Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Mi tam nie będzie raczej to przeszkadzać :D Dzięki.
Mam tę moc - Sylwek
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Ile razy trzeba opryskać siarczanem potasu winorośle na drewnienie?
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

SylwesterK6 pisze:Jak ci przerasta to zagnij i niech rośnie dalej. Dużo jest tutaj zwolenników nieucinania. Ja też postanowiłem zostawić, niech rośnie dalej. Na zimę przytnę.
A spójrzcie na mój tunel i doradźcie mi jak rozmieścić mam 2 odmiany deserowe z czego jedna jest obcopylna. Dopiero na jesień dostanę te odmiany ale już chciałbym wiedzieć jak najkorzystniej rozmieścić mam je. Na rysunku mam zaznaczoną winorośl kolorem zielonym i nie wiem czy posadzić pozostałe obok przy tej co rośnie czy lepiej wzdłuż ścianek?

Obrazek
Podaj wymiary tunelu. Pokazałeś wejście a co z drugiej strony.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja myślałam ,że wątek "obumarł" a to po prostu przegapiłam rozpoczęcie kolejnej jego części :oops:
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Nie żartuj, tu zawsze coś się dzieje :D
SylwesterK6
200p
200p

Post »

Wymiary tunelu to 1,5 x 2,0m. Z drugiej strony okienko. Ogólnie myślałem żeby posadzić na ściankach. Według mnie na ściankach dłuższych dać po 2 sztuki i tyle. Niby powinno się deserowe co 1,2 m sadzić ale jak sądzicie? A do Nero i Podarok Zap. postanowiłem dokupić Arcadię.
Mam tę moc - Sylwek
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tencia pisze:Ile razy trzeba opryskać siarczanem potasu winorośle na drewnienie?
Od połowy sierpnia. mniej więcej co 2 tygodnie.
pomidormen
1000p
1000p

Post »

SylwesterK6 pisze:Wymiary tunelu to 1,5 x 2,0m. Z drugiej strony okienko. Ogólnie myślałem żeby posadzić na ściankach. Według mnie na ściankach dłuższych dać po 2 sztuki i tyle. Niby powinno się deserowe co 1,2 m sadzić ale jak sądzicie? A do Nero i Podarok Zap. postanowiłem dokupić Arcadię.
Jak na winorośl to trochę mały ten tunel i źle ustawiony, długie ściany powinny być w kierunku N-S. Jeśli posadzisz wzdłuż długich ścian to winorośle od północy będą zacienione. Arkadia ok.
SylwesterK6
200p
200p

Post »

No mały ale jakoś to muszę usadowić. Dobra widzę że jedyna opcja to dać dwie białe odmiany na ścianie północnej a Nero na zewnątrz gdzieś że tak to nazwę.
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Nie mam Podarku Zaporoża pod osłoną, ale uważam, że może wystąpić problem z zapyleniem. W tak małym namiocie nie sadziłbym odmian obcopylnych. Z tych trzech zostawiłbym Arkadię. Nero proponuję zamienić np na Czekoladową, a PZ na Skarb Panonii.
Najważniejsze jest to, że wszystko można załatwić bez problemu :). Ustawieniem namiotu się nie przejmuj. U mnie wszystkie trzy stoją źle, a jest dobrze. W ostatnich latach zacienienie staje się zaletą.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
SylwesterK6
200p
200p

Post »

Możliwe że wybór przeze mnie odmian nie był do końca przemyślany. Jak bez problemu to zaraz to załatwię. :D
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Jaki wpływ na fermentacje ma oprysk siarczanem potasu w celu lepszego drewnienia ??,wydaje się że winorośli przeznaczonych na wino chyba nie powinno się pryskać siarczanem ,czy w tym wypadku należy zdać się na samoistne drewnienie??.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Moje winorośle pomału przygotowywane do pozycji horyzontalnej (sznur skośny). Brak na nich oznak drewnienia, pryskać siarczanem potasu, czy z biegiem czasu same zdrewnieją? Latorośle mają już ponad 2m, czy je ogławiać czy też zostawić niech rosną do końca?

Obrazek

Na dwóch krzewach Kristaly i na trzeciej fotce Aloszenkin, mam takie oto przebarwienia tylko na dolnych liściach. Mam się bać, czy to nic groźnego? :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Co do siarczanu potasu to nigdy go nie stosuję i się nie wypowiem. Ja bym ogłowił. Takie liście to norma na młodych krzewach i nie ma się czym przejmować. Tak na oko, to wygląda to dobrze. :)
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

kapitan pisze:Takie liście to norma na młodych krzewach i nie ma się czym przejmować. Tak na oko, to wygląda to dobrze.
Dzięki Piotrze, też tak myślałem, ale wolałem się upewnić, kto pyta ten nie błądzi. :) Ale cieszę się, że wszystkie moje krzewy mają się dobrze, a przede wszystkim mi nie chorują.
Ciekawostka, zabidzony krzew o który się bardzo martwiłem, V 68021 półtora miesiąca temu a dziś, w końcu ruszył, co prawda ma dopiero ok. 60 cm. ale pomału sobie rośnie. ;:oj

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Józef
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”