Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Gosiu, sorry, że tak długo się nie odzywałam :oops: Musiałam nadrobić sporo stron, ale za to nacieszyłam oczy dużą dawką lata :heja
Do tego dostają na początek mieszankę azofoski i kurzaka, a potem daję im co jakiś czas nawóz do pomidorów. Mają osłonięte nóżki. A przede wszystkim sadzę je głębiej o jakieś 5 centymetrów niż są w doniczce. Czy coś robię inaczej niż Ty?
Jasne, że inaczej :wink: Po pierwsze nie stosowałam dotąd kurzaka, tylko obornik - bydlęcy albo koński; po drugie, w sezonie nie dawałam im nawozu do pomidorów, chociaż mogłam sama na to wpaść (różom go daję) ;:124
Wyczytałam, że stosujesz humus i jesteś zadowolona. Kupujesz taki w zawiesinie? Jak często nim podlewasz? Humus kupiłam ze dwa razy, ale mnie zniechęca latanie z konewkami - wolę wygodne, sypkie nawozy (ot, leń i tyle :oops: ) Dlatego zimą zaczęłam szukać humusu w postaci proszku lub granulek i kupiłam Humac Agro. Wysypałam na rabaty, czy to coś da - jeszcze nie wiem...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, ta cieniowana róża to Gerbruder Grimm. Buraczkowa to Tradescant. sama jestem nią zachwycona. Mam ją od niedawna, a już pokazała co potrafi. Powojnik Duchess of Albany. Cieszę się że Ci się podoba

Ewelinko, powojnik to Rooguchi. Fajny, bo bylinowy, więc wiadomo, że nie przemarznie. Ten powojnik i u mnie rosnie trochę słabiej, ale dostałam bardzo malutką sadzoneczkę, więc cierpliwie czekam.
Upalne lato i nie dla mnie. Ciężko było wytrzymać. Ja wolę umiarkowaną temperaturę. Najlepsza to do 26 stopni.

Maryniu, postawiłaś mnie do pionu ;:306
Postaram się znaleźć instrukcję i przeczytać. Ale na automacie też perspektywa wychodzi bardzo słabo. Dlatego myślałam, że to wina aparatu. Z tą cierpliwością będzie problem ;:173

Renatko, a co tym razem Ci się stało? Ty faktycznie cały czas w szpitalach. Mam nadzieje, że w sezonie w końcu będziesz mogła cieszyć się ogrodem. Różyczka to Tradescant.

Elwi, wydaje mi się, że czy kurzak, czy obornik, to wszystko jedno. Wszystko to naturalne nawozy. Chyba obornik jest nawet lepszy? Natomiast ważne jest dodatkowe nawożenie w sezonie. Ja daję swoim jeszcze 2 razy tak samo jak różom właśnie.
Humus faktycznie kupuję taki do podlewania. Latam z konewką przez 2,3 dni. Podlewam też trawnik. Czyli całą działkę. Chcę to robić, bo mam bardzo słabą ziemię. Nie wiedziałam nawet, że może być granulowany. Ciekawe jak działa. Jak na razie widzę rezultaty. Ziemia zaczyna zmieniać konsystencję.

Dzisiaj popracowałam znowu w ogródku. Wczoraj udało mi się skończyć jeden z żywopłotów. Jest obcięty z wysokości i z boków. Drugi został na następny tydzień. Dzisiaj zrobiłam porządki na rabatach z przodu domu. Ale się cieszę, że sezon tak wcześnie się rozpoczął ;:138
W dodatku zauważyłam, że wszystko zaczyna budzić się do życia. Przy porządkach zobaczyłam pierwszy listek ostróżki, przebiśniegi lada moment zaczną kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu obeszłam twoje różanki wkoło. :wink: Pracujesz już w ogrodzie, ;:180 u mnie zimno i wiatr. ;:202
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Gosiu już pracujesz w ogródku :!: Ja też tak chcę - cały dzień myślałam dzisiaj, że można już, a nawet trzeba zacząć wycinać suche trawy. Przede wszystkim trzcinniki, perłówki, sporobolus i kostrzewy, bo pierwsze startują...

Powodzenia i nie przezięb się, bo wiatr jeszcze zimny ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,super odpoczywa się w Twoim ogrodzie,róże masz cudne,a nieraz sie martwiłaś ,że marnie Ci rosną ,ja widzę inaczej ,że rosną pięknie ,Twoje zakątki są urocze ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Goś, ja tam nie bardzo się przejmuję rodowodami i pochodzeniem róż ;:306 ważne żeby zdrowo rosły. Pewnie herezje dla niektórych tu głoszę ;:170
W sobotę rozpoczęłam cięcie traw i świerków :tan Tak mnie już sekator świerzbił :;230
Żywopłotów jeszcze nie tnę bo mam thuje i sądzę, że dla nich jeszcze za wcześnie....ale przecież u ciebie też thuje ;:oj

Kwitną u mnie ciemierniki ale fot nie zrobiłam bo po sprzątaniu nie miałam już siły...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Ja właśnie chyba też mam tego powojnika , kupiłam tu na forum . Kremowe róże z niebieskim i fioletem cudne. To połączenie zawsze jest takie elegancki ;:108 . Fajnie, że możesz już popracować w ogrodzie ja jeszcze się z pewnymi pracami wstrzymuję ale strasznie mnie ręce swędzą . Dzisiaj pogoda ładna to z pewnością cos zrobię. Boję się tylko powrotu mrozów :( .Pozdrawiam :wit .
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Gosiu!
Jak najbardziej polecam Gartentraume, ma ciekawy kwiat i bosko pachnie.
Marta
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Gosiu wspaniałe zdjęcia!
Ten powojnik mi się bardzo podoba. Jak się nazywa? Mówiłaś dziewczynom o dwóch a ja nie wiem który to.. oświeć koleżankę; )
Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Soniu, moi znajomi wrócili niedawno z gór. Byli bardzo zdziwieni, że u nas taka wiosenna pogoda. Ale i do Ciebie dotrze ciepełko. Może nie w tym tygodniu, ale za dwa?

