Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Madzia!!!!!!!!!!! ;:oj mam małe tyły z forum i jak tu wdepnęłam to mało co palpitacji serca nie dostałam :wink:
Idziesz do przodu jak burza! Altanka jest już imponująca a co dopiero jak będzie skończona :wink:
Kostkarka do lodu to standardowe wyposażenie altanki ? No proszę Pani ... :lol: ;:136
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś, AGNESS ( Aguś :wink: ), Januszu, Marzko, Miłko, zachody oglądane przeze mnie z ogrodu zachwycają mnie od początku, jak tylko się wprowadziliśmy. Uwielbiam ten moment i cieszę się, że choć na zdjęciach mogę Wam przekazać co widzę.

Asiu, ciesze się, że mnie odwiedziłaś. To fakt, ze dużo się zmieniło i nadal zmienia. Mam nadzieję, że za rok uda mi się zrealizować plan-Wzgórze Motyli 8-)

Aniu, wątek na FO to podstawa ładnego ogrodu :lol: Aparat to niezbędne narzędzie pomocnicze :D

Aniu czar_na, oczywiście, że kostkarka to część standardowego wyposażenia altany. W końcu taka altana to innymi słowy imprezownia :lol: Altana dostanie jeszcze barierki i kolor :wink:

Wiem, mam zaległości ;:131 Znowu nazbierało mi się zdjęć i zamierzam Wam je pokazać. Altana jeszcze nie skończona ( barierki i kolor), trawa rośnie, rośliny się rozrastają katalogowo, żyć nie umierać normalnie. Nadal nie mam szczegółowego planu na Wzgórze Motyli. Mam plan ogólny, czyli wiem co tam ma być, ale jak te rośliny rozmieścić to temat na zimowe wieczory 8-)

Róże zaatakowane mam przez plamistość, ale i tak są piękne :wink:
Z róż niskich, najbardziej rozrasta się krzaczek Bonica

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Bordure Rose (Delbara) '

Obrazek

Obrazek

'Baronesse'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a najmniej trwała i "wyrazista" jak dla mnie jest 'Mariatheresia'

Obrazek

Ze wszystkich róż, włącznie z pnącymi jestem niezwykle zadowolona.
Moje róże "zza krat" maja sie świetnie. Louis Odier ma pęd wys. 2m. a New Dawn i 'Pink Don Juan' niewiele mniej ;:oj Za dwa sezony kratki będą obrośnięte gęsto kwieciem różowych kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła długo startująca Queen Elizabeth

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pelargonie maja się coraz lepiej ( w końcu już czas, prawda?) moja ulubiona to Appleblossom

Obrazek

Obrazek

I "doniczkowe" :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pochwalę się prezentem od koleżanki. Wianek przez nią własnoręcznie zrobiony. Jestem nim zachwycona ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To tak w skrócie...
c.d.n. ;:224
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu ja również gonię zaległości ;:oj
Zachody faktycznie nad twoimi włościami są zachwycające ;:180
A Wianek ;:167 ....cudowny czy możesz podpytać koleżankę z czego jest zrobiony?
Buzi ;:196 ale ciężko mi się wdrożyć w codzienność :?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cześć Magduś!
Raport różany przyjęty! Cieszę się, że jesteś zadowolona z róż - u mnie w tym sezonie bywa różnie.
Wieniec niesamowity... wpasował się w otoczenie Twojego domu i ogrodu idealnie ;:167
Miłego dnia!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Madziu uwielbiam widok Twoich doniczkowców wszelakich.... od najmniejszych doniczusi do tych olbrzymów .... zawsze pięknie się prezentują, a na dodatek są ślicznie udekorowane różnymi cudeńkami :D
A wieniec ogroooomny ;:oj
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Wiesz, jak Twoje chwilowe milczenie ma być wynagradzane takimi porcjami zdjęć, to ja zezwalam na chwilowe Twoje milczenia. Wianek rewelacyjny, rabaty też, a róże mam te same co Ty i też jestem z nich zadowolona.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A tak się z początku broniłaś przed różanymi zakupami a teraz tak cieszą
Bardzo jestem rada :D
Również cieszę się, że chryzantemka kwitnie. W przyszłym roku ją uszczykuj to się zagęści i będzie więcej kwiecia :wink:
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Aguś, wianek zrobiony z dzikich traw łąkowych, zebranych w momencie kiedy jeszcze były zielone. Wstążka kupiona a perła z recyklingu ozdoby choinkowej :D

