Ogród z Krzywą Jabłonią 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Popieliczka
50p
50p
Od: 7 mar 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z Krzywą Jabłonią 2012

Post »

Wyczytałam, że koty uwielbiają obgryzać kiwi, więc u siebie nawet nie będę próbowała sadzić :wink:
U mnie jeszcze do niedawna było 7 kotów i nigdy nie widziałam żeby kiwi je jakoś szczególnie wzruszało - to pewnie zależy od kota :wink:

Bernadko - skoro będziesz tam sadzić lawendę do może przytulisz do niej kostrzewę Pit Carlit - takie małe, kłujące, zielone poduchy, bardzo fajnie wyglądają razem :) A jak już jesteśmy przy trawach to może dobrze wyglądałaby też ostnica Pony Tails?
Pozdrawiam, Aśka.
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie u Ciebie! Wiosna w pełni!
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witajcie :)
Serdecznie dziękuję za odwiedzinki:)

Anetko - dzięki serdeczne :) Właśnie o tego Purpurea Plena Elegans mi chodziło .. śliczny :)
A do Emila wybieram się w porze kwitnienia liliowców - po zakupy :)

Basiu - tak jak pisałam na poprzedniej stronie cały czas zastanawiamy się nad tralkami. Z jednej strony wydaje mi się, że dom by fajniej wyglądał .. taras byłby bardziej zaciszny ... zdecydowanie. Ale z drugiej strony chciałam tam dać taki kamień "z dziurą ". Taki wodny szmeracz :) i posadzić trochę roślin pachnących ... lawendy, macierzanki ( może trochę cebulowych wiosennych ).. może jakieś okrywowe iglaste, może okrywowe róże .. ale nie taki typowy skalniak.

Pomyśleliśmy więc , że skoro nie możemy się zdecydować - to zrobimy najpierw roślinność .. i kamień ( prąd już jest doprowadzony ) .. a jak nie wypali to damy tralki. Roslinki zawsze mozna przesadzić , a Wydawanie kilku tysięcy na tralki, żeby sprawdzić, czy nam się podoba, chyba mija się z celem i zdrowym rozsądkiem :;230 :;230

Nie chcę zasłaniać tego miejsca kwiatami ani wysokimi roślinami. Raczej wolałabym mieć widok z tarasu ...

Na kolumny najpierw chciałam róże .. ale kolce tuż przy schodach .. zmieniałam zamiar i kupiłam 2 clematisy i 1 wiciokrzew, sadzonki innego obiecała mi Asia - Popieliczka ;:167 . Ciekawe, czy będzie im odpowiadać miejsce ...
A najlepiej przyjedź .. zobacz .. może będziesz miała jakiś pomysł. Może zobaczysz czy te tralki .. bo my już 3 lata nie możemy zdecydować :)

Asiu
My będziemy chyba na Targach w sobotę . A Wy? Mogłabyś mi zabrać tego liliowca i sadzonki wiciokrzewu ;:167 ;:167

Sprawdziłam te trawy .. ciekawe, nawet bardzo ... ten koński ogon nawet mam sadzonkę :) Dostałam od Alinki z Kalwarii :)
Lawendy mam na razie za mało .. moja nie wzeszła jeszcze . Może coś dokupię na targach.

Alidko witaj :)
Wiosna - ciepło .. a ja leżę w łóżku ... No , ale wyspałam się za wszystkie czasy dziś :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bernadko pięknie wyglądałaby łączka liliowcowa przed tarasem albo dookoła.
Jednak wybierz raczej w twoim przypadku starsze odmiany typu dormant.
Co do róż pnących na kolumnach to też mogłyby być, ale odmiany róż do strefy od 5 w zwyż.
Doradza Ci na pewno babki z różanych wątków, albo zapytaj Kamili / Pani Szlązkiewicz / Deirde lub Ani DS.
Zajrzyj też w ten wątek - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 41&t=49076
A jeśli zdecydujesz się na liliowce to chętnie pomogę w doborze odmian.
Poczytać też w moim wątku - Liliowce od A do Z.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I na piękne sny :)

Wiosna :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i cóż .. było coś na piękne sny .. a teraz na piękne popołudnie :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Zawsze gdy tu wejdę czuję wiosnę, nie taką zwykłą a kolorową ;:138
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Bernadetko kwiecista ta wiosenka u Ciebie ;:196 wyczytałam że zastanawiasz się nad kiwi, są żeńskie i męskie ponoć trzeba sadzić po dwie.....ja w tym roku kupiłam odmianę samopylną więc teraz będę czekać na owoce ale ponoc kilka lat trzeba :roll: no ale cierpliwość popłaca :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

witaj Bernatko, ja wybieram się na te targi do myślenic z moim M w niedzielę. A Ty?
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja też jestem szczęśliwą posiadaczką 2 kiwi dr szymanowski i samopylne issai zobaczymy :D
Awatar użytkownika
Popieliczka
50p
50p
Od: 7 mar 2011, o 17:19

Post »

Będziemy na targach w niedzielę, więc chętnie podrzucę Ci po drodze sadzonki :) A czy ceny tam są znacznie wyższe niż normalnie w szkółce?
Pozdrawiam, Aśka.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorkiem :)

Grażynko .. o liliowcach nie pomyślałam .. ale się zastanowię .. tylko czy to dobre miejsce dla nich ... nie za słonecznie i ten wiatr zimowy .. chyba wszystkie musiałabym okrywać dobrze.
Wątku o różach terminatorkach nie znałam. Dzięki za namiary :)
Za to wszystkie wątki o liliowcach czytam :) :) :) Bo to moja nowa, tegoroczna miłość :)

Saro - bo wiosna jest zielono - kolorowa. samej zieleni ile jest odmian .. a innych kolorów i po bieli zimy zachwycają i cieszą ...
Saro - dopiero nabyłaś to kiwi - czy już jadłaś owoce.

