Wiosna już niedługo... cz. 23

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna już niedługo... cz. 23

Post »

Marysiu też już planujesz wysiewy. Powiedz mi coś o karczochach.
Papryki ostre rzuciłam na waciki i niektóre już mają kiełki. Jutro pewnie wylądują w ziemi. Ze słodkimi poczekam do początku marca, a pomidory po 15 marca. Teraz bawię się z kwiatkami.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu witaj ;:196
Goździkowiec śliczny ;:333 a zdjęcie wyżej to co takie ładne ???
Czy sadziec można wysiać z nasion ?? a jak tak to kiedy ??? wiesz może ??
;:196 Zostawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewciu dziękuję ;:168
Guzikowiec rośnie u mnie dwa sezony i kwitł od pierwszego. Przetrwał jedną zimę ostatnią łagodną i teraz mam nadzieję, że też przetrwa. Mój jest nie wielki ponad półmetrowy :D Sadziec rośnie drugi sezon i ma metr może metra dwadzieścia wysokości, ale się pokłada :)
I ja Ci życzę spokojnego wieczoru ;:196

Małgosiu rok temu posiałam w pierwszych dniach marca pomidory i paprykę i pojechałam do sanatorium. Pikowałam dopiero w pierwszych dniach kwietnia i jak sadziłam w kwietniu pomidorki do tunelu to malutkie były :wink: dlatego w tym roku posieję trochę wcześniej i przepikuję, bo sadzę w tunelu od początku kwietnia parę krzaczków. Jeżeli przyjdzie mróz to powtarzam sadzenie a jak nie to wcześniej owocują :D Paprykę ostrą siałam na ligninę (słodką też) nie bardzo chciały kiełkować (może za zimno im było).Po wyjeździe Kasia wsadziła do ziemi i poszły, ale też do powrotu były niewielkie. Z tego co czytam to ostre już sieją :oops: ale moje doświadczenia są marne :wink: Kapustę wczesną już posiałaś to ja też jutro posieję bo zawsze siałam w marcu i potem już nie była taka wczesna :lol:

Asiu karczochy sieję zawsze w lutym i mam nadzieję że te z zeszłego roku przetrwają, że ich nornice nie załatwią przez zimę i wiosną. Sadziłam ostatnio na tej grządce podniesionej (grobku!) świetnie rosły i owocowały. Ja też z kwiatkami zacznę zabawę ale pomidory dla mnie po 15.03 to za późno ;:185

Tu znalazłam zdjęcie tej grządki

Obrazek

Witaj Tereniu ;:168 powyżej jest rejnutria pstrolistna . Ja sadźca dostałam sadzonkę i nigdy nie siałam, ale poczytaj tutaj https://zojalitwin.wordpress.com/tag/sadziec-purpurowy/ bo czytam, że wymaga stratyfikacji :D
Serdeczności przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Piękne wyrosły Ci te karczochy i pięknie wyglądają, tylko co z nimi potem zrobić. Wiem, że się je, dekoracja też ciekawa, ale jak to jest u Ciebie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu ja je jem! uwielbiam. Gotuję w osolonej wodzie zjadam dno kwiatowe, ale i poszczególne płatki wysysam. Karczochy są bardzo zdrowe ;:333 Dla mnie są warzywem :D
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu dziękuję za link ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Szkoda, że karczochy są tak mało dostępne. Ja nie widziałam u nas :( . A są pyszne ;:108 Muszę się rozejrzeć za nasionkami, do tej pory nie widziałam w sklepach.
Paprykę ostrą posieję w takim razie już niebawem. Może się uda? Pomidorki jednak około 20 marca, ja sadzę do gruntu, nie mam foliaczka.
Dlaczego siejesz na waciki? Ja zawsze do ziemi daję nasionka i rosną sobie normalnie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu ja dużo korzystam z tej strony :D

Małgosiu no te waciki wyczytałam właśnie tutaj na FO :wink: jak nie masz foliaka to oczywiście musisz później posiać. Jeżeli nie znajdziesz karczochów to chętnie Ci kupię i wyślę, bo to groszowa sprawa :D
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu ,wpadły mi w oko Twoje hibiskusy,masz śliczne krzaczorki,czy to trudna sprawa z nimi ,nie przemarzają :?: Chciałam sobie sprawić na wiosnę,bo bardzo mi się podobają,ile latek rosną u Ciebie :?: :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grażynko właśnie wyczytałam, że już wydobrzałaś. Hibiskusy rosną u mnie chyba z 6 - 7 lat, ale mam takie młodsze siewki od koleżanki i już też kwiatki pokazały. Jakbyś chciała to siewkę mogę podesłać, a pamiętasz co jeszcze miałam Ci posłać bo wiem że coś ale SKS zwyciężył ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jadłam takie marynowane karczochy i bardzo mi smakowały .Moje pomidory dopiero posieje pod koniec lutego bo ida do gruntu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,już wiem dlaczego powiedziałaś ,że jest dzień sadźca ,u Ciebie też na pierwszym miejscu ;:306 ,podziwiam Was za to sianie ,jakoś to dla mnie niewyobrażalne ,wszystko bym zepsuła,bo nie lubię pilnować siewek i zawsze zapomnę podlać,i za chwilę nici z wszystkiego,do gruntu wysieję fasolkę szparagową ,i inne warzywa i zapełniony warzywnik ,a karczochy już siejesz ,mają takie cudne te kwiaty ,ze nie wiem ,czy się nie skuszę,a na ugotowanego przyjadę do Ciebie ,pozdrawiam i buziaczki posyłam;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu marynowane owszem ale świeże są najlepsze ;:333 Jak już posiejemy pomidory to wiosna tuż , tuż :;230

Martusiu u Ewci kory też sadziec :;230 Pod koniec tygodnia zaczynam siać i karczocha też posieję, bo nie wiem czy ubiegłoroczne przeżyły, na razie pod śniegiem i pod włókniną :wink: Na gotowanego zapraszam ale może i na sadzonki przyjedziesz? mogę posiać więcej ;:108 Życzę dobrej nocy i ściskam ;:196
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Oj Maryś. :;230 Znowu ja zaczęłam.. ;:224 Skoro dziś na tapecie sadziec, to jaka roślinka jutro? ;:196 Wiem.......może goździki dla odmiany? :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuś niewiele ich mam, bo te co kupiłam u Emila przepadły i się zraziłam :wink: ale u Ciebie chętnie pooglądam i swoje odszukam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”