300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Post »

Lucynko już jutro ma być 13 stopni to do czwartku na pewno może dobić i do 18. ;:224
A ja tam się wystraszyłam silnie trującego tojadu. I nie kupiłam. Jeść nie zamierzałam ale ma dziatwa stosunkowo młoda (7 i 11) i nigdy nie wiadomo co im do głów strzeli. Może chcieliby się zabawić w gotowanie i spożywanie..? Kto ich tam wie. Nie zaryzykowałam choć tojad dla mnie bardzo urokliwy. ;:224

Ruda to masz przeboje z tymi nornicami. Może następnym razem kupuj dwa razy tyle. Pół dla Ciebie -pół dla nich. ;:131
A tak całkiem serio... to przykre, człowiek nasadzi, potem się napala całą zimę na efekty... a tu dooopa... upsss... raczej nornica...
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Mariolko no strata z tymi nornicami, u mnie się czasem topią w wanie do któej zbieram wodę z szopki a teraz zaczęłam sadzić do donic i przydała mi się stara klatka po papugach wykorzystana do sadzenia lilii. Podobno narcyzów nornice nie lubią ale ja wiem jak wygłodzone to może nie wybrzydzają. ten tojad im sadż obok tulipanków :) , może jakieś klatki? Co do przyczepki może jakaś złota rączka coś wymyśli z zamocowaniem?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aneczko, przy dzieciaczkach też nie ryzykowałabym przygody z tojadem. A naparstnicę masz? Ona też wredna małpa - trująca. ;:224

A'propos nornic to ja stosuję się do rady mojego działkowego sąsiada i w pobliżu cebulowych sadzę jesienią dużo czosnku. One, te nornice, chyba faktycznie go nie znoszą, bo wszystkie posadzone tulipany zawsze mi kwitły. ;:333
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Zawsze wszystkie cebulowe wsadzam w duże donice plastikowe z dużą ilością dużych dziur i wkopuję w ziemię. Dlatego chyba nie są pokarmem dla nornic. A może nornic u mnie nie ma? Kuny są - w drewutni (szopie) zimują. I całe stada zaskrońców. Trucizną z tojadów się nie przejmuję, bo moje wnuczki (zaraz będą mieć 9 lat) nie zapuszczą się między róże, gdzie posadzę nowo zakupione tojady. Bardziej bałabym się uczuleń po kontakcie z rutą, która rośnie przy rzadko używanej ścieżce i mnoży się okropnie. Ja nigdy nie miałam żadnych przykrych objawów , mimo częstego kontaktu z rutą.

-- 22 mar 2015, o 20:07 --

Mariola, zrozumiałam, że ten wózek ma na końcu dyszla jakieś coś do zaczepienia o rurkę, na której zamocowane jest siodełko. Czy to kółko jest do dyszla sztywno przymocowane? Jeśli tak, to mogłabym do dyszla swojego wózka przyspawać tylko jakieś kółko i byłaby sprawa załatwiona.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Witajcie moje Kochane ;:196
Hiacynty, tulipany - przebolałam. Zwabiam koty na działkę ale działkę mam w rejonie kociej pustyni :lol: - nie ma stad, nie ma kocich gangów ...... ba, nie ma ani jednego bezdomnego. Do mieszkania kociny nie przygarnę bo nie wiem gdzie będę mieszkała (ot - zawirowania życiowe) ale na działce mógł by mieszkać. Warunki miał by .... salonowe ;:215 . Może się trafi ;:108
Emilko przyczepka do roweru nie może być przyspawana na sztywno - cały ten konwój musi jakoś bezproblemowo skręcać.
Jutro zrobię foty poglądowo - ostrzegawcze :lol:
Dla wszystkich, którzy wierzą, że niemiecka jakość jest taka super.
A teraz siewki :oops:
Do zapamiętania dla mnie raz na zawsze - nie spieszyć się z wysiewami.
Wysiane 16.03.2015 pomidorki. Tak wyrosły w ....... w 6 dni ;:oj
Muszę je ciągle obracać bo wyciągają szyje do słońca - przykleją się do szyby niebawem :lol:
Obrazek

Obrazek

Malwa
Obrazek

Tojad. Truciciel ;:306 . Aleeeeee !!! Inna jego nazwa to ............ "Pantofelki Matki Boskiej" - ha ;:oj Podobno z powodu kształtu kwiatka. Ależ jestem ciekawa tej rośliny
Obrazek

Siewki żeniszka i lewkonii mają już listki właściwe. Z obawą niejaką myślę o uszczykiwaniu żeniszka. To taki kurdupel i jeszcze go rwać ;:224 . No ale podobno inaczej nigdy nie zmężnieje

