Papryczka chili-jak pielęgnować
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Nie rozumiem o co te kłótnie,przecież taki sposób jest możliwy .Istnieje tysiące filmików na you tube dowodzących tego.Jest to oszczędność miejsca i jakieś urozmaicenie dla lubiących niebanalne rozwiązania. Naturalnie roślinka jak napisałeś ma tendencje do podążania za słońcem .W niczym to nie przeszkadza bo i dlaczego?Pomidorek czy tam papryka rośnie w dół pod siłą grawitacji oraz własnym ciężarem.Jeśli byłoby to fizycznie możliwe drzewo w lesie też by tak rosło.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Damian, trochę to nie tak
Pewnie, że próbować można wszystkiego i nikt Ci nie zabroni sadzić ani do góry nogami, ani nawet na płask
Tylko pamiętać trzeba o tym, że różne rośliny w różny sposób znoszą - jak by nie było stresowe warunki. Pomidory mają wiotkie pędy, papryki - sztywne i kruche. Odmiany papryk niskich, których owoce skierowane są w uprawie standardowej
w górę, tak jak np. Sweet Pickle, może by i nie ucierpiały bardzo w uprawie głową w dół, ale czy dadzą sobie w takich warunkach radę odmiany wyższe i takie których owoce skierowane są w dół - nie wiem... Mogą nie poddać się ciężarowi owocu i po prostu się wyłamywać. Poza tym papryka jest bardziej wrażliwa na niekorzystne warunki niż pomidor i obawiam się, że jak się jej świat przewróci do góry nogami, będzie zrzucać zawiązki...

Pozdrawiam, Dorota
-
- 200p
- Kontakt:
Oczywiście masz racje. 

Damianie - oczywiście próbuj i jeśli osiągniesz fajne efekty to pochwal się koniecznie tutaj, na tym forum.
Ja osobiście - nie próbowałbym tego z paprykami, ale może po prostu uprawiane przeze mnie odmiany nie umożliwiają tego.
Ale - dla zachęty powiem, że mam zamiar w tym roku arbuza uprawiać na płocie, albo barierce od balkonu. Tylko że to jest odmiana, która ma owoce wielkości kiwi.
Ja osobiście - nie próbowałbym tego z paprykami, ale może po prostu uprawiane przeze mnie odmiany nie umożliwiają tego.
Ale - dla zachęty powiem, że mam zamiar w tym roku arbuza uprawiać na płocie, albo barierce od balkonu. Tylko że to jest odmiana, która ma owoce wielkości kiwi.
-
- 200p
- Kontakt:
Fajny ten arbuzek będzie a skąd masz nasionka i jaka to odmiana?Co do chwalenia się uprawami to naturalnie że to zrobię mam tez swój watek na który zapraszam.
-- 22 mar 2013, o 16:34 --
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=54457
-- 22 mar 2013, o 16:34 --
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=54457
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy myślicie że ostrą papryczke można by uprawiać z powodzeniem w pierścieniach foliowych zamiast doniczek?
-
- 200p
- Kontakt:
Czy to jakaś różnica?
- PaulaPola
Nie wiem, dlatego pytam. 

Jeżeli są wystarczająco duże to uważam, że tak.PaulaPola pisze:Czy myślicie że ostrą papryczke można by uprawiać z powodzeniem w pierścieniach foliowych zamiast doniczek?

Pozdrawiam, Ogoonek 

-
- 200p
- Kontakt:
Wydaje mi się że to bez różnicy.Chodzi jedynie o objętość ,litraż pojemników czy tam pierścieni.
- PaulaPola
No to dobrze, będą pierścienie 

-
- 200p
- Kontakt:
Jak duże?Tzn ile litrów?PaulaPola pisze:No to dobrze, będą pierścienie
A gdzie takie pierścienie można kupić? Zapewne na aledrogo?
W tamtym roku na rynku jak kupowałam pomidorki i peperoni, to właśnie pani sprzedała mi je w pierścieniach 

Pozdrawiam, Ogoonek 

-
- 200p
- Kontakt:
Przy odrobinie sprytu i umiejętności manualnych można sobie samemu zrobić takie pierścienie.
- PaulaPola
Pojemność będzie 4-5 litrow, a kupować nie muszę, zrobię je sama z czterosezonowej folii. Ludzie sprzedający rozsady w pierścieniach, sami je robią, to jest tańsze niż np. doniczki
Folie mam, doniczek nie, będą więc pierścienie

Folie mam, doniczek nie, będą więc pierścienie