Agunia, róże bardzo mnie podłechtały w tym sezonie swoją urodą, ale tak do końca to nie wiem czy jest nam po drodze. Troszkę za dużo tego pryskania chemią, bo ciągle coś im dokucza, ale poza tym naprawdę nie ma z nimi kłopotu. Jeśli nie przemarzną to mam nadzieje na kolejny różany sezon ;:215 Dziękuję za komplementy :oops:

Agness, wieniec faktycznie ogromny. Prosty a jaki piękny, prawda? Jako mistrzyni wiankowa rozumiesz moją miłość do tego typu ozdób :D
Bardzo dziękuję za miłe słowa odnośnie donic :oops: . Uwielbiam robić kompozycje. Jeśli tylko mam okazję to z przyjemnością obsadzam donice u znajomych i rodziny.

Marzka, jesteś kochana ;:196 . Widziałam Twoja listę róż. Widzę, ze następny sezon będziesz miała pachnący ;:215

Ilonka, chryzantema kwitnie, pomimo, że była bardzo późno sadzona do ziemi. Dzięki za dobrą rade odnośnie uszczykiwania.
Odnośnie róż, to owszem nie byłam przekonana, ale swoją urodą mnie przekonują z dnia na dzień coraz bardziej. Zobaczymy po zimie 8-)

................................................................
Zimno, ponuro, pada deszcz. Byłabym w Chorwacji teraz, ale niestety... altana, podlewanie ogrodowe i inne takie były w tym roku priorytetem. Dlatego "cierp ciało jak się chciało" i nie narzekać :wink:
Rekompensuje to sobie małymi przyjemnościami, chociażby dzisiejsze popołudnie upłynie mi pod znakiem Day SPA i pogoda nie jest mi straszna :uszy

Latem spacery po lesie odbywałam rzadziej ze w zględu na permanentny brak czasu, nadmiar pracy w ogrodzie oraz temperaturę niesprzyjająca grubasowi w ruchu :wink: Za to teraz codziennie zabieram psy na przechadzki po okolicy, która swą urodą nadal zachwyca i powoduje u mnie szybsze bicie serca.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrobiłam listę traw, które muszę mieć. Będę kupowała sadzonki w paletach po 28 sztuk, w pojemnikach p7 ( czyli nie tych najmniejszych).

Wiosną będę sadziła:

Rozplenica Red Buttons
Rozplenica Moudry
Rozplenica Autumn Magic
Miscanthus Flamingo
Panicum virgatum Cloud Nine
Pennisetum alopecuroides Herbstzauber
Pennisetum alopecuroides Weserbergland
Miscantus Graziela
Miscantus Herman Mussel
Miskant Kaskade
Miskantus Grosse Fontane
Panicum Virgatum Shenandoah

Do tych powyżej nie mam wątpliwości, po prostu muszę je mieć :lol:

Nad tymi sie jeszcze zastanawiam:
Liriope muscari Variegata - kolor kwiatów jest ok i na obwódkę niby ładna, ale nie wiem czy te liście mi do końca odpowiadają
Stipa tenuissima Pony Tails - jednoroczna niestety w naszych warunkach
Miskantus Ferner Osten - ten czerwony kolor, czy aby mi pasuje?

I kilka zdjęć dla Was kochani

Ostróżki, moje tegoroczne odkrycie, nie zawodzą mnie do teraz ;:167
Obrazek
Obrazek

Pelargonie, które w następnym roku będą na pewno zachwycające, chociaż już teraz są całkiem ładne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Happy Appleblossom to moim zdaniem brzydsza siostra Appleblossom. :wink:
Obrazek

dla porównania Appleblossom.
Obrazek

Do napisania :wit
Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu a jednak nie pojechaliście?
A ja właśnie myślałam że jak nie dajesz znaku to wygrzewasz się na chorwackich piaskach.
Faktycznie wydatki i zmiany poczyniliście w tym roku znaczne...trzeba z czegoś zrezygnować, jak ja to znam :|
Takie życie....najważniejsze że wszystko rekompensujesz sobie malutkimi przyjemnościami...cieszą strasznie, prawda?
Lista trawiastych zakupów imponująca ;:138 , mogę podpytać gdzie będziesz zamawiać?
Uściski ;:168

