Aprilkowy las cz. 5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aprilkowy las cz. 5
Trawy Vertigo też mam pierwszy rok i będę je próbowała przetrzymać zimą w pracowni, w której utrzymuję temperaturę 10-15 stopni. Jestem ciekawa czy mi się uda. To samo zrobię z Rubrum i Lasecznicą. Szkoda że te najpiękniejsze trawy są takie delikatne.
- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu masz piękne trawy
ostatnio mam na nie coraz większą ochotę na razie zamieszkał u mnie tylko Red Baron a kicia piękna...widzę, że pomaga Ci sadzić kwiaty 

lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Dzięki za fotki przegorzanu. Mam zamiar go nabyć 
Jolcia, mimo, że nie przepadam za kotami, to muszę przyznać, że śliczna ta Twoja kicia
Moje powojniki ? podobnie jak u Ciebie. Zostały tylko niedobitki...

Jolcia, mimo, że nie przepadam za kotami, to muszę przyznać, że śliczna ta Twoja kicia

Moje powojniki ? podobnie jak u Ciebie. Zostały tylko niedobitki...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odnośnie ekspansywności przegorzanu: w mojej okolicy ta roślina - do spółki z barszczem Sosnowskiego - opanowała większość rowów przydrożnych, a także brzegi śródpolnych błotek - nieużytków. Jednak do takiego intensywnego rozwoju przegorzan potrzebuje przepuszczalnej, dość żyznej gleby oraz słonecznego stanowiska.
-
Magdo dziękuje, w trawach dopiero drugi rok jestm zakochana i konsekwentnie zwiększam ich kolekcję. Są niezwykle urokliwe, szczególnie o tej porze roku. Imperatę Red Barona też mam i uważam że to jedna z ciekawszych traw. A kicia jeszcze nie pomaga, nie wychodzi na dwór, za mała. Zmieniła tylko kompozycję na stole, pozbawiając mnie suchych czosnków w wazonie, skutecznie rozsiewając nasiona po całym domu
moja Imperata tak wyglądała miesiąc temu. Nie mam aktualnych zdjęć bo tam mam rozgardziasz i modyfikowanie rabat połączone z rozsadzaniem i odmładzaniem rozrośniętych żurawek.
Aniu, ja też wolę psy i mam dwa ciekawe egzemplarze
Ale jakoś mnie wzięło na kota od jakiegoś czasu. To Maine coon, dopiero trzy miesięczny i niezwykle wdzięczny osobnik
A z powojnikami się nie poddaję. Wczoraj posadziłam Francis Rivis, tydzień temu Houldine...
może coś z nich będzie. Za to wielkokwiatowym mówię nie. Straciłam Pillu, Omoshiro i Cholmondey czy jakoś tak...umiera teraz Lemon Dream. Choć temu ostatniemu to się dziwię 
Madzia, dzięki za ostrzeżenie odnośnie przegorzanu ale właśnie takiej gleby u mnie nie znajdzie
tyle co wykopany dołek pod roślinkę, więc chyba mogę spać spokojnie.

Aniu, ja też wolę psy i mam dwa ciekawe egzemplarze

A z powojnikami się nie poddaję. Wczoraj posadziłam Francis Rivis, tydzień temu Houldine...

Madzia, dzięki za ostrzeżenie odnośnie przegorzanu ale właśnie takiej gleby u mnie nie znajdzie

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Jola, te twoje trawki... cudne. W końcu muszę jakąś kupić i zobaczyć, czy u mnie dadzą radę... najwyżej będą jak jednoroczne, ale w koncu muszę je u siebie mieć.
Ja mam przegorzan na glinie - i choć mocno przyrasta (kępa coraz większa) to nie widzę ani rozłażenia się po rabacie, ani siewek. Za to uwielbiają go wszelkie bzykające stworki, szczególnie pszczółki.

Przegorzan na drugim planie, a jednak go widać

Za to mikołajek , tez kolczaste kuleczki ale mniejsze - o ten to się sieje... na potęgę....

Jakby przeszkadzały, to foty są do usunięcia, oczywiście.
Ja mam przegorzan na glinie - i choć mocno przyrasta (kępa coraz większa) to nie widzę ani rozłażenia się po rabacie, ani siewek. Za to uwielbiają go wszelkie bzykające stworki, szczególnie pszczółki.

Przegorzan na drugim planie, a jednak go widać

Za to mikołajek , tez kolczaste kuleczki ale mniejsze - o ten to się sieje... na potęgę....

