Marysiu, Lucynko dziękuję za życzenia. U mnie jest nareszcie słońce co prawda szron i dachy białe, ale morele kwitną na całego (i znów rok bez owoców trudno taki klimat ) kwiatki ładne.
Mimo zakazu byłam na działce tylko na spacerek nic nie robiłam popatrzyłam jak rośnie i ze strażnikiem do domku.
Mimo ubiegłotygodniowego powrotu zimy moje zasiewy pod folią i w gruncie wzeszły
Ocieplenie jednodniowe bardzo podpędziło wszystkie roślinki
Julciu wszystko co najmniej tydzień do przodu, w końcu masz cieplejszy klimat! Jak pisałaś o morelach to poszłam popatrzeć na moją, ale ja mam chyba późniejszą bo u mnie pierwsza zakwitnie pewnie brzoskwinia tak jak rok temu. Wschody podziwiam, bo ja jeszcze nie posiałam w polu, ale w tunelu też rośnie sałatka i rzodkiewki nawet wczoraj myślałam żeby kolejne posiać. Dobrze że masz ...no może nie strażnika tylko troskliwego opiekuna, bo teraz na niego przyszła kolej Tobą się opiekować
Julio - nie zamartwiaj się o morele. Na razie nie grożą im mrozy, więc spokojnie zawiążą owoce. No, chyba że zapylaczy brakuje. Ale to jest już bolączka większości z nas, bo pszczółek jakby coraz mniej.
Lucynko mam własnych zapylaczy, więc pod morelą słyszałam wczoraj cudowne brzęczenie. Mam murarkę ogrodową.
Jesienią ubiegłego roku jakiś idiota wytruł pszczołę miodną i wiele osób postąpiło podobnie jak ja więc efekty są .
A idealna letnia pogoda wczoraj pozwoliła posiedzieć na powietrzu.
Asiu u mnie jest drugi dzień naprawdę ciepły więc roślinki dosłownie rosną w oczach. Wczoraj omiegom ledwie z liści wystawały pączki a dziś już w kwiatach
Julciu podziwiam omiegi u Ciebie bo u mnie nie chcą róść, pewnie glina im nie pasuje, a próbowałam tzn kupowałam, siałam dostawałam i po sezonie góra dwóch znikały Nie wszystko musimy mieć, a mnie się podoba kolor bratków na pierwszym zdjęciu. U mnie dzisiaj chłodniej. Pisałam na wyspie, ale dwa razy mi wcięło więc tu napiszę mam nadmiar czosnku niedźwiedziego, bo sieje się bardzo i przyślę razem z tym co przyrzekłam
Moje omiegi ciągle jeszcze w pąkach. Wczoraj sprawiały wrażenie, jakby już-już chciały rozwinąć pączki, dzisiaj wrażenie pozostało. Jestem cierpliwa. Poczekam.
Trochę mnie jednak dziwią, bo zwykle kwitły wcześniej niż tulipany.
Marysiu dziękuję . Dziś posiałam nasionka od Ciebie , już nie mogę doczekać się jak zakwitną. Mogę wysłać omiegi jak skończą kwitnąć ,może glina im nie służy , bo u mnie piach. Lucynko u mnie tulipanów niestety jeszcze nie ma, dopiero z listków zaczynają wy łazić pąki a do zakwitnięcia jeszcze ho,ho..., chociaż przy tych temperaturach to kto wie czy czasem od zakwitnięcia pierwszych do końca kwitnienia może minąć dosłownie kilka dni i nie zdążymy nacieszyć się kwiatami.
Może u Ciebie dziś chłodniej dlatego roślinki lekko przystopowały, bo u mnie wczoraj nie tylko omiegi były w pąkach również brzoskwinie były w lekko różowych pąkach a dziś już pierwsze kwiaty rozwinięte
Zresztą cały ogród w ciągu tak krótkiego okresu czasu zmienił się nie do poznania, a zrudziała po zimie trawa zazieleniła się dosłownie w ciągu jednej nocy.
Julciu dziękuję nie posyłaj omiegów, bo szkoda naprawdę. A wiesz że ja też jestem ciekawa co z tej rudbekii wyjdzie i ciekawa jestem czy w tym roku też wyrośnie. Gdzieś czytałam, że taka pełna jest jednoroczna. No to zobaczymy
Julciu żeby nie być gołosłowną to pozostawiam ślad
Muszę sprawdzić mój omieg bo ostatnio miał pączek.
Uwielbiam kwitnące brzoskwinie. A działeczka wylizana, rabatka przy płocie wyszła doskonale
A groszki będę niedługo przesadzać na docelowe miejsca - dziękuję
Julciu pisałaś wiele razy, że nie masz miejsca na wiele roślin, ale coś Ci podpowiem widzę na zdjęciu drugim od góry, że wokół drzew jest trawnik, a można zrobić kółeczko bez trawy i na takiej rabatce posadzić np. żonkile czy miodunki. A ten pas rabatki wzdłuż ścieżki też można poszerzyć o 10 - 20 cm i nawet nie zauważysz że jest mniej trawnika, a ile kwiatków można posadzić
Marysiu czy Ty czytasz w moich myślach właśnie zaplanowałam usuwanie trawy wokół drzew i nawet mam posiane aksamitki na już , a potem będę jeszcze planować jak obsadzić innymi