Jolu -
no ale cierpliwość popłaca
.. Fakt .. ale czasem chciałoby się szybciej, prawda :wink:
To może się skuszę na to kiwi .. muszę poszukać takiej samopylnej odmiany .. . A te o pstrych liściach są warte polecenia ?
W zeszłym roku kupowałam derenia jadalnego.. zapytaliśmy w szkółce i polecili nam odmianę .. kupiliśmy . Przyjechałam do domu .. czytam .. był to jeden z nielicznych ( na tej stronie, którą znalazłam jedyny ) obcopylny .. wrrrrrr . Dokupilismy drugiego :)

Reniu - my wybieraliśmy się jutro na wystawę , bo chcieliśmy jeszcze kupić komodę pod akwa a w niedzielę sklepy są nieczynne ... ale może to się zmieni ...
Napiszę ci pw:)

Asia - jak zwykle zapraszam ... może już sobie coś upatrzysz u mnie :)
A może to my zmienimy dzień wyjazdu. Mąż pracuje teraz na nocki .. jeżeli będzie ciężko - to może być różnie :)

A ceny .. w zeszłym roku był Pan z rojnikami - ten sam co w Krakowie - i ceny miał takie same.
Z pobliskich szkółek roślin na wystawie nie kupowałam - wolę sobie podjechać, wybrać :)
Nie kupiliśmy tam za dużo wtedy .........
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj między 17.30 a 18.00

Miałam dziś umówioną wizytę u lekarza rehabilitanta. Po ustaleniu zabiegów , do kolejnego spotkania miałam 30 min. Pomyślałam więc, że nie pojadę do domu, ale zrobię zakupy. Ale po drodze spotkałam koleżankę .. obgadałyśmy sprawę Żonkilowych Pól, Kwest , konkursów i żonkilowych kwiatów , które przygotowujemy na te kwesty ... Czas był na wyjazd.

Poprawiłam makijaż - wszak na spotkanie Rady jechałam ... Przekręcam kluczy... samochód nie zapali .. wielce zdumiona powtórzyłam to kilka razy .. i nic .. kręci , kręci .. i na tym koniec...

Prawie już sprzedawcy zamykali sklepy na Rynku poprosiłam więc o pomoc, sprawdził co mógł , wszystko ok .. i nic ... do spotkania już 10 min.. .. szukam tel żeby zadzwonić ... a on ( ciut wcześniej dzwoniłam ) wyłączony . Niemożliwe, żeby się rozładował, bo bateria była pełna.. próbuję go włączyć .. ani drgnie .. Moje zdumienie już pełne :shock: :shock: :shock: :shock: Nie mogłam zadzwonić, chociaż Pan prop[onował mi swój tel, że się spóźnię, bo nie pamiętałam żadnego numeru... :oops: :oops:
W końcu rozebrałam tel. na części - poruszałam bateryjkę .. i zadziałało.. ona się przesunęła w zamkniętym telefonie - SAMA ;:oj ;:oj Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło
Zadzwoniłam po Męża :)

Razem z bratem prawie na sygnale przyjechali na ten rynek ...
Mąż zapala .. nic .. ale znalazł przyczynę - taki mały przełącznik od paliwa się przestawił.. sam.. w życiu bym go nie znalazła... długo jeżdżę tym samochodem .. nigdy wcześniej się to nie zdarzyło :)

Jadę więc na to spotkanie spóźniona .. a tutaj korale mi się rozsypały .. metalowa linka - się przerwała.. i tygrysie, bawole i sokole oczy się posypały ...

Wszystko działo się SAMO i rzeczy, raczej niemożliwe :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie do uwierzenia :shock: :shock: :shock: Bernaciu...czyżby jakieś ...znaki ...wszak dzisiaj 13 i piątek ... ;:oj .

Dobrze ,że się tylko tak skończyło .

Piękna ta rozeta rozchodnikowa ... niczym rozgwiazda , a kolorek ...mniam , mniam ... ;:108
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie do uwierzenia ... Chociaż niegroźne .. ale zdumiewające :)

A tutaj jeszcze dostałam wiadomość, że Pan , u którego kupowałam rośliny wysłał 4 paczki ... 3 dotarły .. moja jeszcze nie .. a tak na to liczyłam :(

Poprzednim razem przesyłka przyszła na następny dzień po wysłaniu ...

Mam nadzieję, że w tym dziwnym dniu rehabilitant nie wypisał mi jakichś dziwnych zabiegów ....... :;230 :;230 :;230 :;230 :;230

Ja też podobnie jak ty lubię roślinne niziołki :) A już rojniki szczególnie :)

I też nieraz robię zdjęcia w pozycji czołgająco - pełzającej :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”