki mają a moje dopiero się za siebie wzięły i teraz zaczną szaleć, Betalux i Maskotka już kwitną, reszta zaczyna się przymierzać do pąków, oby sporo się zapyliło z nowych odmian, najwyżej złapię za szczoteczkę i będę "bzyczeć" :lol: , największy w tym momencie jest Czarny książę (wszystkie krzaczki mają duże zdrowe liście i oby tak zostało na długo, bo mszyca i parne dni pewnie coś przyniosą).
Rozprawiłam się dzisiaj z wilkami, Betalux i Maskotka idą na żywioł.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Agula1985m jakby była szara pleśń, to po kilku dniach w słoiczku w podwyższonej wilgotności powinna się ujawnić.
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

Aria, BobejGS serdecznie dzięki za odpowiedzi. Niestety, pośpieszyłem się usuwając wszystkie wilki. Uznałem, że krzak ma zbyt mało ziela i trzecie grono uszczypałem. Jest jeszcze dość wcześnie i może narośnie trochę zielska, to będę myślał, co zrobić z czwartym gronem. :)
W wiadrze, to mam na balkonie Winogronka, ale on ma grona zupełnie inne. Nie są krzaczaste, rozgałęzione, tylko podłużne. Prowadzę go na 2 pędy, ładny, silny krzak, ma w tej chwili 11 gron, na każdym po ok. 13-14 owoców lub kwiatów. Pierwszy owoc już zjadłem, teraz dojrzewa kilka następnych na dwóch dolnych gronach.
Trzeba to wszystko przećwiczyć, to w przyszłym sezonie będę ciut mądrzejszy.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”