Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

Mariolka jeśli dorwiesz gdzieś w pobliżu widok krów pasących się, ja zawsze zbierałam, ale od kilku lat została na wsi tylko jedna krowa.... obornik kupiłam na sąsiedniej wsi, gdzie jeszcze jest ok. 20-krów.
Natomiast w moim mieście S-wcu na RODOS przywożą kurzyniec z farmy i walą to na kupę a ludzie sobie biorą taczkami, i to wydaje mi sie jest super pomysł ;:215
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwona i Piotr pisze: To przykład na zachłanność wolą na pole wyrzucić, a cena z kosmosu bo kilka osób nie znających się są w stanie zapłacić.
U mnie jest jeden gospodarz ktory obornika nie żaluje jak potrzebuję to podjeżdzam przyczepką i nakladam, z tym że to dla mnie jest klopot -może nie dla mnie ,ale dla sasiada który mi w tym pomaga i muszę go poprosić żeby przyjechał na dzialkę przyczepką itd.
Natomiast jest druga Pani ktora twierdzi że gów... też kosztuje i jak tylko w zeszłym roku widziałam że jej wnuczek ( jeszcze nie zepsuty ;:306 ) ładuje obornik z pola na przyczepe i rozwozi to od razu do niego podeszłam i zaproponowałam flaszeczkę . Zgodził sie od razu- babcia zapewne taka laskawa nie byłaby ;:306
Odbiegajac troszkę od tematu pewnego razu chciałam od niej kupic kamienie ,bo ma ich mnostwo na polu uzbieranych na kupę- najpierw się nagadała ze je trzy miesiące zbierala i na końcu padła cena 3 tysiące zł. ;:202
Chyba policzyła tysiąc za miesiąc :shock:
Kamienie ma nadal na polu a ja sobie uzbierałam z pola ktore jest po drugiej stronie ulicy od mojej dzialki . Oczywiście wlaściciel pozwolił i kupilam mu flaszeczkę :wink: -
Pozdrawiam. Ewa
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

A ja tak podczytuje i powiem,że jeszcze trochę to nie będzie jak podkradać nawet krowich placków ,bo na wsi już krów nie ma :D
Ja swój obornik dostaje gratis ,czasami za małe co nieco kurzy ,owczy ,gołębi itd.
Niemniej dbam też o pruchno z odpadów roślinnych na jesień .Zakopuje wszystko co się mieści pod szpadlem.Drugi rok już w jednym miejscu zakopałam łodygi dalii jesienią .Teraz tam sadziłam i niespodzianka ,ziemia pełna pychotek i pruchna na cały sezon.Polecam. :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Jadziu ja tez tak robię a nawet wyrywane zielsko[tylko bez nasion] układam od razu pod krzewami , Teraz na wiosnę wszystko poruszam mieszając z ziemią i nareszcie krzewy mi ładnie rosną i nie muszę dokarmiać sztucznymi nawozami . Najwyżej tylko jeszcze podleję gnojówką ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

A ja dziś rozrzucałam kompost cd, moje ulubione zajęcie ;). Jest dobrze bo zostało sporo z zeszłego roku plus nowe liście i nowy kompost trzy kupki ;). Ojejku to już 7 sezon dłubania w ziemi. Lubię też Facelie, kiedyś ciocia była w sanatorium w Horyńcu i przywiozła mi niebieskawą roślinkę z pytaniem co to, po jakimś czasie przypadkiem zobaczyłam na okładce książki z roślinami miododajnymi i od tamtej pory wysiewam regularnie, najpierw cieszy oko i pszczoły potem zasila kompost. Super roślinka kwitnie praktycznie od wiosny do jesieni.
Po drodze o 11.00 widzieliśmy opryskiwaczy drzew zgroza ;:14, jeden pryskał w deszcz, w zasadzie co tydzień w granicach 11-12 są opryski, albo koło 16, to jak te pszczoły mają żyć :(...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Iwonko jeżeli masz nadmiar nasion - błagam o nie (o szczyptę). Mamy na działkach trzmiele, murarki i inne fruwające - dla nich róże miododajne, dla nich kwiatki - niech żyją sobie u mieszczuchów jeżeli na wsiach są zbędne (durne te ludzie :evil: )
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mój świeżutki pomysł, domek dla murówek, stoi pod chatą :lol:

Obrazek
....dziurecki oczywiście są.... duuużo dziurecek. Daszek z ponad 100-letniego gąsiora dachowego, glinianego
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Pewnie mam ;), upewnię się za tydzień bo jeszcze nie doszłam do torebki z nasionkami, ale rok temu kupowałam w PNOS-ie.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ruda2011 pisze:Iwonko jeżeli masz nadmiar nasion - błagam o nie (o szczyptę). Mamy na działkach trzmiele, murarki i inne fruwające - dla nich róże miododajne, dla nich kwiatki - niech żyją sobie u mieszczuchów jeżeli na wsiach są zbędne (durne te ludzie :evil: )
Nasiona facelii bez problemu kupiłam w lipcu 2013 roku w sklepie ogrodniczym. Popytaj
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona i Piotr pisze:Pewnie mam ;), upewnię się za tydzień bo jeszcze nie doszłam do torebki z nasionkami, ale rok temu kupowałam w PNOS-ie.
Myślałam, że masz własne :oops: . Nie szukaj - kupię, jeżeli są dostępne ;:196
Dzięki Szanso i Tomku ;:215
Basiu to już kolejny domek dla murarek - brawo ;:138 .
Ja w tym roku nie popisałam się z trzciną :oops: . Nacięłam pęczek, przywlokłam na działkę cała zadowolona i ...... okazało się że w pocie czoła nacięłam miskanta :oops: . Teraz zamiast trzciny dla pszczółek mam pęczek podpórek dla groszku pachnącego.
Poradzę sobie inaczej
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Własnych nie mam, bo roślinki lądują na kompoście po przekwitnięciu, ale kupuje większe opakowanie i mam na długo więc zawsze się mogę podzielić. Jak nie dostaniesz odsypie ;).
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mariolka zrobiłam też gniazdko dla trzmieli, ale żadne stworzonko nie chce sie osiedlić w tych chałupach.Murówki obserwuję godzinami ;:223 a one latają do anteny TV co wisi powyżej tego bala i chyba całują antenę a o M-100 nawet nie zahaczą odwłokiem ;:131
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu z własnej woli to one szukają sobie bezpiecznego miejsca same i nie koniecznie trafią do Twojego gniazdka.
Natomiast tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=518 są tacy, którzy "namówili" trzmiele do zamieszkania - zerknij :uszy
Bardzo tęsknię już za moim maleńkim królestwem ale mam inne zajęcia i nie mam kiedy pójść na działkę ;:185
Awatar użytkownika
BoBiK
50p
50p
Od: 18 mar 2014, o 21:35

Post »

coś a propos NIEmulczowania: dostępne również u mnie w wątku....

KWADRATOWE OGRODNICTWO
https://www.youtube.com/watch?v=JuYeCCqSNJc
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BoBik co NIEmulczowanie ma wspólnego z uprawami pudełkowymi ??? ;:131 .
Zabawne, że siedząc na polskiej wsi, pracując w warunkach naszej szerokości geograficznej i naszych warunkach klimatycznych - wzorujesz się na amerykańskich ogrodnikach ......... z Kaliforni ? ;:131
Nie sądzisz, że to trochę "nie ten tramwaj" ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”