Marysiu
, a ja przy wczorajszych pracach zastanawiałam się, czy ciąć trawy. Gapa ze mnie. Teraz będę musiał jeszcze raz przejść rabaty. Wiatr wcale taki zimny nie był. W dodatku chyba ten mój żywopłot powoduje, że jest zaciszniej u mnie.
Ty masz gorzej, bo daleko na swoje stepy. Ja wyskoczę nawet na godzinkę. Korzystam w weekendy, bo w tygodniu jeszcze nie popracuję. Ale to już kwestia czasu. :D

Martuś, róże w porównaniu z Twoimi krzewami sa dużo mniejsze. Chociaż przyznaję, że z roku na rok coraz bardziej dorodne, ale nie mam się co oszukiwać. Na słabej glebie mało co sobie poradzi w wystarzcający sposób. Trzeba dużo pracy włożyć w nawożenie, a tego cały czas się uczę.

Jolu, ja w sumie też nie przejmuję się rodowodami, ale róże to jedyne rośliny, które u mnie mają nazwy. I lubię wiedzieć co za jedna. Poza tym też ważne dla mnie jest żeby zdrowa była i pięknie kwitła. Co z tego, że ma wspaniały, królewski rodowód jeśli słabizna. Także dla mnie to żadne herezje :D
A ja się zgapiłam z trawami. Jakoś wydawało mi się, że za wcześnie. Za to tuje tnę już od 2 tygodni.

Ewelinko, na razie mrozów nie widać. A nawet jeśli przyjdą i nie spadnie śnieg to i tak nasze roślinki ucierpią. Nie ma co się martwić. Jeśli tylko zdrowie i pogoda pozwoli trzeba brać się za porządki :D
Mnie też się podoba zestawienie kremu, bieli z fioletem lub niebieskim. To taki elegancki zestaw. Można do tego dodac jeszcze róż ;:173

Marto, już zamówiłam ;:196

Aga, to powojnik Duches of Albany. Ten fioletowy to Rooguchii. Oba to powojniki bylinowe, najlepsze z możliwych, bo nie przemarzają. Obcina się je wiosną przy ziemi i spokój.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gosiu zapisałam ten powojnik różowy super, Rooguchi mam i rzeczywiście bezproblemowy, co ja do powojników nie mam ręki.
A możesz mnie oświecić co to kwiat jak strzała małe piękne kwiatki białe?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Gosiu, piękne lato u Ciebie. Z przyjemnością się je ogląda :)
Dzięki za odpowiedź o powojnikach.
Jeśli będziesz je dzielić, czy obkopywać to chętnie kupię od Ciebie sadzonkę:)
Pamiętaj ! :uszy
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Śliczną masz tą malwę. To będzie chyba nowe odkrycie sezonu bo ja też zakupiłam i już posadziłam do doniczek dwie białe :;230 Takich ładnych jak twoje, nie było.

Kurcze, te thuje zawsze tak wcześnie tniesz? I nic im nie jest? Może też o tym pomyślę, póki jeszcze mniej roboty... Co prawda szlifuję deski do wgłębnika ale może, dla urozmaicenia robót :;230

Trawy tnę pierwszy raz w prawidłowym czasie :;230 Zawsze cięłam początkiem marca i to było już za późno bo przycinałam wyłażące zielone. I byłam na siebie potem zła. Trzcinniki już ruszyły, mają po kilka zielonych listków. Tak więc pora jak najbardziej odpowiednia. Pewnie stipy i miskanty można ciut później ale jak już pędzę z nożycami, to po całości ;:172

A różyczki, owszem, u mnie też wszystkie mają imiona, bo podobnie jak ty, lubię wiedzieć z kim mam do czynienia. Chodzi mi tylko o to, że kupując nie kieruję się tym, że to Angielka a to Niemka. Podoba się, ma wystarczającą strefę.....to ląduje w lesie ;:108
Jestem bardzo ciekawa czy miniaturka od ciebie dobrze przeżyła zimę :tan Zadołowałam ją w zacisznym miejscu pod murkiem tarasowym, miała takie śliczne kwiatuszki w ostrym różu, jaki ja lubię jako dodatek ;:333 Końcówki pędów ma zielone :wink:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosia, fajnie rozrośnięty ten powojnik bylinowy ;:oj Kupiłam w ubiegłym roku coś podobnego Sir Trevor Lawrence, również bylinówka i faktycznie złego słona nie można było powiedzieć. Kwitł bardzo długo i co najważniejsze nie chorował, a mówią, że te bylinowe łapią biały nalot ;:224
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

April, to chyba nie jest malwa ;:185 Mi to wygląda na dziewannę ;:224 Co prawda w takim kolorku nie widziałam, ale mam w tym roku na nie chrapkę i ;:167 mi mówi, że to właśnie ona
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”