Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bananowce w naszych ogródkach

Post »

Pozostaje chyba jedynie czekanie, aby się poprawił stan. Nawóz kurzy jest bardzo silny, może to on "spala" liście? Jak trzymają się siewki?
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy wstrzymuje się z podlewaniem wszystko jest ok, i postęp "choroby" się zatrzymuje. Kiedy podleję lub spadnie deszcz po 2-3 dniach widać nawrót. Z tym że ile można nie podlewać i chować wszystko przed deszczem...
Awatar użytkownika
GeorgeLucas
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 16:43

Post »

Russski, chyba dałeś mu za dużo " ptasiego mleczka " :;230 Ja bym uciął basjoo najbrzydsze liście, a już na pewno te dolne, odstające, przywiązane sznurkiem, i wymienił ziemię. W szczelinie między niby-pniem a ogonkiem liścia ( nie wiem czy u bananowców tak to sie nazywa? ) zbiera sie niepotrzebnie woda podczas deszczu.
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p
Od: 23 wrz 2010, o 17:01

Post »

Na Twoim miejscu zdecydowanie bym ich nie nawoził ja nawożę dopiero kiedy wzrost jest silny, kiedy są takie sytuacje że coś jest nie tak i roślina nie szaleje ze wzrostem to i tak nie skorzysta z tego. Jeśli nie widać żadnych szkodników to opryskaj mieszanką dwóch fungicydów najlepiej nie pokrywających się spektrum działania i dolej troszkę detergentu do zmywania naczyń (z łyżkę stołową na 1L wody) i takim 'koktajlem' opryskaj porządnie liście i 'kłodzinę'. Poza tym stanowiska słoneczne, podlewać tylko do doniczek nie mocząc liści.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Po podlaniu liście żółkną itp czyli rozpuszcza się twój koks od kur i roślina dostaje go za dużo po czym liście padają . Poprzesadzaj do ziemi kupnej przepuszczalnej kwiatowej .

Czyli co zrób . Zakup większe donice i z całą bryłą wsadź do ziemi kupnej i nic nie nawozić . Więcej ziemi to i rozejdzie się ten koks kurzy ;)

Obsypując z ziemi korzenie znowu banany ze 2 tygodnie dostana pauze aż się przyzwyczają do nowej ziemi ....

Wybór należy do ciebie :wit :wit ;:215

Oczywiście mogę się mylić co do problemu z liśćmi ale ja bym tak zrobił .
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobię jak radzicie :)
Nawozu dawałem ok. 0,7l na 50l donicę, widocznie za dużo?.
Kupię ziemię, obskrobię co mogę z bryły korzeniowej i posadzę w ziemi już bez dodatków nawozu. Jeśli chodzi o donicę, macie jakieś rady gdzie, lub co wykorzystać do posadzenia bananowców?. W pobliskich sklepach na pewno nie znajdę nic większego niż te 50l wiadra które mam. Zdaje sobie sprawę z tego że zatrzymam na chwilę ich wzrost, ale ważniejsze jest dla mnie aby przetrwały i bezawaryjnie sobie stały :D.
Dziękuję Wam za pomoc, i doceniam poświęcony przez Was czas.

Na pocieszenie we włókinie kokosowym wykiełkuje sobie trochę nasion :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nawozu dawałem ok. 0,7l na 50l donicę, :shock: :shock: podaj nazwe nawozu bo ja daje nakrętke na 10 litrów wody raz na tydzien ...

Nie obskrobuj bo po co maja zahamować wzrost ?? Dodaj ziemi przepuszczalnej i po kłopocie .
Co do donic to ciśnij do nowi i kup sobie okrągłą kastre 65 litrów za 18zł albo 95 litrów za 19zł . Coś około tego kosztuję ;)

A teraz cosik ode mnie

Obrazek

Amorph zapodaj wymiar najdłuższego liścia oki
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe, mieszkam na wsi, dałem kurzak prosto z pod kur. 0,7 litra suchego nawozu na 50 litrów ziemi. Nawozów płynnych nie podaję, właśnie chodzi mi o to że zapewne nawóz kurzy w częściach znajduje się ciągle w ziemi i obsypanie tego świeżą glebą nie wiele da. Chyba trzeba go usunąć mechanicznie z częścią podłoża, czy się mylę?
Zastanawia mnie jeszcze to że przez 2-3 miesiące nie było w ogóle problemów, może nawóz właśnie teraz zaczął się rozpuszczać lub jego stężenie jest zbyt duże na tyle podłoża.
stalewiak Ogromne te liście! zazdroszczę.
Awatar użytkownika
GeorgeLucas
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 16:43

Post »

Russski, Skąd i za ile zamówiłeś nasiona?
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiedziałem na pw, nie będę robił reklamy.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Russki korzenie migiem wejdą w nową ziemię i nawóz sie zrówna . Moje zdanie oczywiscie i ja bym nie otrzepywał ziemi .

No właśnie skąd masz tyle nasion ;:219 ;:219
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A ziemia jest przepuszczalna?
Bo widzę, że nie masz drenażu
Co do nawozu jeśli jest w ziemi 2-3 miesiące to myślę, że trochę późno na takie efekty, przecież jak przelejesz roślinę to nadmiar wody z nawozem wypływa z doniczki. Z drugiej strony korzenie wyglądają na zdrowe. Szukałeś jakiś szkodników?
Zawsze możesz spróbować oczyścić 1 bananowca z ziemi i dać świeżą. Po tygodniu wszystko się wyjaśni
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drenaż mam jedynie na spodzie donicy, no i donicę jak sito więc powinno wypływać :D
Co do podłoża to samo w sobie przepuszczalne, chociaż przy przesuszeniu tworzy się skała i mija trochę czasu zanim nasiąknie wodą. Wymieszałem je z piachem aby temu zapobiegać.
Jeśli chodzi o nasiona to są z zagranicznego sklepu, jeśli ktoś chce namiary proszę o pw.
Golu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 mar 2011, o 18:25

Post »

Russski jeżeli twoje bananowce stoją na stałe na tej kostce brukowej to może mają za suche powietrze i to słońce spala im liście lub przędziorki je podjadają.
Moje bananowce na tarasie często spryskuje wodą (zawsze wieczorem)a i tak mają podobne plamy ale tylko na starych liściach,natomiast te w gruncie rosnące w towarzystwie trawy i innych roślin prezentują się znacznie lepiej.
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p
Od: 23 wrz 2010, o 17:01

Post »

Stalewiak nie wiem jak z tym pomierzeniem liścia będzie bo nie posiadam tak wysokiej drabiny i do tego wolno stojącej bo o bananowca nie oprę, a nawet jak bym miał to ze dwie osoby musiały by ją asekurować by nie fikła na bok jak bym się wychylał z miarką. Mogę zmierzyć wysokość kłodziny i całkowitą z garażu ale to też nie teraz bo jestem zarobiony ostatnio, w weekend wesele a w poniedziałek wybywam na wakacje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”