Dziś nos wystawiłam za drzwi na pół godziny. Na zmianę pogody bolało mnie ........ wszystko ;:306 . Nawet włosy ;:306
Ale zajrzałam do Biedry i zobaczyłam lilie azjatyckie. Nie złamałam się, nie kupiłam. Wróciłam do chaty, poczytałam o nich i ...........jutro się złamię ;:306 bo łatwe i zimujące w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Ja mam w ogródku "cóś" nie wiem czy to nornice czy karczownik jak przejdzie to połowa roślin wpada głębiej albo wyrzucona zostaje na wierzch. Koty dokarmiane przeze mnie wyciągnęły z gleby zwierzę podobne do szczura z pyskiem kreta. Czort wie co to jest. Nasadziłam narcyzów w dużych koszykach, a obok czosnki i chyba mu ten czosnek przeszkadzał, bo przesunął go sobie,
znacznik oddalony od czosnku dobre 10 cm. Dobrze że wszystkie cebulowe sadzę w wiadrach budowlanych (10-12l) inaczej byłoby po nich
Mariolka, ja mam tak samo z pomidorkami, ale będą wcześniejsze. W tamtym roku siałam 1 kwietnia i było mi za późno
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu ja będę robiła podobnie - w głębokich doniczkach z dużymi dziurkami - tak, jak mi tu kobitki poradziły.
Bo napływają następne przekwitnięte hiacynty i one mają zdobić mój ogródek ;:170 (czy panny nornice słyszą , co się mówi !!! ;:89 )
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

A ja ze zdziwieniem wczoraj odkryłam, że zeszłoroczne narcyzy biedronkowe przeżyły i mają zamiar kwitnąć...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam Iwonko gdy ja wątpiłam w przetrwanie wrzosów z OBI. Napisałaś , że w obi mają całkiem niezłe rośliny. W Biedrze także są niezłe - wspaniale, że będą kwitły ;:215
Elu z czystej ciekawości zgooglowałam treść taką : "zwierzę podobne do szczura z pyskiem kreta". Między innym fotami (zgogluj jak nie wierzysz :uszy ) - pojawiło się to zdjęcie. Teraz już wiem co dewastuje ci rabaty - to Zgredek ;:306 ;:196
Obrazek.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Zgredek jest cudny!
Mariola, ja wiem, że do roweru nie może być na sztywno przyczepiony dyszel od wózka! :wit Chodziło mi o sposób połączenia wózka z rowerem... Błagam! zrób zdjęcia.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Mariolu - ja już w tamtym sezonie posadziłam tulipany w donicach i pięknie wzeszły , a panie nornice mogą tylko podziwiać ich piękno :heja
Zgredek - fuj paskudny , chyba tak będę wyglądać w wieku 100 lat ;:7
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Uwielbiam Twoje poczucie humoru ;:167 .
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emilia pisze:Zgredek jest cudny!
Mariola, ja wiem, że do roweru nie może być na sztywno przyczepiony dyszel od wózka! :wit Chodziło mi o sposób połączenia wózka z rowerem... Błagam! zrób zdjęcia.
Oooooo, to przepraszam Cię Dziewczynko moja ;:196
Zrobię foty tego idiotycznego łącza (gdy będę na działczynie dłużej) ale już Cię proszę - jeżeli nie chcesz mieć jeszcze jednego problemu do rozwiązywania - nie kupuj tego ;:131

Jadziu Zgredek urody może nie posiada ...... wzrostu też jest hmmmmm .... nikczemnego ;:131 . Serce natomiast ma wielkie ;:167 i lojalność ogromną. Jedna z najbardziej pozytywnych postaci w historii o Harrym Potterze ;:108
Prawda Iwonko i Emilko ?
Dzięki ;:209 , informacja o tym, że tylko ja głupkowato przytułek (Bed and Breakfast ;:306 ) dla nornic założyłam ........ ;:223
Uuuuuchchch ;:124 . Od wczoraj zbieram po wszystkich ......... doniczki ;:306
A moje znajome (pewne, że hiacynty od nich cieszą oczy ;:131 ) już szykują następne i następne ..... i jeszcze wrzosy zeszłoroczne, pięknie zadbane. Znajoma pozbywa się bo czas już na .... bratki na balkonie. Niesamowita kobieta.

Wczoraj znalazłam w Biedrze lilie azjatyckie i dziś posadziłam
Obrazek

Dlaczego mam tak mało czasu na moją działkę ;:219 . A tak sobie obiecywałam, że na emeryturze nie będę się spieszyła, robiła to co lubię. Miało być tak "dżes noł stress" a latam jak ..... kot z chorym pęcherzem ;:223
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwona i Piotr pisze:Uwielbiam Twoje poczucie humoru ;:167 .
Ja też ;:11
Zgredek fantastiko. Ale on raczej nie wyżera cebul... Jest zbyt sympatyczny. :;230
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiadomo Lucynko , właściwie nie wiadomo co jedzą domowe skrzaty. A Zgredek ...... wymiata ;:215

Wiecie, bardzo cieszę się, że żyję w czasach , w których są tak wspaniałe filmy fantazy i SF. ;:215

Dziękuję za ;:167 ;:167 - Iwonko i Lucynko - to bardzo miłe ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”