W.o... Ciąży, porodzie i połogu

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Tula pisze:Danka gratulacje ! ;:1 Ciesz się, wysypiaj i odpoczywaj bo po porodzie będziesz odkładała odpoczynek na bliżej nieokreśloną przyszłość :D Coś o tym wiem ostatnio :D
Na takie "mulenie" i mdłości pomagało mi zjedzenie i wypicie czegoś jeszcze przed wstaniem z łóżka, wieczorem sobie szykowałam śniadanko obok wyrka.
A jak tam Marysia? :)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

A dziękujemy, ma się dobrze :) Śpi coraz mniej a ja coraz więcej, bo coraz mniej panikuję i nie zrywam się już na każdy odgłos dochodzący z łóżeczka. I okazuje się, że ona w nocy po minucie marudzenia sama zasypia a ja ją po prostu całkiem wybudzałam jak do niej startowałam po pierwszym jęku :)
Ważyła w piątek 4650, zdrowa jest i nie sprawia problemów wychowawczych ;)
Tyle się nasłuchałam i naczytałam o tym jaki to ciężki okres kiedy w domu jest niemowlę. No jestem zmęczona, fakt. Ale tak to szybko mija! Już prawie półtora miesiąca. Naprawdę trzeba cieszyć się każdą chwilą z takim maluszkiem, bo po 2 dniach dziecko już jest zupełnie inne. I już nigdy nie będzie takie malusie.
Maryśka już ma przebłyski świadomości, wodzi za nami oczami, śmieje się jak do niej gadamy i skubiemy policzki. Bardzo cieszą takie momenty. A jednocześnie chciałabym jeszcze potrzymać taką nieporadną żabę której oczy latają w różne strony i nie umie jeszcze krzyczeć, jaką była w szpitalu.
Najfajniesza jest kiedy jest już porządnie głodna ale jeszcze nie na tyle by krzyczeć. Wtedy rzuca się na cyca z taką pasją i okrzykiem bojowym, że tylko fimy kręcić :)

Chciałam wstawić kilka zdjęć, ale fotosik się zbuntował i tylko jedno łyknął. Może jutro spróbuję. Bo teraz młoda ma czkawkę i trzeba ratować :) A po czkawce lecimy na spacer.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

No to świetnie - zuch dziewczyna z Marysi :lol: Niestety my tak słodko nie mieliśmy ale to długa historia :roll: Przede wszystkim jest śliczna i najważniejsze, że zdrowa.
Ja pamiętam najlepiej jak moje dziecko "przemówiło" ludzkim głosem czyli powiedział "DADA". Było to dla mnie takie dziwne jakieś.... :;230 - mój syn mówi :;230 Te momenty, w których odkrywa się nowe umiejętności są super. Uśmiechy, czas karmienia kiedy dziecko wtula się w nas.... super.
Są i gorsze ale te jakoś się szybko zapomina (chyba, że ciągną się miesiącami jak u nas :cry: ). Macierzyństwo to istna walka ale jeden uśmiech i przytulenie wynagradza wszystko. :wink:
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

No i znowu fotosik łyknął jedno zdjęcie z trzech.

U nas też nie zawsze jest słodko :) były i całkowicie nieprzespane noce, było rzyganie nosem prosto na mnie, było ulewanie mleka jak tylko znalazła się w łóżeczku, była odmowa ssania piersi przez kilka dni. Większość tego wynikała z moich błędów i na szczęście dało się to prawie całkowicie poprawić, teraz właściwie jest niemal słodko :)
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Śliczna dziewczynka, jak słodko sobie śpi.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

Wiesz ja nieprzespane noce i dnie miałam do 9 msc i to nie jest żart.... nikt mi nie chciał wierzyć, że dziecko nie śpi... no ale nie ważne.
Wiesz te marudzenia przy piersi i odmowy ssania będą niestety częste :) Bo każda kobieta przechodzi tzw kryzysy laktacyjne. Ulewanie mieliśmy bardzo krótki czas. Potem były kolejne skoki rozwojowe czyli 2 tygodniowe okresy burzy domowej hehhehe no cuda na kiju... ale o tym sama się przekonasz :wink:
A to mój szkrab

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie noooo.... oczy ma jak z komiksu ! :D Prześliczne szkrabiątko.

