Kropelka zaprasza cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Kropelka zaprasza cz.3

Post »

Mariolko, narzekałaś na róże :wink: że słabo rosną...za to jak rosną Ci lilie i liliowce, coś niesamowitego. Oczko też super wygląda, zmałpuję i kupię sobie też to coś co wygląda jak juka...zimuje na dnie zbiornika wodnego ;:108 Nazwę znalazłam w sklepie internetowym...teraz tylko zamówić :wink:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cudowne lilie, nie mogę się napatrzeć! Liliowców masz też wiele pięknych odmian! Coś mi się wydaje, ze się powtarzam, ale ja nie mam takich liliowców ani lilii a u wszystkich tak pięknie kwitną!
No i dalia Preference Ci kwitnie ;:63 Fajne też masz odmiany jeżówek. Ja niby też mam jakieś odmianowe, ale coś się ociągają... :roll:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Perukowce mają piękne pióropusze a lilie ładnie wyglądają w grupie ...Dżelżan już u ciebie kwitnie ,przecież to kwiat jesieni ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Mariolu, gratuluję stworzenia, w tak krótkim czasie, pięknego ogrodu. rośliny takie dorodne, Ta najbardziej dorodna naparstnica z własnego siewu? czy zakupiłaś sadzonkę?
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochane, dziękuję, że jesteście :)

Forum to dla mnie mega wytchnienie od codziennych wyjazdów i rehabilitacji syna :) W ogrodzie co prawda nie byłam od soboty rano, ale dziś jestem w domu, deszczyk spokojnie pada od czasu do czasu (bardzo dobrze, bo sucho...)

Zosiu, ta dorodna naparstnica to samosiew. U mnie kwiaty raz wprowadzone do ogrodu, sieją się same gdzie popadnie.... czasem muszę je przerzedzić, bo "przeginają" z ilością :)

Janko, u mnie jakoś tak wszystkiemu spieszno do kwitnienia. Dzielżan ma już kwiaty, zaczynają chryzantemy i są już nabrzmiałe pąki na astrach jesiennych(marcinkach). Perukowiec bordowy nawet się trzyma, za to zielony ma powykładane gałązki na wszystkie strony, położone na ziemi...

Miłko, kilka lat temu zafiksowałam na temat liliowców, kupowałam i kupowałam. Kiedyś to było kilka listeczków, teraz są już spore kępy. Rabata liliowcowa wzajemnie się zagłusza. Lilie nie wszystkie wyszły. Różowe są niezawodne co roku, żółte miałam wielką kępę przez kilka lat, potem przesadziłam i zginęły- odnawiam kolekcję. Nowe nabytki nie powalają- słabiutkie kwiaty i łodygi. Część nasadzeń wiosennych nie wyszło w ogóle... Dalie zaczęły- ta jeżykowa niezawodnie startuje pierwsza od lat :) Innych też mam kilka, ale jeszcze nie zamierzają kwitnąć! U Ciebie za to powalająca kolekcja dalii! Moje ciągłe jeżdżenie z dziećmi sprawia, ze ogród musi być w miarę bezobsługowy- stąd większość liliowców, lilii. Jeżówki jak dla mnie też niezawodne i bez szczególnych starań. Dalie są dość pracochłonne przy sadzeniu i zimowaniu.

Aniu, ta "wodna juka" jest zupełnie bezobsługowa, fajnie wygląda i szybko się mnoży. Mogę Ci wysłać sadzonkę :)

Beatko, lilie w grupie wyglądają dużo lepiej niż pojedyncze nasadzenia. Na pewno warto je mieć w ogrodzie. Niektóre obłędnie pachną!

Teraz kilka zdjęć jeszcze z zeszłego tygodnia:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Widać po roslinach, że masz lepszą ziemię
Mój rdest jak pisałam podsechł, ale już się zregenerował. Albo muszę go przesadzić w jeszcze bardziej cieniste miejsce, albo pod spód dać mu glinę.
Przepiekne masz te swoje roślinki
Niesamowita ilość liliowców
Moje w tym roku też bidulki, jak i rdest
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dziękuję za ciepłe słowa. Liliowce pięknie kwitną w tym roku, podobnie lilie. hortensje zaczynają... ciągle coś nowego w ogrodzie

Kilka fotek z opolskiego zoo

DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Mariolu ale u Ciebie kwieciście, jak to w ogrodzie ;:306 . Cudne lilie i liliowce, a perukowce świetnie im w perukach. Ja mam tego ciemnego ale zmarzł wiosną i peruki nie ma ;:174 , jak bedziesz miała siewkę tego zielonego, to odchowaj proszę dla mnia. Narzekasz na warzywniak, u mnie pomidory marne, ogórki dopiero kwitną, reszta może być, jakbym co wieczór podlewała pewnie było by lepiej. Dyni w tym roku chyba nie będzie, kabaczek dopiero jeden , mogło być lepiej. Ale za to będziesz miała nową rózankę ;:306 .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, perukowce dopiero pierwszy rok tak ładnie kwitną. Tylko zielony bardzo rozkłada się na boki i kładzie po ziemi, a podwiązywanie niewiele daje...

Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Mariolu piękne łany liliowców ;:215 Czekam, aż moje się w końcu tak pięknie rozrosną ;:196
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Teraz chyba we wszystkich ogrodach królują liliowce,chociaż przy takim upale szybko przekwitają ..
Ja swoje perukowce przycinam wtedy są gęściejsze i nie pokładają się na boki jak mój zielony . Gdy go sadziłam nie wiedziałam że można ich przycinać .. ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Piękny kwiatowy ogród Mariolka tera liliowce ,lilie wiodą prym najpiękniejszy czas dla naszych roślin .Żniwujecie już?.My jeszzcze z tydzień tną jęczmienie.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te kępy lilii i liliowców powalające! Jeżówki tez super rosną w krzaku takim okazałym! Ja bardzo lubię takie zdecydowane plamy!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane dzięki, że jesteście. Mam teraz znacznie mniej czasu, a czeka nas jeszcze bardzo poważny remont-przebudowa konstrukcji dachu. Pewnie zniknę z forum na jakiś czas :(

Paulinko, liliowce bardzo szybko się rozrastają i dopiero wtedy pokazują swój urok :)

Janko, bordowy przycięłam nie pamiętam nawet kiedy, a zielonego nie i rozcapierzył się na wszystkie strony. Kiedy przycinasz swoje?

Beatko u nas żniwa zaczęły się wczoraj, 3 hektary pszenicy skoszone.

Miłko, jeżówki w grupie wyglądają bardzo fajnie, zresztą jak większość kwiatów :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Trzymam kciuki za jak najszybsze zakończenie prac ;:333
Zablokowany