Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

benia_4
Ogórki Alhambra to partenokarpiczne? Masz je posiane wymieszane innymi, które wymagają zapylania. Czy to dobrze? Ja miałam ogórki Alhambra w ubiegłym roku, rosły cały czas pod włókniną, odkrywane na moment zrywania i znowu przykrywane. Jak w drugiej połowie sezonu odkryłam to od razu zaczęły się pojawiać krzywe - z pojedynczymi dużymi nasionkami w środku - efekt zapylenia przez owady. Te nie zapylone były prościutkie.
W tym roku nie udało mi się kupić Alhambry, posiałam Partnera i nie jestem na razie zadowolona.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p
Od: 10 lis 2011, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz rację ;:131 szczerze nie pomyślałam o tym, ale jak na razie to dzisiaj kolejny kosz i pewnie zanim zaczną rosnąć cudaki bedzie wystarczająco na przetwory. Na przykrywanie już teraz za późno owady zrobiły swoje, a tak w ogóle to ciekawa jestem jak przechowywała się kiszona Alhambra?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Powiedżcie mi proszę, czy ci którzy cieszą się już plonem lub kwiatkami, usuwaliście pierwsze kwiatostany?

Obecnie też cieszy mnie widok pierwszych kwiatków z zawiązkami, ale nie podjęłam decyzji o ich usunięciu, tak mi szkoda ich ruszać....co robić?, co robić? :roll:
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja uszczykiwałam pierwsze kwiaty i zawiązki.
Troche było szkoda, ale szybko pojawiły sie kolejne :D
Pozdrawiam Kaśka
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Xavierka ja pierwszy raz posadziłam ogórki przy podporach.Zerwałam wszystkie zawiązki do 4 liścienia,choć szkoda mi było.Od tygodnia zbieram ogórki,rosną w górę jak szalone.Oberwij,wg mnie to pobudza wzrost.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

benia_4 pisze:...ciekawa jestem jak przechowywała się kiszona Alhambra?
Mam w piwnicy jeszcze słoiki z kiszonymi ogórkami Alhambra (słona woda + chrzan, koper, czosnek, liść wiśni) i korniszony (woda z octem,solą, cukrem + przyprawy) i dobrze się przechowują - są smaczne.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Xavierka przeczytaj a najlepiej rozrysuj to sobie na kartce http://www.agrowist.pl/?p=p_66&sName=do ... nia-roslin
najważniejsze jest usuwanie pędów bocznych do ok. 0,5 m, nie chcesz usuwać kwiatów to nie usuwaj, no i wąsów nie brywaj
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

To moje ogórasy siane 1 maja,nie obrywałam żadnych kwiatów. Obrazek Obrazek Obrazek
Odmiany: Julian, Śremski i Parys.Juliana sieję drugi rok,ładnie owocował,nawet jak nie zebrałam ,to był dłuższy,ale nie grubiał.
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

zuzia55 ale my mówimy o obrywaniu pierwszych zawiązek przy prowadzeniu ogórków przy podporach.Piękne masz ogórki,aż miło popatrzeć.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

W Lildu jeszcze trafiłem na nasiona ogórków, kupiłem odmianę Polan. Warto jeszcze siać ogórki, czy czekać do przyszłego roku?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ja dziś właśnie wysadziłem rozsadę ogórków sałatkowych Gracius pod okno inspektowe. Powinny być we wrześniu
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p
Od: 10 lis 2011, o 11:42

Post »

ostatnia szansa dziękuje ;:180 też robiłam kiszone i konserwowe.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

Właśnie - ja też mam ten dylemat, że szkoda mi obrywać dolne zawiązki przy ogórkach pnących. Na razie oberwałam dwie zawiązki razem z liśćmi, a reszty mi strasznie szkoda. Jest też sporo pędów bocznych, ale nie wiem czy nie zostawić ich samopas i poczekać na rezultaty takich dzikich ogórasów. Nie mam pojęcia, to moje pierwsze ogórki, więc mam nadzieję na jako taki zbiór. Może te dwie zawiązki starczą? Co do pędów bocznych - no cóż, może wystarczy je oberwać do któregoś tylko tam pędu???
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

No właśnie. Też się naczytałem o obrywaniu pędów i dwa krzaczki ogoliłem do czwartego, piątego liścia. Ogórki rosną, pną się po siatce, mają mnóstwo kwiatków, ale owoców bardzo niewiele. Na 15 kwiatków jest jeden ogóreczek. Tam gdzie nic nie obrywałem, ogóreczki rosną z każdego kwiatka, nawet dwa już zjadłem. Więc już więcej nic nie obrywam.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

ja też wysiałam ogórki, dwa długie sałatkowe i Octopusa. Ostatnia partia poszła we wtorek a nóż coś wyrośnie, grad w środę zbił mi wszystkie pomidory i ogórki na gruncie, na szczęście ogórki wypuszczają nowe pędy, miejmy nadzieję że jeszcze coś zbiorę :(

benia_4 super, ja zbierałam na bieżąco do mizerii lub z solą do kiełbaski z grilla, mam nadzieję, że zrobię do końca sezonu chociaż z 10 słoiczków z własnych ogóreczków :oops:
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”