Winorośle i winogrona cz. 5
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
Mi tam nie będzie raczej to przeszkadzać
Dzięki.

Mam tę moc - Sylwek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ile razy trzeba opryskać siarczanem potasu winorośle na drewnienie?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Podaj wymiary tunelu. Pokazałeś wejście a co z drugiej strony.SylwesterK6 pisze:Jak ci przerasta to zagnij i niech rośnie dalej. Dużo jest tutaj zwolenników nieucinania. Ja też postanowiłem zostawić, niech rośnie dalej. Na zimę przytnę.
A spójrzcie na mój tunel i doradźcie mi jak rozmieścić mam 2 odmiany deserowe z czego jedna jest obcopylna. Dopiero na jesień dostanę te odmiany ale już chciałbym wiedzieć jak najkorzystniej rozmieścić mam je. Na rysunku mam zaznaczoną winorośl kolorem zielonym i nie wiem czy posadzić pozostałe obok przy tej co rośnie czy lepiej wzdłuż ścianek?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja myślałam ,że wątek "obumarł" a to po prostu przegapiłam rozpoczęcie kolejnej jego części 

-
- 1000p
Nie żartuj, tu zawsze coś się dzieje 

-
- 200p
Wymiary tunelu to 1,5 x 2,0m. Z drugiej strony okienko. Ogólnie myślałem żeby posadzić na ściankach. Według mnie na ściankach dłuższych dać po 2 sztuki i tyle. Niby powinno się deserowe co 1,2 m sadzić ale jak sądzicie? A do Nero i Podarok Zap. postanowiłem dokupić Arcadię.
Mam tę moc - Sylwek
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Od połowy sierpnia. mniej więcej co 2 tygodnie.tencia pisze:Ile razy trzeba opryskać siarczanem potasu winorośle na drewnienie?
-
- 1000p
Jak na winorośl to trochę mały ten tunel i źle ustawiony, długie ściany powinny być w kierunku N-S. Jeśli posadzisz wzdłuż długich ścian to winorośle od północy będą zacienione. Arkadia ok.SylwesterK6 pisze:Wymiary tunelu to 1,5 x 2,0m. Z drugiej strony okienko. Ogólnie myślałem żeby posadzić na ściankach. Według mnie na ściankach dłuższych dać po 2 sztuki i tyle. Niby powinno się deserowe co 1,2 m sadzić ale jak sądzicie? A do Nero i Podarok Zap. postanowiłem dokupić Arcadię.
-
- 200p
No mały ale jakoś to muszę usadowić. Dobra widzę że jedyna opcja to dać dwie białe odmiany na ścianie północnej a Nero na zewnątrz gdzieś że tak to nazwę.
Mam tę moc - Sylwek
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Nie mam Podarku Zaporoża pod osłoną, ale uważam, że może wystąpić problem z zapyleniem. W tak małym namiocie nie sadziłbym odmian obcopylnych. Z tych trzech zostawiłbym Arkadię. Nero proponuję zamienić np na Czekoladową, a PZ na Skarb Panonii.
Najważniejsze jest to, że wszystko można załatwić bez problemu
. Ustawieniem namiotu się nie przejmuj. U mnie wszystkie trzy stoją źle, a jest dobrze. W ostatnich latach zacienienie staje się zaletą.
Najważniejsze jest to, że wszystko można załatwić bez problemu

Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
Możliwe że wybór przeze mnie odmian nie był do końca przemyślany. Jak bez problemu to zaraz to załatwię. 

Mam tę moc - Sylwek
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Jaki wpływ na fermentacje ma oprysk siarczanem potasu w celu lepszego drewnienia ??,wydaje się że winorośli przeznaczonych na wino chyba nie powinno się pryskać siarczanem ,czy w tym wypadku należy zdać się na samoistne drewnienie??.
- Pozdrawiam Jurek
Moje winorośle pomału przygotowywane do pozycji horyzontalnej (sznur skośny). Brak na nich oznak drewnienia, pryskać siarczanem potasu, czy z biegiem czasu same zdrewnieją? Latorośle mają już ponad 2m, czy je ogławiać czy też zostawić niech rosną do końca?

Na dwóch krzewach Kristaly i na trzeciej fotce Aloszenkin, mam takie oto przebarwienia tylko na dolnych liściach. Mam się bać, czy to nic groźnego?

Na dwóch krzewach Kristaly i na trzeciej fotce Aloszenkin, mam takie oto przebarwienia tylko na dolnych liściach. Mam się bać, czy to nic groźnego?

Pozdrawiam Józef
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Co do siarczanu potasu to nigdy go nie stosuję i się nie wypowiem. Ja bym ogłowił. Takie liście to norma na młodych krzewach i nie ma się czym przejmować. Tak na oko, to wygląda to dobrze. 

Piotr
Dzięki Piotrze, też tak myślałem, ale wolałem się upewnić, kto pyta ten nie błądzi.kapitan pisze:Takie liście to norma na młodych krzewach i nie ma się czym przejmować. Tak na oko, to wygląda to dobrze.

Ciekawostka, zabidzony krzew o który się bardzo martwiłem, V 68021 półtora miesiąca temu a dziś, w końcu ruszył, co prawda ma dopiero ok. 60 cm. ale pomału sobie rośnie.

Pozdrawiam Józef