Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Czy mogę pikować pomidorki w miejsce docelowe czyli do skrzynki balkonowej?
Nie jest to dobry pomysł. Jeszcze nie prędko wystawisz te pomidory na balkon i mogą Ci sporo wybiegnąć.
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem,dzięki za odp.
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiałam na początku marca paprykę i później pomidory, do tunelu.( mam w domu nieogrzewany, przeszklony ogród zimowy do którego w kwietniu przeniosę sadzonki.)
Nie wiem czy dobrze, ale po rozwinięciu liścieni popikowałam całe towarzystwo, po same liścienie do wielodoniczek. Doniczki są małe, takie jak po małym jogurcie naturalnym. Mam zamiar jak podrosną przepikować je jeszcze raz do większych doniczek ale z całą bryłą ziemną. Po przepikowaniu prysnęłam Topsinem, nawet nie podlewałam bo ziemia była wilgotna. Wszystkie się przyjęły, pojawiły się już zaczątki liści. Pikowałam do białej AURA. Producent na stronie chwali się jest to "Profesjonalne, gotowe podłoże do wysiewu nasion warzyw, jak również nasion roślin ozdobnych. Niski poziom zasolenia dostosowano do wczesnych faz rozwojowych roślin. Podłoże zawiera wieloskładnikowy nawóz oraz łatwo przyswajalne formy boru, miedzi, żelaza, manganu, molibdenu i cynku. Jednorodna i lekka, bardzo drobna struktura znakomicie przyjmuje i utrzymuje wilgoć. Odczyn produktu jest regulowany kredą tak, aby mieścił się w granicach pH w H2O od 5,4 do 6,0."
forumowicz czy wg. Ciebie należy jeszcze dokarmić rośliny, czy to teraz czy w późniejszym czasie? Czytałam, że polecałeś Bioflorin, Fructus i chyba Florovit. Czy mogę Cię również poprosić o podanie nazw środków, które polecasz aby ochronić pomidory przed chorobami?
Nie wiem czy dobrze, ale po rozwinięciu liścieni popikowałam całe towarzystwo, po same liścienie do wielodoniczek. Doniczki są małe, takie jak po małym jogurcie naturalnym. Mam zamiar jak podrosną przepikować je jeszcze raz do większych doniczek ale z całą bryłą ziemną. Po przepikowaniu prysnęłam Topsinem, nawet nie podlewałam bo ziemia była wilgotna. Wszystkie się przyjęły, pojawiły się już zaczątki liści. Pikowałam do białej AURA. Producent na stronie chwali się jest to "Profesjonalne, gotowe podłoże do wysiewu nasion warzyw, jak również nasion roślin ozdobnych. Niski poziom zasolenia dostosowano do wczesnych faz rozwojowych roślin. Podłoże zawiera wieloskładnikowy nawóz oraz łatwo przyswajalne formy boru, miedzi, żelaza, manganu, molibdenu i cynku. Jednorodna i lekka, bardzo drobna struktura znakomicie przyjmuje i utrzymuje wilgoć. Odczyn produktu jest regulowany kredą tak, aby mieścił się w granicach pH w H2O od 5,4 do 6,0."
forumowicz czy wg. Ciebie należy jeszcze dokarmić rośliny, czy to teraz czy w późniejszym czasie? Czytałam, że polecałeś Bioflorin, Fructus i chyba Florovit. Czy mogę Cię również poprosić o podanie nazw środków, które polecasz aby ochronić pomidory przed chorobami?
Zobacz czy jest napisane na worku ile tego nawozu jest w kg/m3 lub jaka jest jego przewodność w mS/cm.
-
- 500p
To mi wystarczy. 0,6 kg/m3 nawozu to jest mało. Nie chce tu zanudzać ale można dokładnie przeliczyć ile jest w tym podłożu poszczególnych składników. Jeśli Cie to Ciekawi to zrobię to i porównamy zawartość azotu, fosforu i potasu do wymaganych dla rozsady pomidorów wartości. Ktoś może znów powie, że u niego w takiej ziemi rozsada rosła. A ja powiem, że zupę też można jeść widelcem o ile jest dostatecznie gęsta 

-
- 500p
forumowicz bardzo mnie to interesuje, oczywiście jeśli masz czas i chęci.
Mówisz i masz
0,6 kg nawozu na m3 to jest po przeliczeniu 600 mg/ litr
Skład nawozu, którego producent użył do nawiezienia podłoża :
azot- 600x14/100= 84 mg/litr
fosfor- 600x16/100= 96 mg/l jako P2O5
potas- 600x18/100= 108 mg/l jako K2O
a jakie są wymagania nawozowe dla podłoża do rozsady pomidorów ?. Zobaczmy
Komentować chyba nie muszę- kolego winterek

