Aprilkowy las cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 5

Post »

Trawy Vertigo też mam pierwszy rok i będę je próbowała przetrzymać zimą w pracowni, w której utrzymuję temperaturę 10-15 stopni. Jestem ciekawa czy mi się uda. To samo zrobię z Rubrum i Lasecznicą. Szkoda że te najpiękniejsze trawy są takie delikatne.
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu masz piękne trawy ;:167 ostatnio mam na nie coraz większą ochotę na razie zamieszkał u mnie tylko Red Baron a kicia piękna...widzę, że pomaga Ci sadzić kwiaty :;230
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Dzięki za fotki przegorzanu. Mam zamiar go nabyć :)
Jolcia, mimo, że nie przepadam za kotami, to muszę przyznać, że śliczna ta Twoja kicia ;:108
Moje powojniki ? podobnie jak u Ciebie. Zostały tylko niedobitki...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odnośnie ekspansywności przegorzanu: w mojej okolicy ta roślina - do spółki z barszczem Sosnowskiego - opanowała większość rowów przydrożnych, a także brzegi śródpolnych błotek - nieużytków. Jednak do takiego intensywnego rozwoju przegorzan potrzebuje przepuszczalnej, dość żyznej gleby oraz słonecznego stanowiska.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo dziękuje, w trawach dopiero drugi rok jestm zakochana i konsekwentnie zwiększam ich kolekcję. Są niezwykle urokliwe, szczególnie o tej porze roku. Imperatę Red Barona też mam i uważam że to jedna z ciekawszych traw. A kicia jeszcze nie pomaga, nie wychodzi na dwór, za mała. Zmieniła tylko kompozycję na stole, pozbawiając mnie suchych czosnków w wazonie, skutecznie rozsiewając nasiona po całym domu ;:306

Obrazek moja Imperata tak wyglądała miesiąc temu. Nie mam aktualnych zdjęć bo tam mam rozgardziasz i modyfikowanie rabat połączone z rozsadzaniem i odmładzaniem rozrośniętych żurawek.

Aniu, ja też wolę psy i mam dwa ciekawe egzemplarze ;:306 Ale jakoś mnie wzięło na kota od jakiegoś czasu. To Maine coon, dopiero trzy miesięczny i niezwykle wdzięczny osobnik ;:170
A z powojnikami się nie poddaję. Wczoraj posadziłam Francis Rivis, tydzień temu Houldine... ;:306 może coś z nich będzie. Za to wielkokwiatowym mówię nie. Straciłam Pillu, Omoshiro i Cholmondey czy jakoś tak...umiera teraz Lemon Dream. Choć temu ostatniemu to się dziwię ;:131

Madzia, dzięki za ostrzeżenie odnośnie przegorzanu ale właśnie takiej gleby u mnie nie znajdzie ;:306 tyle co wykopany dołek pod roślinkę, więc chyba mogę spać spokojnie.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Jola, te twoje trawki... cudne. W końcu muszę jakąś kupić i zobaczyć, czy u mnie dadzą radę... najwyżej będą jak jednoroczne, ale w koncu muszę je u siebie mieć.

Ja mam przegorzan na glinie - i choć mocno przyrasta (kępa coraz większa) to nie widzę ani rozłażenia się po rabacie, ani siewek. Za to uwielbiają go wszelkie bzykające stworki, szczególnie pszczółki.

Obrazek

Przegorzan na drugim planie, a jednak go widać :uszy

Obrazek

Za to mikołajek , tez kolczaste kuleczki ale mniejsze - o ten to się sieje... na potęgę....

Obrazek

Jakby przeszkadzały, to foty są do usunięcia, oczywiście.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O ho, ho jak ładnie u Ciebie ;:108
Róże, powojniki ;:333 Leonardo da Vinci ma właśnie w planach dokupienia :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu wygłaskaj ode mnie kicię. Boska ;:167
Trawy o tej porze roku ;:170
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, fotek nie usuwaj bo piękne i pouczające. Pokazują jaki przegorzan może być wielki ;:oj U mnie jak pisałam, na słabej, suchej glebie tylko do 60 cm. Mikołajka też mam. Posadziłam trzy lata temu, w zeszłym roku zaginął, owszem rozsiał się ale zanim dotarło do mnie że to on to go skutecznie pieliłam ;:306 Muszę chyba mu zmienić stanowisko bo rośnie w lesie...ale też na nadmiar nie narzekam.

Anabuko, bardzo polecam Leosia. Pamiętaj tylko że on nie jest typowo różowy, raczej taka landrynka. Wg mnie niezbyt pasuje z typowym różem. Ja go mam z Edenkami i przyznam że gdyby nie biel reszty rabaty to bym zgrzytała zębami ;:306 Z jarzmiankami białymi i perłowymi prezentuje się zabójczo.

Aga dzięki, tygrysicę wygłaskam, jak mi pozwoli ;:306 . Trawy sadź u siebie, bo ty z pewnością docenisz ich piekno.

Moje Leosie w jarzmiance, otoczone lawendą doprawione pojedyńczymi kwiatkami Edena
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek A taki kwiat Edenki to mnie zaskoczył...

Obrazek

[]
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu mam u siebie trawy i wielokrotnie się nimi zachwycam i wsłuchuję w ich szum. Jednak ogród mały i nie mogę z nimi poszaleć...wszystko ma swoje granice.
Tygrysek ;:167 czy to MC?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, ty u mnie a ja zwiedzam twoje królestwo ;:333
Faktycznie wypatrzyłam trochę trawek, ładnie wplecionych na rabatkach. Tylko takiej jednej rozłożystej, nie kojarzę, jak fryzurka na lalce. Czy to carex Frosted Curls?
Tygrysek to MC, trafnie zgadłaś ;:108
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że się mijamy :wink:
Dla mnie trawy są wyzwaniem, gdyż ich kompozycja nie zawsze wydaje się taka prosta, szczególnie tych które na zimę zamierają i budzą się dopiero późną wiosną. U mnie ogród ma być atrakcyjny cały sezon a więc trawy często lądują wśród zimozielonych z wiadomych względów... nie lubię pustego ogrodu.
Carex Frosted Curls wg mnie mam chociaż jak zwykle kupiłam ją jak NN ale wg mnie wygląd ma podobny a więc tą ją ochrzciłam. Prezentuje się pięknie jednak dla pokazania całej swojej urody potrzebuję trochę miejsca.
MC my love ;:167
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12

Post »

Cudne róże ....ta ciemniejsza różowa jest przepiękna ;:167
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Boski kociak, już się ;:167 . Jolu a co Twoim powojnikom?. Ja zakupiłam dwa od Stasi- niby rosły, nawet jeden miał pączka i raptem zrobiły się liście czarne, łodygi, jakby uschły- a przecież miały mokro, a może to jakieś choróbsko? spryskałam na jakieś mączniaki i inne tam, na zarazę ziemniaczaną, szarą pleśń i nic. Teraz nie dają oznak życia czy to znaczy że po nich?.
Jak już się pokazałaś i zanim znowu znikniesz ;:224 pisałaś że masz ukorzenione hortensje limetki- a jak to się robi, moja annabell ładnie wygląda może i ja bym ją jakoś powieliła co by zrobić buszowato hortensjowo?
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Jolu, kicia śliczniutka jak ja kocham takie puszyste kuleczki, widzę, że Twoja Burgundy Ice zdrowiutka, moja jest już po drugim kwitnieniu i zgubiła większość liści, w zeszłym sezonie miała tak samo, wszystkie wokół niej są zdrowe, nie wiem co jej może dolegać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”