P.S. Jaki stan aury pogodowej u Ciebie?
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Ale pięknie pelargonie Tobie kwitną, szkoda że nie wcześniej bo mogły nas cieszyć kwiatami w maju a nie dopiero pod koniec lipca. Pocieszające jest to, że w przyszłym sezonie jak dobrze przezimują to będą kwitnąć o wiele szybciej... :wink:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz piekne tereny spacerowe ;:167 u mnie brakuje wlasnie takich lasow i przestrzeni. Narzekac tez nie moge, bo mam pola na okolo i drozki miedzy nimi, tak ze bez problemu psy moga biegac luzem ale takie malownicze laski zawsze mnie pociagaja.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Aguś, nie pojechaliśmy niestety... Ale mam za to ramy ogrodu ;:138
Pogoda pod psem, masakra, zimno, deszcz, gdzie jest mój ukochany ciepły wrzesień?!
Trawy będę zamawiała TUTAJ. Już telefonicznie ustaliłam szczegóły, Pani była przemiła i bardzo cierpliwa, udzielała profesjonalnych porad, co mnie przekonało do złożenia tam właśnie zamówienia. Mam nadzieje, że nie będzie takiego niewypału jak z pelargoniami ;:oj

Justynka, masz rację. W następnym roku liczę na szał pelargoniowych kwiatów. Najpiękniej rozrastają się te z grupy Rosebud i w następnym sezonie dostaną duże donice, bo zauważyłam, że w skrzynkach maja ciasno. Te, które rosły oddzielnie o wiele bardziej się rozkrzewiły.

Jule, tereny piękne i bezkresne, to fakt ;:108 Psy mają raj, bo biegają bezpiecznie. Na szczęście one obie są "bystre inaczej" i sarny, które za każdym razem z jakiś krzaków wyskakują są przez nie niezauważane i psy nie biegną w pogoni za nimi w nieznane. W przeciwnym wypadku miałabym kłopot z poszukiwaniami.
Zapraszam do mnie :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

variegata pisze:Na szczęście one obie są "bystre inaczej" i sarny, które za każdym razem z jakiś krzaków wyskakują są przez nie niezauważane i psy nie biegną w pogoni za nimi w nieznane. W przeciwnym wypadku miałabym kłopot z poszukiwaniami.
No to szczęściara z Ciebie, moje jak coś zwęszą albo nie daj Boże zobaczą, że ucieka, to biorą azymut i co najwyżej możesz próbować dogonić ;:306 Dlatego jeśli już puszczamy je luzem, to są spięte ze sobą 10m linką - zawsze to któryś spowolni, a że lasków u nas gęsto, a zwierzyna w krzaki ucieka, to zawsze na pierwszym drzewie ich pościg się kończy (patent ściągnięty ze schroniska) :) A owszarek szybki jest, już raz wrócił z białym futrem z kity sarniej w pysku :roll:
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Aniu, właśnie takich sytuacji udaje mi się unikać. Chociaż nie powiem, żeby moja owczarkopodobna nie zrobiła tak raz czy dwa :? Na szczęście teraz już wiem, że jak sarny mam w zasięgu wzroku to zagaduję psa, albo ją przywołuję i wtedy ona zajęta mną, nie zauważa otoczenia 8-) Bernenka nawet nie wpadłaby na to, że sarny się goni :lol:

Patent z połączeniem psów rewelacja ;:108
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Madziu piękne masz tereny dookoła! Chorwacja poczeka a ogród już będzie rósł ! :wink:
Lista traw imponująca ;:oj ja wczoraj zakupiłam Red Baron i poluję na następne.
Rozplenice są cuuudne ;:167

Moje też na szczęście nie gonią saren, co najwyżej mała wypłoszy z krzaków - w sumie to płochacz.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”