Dorotko ja bardzo lubię kwiaty odętki i dlatego posadziłam te później zakwitające odmiany aby przedłużyć urok tych kwiatów.korzo_m pisze:Krysiu nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian odętek, ja mam dwie odmiany te najbardziej pospolite.
Dzielżany piękne, jeden jakiś mi znajomy
Physostegia virginiana 'Vivid' (Odętka wirginijska) odmiana kwitnąca jesienią prawie tak samo mocno sie rozrasta jak te wcześniejsze więc jest z czego odkopać - dopisuje do Twej listy.
Natomiast Physostegia virginiana 'Variegata' (Odętka wirginijska) to kapryśna pani.
Kupując ją czytałam opinie,że niektórym przyrasta ale wstecz...

Jej zdjęcie poniżej
Ta kępka na fotce to przyrost z 1 sadzonki po 3 latach czyli zdaje się, że 1 na rok ...

Nigdy nie zbierałam z niej nasion i nie wiem czy dojrzewają ale postaram się przyciąć 1 kwiatostan zostawiając tylko część nasion i może zdążą dojrzeć.Informacje podają,że tylko wegetatywnie ale ja już niektóre rośliny sprawdziłam,że nie zawsze w opisie wszystko jest prawdą.
Dzielżany piękne - dziękuję.
gogo76p - Gosiu odmiana odętki późnego lata 'Vivid' ma ciemneijszy róz niż te letnie.
Hortensje kwitną już od czerwca więc kwiatów jest mnóstwo - tylko zagladam do nich czy mają odpowiednią wilgotność i cieszę oczy kwiatami.
No bo jak przejść obok takich piękności np jak ta
Hortensja drzewiasta INVINCIBELLE? SPIRIT
lub jej biało kwitnąca siostrzyczka
Hortensja krzewiasta, drzewiasta 'Annabelle'
Na zakończenie dzisiejszej sesji jedna z ulubienic wielu z nas czyli
Hortensja bukietowa 'Limelight'
ewamaj66 - Ewciu wierzę w Ciebie a rutewkę uzgadniałyśmy u mnie żółto-kwitnącą.
Dziś późno ale jutro napiszę PW
anym - Aniu faktycznie dawno ale u mnie nadrabianie szybko idzie bo ja wpadam do swego wątku tak z doskoku wiec stron nie za wiele.
dziękuję za tak pochlebna opinię i ciepłe słowa.
Pozdrawiam