Witajcie:)
JULE - pewnie za wcześnie ale tak kusza na forum tymi wysiewami:)
KOGRA - Grażynko jeszcze nic:) wysiałam dopiero wczoraj odrobinę lobelii , nasionka pelargoni ( pierwszy raz) zwykle mam z sadzonek ,pisało na nich że w styczniu - lutym więc pierwszy lutego to termin wyśrodkowany i koleusy bo w tym roku nie udało mi si przetrzymać ich
LULKA - ja tez wysieję część za jakiś czas a reszta nasion jakie mi zostały to termin siewu maja dopiero na marzec - kwiecień , lub wprost do gruntu
WANDZIU - odrobinę tylko jej wysiałam , tą odrobinę wysiałam do ziemi i pojemników , w naszych ogrodniczych nie mieli jeszcze krążków a dalej do marketów nie miałam kiedy jechać
TACCA - zazdroszczę wysiewu warzyw , ja mam mało grządek i kupuję kilka gotowych sadzonek . Parapet nadający się do wysiewów posiadam tylko jeden , jest dość szeroki na południowa stronę , więc zwykle obsiewam go kwiatkami:)
JADZIU - U mnie one tez w ubiegłym roku się pokazały , w sklepie kupiłam takie żółte tabliczki, spryskiwałam naparem z czosnku i jakoś sadzonki dały radę . Jednak w tym roku lewkoni nie będę wysiewała w domu . Za mało miejsca ,za dużo zachodu , wysieje w ogrodzie ,najwyżej zakwitną później

ARKADIUSIE - Dziękuję

Te wysiewy to raczej takie eksperymenty , po troszku trzeci rok ale jak się coś udaje to duża radość

Kochani siostra do mnie zadzwoniła ze stwierdzeniem że ma dla mnie dobra i złą wiadomość w jednym . Potwierdziła że zamówiła mi w prezencie drzewka jakie mi się podobały jednak zła wiadomość to taka że sprzedawca już je wysyła , nie doczytała w aukcji aby zaznaczyć opcję jeśli chce się późniejszy termin dostawy . Mam nadzieje że jak przyjadą wcześnie uda mi się je przechować do wiosny . A więc sprezentowała mi z listy moich chciejstw :
Dereń jadalny - pojedzie na tą drugą działkę
Klon Crimson Sentry - z nim mam dylemat bo jest kolumnowy i może pasowałby tu w moim małym ogrodzie
Róża Indigolette - nie mam pomysłu na razie w którym miejscu zamieszka
Sosna Aurea - wolniutko rośnie więc w przydomowym będzie
Cyprysik Nutkajski - pojedzie na tą druga działkę , bo tam dużo krzewów wymarzło i pustawo
Buk Pendula Purpurea - wolno rośnie ale chyba musi jechac na wieś bo będzie dość rozłożysty ?
i Bez Czarny Black Beauty - na liście miałam inna odmianę ale ta tez ładna

Zastanawia mnie jak to jest z tymi naszymi listami co roku dokupuje roślin a więc powinna lista się kurczyć ,natomiast ona co rok się wydłuża . Kiedyś mówiłam jak będę miała to z tej listy to już nic więcej nie będę chciała . Teraz już tak nie mówię bo wiem że to niemożliwe

Przyjemnego wieczoru
TOSIU - już wysyłałam i Twój post doszedł. W Pszczynie byłam tylko raz na wycieczce

Nie wiedziałam że ją można tez wprost do gruntu a więc i ja część tak spróbuję

Mam jeszcze do zagospodarowania kawałek dzikiego acz nadal wąskiego ogrodu . Z różnych przyczyn , nie tylko finansowych nie mogę jej na raz zagospodarować tak jak bym chciała . Ale przyjedziecie to zobaczycie i wtedy dokładniej będzie tez można porozmawiać . Mam tylko nadzieję że mój niedoskonały ogródek Was nie rozczaruje