Wiosna już niedługo... cz. 23
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiosna już niedługo... cz. 23
Marysiu też już planujesz wysiewy. Powiedz mi coś o karczochach.
Papryki ostre rzuciłam na waciki i niektóre już mają kiełki. Jutro pewnie wylądują w ziemi. Ze słodkimi poczekam do początku marca, a pomidory po 15 marca. Teraz bawię się z kwiatkami.
Papryki ostre rzuciłam na waciki i niektóre już mają kiełki. Jutro pewnie wylądują w ziemi. Ze słodkimi poczekam do początku marca, a pomidory po 15 marca. Teraz bawię się z kwiatkami.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Marysiu witaj
Goździkowiec śliczny
a zdjęcie wyżej to co takie ładne ???
Czy sadziec można wysiać z nasion ?? a jak tak to kiedy ??? wiesz może ??
Zostawiam

Goździkowiec śliczny

Czy sadziec można wysiać z nasion ?? a jak tak to kiedy ??? wiesz może ??

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewciu dziękuję
Guzikowiec rośnie u mnie dwa sezony i kwitł od pierwszego. Przetrwał jedną zimę ostatnią łagodną i teraz mam nadzieję, że też przetrwa. Mój jest nie wielki ponad półmetrowy
Sadziec rośnie drugi sezon i ma metr może metra dwadzieścia wysokości, ale się pokłada
I ja Ci życzę spokojnego wieczoru
Małgosiu rok temu posiałam w pierwszych dniach marca pomidory i paprykę i pojechałam do sanatorium. Pikowałam dopiero w pierwszych dniach kwietnia i jak sadziłam w kwietniu pomidorki do tunelu to malutkie były
dlatego w tym roku posieję trochę wcześniej i przepikuję, bo sadzę w tunelu od początku kwietnia parę krzaczków. Jeżeli przyjdzie mróz to powtarzam sadzenie a jak nie to wcześniej owocują
Paprykę ostrą siałam na ligninę (słodką też) nie bardzo chciały kiełkować (może za zimno im było).Po wyjeździe Kasia wsadziła do ziemi i poszły, ale też do powrotu były niewielkie. Z tego co czytam to ostre już sieją
ale moje doświadczenia są marne
Kapustę wczesną już posiałaś to ja też jutro posieję bo zawsze siałam w marcu i potem już nie była taka wczesna
Asiu karczochy sieję zawsze w lutym i mam nadzieję że te z zeszłego roku przetrwają, że ich nornice nie załatwią przez zimę i wiosną. Sadziłam ostatnio na tej grządce podniesionej (grobku!) świetnie rosły i owocowały. Ja też z kwiatkami zacznę zabawę ale pomidory dla mnie po 15.03 to za późno
Tu znalazłam zdjęcie tej grządki

Witaj Tereniu
powyżej jest rejnutria pstrolistna . Ja sadźca dostałam sadzonkę i nigdy nie siałam, ale poczytaj tutaj https://zojalitwin.wordpress.com/tag/sadziec-purpurowy/ bo czytam, że wymaga stratyfikacji
Serdeczności przesyłam

Guzikowiec rośnie u mnie dwa sezony i kwitł od pierwszego. Przetrwał jedną zimę ostatnią łagodną i teraz mam nadzieję, że też przetrwa. Mój jest nie wielki ponad półmetrowy

I ja Ci życzę spokojnego wieczoru

Małgosiu rok temu posiałam w pierwszych dniach marca pomidory i paprykę i pojechałam do sanatorium. Pikowałam dopiero w pierwszych dniach kwietnia i jak sadziłam w kwietniu pomidorki do tunelu to malutkie były

Asiu karczochy sieję zawsze w lutym i mam nadzieję że te z zeszłego roku przetrwają, że ich nornice nie załatwią przez zimę i wiosną. Sadziłam ostatnio na tej grządce podniesionej (grobku!) świetnie rosły i owocowały. Ja też z kwiatkami zacznę zabawę ale pomidory dla mnie po 15.03 to za późno

