Lilie - uprawa - cz.3
Re: Lilie - uprawa - cz.3
Dorkas.To masz rację ,że nazywasz ich oszustami,bo Ciebie ewidentnie oszukali.
Mnie na szczęście się to nie zdarzyło.Zawsze są w takim kolorze jaki kupiłam.
U pana Pajdy także trzykrotnie kupowałam.Są piękne.Wszyscy przystają i podziwiają.
Chyba dzięki mnie ma nowych klientów.
Mnie na szczęście się to nie zdarzyło.Zawsze są w takim kolorze jaki kupiłam.
U pana Pajdy także trzykrotnie kupowałam.Są piękne.Wszyscy przystają i podziwiają.
Chyba dzięki mnie ma nowych klientów.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku kupiłem 7 cebul i każda innej odmiany. Z tego wszystkiego wyszły dwie azjatyckie i oczywiście nie takie jak kupowałem i 5 tych samych orientalnych. Ewidentnie sprzedawca na bazarku mnie oszukał.
Orienpet Anastasia?
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak. Jako jedyna, z OT, przezimowała bez uszczerbku.
mam wielką prośbę czy ktoś mógłby mi doradzić kiedy wykopywać lilie orientalne,przeczytałam że należy wykopać i przechować,może dlatego tracę co roku tyle lili ,proszę pomóżcie
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli wykopywać i przechowywać - to dopiero przed mrozami, dopóki temperatura jest powyżej zera - nic im nie grozi. Jakkolwiek ostrzegam, przechowywanie lilii po wykopaniu jest trudne, bo lilia nie może przeschnąć, trzeba ją przechowywać w chłodzie (na moje oko około 5 stopni) bo inaczej za wcześnie wyrośnie, i koniecznie w wilgotnym torfie. Trzeba często sprawdzać wilgotność (jak za duża to zgnije, jak za mała to wyschnie - oba kończą się śmiercią lilii). Ja dowiedziałam się że najlepiej jest tych lilii nie wykopywać, tylko posadzić bardzo głęboko (z odpowiednim drenażem, bo nadmiar wody powoduje gnicie), ewentualnie dodatkowo w mroźnie bezśnieżne zimy okryć warstwą torfu, lub (i) stroiszem.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Witam wszystkich miłośników lilii. Jestem tu pierwszy raz. W tym roku kupiłam ok 70 lilii u pana Pajdy i wszystkie są zgodne z katalogiem. Bulwy były wielkie i kwiaty też piękne. Chętnie bym się pochwaliła, ale nie umiem zmniejszyć zdjęcia co by weszło na forum.
Halinka
Halinka
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;