0,6 kg nawozu na m3 to jest po przeliczeniu 600 mg/ litr
Skład nawozu, którego producent użył do nawiezienia podłoża :
zatem policzmy :NPK 14?16?18
azot- 600x14/100= 84 mg/litr
fosfor- 600x16/100= 96 mg/l jako P2O5
potas- 600x18/100= 108 mg/l jako K2O
a jakie są wymagania nawozowe dla podłoża do rozsady pomidorów ?. Zobaczmy
http://www.uprawyekologiczne.pl/283_Prz ... idora.htmlZawartość składników pokarmowych w 1 litrze podłoża przeznaczonego do przygotowania rozsady powinna wynosić: N - 150 -200 mg, P- 120- 180 m, K- 300 mg, Mg- 60 mg, Ca- 2000 mg i pH - 6,0- 6,3.
Komentować chyba nie muszę- kolego winterek
-
- 500p
forumowicz Bardzo dziękuję.
Idę do ogrodniczego.
Idę do ogrodniczego.
Po nawóz w płynie ?- ma się rozumieć .
Niestety- tak
Niestety- tak

A ja jeszcze dodam ze ściągi jak przeliczyć na czysty składnik
P2O5 x 0,44 = P
K2O x 0,83 = K
MgO x 0,60 = Mg
Cao x 0,71 = Ca
P2O5 x 0,44 = P
K2O x 0,83 = K
MgO x 0,60 = Mg
Cao x 0,71 = Ca
-
- 500p
Tak, po nawóz w płynie.
Aż mi się ciśnienie poniosło a spokojna jestem z natury- to ja płacę po 16,5zł/50 litrów za to cudowne podłoże które jest jak się okazuje dla idiotów lub jeleni a nie profesjonalistów!
Aż mi się ciśnienie poniosło a spokojna jestem z natury- to ja płacę po 16,5zł/50 litrów za to cudowne podłoże które jest jak się okazuje dla idiotów lub jeleni a nie profesjonalistów!
Profesjonaliści zazwyczaj sami sobie przygotowują podłoże.
Ale sam napis " dla profesjonalistów " jak brzmi ?
Każdy amator po zakupie takiego podłoża czuje się profesjonalistą. I o to chodzi w tym całym bajzlu.
Ale sam napis " dla profesjonalistów " jak brzmi ?

Każdy amator po zakupie takiego podłoża czuje się profesjonalistą. I o to chodzi w tym całym bajzlu.
forumowicz ale w tym linku, w tym dokładnie temcie, są jakiś dziwne jak dla mnie treści
np
"Rozsadę produkowaną w doniczkach należy systematycznie podlewać, nie dopuszczając do nadmiernego przesuszenia podłoża i więdnięcia roślin. Jest to szczególnie ważne przy produkcji w paletach rozsadowych o małej objętości doniczek. Rozsada w wielodoniczkach powinna być dokarmiona po wytworzeniu 1- 2 liści. W tym celu stosować można przefermentowaną gnojówkę z dodatkiem mączki fosforytowej, rozcieńczoną w stosunku 1 : 8 lub 1 : 10."
no i piszą też o produkcji
"Okres przygotowania rozsady dla upraw pod osłonami, w zależności od terminu uprawy, wynosi od 35 do 75 dni, a dla upraw polowych od 30 do 40 dni. "
http://www.uprawyekologiczne.pl/283_Prz ... idora.html
Dla mnie to wszystko spójne nie jest. To tak jakby ta ichnia rozsada była pędzona, no i mowa jest o wielodoniczkach, czyli małej pojemności ziemi dla rośliny..ale ja się nie znam.
Ale niedobory potrafię zauważyć. Piszę dlatego, bo mam takie samo podłoże/edit nie takie samo, ja mam szareopakowanie, nie białe/ i zobaczę co się będzie działo z pomidorami. Póki co z papryką jest ok ale do 2 liści to jej jeszcze daleko.
np
"Rozsadę produkowaną w doniczkach należy systematycznie podlewać, nie dopuszczając do nadmiernego przesuszenia podłoża i więdnięcia roślin. Jest to szczególnie ważne przy produkcji w paletach rozsadowych o małej objętości doniczek. Rozsada w wielodoniczkach powinna być dokarmiona po wytworzeniu 1- 2 liści. W tym celu stosować można przefermentowaną gnojówkę z dodatkiem mączki fosforytowej, rozcieńczoną w stosunku 1 : 8 lub 1 : 10."
no i piszą też o produkcji
"Okres przygotowania rozsady dla upraw pod osłonami, w zależności od terminu uprawy, wynosi od 35 do 75 dni, a dla upraw polowych od 30 do 40 dni. "
http://www.uprawyekologiczne.pl/283_Prz ... idora.html
Dla mnie to wszystko spójne nie jest. To tak jakby ta ichnia rozsada była pędzona, no i mowa jest o wielodoniczkach, czyli małej pojemności ziemi dla rośliny..ale ja się nie znam.
Ale niedobory potrafię zauważyć. Piszę dlatego, bo mam takie samo podłoże/edit nie takie samo, ja mam szareopakowanie, nie białe/ i zobaczę co się będzie działo z pomidorami. Póki co z papryką jest ok ale do 2 liści to jej jeszcze daleko.