Ogród zwkwiat cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zwkwiat cz.2

Post »

;:3

Piękne widoki to będę oglądała u Ciebie :lol:

Dla równowagi, najpaskudniejszy widok mam z okien sypialni (rozbabrane dodatkowe wejście do domu dla trunkowego sąsiada).
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zosiu, bardzo ładne widoczki pokazałaś. Klematisy mnie fasynuja, jednak ich uprawa nie idzie mi najlepiej. Muszę przesadzić aktualny krzaczek w bardziej słoneczne miejsce, może odwdzięczy sie kwiatami.
Widoczek na oczko fantastyczny, hosty tak pięknie rozrośnięte. A w czym zatapiasz ten torf? W jakimś jutowym worku? I czy inne proporcje torfu jakoś negatywnie wpłyną na oczko?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Alu też tak uważam, a został posadzony w zeszłym roku jesienią, mąż otrzymał go we wrześniu w prezencie urodzinowym od siostry, otrzymał też "Kacpra" ale jeszcze nie kwitnie. W kwietniu zmieniłam mu miejsce, pewnie zakwitnie z opóźnieniem.

Agnieszko witaj, mnie też się podoba na zdjęciu więcej niż w rzeczywistości, zauważyłam, że niejednokrotnie zauważam wiele szczegółów dopiero na zdjęciach,

:;230 :;230 :;230 Heleno, miałaś się osłonić od sąsiadów, koniecznie posadź tam coś wysokiego, aby zadbać o zdrowie swoich nerwów,

Mariolu, większość klematisów lubi słońce, ale nie gorącą patelnię, ale nie południową mocno nagrzaną ścianę. Moje wszystkie rosną na ogrodzeniach, drabince, i ten rośnie najsłabiej, uwielbiają wapienną ziemię, wszystkie skorupki jajek zbieram, zalewam wodą, po około 2-3 tygodniach płyn dodaję do podlewania, zasilam nawozem tylko na wiosnę,
Mariolu, torf w workach na ziemniaki, może to są jutowe, nie znam się.
Na temat wpływu torfu na wodę nie wypowiadam się, bo za mało o tym wiem, przeczytałam i tak zrobiłam jak pisali,
Teraz idą ciepłe dni, jeżeli się nie pogorszy tzn, sposób świetny.

Dzisiejsze fotki, bratki - uwielbiam na nie patrzyć, kalina koralowa, no i ogólne z widokiem na iglaki przy ścianie południowej oraz jodłę koreańską

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witaj Zosiu piękne widoki ..powiedz jaki klemek rośnie najszybciej...
a bratki to te malutkie? cudne.. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Misiu, nie jestem znawcą ale myślę, że botaniczne, pewnie nie o to Ci chodzi,
Bratki bardzo drobniutkie, kiedyś kupiłam do donic i teraz rosną wszędzie nawet w trawniku,
Jestem dzisiaj zdenerwowana, popsuła się kosiarka, koszenie nie dokończone...... jak tu mieć dobry humor?
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit ;:oj Zosiu, jak Ty masz cudnie!!!! ;:oj To oczko, clematisy, krzewy. Ło matko kochana, toż to RAJ!!!!!! Nie denerwuj się kosiarką. Szkoda zdrowia. Masz cudownie!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zosiu jakie masz piękne i duże oczko wodne, jakoś umknęło dotąd mojej uwadze. ;:138
Ja ze swoim w tym roku mam same problemy.
Wodę trzeba by wymienić i oczyścić, ale 10-cio letnia folia już nie pewna, w dodatku rośliny wodne padły tej zimy, oprócz grzybieni.
Cudne klematisy i wcześnie zakwitły, moje 4 zmarzło, a pozostałe ledwo dochodzą do siebie.
Współczuję Ci zepsutej kosiarki. :(
Trawa rośnie i nie czeka niestety.
Jak ja nie lubię kosić trawników, muszę sama, gdyż M chodzi na skróty z kosiarką. :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Zosiu, wczoraj przesadziłam clemka w bardziej słoneczne miejsce. Moze tam mu się spodoba. Chciałabym kupić inne odmiany, ale póki co nie mam w ogóle szczęścia do powojników. Tak mi na nich zależy, że kiedys kupiłam "substral magiczny" właśnie do powojników, choć mam tylko 1. jeszcze ledwie pełza :;230

