Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
Na nasiona z akcji wymiany tak bardzo bym nie liczył, bo w przeciwieństwie do pomidorów mogą się okazać krzyżówkami. Kup sobie najlepiej nasiona w sklepie ogrodniczym, lub przez internet. Jest jeszcze dużo czasu.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maja, mogę Ci dać parę nasionek Bambino, Pyzy, Melonowej Żółtej, bezłupinowej Mirandy i Tonda PadanaMaja100 pisze:Kurcze a 3 nasionka Bambino, które dostałam na akcji były pusteA bezłupinowa, na której mi tak bardzo zależało zgniła
Mam tylko atlantic giant i big max ..

Jak chcesz, to podeślij adres na pw

Ania D., może i moja wiedza po najbliższym sezonie się powiększy, mam nadzieję, że paru owoców dyniek się dochowam i będę miała co próbować

Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja w tamtym roku na krzaku dyni atlantic mialam tylko jeden owoc ale za to 50 kg.Był jeszcze jeden ,ale odpadłMaja100 pisze:Która odmiana dyni jest według Was najbardziej plenna ? Jak jest z plennością u atlantic giant i big max ? ile dyń na jednej roślinie ?
Asia
Melonowa jest faktycznie plenna, jeśli ma żyzną ziemię może dać kilka dużych owoców, Bambino podobnie. Co do plenności piżmowych, to różnie, jedna są plenne (jak Waltham Butternut, Chirimen), inne mniej. Nie ma reguły.
Maja100, a jak kiełkowałaś tę bezłupinową? Kilka razy spotkałam się z tym, że ludzie wspominali, że mieli problem z kiełkowaniem. Polecam bezpłupinową kiełkować na ligninie, nie ma wtedy problemów, kiełki są po kilku dniach. Najlepsza temperatura do kiełkowania to 23-25 stopni, jak jest zimno, to może ono nie kiełkować, ale gnić.
Maja100, a jak kiełkowałaś tę bezłupinową? Kilka razy spotkałam się z tym, że ludzie wspominali, że mieli problem z kiełkowaniem. Polecam bezpłupinową kiełkować na ligninie, nie ma wtedy problemów, kiełki są po kilku dniach. Najlepsza temperatura do kiełkowania to 23-25 stopni, jak jest zimno, to może ono nie kiełkować, ale gnić.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
My dziś przygotowaliśmy kilka dyniek do skiełkowania i pojemniczki stanęły na akwarium. Temperatura idealna.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Bezłupinowa była posiana do kubeczków jak wszystkie inneAnia D. pisze:Melonowa jest faktycznie plenna, jeśli ma żyzną ziemię może dać kilka dużych owoców, Bambino podobnie. Co do plenności piżmowych, to różnie, jedna są plenne (jak Waltham Butternut, Chirimen), inne mniej. Nie ma reguły.

- cantati
Ja wysiałam wszystkie dynie w ziemi, miałam podkiełkować, ale w końcu tego nie zrobiłam, bo mój synek ma zbyt ciekawskie paluszki i wszystko rusza... Mam 15 odmian dyń i jak zaczęłam każde nasionko na osobny talerzyk układać i podpisywać, to po 4 sztuce już nie miałam pewności, czy którekolwiek jest na tym miejscu, na którym je położyłam
Wylądowały więc w podpisanych doniczkach i już.
Będzie co ma być, najwyżej dosiewanie mnie czeka
Zawsze też można w ostateczności prosto w grunt

Wylądowały więc w podpisanych doniczkach i już.
Będzie co ma być, najwyżej dosiewanie mnie czeka

Zawsze też można w ostateczności prosto w grunt

Pozdrawiam, Dorota
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
To będziesz miała pole dyniowe 

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- cantati
Hihi
Pole to nie wiem, ale rządek wzdłuż ogrodzenia i garażu się uzbiera 
Wysiałam ostatecznie po 2 nasionka w razie gdyby któreś nie kiełkowało, posadzić chcę po 1 sztuce, na resztę pewnie chętni się znajdą
Posadzę wszystkie poza warzywnikiem, wzdłuż ogrodzenia i wzdłuż garażu a olbrzymią Melonową Żółtą na kompoście - wg Twojego pomysłu Tomku
Jak jutro będzie w miarę ładnie robię sobie wolne od pracy i ponawożę pod dyńki

Wysiałam ostatecznie po 2 nasionka w razie gdyby któreś nie kiełkowało, posadzić chcę po 1 sztuce, na resztę pewnie chętni się znajdą

Posadzę wszystkie poza warzywnikiem, wzdłuż ogrodzenia i wzdłuż garażu a olbrzymią Melonową Żółtą na kompoście - wg Twojego pomysłu Tomku

Jak jutro będzie w miarę ładnie robię sobie wolne od pracy i ponawożę pod dyńki

Pozdrawiam, Dorota
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dla dużego ułatwienia w podkiełkowywaniu:
Numerki odpowiadają nazwie w Wordzie

Numerki odpowiadają nazwie w Wordzie

- cantati
Patasko, ale super "instrumenta" zmajstrowałeś
Z takiego to pewnie trudniej byłoby mojemu maluchowi zawartość wydostać, ale myślę, że też dałby radę w jakiś magiczny sposób mixa z tych nasion zrobić

Z takiego to pewnie trudniej byłoby mojemu maluchowi zawartość wydostać, ale myślę, że też dałby radę w jakiś magiczny sposób mixa z tych nasion zrobić

Pozdrawiam, Dorota
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Super! Wegetarianka chyba też tak dzieli.
Powiedzcie mi czemu po położeniu nasion na mokrą ligninę niemal po kilku godzinach zaszły mi meszkiem pleśni albo zrobiły się obślizgłe?
(niektóre oczywiście)

Powiedzcie mi czemu po położeniu nasion na mokrą ligninę niemal po kilku godzinach zaszły mi meszkiem pleśni albo zrobiły się obślizgłe?

(niektóre oczywiście)
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja kiełkuję dynie w kliszówkach:) każda kliszówka ma swój numerek:)
- cantati
Brzoskwinko, może na tych niektórych były już zarodniki pleśni?
Mogły być np. niezbyt dobrze dosuszone po zebraniu, zrodziła się pleśń, której nie było widać. Jak nasiono doschło pleśń też wyschła a teraz jak dostała wilgoci to się obudziła
Mogły być np. niezbyt dobrze dosuszone po zebraniu, zrodziła się pleśń, której nie było widać. Jak nasiono doschło pleśń też wyschła a teraz jak dostała wilgoci to się obudziła

Pozdrawiam, Dorota
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Ja dziś posiałam pierwsze 6 odmian dyni w doniczkach torfowych, niestety tyle mi zostało, na podkiełkowanie też nie miałam cierpliwości
zobaczymy
ale jutro postaram się znaleźć taki pojemniczek, albo pojemnik na ciasto podzielę, podpiszę na bokach pojemnika i poukładam kwadratowe kawałki ligniny z nasionkami.