Priam - odległy cebulkowy świat.
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Priam - odległy cebulkowy świat.
Przemku Twój wątek otworzył mi się na Twoim konkursowym "leśnym" zdjęciu - jest rewelacyjne! Życzę powodzenia w uprawie laku, ale ten który kwitł w tym roku to chyba na następny już nie będzie? Ciekawe czy się rozsiewa..
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Masz rację Przemku.
To całkiem już zapomniane kwiaty a zupełnie bezproblemowe i ładnie kwitną bardzo długo.
Pozdrawiam już zimowo.
To całkiem już zapomniane kwiaty a zupełnie bezproblemowe i ładnie kwitną bardzo długo.
Pozdrawiam już zimowo.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bufo-bufo, z opisu na odwrocie opakowania laku było napisane, że przy łagodnych zimach lak jednoroczny zimuje. Nie ukrywam, że na to liczę. Ten rok jest wyjątkowy. Długo utrzymuje się dodatnia temperatura co powoduje, że lak nadal kwitnie!
Dlatego też postanowiłem, że w przyszłym roku na pewno nie zabraknie go w moim ogrodzie. Podobnie jak szałwii szkarłatnej.

Grażynko, szukanie odpowiedniego gatunku roślin do mojego ogrodu w tym roku się sprawdziło. Przez poprzednie lata uczyłem się na błędach i teraz już wiem, że niektóre rośliny nie nadają się do warunków jakie mogę im zapewnić w ogrodzie. To jak rosną rośliny weryfikuje nasze plany. Z jednorocznych na pewno sprawdzają się szałwie (wszystkie jakie miałem), aksamitki, lak i astry. Już wymieniając nazwy widać, że są to typowe rośliny ogrodów wiejskich. Tak więc nie ma co na siłę wprowadzać udziwnień do ogrodu, skoro i tak nic z tego nie wychodzi. ;)

Grażynko, szukanie odpowiedniego gatunku roślin do mojego ogrodu w tym roku się sprawdziło. Przez poprzednie lata uczyłem się na błędach i teraz już wiem, że niektóre rośliny nie nadają się do warunków jakie mogę im zapewnić w ogrodzie. To jak rosną rośliny weryfikuje nasze plany. Z jednorocznych na pewno sprawdzają się szałwie (wszystkie jakie miałem), aksamitki, lak i astry. Już wymieniając nazwy widać, że są to typowe rośliny ogrodów wiejskich. Tak więc nie ma co na siłę wprowadzać udziwnień do ogrodu, skoro i tak nic z tego nie wychodzi. ;)
- kogra
- Przyjaciel Forum
Masz rację Przemku.
Najlepsze wyjście żeby było ładnie i niekłopotliwie to dostosować ogród do warunków glebowych.
Wtedy nie ma strat a i satysfakcja większa.
Najlepsze wyjście żeby było ładnie i niekłopotliwie to dostosować ogród do warunków glebowych.
Wtedy nie ma strat a i satysfakcja większa.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Szałwia szkarłatna jest super! Przez dwa lata sama się u mnie wysiewała ale w tym roku nie zdążyła zakwitnąć 

- Priam
- Przyjaciel Forum
Grażynko - niby staram się dostosowywać rośliny do ogrodu, ale nie da się tego zrobić w 100%. Już sobie powiedziałem, że wiosną nic nie kupuje, a przypomniałem sobie o sklepie sadzwka.pl i o tym, ze chcę znowu kupić jagodowca ;)
Jacku - szałwia szkarłatna tak mi się spodobała, że w 2014 roku obsieję nią więcej rabat. Są ładne, wytrzymałe i efektowne. Część nasion zebrałem a część pozostawiłem do samoistnego wysiewu ;)
Trochę wiosny, gdy za oknem szarówka...
-- 
Kanarki (Apollo na wystawie oraz Apollo i Bianka posilające się sałatą)
-- 
Jacku - szałwia szkarłatna tak mi się spodobała, że w 2014 roku obsieję nią więcej rabat. Są ładne, wytrzymałe i efektowne. Część nasion zebrałem a część pozostawiłem do samoistnego wysiewu ;)
Trochę wiosny, gdy za oknem szarówka...

Kanarki (Apollo na wystawie oraz Apollo i Bianka posilające się sałatą)

- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Przemku fajne kanarki
widzę, że nie tylko ja karmię ptaki domowe tym co wyrośnie w odgodzie 

- Priam
- Przyjaciel Forum
Sałata, mniszek i proso to ich przysmaki. No i oczywiście marchewka, ogórek i czerwona papryka. Zdrowo i wiadomo co im daję ;)
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Śliczne kanarki
i kwiaty 

- Priam
- Przyjaciel Forum
W weekend możliwe, że będzie kolejny ;)
A na kwiaty musimy czekać praktycznie do marca ;)
A na kwiaty musimy czekać praktycznie do marca ;)
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Przemku ale śliczne kanarki..... masz wesoło w domku dzięki nim
Wiosenne wspomnienia cudne....sasanki to moje ukochane wczesne kwiatuszki

Wiosenne wspomnienia cudne....sasanki to moje ukochane wczesne kwiatuszki

- Priam
- Przyjaciel Forum
A dzięki jednej miłej osóbce mam także nasionka sasanki. Z moich trzech okazów zostało maleństwo, które przesadziłem ze skalniaka. Może z nasionek uda się coś ciekawego wyhodować ;) Po świętach zacznę stopniowe siewy.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Widzę, że już nie możesz doczekać się wysiewów.
Fajnie masz z kanarkami, pięknie umilają życie swoim śpiewem.
Fajnie masz z kanarkami, pięknie umilają życie swoim śpiewem.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Trzymam kciuki za sasanki
a co z tym kolejnym kanarkiem? 

- Priam
- Przyjaciel Forum
Sasanki bardzo wyraźnie kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. Podobnie jak hiacynty... Nasze ogrody nabierają najpiękniejszych barw, a my możemy cieszyć się wspaniałym wiosennym spektaklem... ale nie mielibyśmy takich miłych wspomnień gdyby nie zima, która jest takim buforem...
-- 
Grażynko - nie mogę się doczekać wysiewów bo w tym roku będę zaczynał przygodę z pomidorami, orlikami, sasankami i motylkiem
Teraz z jednej strony jest za wcześnie (a nie lubię tych białych nalotów na ziemi) a z drugiej strony czas przed świętami kiedy chce się, żeby zapanował porządek. Nawiązując do kanarków to muszę przyznać, ze uwielbiam ich obecność i radosne trele. To niczym lato przez cały rok.
Fraszka_1 - miejmy, ze wiele nasionek wykiełkuje i będę miał fajną rozsadę ;) A kanarek... nowy nabytek już w domu. Jest bardzo spokojny i dzięki temu ma się wrażenie jakby był u mnie od dłuższego czasu. Nawet zaprezentował swój wspaniały śpiew.

Grażynko - nie mogę się doczekać wysiewów bo w tym roku będę zaczynał przygodę z pomidorami, orlikami, sasankami i motylkiem

Fraszka_1 - miejmy, ze wiele nasionek wykiełkuje i będę miał fajną rozsadę ;) A kanarek... nowy nabytek już w domu. Jest bardzo spokojny i dzięki temu ma się wrażenie jakby był u mnie od dłuższego czasu. Nawet zaprezentował swój wspaniały śpiew.