Moje roślinki... apus.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus.

Post »

Jadziu współczuję tych grzybów... ;:168
Może spróbuj jeszcze oprysku z mixu wody z wodą utlenioną? (zainteresowałam się tematem wody utlenionej w ogrodzie za sprawą Beaby - Beatki i szukałam w necie informacji - wyczytałam, ze takie opryski to dobrze dezynfekują ze spraw grzybowych, ale nie próbowałam)
Łubiny kwitną w drugim orku, więc daj im szansę. U mnie jeżówka jeszcze nie kwitnie, ale ogólnie ma się dobrze... momentami za dobrze, bo muszę usuwać jej siewki z rożnych miejsc, trochę ja zaczynam ograniczać, bo rozpełza się...

Byłam dzisiaj w ogrodach Kapias w Goczałkowicach i tak przy okazji kupiłam 3 róże Biedermeier ;:167 ;:167 ;:167
Wiem... miałam już nic nie kupować, ale ona na mnie tak błagalnie patrzyły i wołały weź mnie... weź... :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

apus pisze:Byłam dzisiaj w ogrodach Kapias w Goczałkowicach i tak przy okazji kupiłam 3 róże Biedermeier
Taki i my mieliśmy plan na dzisiaj, ale zanim zjedliśmy obiad to zaczęło grzmieć i padać - odłożyliśmy na inny dzień.
Ta róża nas też zauroczyła :)
Mieliśmy pojechać, by właśnie w różach pobuszować :D
Pojedziemy w zwykły dzień - wtedy nie ma tłoku ;:108
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu, zadowolona z wycieczki i z zakupów jesteś?
Tę różę też chciałam kupić za pierwszym razem ale ktoś mi ją odradził. Ale podoba mi się bardzo. W opisie nie widzę w niej niczego niepokojącego. A kolorki i układ płatków ;:167 No i długo kwitnie.
Jak Ci się fajnie przyjmie - to odgapię ją albo pashminę :roll:
Bo nie mam takiej żadnej ślicznotki. W tym roku z tych naj - zafundowałam sobie Queen of Sweeden.
Żeby się moje inne różyczki nie obraziły to napiszę tak - mam inne ślicznotki ;:306 Ale o tej myślę nieustannie... :uszy
A od nich mam tylko Elfe - cudny wielkolud.

Ja czasami podlewam coś rozcieńczoną wodą utlenioną, zgadza się.
Ale jeżówki jakoś na razie mają się u mnie skromnie, o siewkach nie ma mowy :oops:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No widzisz Basiu u Ciebie nadmiar jeżówek, a u mnie nie chcą rosnąć .Cóż nie można mieć wszystkiego już się z tym pogodziłam .Niestety Bioseptowy kolejny oprysk nic nie zdziałał, a na podwórku rosnące pod murem Mahonie też załapały mączniaka i to bardzo .Muszę chyba wytoczyć ciężkie działa, a tak nie chciałam tego robić.Fajne zakupy biedne różyczki chciały iść w kochane ręce ;:306
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzejku, Beatko
powiem Wam, że było co wybrać... Szczególnie róże na pniu szczepione. Jak zobaczyłam Rosarium U., to ręce mi zaczęły drżeć i pot wstąpił na me czoło, ale byłam dzielna.
Jednak przy Biedermeierze poległam. One były takie smutne i bezdomne... musiałam szybko dokonać adopcji... :roll: :;230

Kupiłam też złocienie, dziewannę bordową, taką śmieszną, poskręcaną trawę, języczkę i gaurę :) Oraz Bylice Boże Drzewko ;:167

Beatko, baardzo jestem zadowolona, pomijając zakupy (ale one spowodowały we mnie tradycyjną gUUpawkę), ale te ogrodu.. mmm.......... bajka... ;:167 ;:167 ;:167
Z róż ja dodatkowo choruję na Herzogin Christiana i oczywiście Pashminę.
Podobno Biedermaier lubi złapać czarną plamistość i może dlatego jest odradzana. A dodatkowo jej kwiat przy dłuższych opadach robią się takie mumiowate, ale co tam! Jest taka cudowna, że moge im parasole stawiać przy nadmiernych deszczach! ;:306