Jakby przeszkadzały, to foty są do usunięcia, oczywiście.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
O ho, ho jak ładnie u Ciebie
Róże, powojniki
Leonardo da Vinci ma właśnie w planach dokupienia 

Róże, powojniki

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Jolu wygłaskaj ode mnie kicię. Boska
Trawy o tej porze roku

Trawy o tej porze roku

-
Ewo, fotek nie usuwaj bo piękne i pouczające. Pokazują jaki przegorzan może być wielki
U mnie jak pisałam, na słabej, suchej glebie tylko do 60 cm. Mikołajka też mam. Posadziłam trzy lata temu, w zeszłym roku zaginął, owszem rozsiał się ale zanim dotarło do mnie że to on to go skutecznie pieliłam
Muszę chyba mu zmienić stanowisko bo rośnie w lesie...ale też na nadmiar nie narzekam.
Anabuko, bardzo polecam Leosia. Pamiętaj tylko że on nie jest typowo różowy, raczej taka landrynka. Wg mnie niezbyt pasuje z typowym różem. Ja go mam z Edenkami i przyznam że gdyby nie biel reszty rabaty to bym zgrzytała zębami
Z jarzmiankami białymi i perłowymi prezentuje się zabójczo.
Aga dzięki, tygrysicę wygłaskam, jak mi pozwoli
. Trawy sadź u siebie, bo ty z pewnością docenisz ich piekno.
Moje Leosie w jarzmiance, otoczone lawendą doprawione pojedyńczymi kwiatkami Edena

A taki kwiat Edenki to mnie zaskoczył...

[]

Anabuko, bardzo polecam Leosia. Pamiętaj tylko że on nie jest typowo różowy, raczej taka landrynka. Wg mnie niezbyt pasuje z typowym różem. Ja go mam z Edenkami i przyznam że gdyby nie biel reszty rabaty to bym zgrzytała zębami

Aga dzięki, tygrysicę wygłaskam, jak mi pozwoli

Moje Leosie w jarzmiance, otoczone lawendą doprawione pojedyńczymi kwiatkami Edena

[]
- aage
Jolu mam u siebie trawy i wielokrotnie się nimi zachwycam i wsłuchuję w ich szum. Jednak ogród mały i nie mogę z nimi poszaleć...wszystko ma swoje granice.
Tygrysek
czy to MC?
Tygrysek

-
Aga, ty u mnie a ja zwiedzam twoje królestwo
Faktycznie wypatrzyłam trochę trawek, ładnie wplecionych na rabatkach. Tylko takiej jednej rozłożystej, nie kojarzę, jak fryzurka na lalce. Czy to carex Frosted Curls?
Tygrysek to MC, trafnie zgadłaś

Faktycznie wypatrzyłam trochę trawek, ładnie wplecionych na rabatkach. Tylko takiej jednej rozłożystej, nie kojarzę, jak fryzurka na lalce. Czy to carex Frosted Curls?
Tygrysek to MC, trafnie zgadłaś

- aage
Widzę, że się mijamy
Dla mnie trawy są wyzwaniem, gdyż ich kompozycja nie zawsze wydaje się taka prosta, szczególnie tych które na zimę zamierają i budzą się dopiero późną wiosną. U mnie ogród ma być atrakcyjny cały sezon a więc trawy często lądują wśród zimozielonych z wiadomych względów... nie lubię pustego ogrodu.
Carex Frosted Curls wg mnie mam chociaż jak zwykle kupiłam ją jak NN ale wg mnie wygląd ma podobny a więc tą ją ochrzciłam. Prezentuje się pięknie jednak dla pokazania całej swojej urody potrzebuję trochę miejsca.
MC my love

Dla mnie trawy są wyzwaniem, gdyż ich kompozycja nie zawsze wydaje się taka prosta, szczególnie tych które na zimę zamierają i budzą się dopiero późną wiosną. U mnie ogród ma być atrakcyjny cały sezon a więc trawy często lądują wśród zimozielonych z wiadomych względów... nie lubię pustego ogrodu.
Carex Frosted Curls wg mnie mam chociaż jak zwykle kupiłam ją jak NN ale wg mnie wygląd ma podobny a więc tą ją ochrzciłam. Prezentuje się pięknie jednak dla pokazania całej swojej urody potrzebuję trochę miejsca.
MC my love

- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
Cudne róże ....ta ciemniejsza różowa jest przepiękna 

lato,lato,lato... echże ty :*
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Boski kociak, już się
. Jolu a co Twoim powojnikom?. Ja zakupiłam dwa od Stasi- niby rosły, nawet jeden miał pączka i raptem zrobiły się liście czarne, łodygi, jakby uschły- a przecież miały mokro, a może to jakieś choróbsko? spryskałam na jakieś mączniaki i inne tam, na zarazę ziemniaczaną, szarą pleśń i nic. Teraz nie dają oznak życia czy to znaczy że po nich?.
Jak już się pokazałaś i zanim znowu znikniesz
pisałaś że masz ukorzenione hortensje limetki- a jak to się robi, moja annabell ładnie wygląda może i ja bym ją jakoś powieliła co by zrobić buszowato hortensjowo?

Jak już się pokazałaś i zanim znowu znikniesz

- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Jolu, kicia śliczniutka jak ja kocham takie puszyste kuleczki, widzę, że Twoja Burgundy Ice zdrowiutka, moja jest już po drugim kwitnieniu i zgubiła większość liści, w zeszłym sezonie miała tak samo, wszystkie wokół niej są zdrowe, nie wiem co jej może dolegać.