A co to są skoki rozwojowe ? Nie spotkałam się jeszcze z tym, mogłabyś coś więcej napisać? Chociaż czy mam się bać czy nie ;)

U mnie problem z karmieniem wynikał nie z kryzysu laktacyjnego tylko z mojej głupoty. Miałam gości przez 3 tygodnie. No i zamiast się zamykać z dzieckiem w pokoju i spokojnie karmić piersią, to dałam się presji że czekają na mnie z jedzeniem, że chcą wziąć małą na spacer, a ile jeszcze czasu potrzebuję, a czy już kończę itd. No i przystawiałam do piersi na krótko i zaraz była flaszka a czasem wręcz tylko flachę dostawała żeby było szybciej.
No i dałam się wkręcić dobrym radom - że dziecko nie może być głodne, a skoro ja nie mam dosyć mleka (faktycznie pokazało się z opóźnieniem) to trzeba je dokarmiać flaszką. Tak ją wszyscy dokarmialiśmy, że jak zaczęła to wyrzygiwać o 21 to kończyła o 2 w nocy a ja i tak się nie kładłam bo bałam się, że jak będzie w łóżeczku leżała to jej jeszcze pójdzie nosem. I czasem szło. Dopiero jak poszłam do pediatry i po tygodniu mała przybrała 450 gram to się opamiętałam. No ale wtedy to już był problem żeby ją przestawić całkowicie na piersi - ona nie chciała pracować pyszczkiem a ja faktycznie prawie nic w nich nie miałam. Na dzisiaj mamy stan taki, że dostaje flaszkę raz lub dwa dziennie, jeśli jeszcze szuka żarełka po piersi, i wypija z niej niewiele, czasem tylko 10ml.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

napiszę Ci cos więcej o ty tych skokach jak wrócę do domku bo teraz u mamy siedzę. Nawet gdzieś miałam taką tabelę rozrysowaną :lol: i karmieniu tyż coś dorzucę ale od siebie :wink:
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

Tu masz rewelacyjnie opisane skoki rozwojowe :lol: http://wiki.28dni.pl/7_skokow_rozwojowy ... ia_dziecka

Co do karmienia.... Faktycznie źle zrobiłaś, że dziecko dokarmiałaś bo ciężko potem przestawić na pierś. Po pierwsze pierś to nie butelka, dziecko musi ssać żeby pokarm był, no ale przecież sama to wiesz :wink: Nie daj się przekonać, że masz mało mleka..... dziecko samo będzie stymulowało ssaniem ilość produkowanego mleka - tylko trzeba często przystawiać jak czujesz, że jest go mniej. U mnie było tak, że faktycznie dałam się "wkręcić" w to, że nie mam pokarmu... też dokarmiałam a okazało się, że młody zaczął ulewać z przejedzenia.... Od tego momentu słucham tylko własnej intuicji :lol:
Mało tego - robię tak jak ja uważam a nie cały świat i świat teraz musi na nas poczekać :wink:
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robię tak jak ja uważam a nie cały świat i świat teraz musi na nas poczekać
I dokładnie taką filozofię i ja przyjęłam :)

Dzięki za linka. Wygląda na to, że dopiero co mamy za sobą pierwszy skok, ale jakoś niezauważalnie przeszedł. To znaczy pozytywy widzę tylko - mała jest jakby przytomniejsza od kilku dni, częściej się uśmiecha a właściwie to już prawie zawsze kiedy ją zaczepiamy i śmiejemy się do niej, czasem patrzy na zabawki i wodzi za nimi wzrokiem, wodzi wzrokiem za nami. Z tych negatywów jakie podali to rzeczywiście częściej na mnie wisi, ale to takie słooodkie jak się tak przylepia :) I zaczęła gadać :D to znaczy wydaje z siebie czasem takie głośne "AAAAAAAAAAAUUUUUUUUU" kiedy jest spokojna a wcześniej tylko wrzeszczała kiedy coś jej nie pasowało :)

Śmigam na 10 do ginekologa na kontrolę. Zobaczymy co mi powie. Chciałabym już się wziąć za jakąś gimnastykę. Wróciłam już do wagi jaką miałam przed ciążą, a nawet kilogram mniej ważę. Ale brzuch mam jakiś taki wiotki i przydałoby się go poćwiczyć. Przed ciążą to ja szczupła nie byłam, ale jakaś taka zdecydowanie bardziej jędrna na brzuchu ;) Tylko boję się ćwiczyć, bo jeszcze mnie pobolewa w pachwinach i w okolicach cięcia, nie chcę sobie żadnych problemów narobić. Ciekawe kiedy mi pozwoli na kolejną ciążę ;)
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

hehehhe ale się rozochociłaś na te dzieci :lol: i dobrze w sumie.