Kalinę koralową też mam- co prawda znacznie mniejszą, ale w tym roku po raz pierwszy będzie kwitła :heja
Problemów kosiarkowych nie zazdroszczę. ;:185
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj Zosieńko - ależ u Ciebie cudnie. To oczko i te piekne krzewy, a klemek przepiękny. U mnie brateczki też wszędzie sie rozsiały, ale je lubię i jest zawsze kolorowo w ogrodzie. Pozdrawiam kochana ;:196
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Zosiu może w przyszłym sezonie dojrzeje do tej decyzji, a co do zmiany właściciela to raczej nie grozi, bo to ścieżka "wewnątrz" działem za płotami. A że w tym miejscu gdzie moja jest tylko 8 działek (reszta z drugiej strony górki) to wszyscy się znają po sąsiedzku dobrze, a z zewnątrz raczej nikt nie wejdzie.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

No teraz bez kosiarki lub innego tnącego urządzenia to rzeczywiście mały kłopot, oby to nic poważnego. W Książu nie byłam jeszcze (ale rodzina tak) ale ostatnio w pewnym znanym ogrodniczym programie (Maja...) przedstawiono tamtejszy ogród. Trochę smutno wyglądały 'kwietniki' ograniczone bukszpanem, wypełnione przez irgi i inne krzewy. Świat kwiatów - czy to ma coś wspólnego ze stroną internetową o tej nazwie?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witam słonecznie...jesteś na zjezdzie :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu, problem z kosiarką już rozwiązany, naprawiona,

Tereso, nie raz mam wrażenie, że część ogrodu uwieczniona na zdjęciu wydaje mi się ładniejsza niż w rzeczywistości, a problemy są z każdym oczkiem, np. nam w tym roku w styczniu padły 3 duże szt, / ok. 40 cm/ karpi koi, miały już 8 lat i hodowaliśmy je od maleńkich rybek, muszę Ci powiedzieć, że czułam się bardzo nieswojo, teraz zostały nam tylko złote karasie, ale jakoś nie mam ochoty na zakup nowych,

Mariolu, w moim ogrodzie też nie wszystkie rośliny czują się dobrze, akurat clematisy czują się w nim dobrze, uwielbiają wapienną glebę, ale różaneczniki już stwarzają problemy, po raz kolejny będą przesadzane, jeżeli im jeszcze tam nie będzie dobrze to zrezygnuję,
koniecznie podsadź clemka jakąś niską roślinką lub zacieniuj korą,

Witaj Giguś, brateczki to przepiękne kwiatuszki, niezawodne,

Remi, to wspaniała sprawa taka samopomoc sąsiedzka, a ponadto atmosfera prawie rodzinna,

Olu, w Książu odbywają się takie targi-wystawy kwiatów, na codzień jest to kompleks ogrodowo-pałacowy z ogromnym parkiem wokół, na zboczach fosy otaczającej wzgórze zamkowe rośnie dużo rh o bardzo dużych rozmiarach wygląda to imponująco
myślę, że nie ma to nic wspólnego ze stroną intern. wymienioną przez Ciebie.

Misiu, nie, nie byłam na zjeździe, w niedzielę miałam rodzinną imprezę, wszak było Zofii ;:136
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zosiu masz piękny ogród, piękne rośliny i widoki z okien jak z czasopisma ogrodniczego, a przywiodła mnie do Ciebie ta gliniasta ziemia, o której pisałaś u Misi no i oczywiście susza. To nas łączy też mam glinę i spękaną albo sypiącą się glinę. Ty masz zepsutą kosiarkę a ja kran zewnętrzny do podlewania ogrodu - same nieszczęścia. Ale dobrze , że nie widać tego w ogrodzie . Tu jest pięknie , radośnie i kolorowo.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, witam Cię. Widzę, że wspólnego mamy wiele, dzisiaj po raz enty deszcz i burza celowo :;230 mnie ominęła i poszła sobie hen, a ja znowu wąż ogrodniczy do ręki i właśnie przed chwilą skończyłam podlewać, ogrodnika los.............. :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”