Tu znalazłam zdjęcie tej grządki

Witaj Tereniu

Serdeczności przesyłam

- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Piękne wyrosły Ci te karczochy i pięknie wyglądają, tylko co z nimi potem zrobić. Wiem, że się je, dekoracja też ciekawa, ale jak to jest u Ciebie.
- Maska
- Kontakt:
Asiu ja je jem! uwielbiam. Gotuję w osolonej wodzie zjadam dno kwiatowe, ale i poszczególne płatki wysysam. Karczochy są bardzo zdrowe
Dla mnie są warzywem 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Marysiu dziękuję za link 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Szkoda, że karczochy są tak mało dostępne. Ja nie widziałam u nas
. A są pyszne
Muszę się rozejrzeć za nasionkami, do tej pory nie widziałam w sklepach.
Paprykę ostrą posieję w takim razie już niebawem. Może się uda? Pomidorki jednak około 20 marca, ja sadzę do gruntu, nie mam foliaczka.
Dlaczego siejesz na waciki? Ja zawsze do ziemi daję nasionka i rosną sobie normalnie.

Paprykę ostrą posieję w takim razie już niebawem. Może się uda? Pomidorki jednak około 20 marca, ja sadzę do gruntu, nie mam foliaczka.
Dlaczego siejesz na waciki? Ja zawsze do ziemi daję nasionka i rosną sobie normalnie.
- Maska
- Kontakt:
Tereniu ja dużo korzystam z tej strony
Małgosiu no te waciki wyczytałam właśnie tutaj na FO
jak nie masz foliaka to oczywiście musisz później posiać. Jeżeli nie znajdziesz karczochów to chętnie Ci kupię i wyślę, bo to groszowa sprawa 

Małgosiu no te waciki wyczytałam właśnie tutaj na FO

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Marysiu ,wpadły mi w oko Twoje hibiskusy,masz śliczne krzaczorki,czy to trudna sprawa z nimi ,nie przemarzają
Chciałam sobie sprawić na wiosnę,bo bardzo mi się podobają,ile latek rosną u Ciebie

- Maska
- Kontakt:
Grażynko właśnie wyczytałam, że już wydobrzałaś. Hibiskusy rosną u mnie chyba z 6 - 7 lat, ale mam takie młodsze siewki od koleżanki i już też kwiatki pokazały. Jakbyś chciała to siewkę mogę podesłać, a pamiętasz co jeszcze miałam Ci posłać bo wiem że coś ale SKS zwyciężył 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Jadłam takie marynowane karczochy i bardzo mi smakowały .Moje pomidory dopiero posieje pod koniec lutego bo ida do gruntu
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,już wiem dlaczego powiedziałaś ,że jest dzień sadźca ,u Ciebie też na pierwszym miejscu
,podziwiam Was za to sianie ,jakoś to dla mnie niewyobrażalne ,wszystko bym zepsuła,bo nie lubię pilnować siewek i zawsze zapomnę podlać,i za chwilę nici z wszystkiego,do gruntu wysieję fasolkę szparagową ,i inne warzywa i zapełniony warzywnik ,a karczochy już siejesz ,mają takie cudne te kwiaty ,ze nie wiem ,czy się nie skuszę,a na ugotowanego przyjadę do Ciebie ,pozdrawiam i buziaczki posyłam;:196

- Maska
- Kontakt:
Jadziu marynowane owszem ale świeże są najlepsze
Jak już posiejemy pomidory to wiosna tuż , tuż
Martusiu u Ewci kory też sadziec
Pod koniec tygodnia zaczynam siać i karczocha też posieję, bo nie wiem czy ubiegłoroczne przeżyły, na razie pod śniegiem i pod włókniną
Na gotowanego zapraszam ale może i na sadzonki przyjedziesz? mogę posiać więcej
Życzę dobrej nocy i ściskam 

Martusiu u Ewci kory też sadziec

- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Oj Maryś.
Znowu ja zaczęłam..
Skoro dziś na tapecie sadziec, to jaka roślinka jutro?
Wiem.......może goździki dla odmiany? 

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- Maska
- Kontakt:
Ewuś niewiele ich mam, bo te co kupiłam u Emila przepadły i się zraziłam
ale u Ciebie chętnie pooglądam i swoje odszukam