Jadziu, mogę przestać wyrywać, więc na wiosnę pewnie będzie trochę siewek i odrostów od starej karpy, to Ci je podaruje, u mnie to wyjątkowo ekspansywna bestia (mam taką jasno różowa, chyba najbardziej pospolitą).
Podobnie jest z rudbekią, jakbym nie plewiła jej, to byłaby już wszędzie :;230
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu ja już przejrzałam jeżówki, one w glinie nie będą ani ładnie rosły ani się siały. Raz od niechcenia posadziłam na miejscu gdzie była składowana tzw spóła (piasek i kamienie) i w życiu nie widziałam tak pięknej jeżówki u siebie. Oczywiście przesadziłam na bardziej reprezentatywne miejsce w glinę (moją) i ....przepadła ;:oj Teraz zrobiłam rozsadę pozbierałam kamienie w ogrodzie, glinę wymieszałam z piaskiem i zobaczymy.
Czy ten Biedermeier też jest szczepiony na pniu? :D
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Basiu mój Biedermeier jest zdrowiutki nigdy nie miałam z nim problemu ,nawet w deszczową pogodę ,sama się dziwię że ma niepochlebne opinie ,bo u mnie jest w mocnej pierwszej dziesiątce ;:215
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Tolinko - czemu mnie to nie dziwi? Masz rączkę do roślin, masz, masz ;:333
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, u mnie ziemia "gęsta" i kamienista, ale widocznie jeżówką odpowiada, ale ograniczam je, bo zbyt by mi zdominowały inne bylinki.
Biedermeier mam w klasycznej formie - krzaczkowatej ;:167

Tolinko, liczę, że i moje Biedermeierki takie będą! Patrząc na nie w Twoim ogrodzie, to zakochałam się ;:167 ;:167 ;:167
I zgadzam się z tym co Ewa napisała! Masz dobrą rękę!

Tak wyglądają już posadzone na rabacie:
Obrazek

A poza tym....
Pierwszy pąk Eden Rose coraz bliżej rozkwitnięcia:
Obrazek

Madame Isaac Pereire rozkwitła... a ten zapach! Cuuuuuudny! ;:167
Obrazek

LO jeszcze w pąkach:
Obrazek

Oraz moja Mary Rose (chyba, bo nadal nie wiem na 100%)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Ślicznie, u mnie jeszcze nie rozkwitła Pereira,ale ogólnie mam mnóstwo pączków pościnanych,przez robale, niestety taki rok.Co do powojnika to podllewasz w marcu nadmanganianem potasu?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu jeżówkom już powiedziałam ADIEU nie bedę sie denerwować .Kupiłam sobie cudne jeżówki ,dostałam od forumowej koleżanki aż 2 razy mi wysłała i dalej nie mam . ;:196 ;:180 One po prostu mnie nie lubią jedyna która u mnie mieszka to Milkshake jakoś tam sobie radzi lecz to żadna rewelka ;:174 Chyba jednak parę patyczków Pinky Winky mi się ukorzeni lecz na razie odpukać w niemalowane ,zeby nie zapeszyć
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu powojniki podlałam jakiś miesiąc temu nadmanganianem, ale mimo wszystko Jan Paweł II ma uwiąd... wycięłam jeden z dwóch pędów, które raczył wypuścić ;:145 Więc znowu nici z kwitnienia....

Pewnie, że nie ma co się Jadziu stresować! Ja też wyzbywam się tego co nie rośnie u mnie.
Ale powiem Wam, że w tym roku miałam wywalić dwie azalie i o dziwo zakwitły... chyba się wystraszyły ;:306
Pinky Winki u mnie ładny krzaczek buduje (posadzone w tym roku z zakupu od naszej koleżanki z forum).

A tak wygląda dzisiaj Madame Isaac Pereire - kolor przekłamany - w realu jest dużo intensywniejszy (wściekły róż) i szkoda, że przez zdjęcie nie czuć zapachu - cuuudowny!!!

Obrazek

Obrazek

Pastella lada dzień rozkwitnie! ;:167

Obrazek

I pierwszy kwiatek Felici, jeszcze nie w pełnym rozkwitnie, ale już cudowny (wydaje mi się, że to stadium u tej róży jest najpiękniejsze).

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ważne ,że róże zaczynają kwitnąć za chwilkę będzie festiwal .Moja Alpenfee ma tyle pąków ,ze chyba jeszcze jakiś czas będzie kwitnąć Cudna ta Madame kolor również
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ta moja Madame jest cudowna A ten zapach, układ płatków! :tan Wspaniała... Póki co malutki krzaczek, ale to też tegoroczne maleństwo... ;:167
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Basiu - według mnie to Mary rose. Pachnie? Pachnie. To na pewno ona.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”