Witajcie Kochani.
Wczoraj wróciłam z działki po jednodniowym pobycie, żeby rośliny podlać.
Dostałam lekkiego szoku po ponad tygodniowej nieobecności. Rośliny popieczone słońcem, lilie niektóre zakwitły i przekwitły, nawet zdjęcia nie zrobiłam, róże poprzycinane z brązowych kwiatów do samych liści, tylko liliowce względnie sobie radzą, ale ponad godz mi zeszło, żeby z przekwitniętych kwiatów poobierać.
Tylko nornice mają się dobrze, niczym nie niepokojone.
Kokorycz pogięta China Blue cudnie zakwitła lazurowymi kwiatami, ale pęd zwiędnięty podgryziony przez nornice.
Marysiu aby tylko gaura zawiązała nasionka, będę o Tobie pamiętała, na razie jako jedna z nielicznych roślin ma się dobrze i nic sobie z suszy i upałów nie robi.
Zytko doczekasz się z pewnością owoców, w dodatku jeśli pielęgnujesz i podlewasz. U mnie nigdy nie były podlewane, a wiosną z chwastów nie było widać, aż M się zlitował i oplewił, wprawdzie owoce w tym roku drobne, ale były. Malinę żółtą zlikwidowałam, jakaś zła odmiana mi się trafiła.
Ziemniaki jak najbardziej jadalne, sadzimy tylko kilkadziesiąt szt dla siebie na wakacje. Fotki lekko nie aktualne, moją szparagówkę już dwa razy zrywałam.
Pozdrawiam serdecznie.
Janku witaj.
Fakt, że stonki na ziemniakach nie sposób całkowicie wyeliminować, szczególnie, jeśli się nie pryska, bo ziemniaki to nie kwiaty i muszą być ekologiczne, nawet nawozu mineralnego nie daję.
Mój warzywniak jest poza ogrodem ozdobnym, jakoś nie lubię łączyć razem z kwiatami, no może czasami jakiś koperek się zaplącze z nasion z kompostu, a ostatnio zauważyłam piękną kępę pomidorów w astrach alpejskich, które sadziłam wiosną. Wysiały się z ziemia kompostową
Jolu ciszę się, że moje roślinki Ci się podobają, ale ja podług Ciebie to mały pikuś, najwyżej coś czasami dokupię, żeby nie było nudy w ogrodzie, a Twój leśny ogród i rośliny w nim, to prawdziwa bajka.
Aniu pamiętam tą historię o ziemniakach, kiedy to próbowano jeść na początku zielone, pełne solaniny owoce, aż jakiś król kazał spalić ze złości pole i dopiero odkryto cudowny smak pieczonych ziemniaków.
Uwielbiam także szparagową fasolkę, sieję etapami, żeby mieć jak najdłużej.
Właśnie przed godz nastawiłam do gotowania, po czym odrabiam zaległości na forum, a fasolka do wyrzucenia, przegotowana.

U nas ziemniaków tylko trzy króciutkie rządeczki sadzimy, żeby sąsiadów przed wykopkami nie prosić, ani z Lublina nie wozić, gdy jesteśmy na działce . Moja cukinia już także się wiąże i melony, upał im sprzyja, a ogórki przerośnięte, tylko na mizerię się nadają.
Aniu- anulla ja na początku zakładania ogrodu ponad połowę bylin sama z nasion wyhodowałam, dzięki temu miałam całe łany w ogrodzie, ładnie to wyglądało, a później zaczęłam ograniczać na rzecz innych, gdyż miejsca brakowało, poza tym 14 lat temu nie było takiego wyboru, a nasiona można było kupić.
Moja tawlina właśnie przekwitła, bardzo szybko przez te upały, na razie nie będę jej przycinać, gdyż jest malutka.
Ja także bardzo się cieszę z ogrodowych prezentów.
Wyobrażam sobie, że jednak psy niszczą kwiaty, nawet kot mojej mamy szuka chłodu w najokazalszych kępach bylin, ale jemu wszystko wolno, uwielbiam koty.
Agniesiu kochana, warzywniak był wyplewiony, ale fotki niestety nieaktualne, a chwasty rosną mimo suszy, ale warzywa są już na tyle duże, że sobie poradzą i niedługo trzeba będzie zaorać, tak to sobie tłumaczę.
Bardzo się cieszę, że jest szansa na spotkanie w realu i zechcesz mnie odwiedzić, wspaniale, że Ola zrobiła prawo jazdy, gdyż Twój M bardzo zajęty jest.
Moje córki także mnie wożą, tylko czasami przepowiedzą coś w rodzaju
,,mamo, czy wiesz, że teraz wszystkie kobiety jeżdżą?,,
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Agnieszko- patkaza witaj.
Wandziu gaura tak ma, że kwitnie pojedynczymi kwiatkami i jest takim
rozczochranym krzewikiem, ale urozmaica ogród i jest łatwa w uprawie. Trudne jest takie kategoryczne stwierdzenie o jej kolorze, gdyż biała jest także trochę różowa, prawda?
Wczorajsze fotki z ogrodu dla miłych Gości.

werbena hastata

chryzantemy zakwitają

zakwita kielisznik bluszczolistny, ale jestem nim z lekka rozczarowana