Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...

Post »

Oj trudny może być ten rok dla nas i naszych roślinek.Niestety aura jest jak a jest więc i szkodników będzie znowu dużo i chorób...
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Robercie myślę że to musi być coś dużego jakiś gryzoń bo róże były na 1,50m.i obgryzione do golasa na gruby pieniek u sąsiadki zawsze żerowało teraz najwyraźniej jest u mnie :evil: ale w trutkę się zaopatrzę. ;:134 tak go pogonię a różyczek nie dam. :wit
Aniu z roku na rok coraz trudniej jest mi coś uchodować do jedzenia u nas chyba ziemie wytrute ale na roślinki kwitnące jeszcze mam nadzieje. :wit
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie przepraszam że znowu zaczynam od narzekań ale już wiem że żadna z różyczek w tym miejscu się nie utrzyma wyjęłam jeszcze dwie zostały dwie teraz myślę co można tam posadzić trutka zadana ale czy pomoże to nie wiadomo i ile tego jest też nie wiadomo za drogą stawek :twisted: i może plaga gryzoni.Jak możecie pomóżcie czego nie lubią szkodniki typu karczownik,nornica czosnek i co jeszcze jak bym założyła siatkę wzdłuż płotu to się podkopie czy przegryzie gorzej jak wlezie i nie ucieknie!A tam mam najlepszą ziemię i tylko kilka metrów. ;:145
Taro próbowałam zobaczyć wisterię ale u mnie nie wyświetlają się zdjęcia pisze niedostępne,nie dziwi mnie to bo często u mnie coś nie działa szkoda.Jak tam u was siewy mnie coś wzeszło ale poczekamy co przetrwa widzę że jakoś ciężko mi to wszystko idzie,no dobra chyba mam doła przez te róże. ;:131
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od razu zaznaczę, że nie wypróbowane przeczytane i zalecane z poradnika młodego ogrodnika :lol:

Turkuć podjadek :

Słoik z obornikiem najlepiej końskim umieścić w ziemi niedaleko jego żerowania. Szyjkę słoika umieścić na równi z podłożem. Zapach obornika zwabia turkucia wpada do słoika i można sie go pozbyć.

0,5 kg kory olszy czarnej i liści zalać 2 litrami wody i gotować 30 minut. Po ostudzeniu podlewać rabaty i grządki. Wedle opisu turkuć podjadek nie znosi zapachu olszy czarnej.

Dość pospolite drzewo w zatapianych rowach, najorach, łąkach

Po zlokalizowaniu korytarzy należy wykonać niezbyt szeroki ale głęboki otwór i do 2 litrów wody dodać 5 łyżek oleju spożywczego i wlać. Jeżeli tam są zaczną sie dusic i wyłażic na powierzchnię .
=====================================================================================================

Nornica.

Oprócz domowych zwierząt tego szkodnika wyłapuje uszatka, pustułka i myszołów.

Rośliny :

- Czosnek.
-Rącznik pospolity / wybierać dla niego miejsca osłonięte
-Ułudka wiosenna
-Wilczomlecz pstry

Dodatkowo proponują środek o nazwie GLOTOX.

=====================================================================================================
Opuchlak.

Oprócz środków zawierających nicienie : Larvanem i Entonem. Polecają napary z wrotyczu.

======================================================================================================
Mszyca.

Cebula : 100 g łusek zalać 5 litrami wody i odstawić w suche miejsce w temp. pokojowej na min 12 godzin. Gotować 30 minut i poczekać do wystudzenia. Odcedzić i od razu pryskać

Pokrzywa : 1 kg roślin zebranych przed kwitnieniem zalać 10 litrami wody i postawić na 2-3 tygodnie. fermentujący wywar należy codziennie mieszać . Rozcieńczamy 0,5l wywaru w 10 litrach wody

Mniszek lekarski : 400 g liści zalać 10 litrami wody i postawić na 10 godzin. Odcedzić i pryskać. W ten sam sposób można zastosować wrotycz, roztartego czosnku lub rumianku.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wszystko odpisane postanawiam walkę z przeciwnościami dziękuje Robercie Teraz idę szukać jak wygląda liść czarnej olszy bo może rośnie nieopodal a wilczomlecz to mam ale nie pstry w każdym razie wiem czego się łapać. :wit
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślimaki.

Butelkę Pet obciąć 1/3 , po czym odwróćmy ją i umieśćmy ją w pozostałej dolnej czesci, tworząc lejek. Wlewamy piwo/ najlepiej ciemne / - jego zapach przyciga mięczaki. Butelkę wkopujemy w ziemię tak aby jej brzegi nie wystawały ponad powierzchnię gruntu.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z piwem syn próbował ale nie tak jak piszesz więc mu nie wyszło a w piwie to one się tylko topią czy rozpuszczają na pewno wypróbuje twój sposób butelek i piwa u mnie dostatek. ;:306 :wit Sorki wysłałam ci zdjęcie jak coś to je usuń. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu współczuję strat różanych. ;:168 Łubiny ślicznie, jak żołnierze na rabacie. ;:215 U mnie nornice podgryzają Chopiny. :evil: Jeszcze po zimie nie zaglądałam.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Soniu na początek gratulacje ,wiesz z jakiego powodu jest on śliczny ;:138 co do gryzonia to chyba można to było przewidzieć jak tylko stawek za miedzą powstał teraz nie pozostaje mi już nic innego jak sadzić róże po przeciwnej stronie gdzie gorsza ziemia ale i więcej rudowej skały pod spodem tam tak nie będą grasować.Obawiam się że cokolwiek tam posadzę nic się nie ostanie a jak to wodno-lądowe to może się plenić na potęgę. :evil:
wycałuj swoje cudowności ;:167 i na pamiątkę posadź coś w ogrodzie i nazwij jego imieniem. :wit
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pobuszujemy troszkę po archiwach: :tan tup,tup,tup,gdzie się pochowałyście?
Obrazek
po jednej, po jednej wyłapiemy lilijki

Obrazek
te to są chyba Św. Antoniego

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Większość to już wspomnienie nie przetrwały zimy ale nasadzone nowe może wypuszczą

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu dziękuję, ;:196 będzie klon palmowy Karol. Lilijki piękne, różowa cudna. ;:oj Czy pachnie, pewnie orientalna. :?: Moja candidum nie pokazała rozety, pewnie znowu nornice się do niej dobrały. ;:145
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
tak te były orientalne i pachniały a przede wszystkim zdobiły mi widok z kiepskiego ale tarasu.Piękne imie dobór też super świetnie brzmi,dostojnie. ;:215 ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja postanowiłam się nie zrażać jedna czekolada mniej i lilijka jest tak sobie tłumaczę i uzupełniam straty inaczej trzeba by wszystko zaorać bo szkodników zatrzęsienie,jak by rolnicy byli twardzi w swoich postanowieniach jak ogrodnicy maniacy to byłaby gospodarka w Polsce jak się patrzy. :D Teraz mamy ogrody niektóre są piękne jak twój np.u mnie to porażka nie ogród ale jak coś zakwitnie to jak bym w totka wygrała. ;:306 :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ta jest już drzewiasta i z tamtego roku w tym roku liczę na nią.
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeszcze ze dwie i spadam cały dzień w pracy i teraz przy kompie oczy wysiadają ;:131
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mam nadzieję że w tym roku będę miała czas i co fotografować. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”