Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 4cz.

Post »

Trucizny trzeba stosować odpowiedzialnie, aby przypadkiem nie zatruć kotów ,psów czy ptaków.Raz zastosowałem pułapkę na lisa,bo tak się oswoił ,że wziął wszystkie kury, to dostał wyrok. Niemazin jest dopuszczony do dezynfekcji gleby ,ale także działa zabójczo na żywe organizmy. Ważne że w postaci gazu ulatnia i ziemia nie ma pozostałości po pestycydzie.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Mirku. Mnie tak na początku wiosny padły 2 wierzby Iwy.
Ale mam taką cichą nadzieję ,że te duże mrozy ;:14 coś zrobią z nimi :D .Jak one mogą się poruszać w tych zamarzniętych norach.
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakich tam zamarzniętych?
Ziemia pod śniegiem niezamarznięta. Śniegu pół metra. Pod nim cieplutko. Idealna zima dla nornic.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja ostatnio próbowałem obwiązać jabłonki włókniną przed zającami , niestety kilka drzewek wyjąłem z ziemi bez żadnych korzeni , tylko wystarczyło szarpnąć i po drzewku , na wiosnę pewnie nic nie zostanie.
Ziemia przykryta grubą warstwą śniegu długo nie zamarznie , szkoda bo draństwo będzie dalej buszować.
zastanawiam się jak i gdzie wyłożyć jakąś trutkę . ;:223
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Helen pisze:U mnie zmorą w ogrodzie to nornice. Dobrze ,że teraz zima to mam święty spokój :heja
Markonix pisze:zastanawiam się jak i gdzie wyłożyć jakąś trutkę
Mocno ubij śnieg przy pniach drzewek i krzewów, zwłaszcza młodych. Może będzie Ci mniej przykro wiosną.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Grzegorzu za poradę. :D
Mój sąsiad z Niepołomic, ma ten sam problem.Więc do dzieła , :roll: zaczynamy dokarmiać nasze ogrodowe stworzonka, przecierz są głodne ;:108

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Dziś podczas spaceru z psem zauważyłem całkiem świeże kopce kreta..wczoraj jeszcze ich tam nie było..Dziś ziemia wypchnięta ponad śnieg...i tak sobie pomyślałem...jakiej siły potrzeba żeby przepchnąć "urobek" przez zamarzniętą warstwę powierzchniową..
A na działce nornice zrobiły sobie mieszkanie i bazę wypadową pod szklarnią..tam ziemia prawie nie zamarza.Kiedyś założyłem pułapkę..widocznie niezbyt dobrze bo była wypchnięta do góry..mam nadzieję że trutka chociaż zadziała...
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorz pisze:Mocno ubij śnieg przy pniach drzewek i krzewów, zwłaszcza młodych. Może będzie Ci mniej przykro wiosną.
no stary , teraz to poleciałeś , to dla mnie jak prowokacja - tylko po czyjej stoisz stronie ? :;230

Józefie u mnie pod śniegiem ziemia jest ani troszkę nie zamarznięta , więc te małe bestie buszują wszędzie gdzie tylko mogą , choć dla mnie większym utrapieniem są te idące za nimi inne podgryzacze....
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Teraz wszystko ziemne stworzenie chodzi chyba pod śniegiem bo
na wiosnę widać korytarze na wierzchu tak było w tamtym roku
i też była bardzo śnieżna zima ;:108
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

markonix pisze:
Grzegorz pisze:Mocno ubij śnieg przy pniach drzewek i krzewów, zwłaszcza młodych. Może będzie Ci mniej przykro wiosną.
no stary , teraz to poleciałeś , to dla mnie jak prowokacja - tylko po czyjej stoisz stronie ? :;230

Józefie u mnie pod śniegiem ziemia jest ani troszkę nie zamarznięta , więc te małe bestie buszują wszędzie gdzie tylko mogą , choć dla mnie większym utrapieniem są te idące za nimi inne podgryzacze....
Jestem przeciw gryzoniom. Gdy ubijesz śnieg, który zamarznie na lód, to nornice nie będą miały tak łatwo z przekopaniem się pod śniegiem do drzewka.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

A wystarczy w miejscach gdzie są ślady na śniegu gryzoni,na ich trasie zrobić "stołówki" dla nich, zjedzą wszystko ze smakiem co im się poda. Taka "stołówka" to może być rodzaj karmnika ( na dole mała doniczka z żarciem, przykryta większą doniczką, czy talerzem) z niewielkimi otworami do swobodnego wejścia i wyjścia.

Taki karmnik musi spełniać dwie podstawowe role , swobodny dostęp do niego przez gryzoni z ich tras poruszania się oraz zabezpieczenie karmy przed zamoczeniem ze strony deszczu ,śniegu, czy zalegającego śniegu. ( szybko pleśnieje) Co do karmnika włożyć, to już sprawa indywidualna, dla tych co lubią te stworzenia, coś na wzmocnienie ich fizycznej kondycji a dla tych co chcą się ich pozbyć trutka w postaci ziarna lub granulatów.

Lepszej pory na pozbycie się nieproszonych gryzoni niż teraz nie ma, zdążyły już zgłodnieć po jesiennych ucztach, a do wiosennego żarcia daleko. Dla pewności w celu właściwego rozstawienia "karmników" wystarczy jednego dnia świeżym śniegiem zasypać ich ślady, i następnego dnia zobaczyć czy są nowe ślady ich bytności na śniegu.

W celu ich maksymalnego zlikwidowania , takie stołówki rozstawiać wszędzie tam gdzie są ślady na śniegu ich bytności. "Karmniki sprawdzać codziennie, jeżeli się stwierdzi że ubywa podana im karma, dosypywać do chwili gdy przestanie ubywać. Po dwu-trzech dniach ,gdy stwierdzimy że podaną karma jest z danego miejsca nie ruszana, zmieniać miejsce "karmnikom".

Najlepsze wyniki osiągniemy gdy zlokalizujemy ( po śladach w śniegu) ich otwory w ziemi i bezpośrednio przy nich zlokalizujemy "karmniki", gdy przestanie w nich ubywać karmy, wtedy będziemy mieli pewność że w promieniu 5-7 metrów od "stołówki" nie ma już nieproszonych gości.

Nie ma co narzekać, tylko brać się do roboty, lepszego okresu do walki z nimi nie znajdziemy. Powodzenia.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeusz a co polecasz w menu...? możesz napisać na pw ;:108
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Moi nieproszeni goście uwielbiają różowe granulki .

http://www.google.pl/#hl=pl&expIds=1725 ... a60ddeb1b5
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

MOje również jedzą różową karmę, ale nie gardzą również niebieskim ziarnem.
Jestem JA i MOJE bagno!
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam granulki jeszcze z jesieni...no ale u mnie w ogrodzie śnieg po kolana.Trzeba będzie odrzucić śnieg i w tych miejscach położyć granulki. :) Na śniegu raczej nie zda egzaminu. Nie??

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”