Ja dostałam taki zestaw ćwiczeń na szkole rodzenia, oczywiście podzielony dla tych co po cc i dla tych co pf. Niektóre ćwiczenia to już po tygodniu można wykonywać - no ale faktycznie przy cc nie ma tam ćwiczeń na brzuch.

Wiesz teraz to wiszenie jest słodkie - bo nowe :wink: Mnie potem to trochę irytowało. Co do prób komunikowania się ze światem to ten okres jest chyba najśmieszniejszy. Mój próbował WSZYSTKICH odgłosów jakie może wyprodukować jego buzia, włącznie z tym, że eksperymentował najczęściej przy jedzeniu, np.: niezmywalnej za cholerę marchewki :wink:
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

Tula znalazłam coś fajnego! Obejrzyj sobie http://chomikuj.pl/Fionka1/Dunstan+-+Baby+Language może się przyda :wink:
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obejrzę :)
Rany Julek jak wczoraj dostałam w kość. Prawie całą noc i dokładnie cały dzień mała marudziła i darła się. Nie wiem co ja takiego mogłam zjeść, że ona ma taki problem. Puszcza co chwilę śmierdzące bąki i nie zrobiła wczoraj kupy, choć kilka razy się bardzo starała. Niby chciała jeść, ale jak jej podałam to pluła a zaraz znowu szukała. Próbowałam i piersi, i sztucznego i rumianku. I po dwóch łyczkach plucie i ryk. Wariactwo. Dzisiaj w nocy trochę pospała, rano była jak aniołek ale już znowu marudzi. A ja zasypiam na stojąco. I tak mi żal człowieczka. Jak z niej tę kupę wydobyć ?
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

Jeżeli karmisz tylko piersią to dzidzia może i tydzień kupki nie robić. Po tym czasie ja stosowałam Duphalac (chyba tak to się piszę). Możesz też pomasować jej brzuszek i zginać nóżki do brzuszka tak żeby lekko naciskały - powinna wtedy poprukać troszkę a później delikatnie "potrząśnij" nóżkami żeby "napięcie" z nich zeszło. Jest też metoda termometra... wsadzasz w pupcię i troszkę ruszasz ale u nas to nie działało.
A wczorajszy dzień był paskudny... to chyba wszyscy, nie tylko dzieci odczuły... mój Kuba był tak nieznośny, że miałam ochotę go w szafie zamknąć :;230
A nie ma kolek przez przypadek???
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karmię głównie piersią. Dostaje też sztuczne jeśli po długim karmieniu jeszcze szuka. Ale to różnie, jednego dnia wypije 10 ml a innego 100. Właściwie to sztucznego ostatnio więcej wylewam niż ona wypija, no ale nie mogę powiedzieć że tylko z piersi pije. Tak czy siak kupę już mamy :) Wycisnęła sama około 10 :)
Myk z termometrem mi pokazała pediatra, ale to zadziałało u nas tylko dwa razy, kiedy jeszcze piła dużo sztucznego i kupki były gęściejsze. Wczoraj wieczorem też próbowałam ale nic to nie dało, później zrobiłyśmy ciepłą kąpiel a potem masowałam brzuszek oliwką i było przy tym mnóstwo popierdywania i jakby jej ulżyło, już przy ubieraniu zasypiała. Myślę, że jest pełna gazów i jej to przeszkadza i może boli. Czy to właśnie są kolki ? Dzisiaj je co mniej niż godzinę, ale malutkimi porcjami. I też popierduje, ale już jakby spokojniejsza jest. Właściwie kiedy ją mam na kolanach i leży na brzuchu, to spokojnie śpi. Teraz też piszę z małą przerzuconą przez bark. Śpi :) A ja pomału dostaję muskułów na karku ;)

Tamten link mi się nie otwiera. Ale ja mam neta przez komórkę i to może dlatego, bo transfer mam jednak żałośnie powolny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”