Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Wandziu wspaniała kolekcja liliowców, około 100 odmian to naprawdę piękny wynik :D A wszystkie takie piękne....to naprawdę wspaniałe kwiaty, warto je mieć w ogródku, poszczególne odmiany kwitną i zdobią ogród już od maja po samą jesień :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nie wiem, ja słyszałam, że mężczyźni rozróżniają dwa kolory - niebieski i pozostałe :;230

czyli ci, o których pisze Krzysiek to w ogóle posiadają wybitny zmysł plastyczny :;230

A co do liliowców, to ja wiem tyle - to są kwiaty dla cierpliwych ogrodników. Ja też zamierzam takim zostać, bo widzę Wandziu u Ciebie, że warto :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Wandziu jestem pod wielkim wrażeniem Twojej kolekcji liliowców. ;:138 Naprawdę widac, że je bardzo lubisz. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Juz chyba mowilam ale ile razy ogladam wieksza ilosc liliowcow, to zawsze Gentle Shepherda pierwszego dojrze - no niesamowity jest ;:167
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Teresko, widzę, że miłość do liliowców w tobie rozgorzałą na dobre :D No bo one są wspaniałe i godne podziwu...
Ruda, jak będziesz chciała to podam ci na pw świetne źródło dorodnych, pięknych sadzonek. Namiary dostałam od innej forumki. Trochę odmian kupiłam też u siebie w mojej mieścinie. Jak kiedyś będę rozsadzać, to oczywiście nie zapomnę o tobie. :) A na pewno będę, bo się porozrastają, a ja mam raczej mały ogródek. Mieszkamy niedaleko siebie, a więc problemu nie będzie :D Zorganizujemy małe spotkanko :)
Agness, jest tak, jak mówisz ;:196 Liliowce są super :)
100krotko ja też słyszałam, że mężczyźni pamiętają tylko kolor wtedy, gdy był niebieski. Zresztą widzę to po swoim M. :roll:
Co do liliowców to się z tobą niezgodzę. Dlaczego tylko dla cierpliwych? Wręcz przeciwnie :D Są bezproblemowe, chętnie kwitną, nie starszna im susza i cień. Zniosą prawie wszystko. Same zalety :!:
Elciu, tak, liliowce stały na razie u mnie na pierwszym miejscu. Te kwiaty nigdy mi nie sprawiały żadnych problemów. Lubią chyba moją ziemię i warunki. I mają prawie same zalety :)
Jule, wcale się nie dziwię, że akurat G. Shepard wpadł ci w oko. Białych liliowców jest jakoś niedużo. W każdym razie najmniej ze wszystkich kolorów. Ja w swojej setce mam może z sześć. Zawsze w każdej ofercie wypatrywalam właśnie białych i jasnokremowych. Wyglądają jak panny młode wśród druhen :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

No,no Wandziu,ale nazbierałaś liliowców.Też zakochałam się w nich,więc i ja poproszę o namiary na źródełko.Pozdrawiam gorąco.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O to juz nastepny ala bialas poszedl do kajetu 8-) Chciala bym, zeby wlasnie takie liliowce - chodzi mi o kolor, zajely miejsce przed hortensjami Anabell... one tez na poczatku kwitnienia sa lekko limonkowe. A zauwazylam u siebie, ze jak musze je ciut podwiazac, to maja takie cienkie gole nogi na dole i wielka okragla gore - no to pomyslalam, ze jakbym wsadzila liliowce, to ich liscie oslonia troche dolne pedy a kwity sa tak zwiewne i w calkiem innej formie, ze moze wyjsc z tego cos ciekawego.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Wandziu ;:167 To i ja proszę o namiary na źródło - z góry dziękuję ;:196 ;:196
x-d-a

Post »

Wandziu, a ja w kwestii liliowców nieco pod prąd ;:224
Otóż zakochałam sie w nich czas jakiś temu, zaczęłam gromadzić różne odmianowe, zrobiłam fajną rabatę hostowo-liliowcową i ...odkochałam się :oops: Otóż ja lubię jak rośliny zdrowo rosną i bujnie kwitną. A te odmianowe liliowce owszem mają piękne kwiaty, ale u mnie - pojedyncze :( Na zdjęciach, w zbliżeniu ślicznie wyglądają, ale bardzo rzadko widziałam na forum ładną, dużą, obficie kwitnącą kępę liliowców, dobrze zakomponowaną z innymi roślinami na rabacie. W moim ogrodzie wspaniale wyglądają i kwitną tak naprawdę te stare, poczciwe odmiany, które mam od lat. Pojedyncze kwiaty może nie są takie efektowne, ale w swojej masie są niesamowite...Co nie zmienia faktu, ze już od lipca wszystkim liliowcom zaczynają powoli schnąć pojedyncze liście, a za tym nie przepadam...
A jakie są Twoje doświadczenia z tymi pięknymi odmianami liliowców? Czy masz fotki całych kęp?
Pozdrawiam serdecznie ;:7
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu, cudna kolekcja ;:138 ;:138 czy na setce się skończy a może podwoisz o następne rarytasy ;:224 ;:132
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Julka, ja swoimi liliowcami zasłaniam gołe nóżki floksom, które lubią od dołu łysieć. No może z Anabelką też będą dobrze wyglądać. Ale samymi białymi byś ją podsadziła? Nie jestem tak do końca przekonana, szczerze mówiąc :wink: BIałe białemu nierówne. Niektóre mogłyby wyglądać na brudne.

Stasiu, na setce zakónczę, bo życie nie kończy się na liliowcach. Zamierzam posadzić u siebie więcej róż, bo w tym roku spodobały mi się jak nigdy :D

Dalunia, ;:196 ja jednak będę bronić swoich ulubieńców. U mnie rozrastają się dobrze. W pierwszym roku, może także w drugim nie można oczekiwać od nich za wiele. Wydadzą przeważnie jeden, dwa pędy i niewiele kwiatów, ale z każdym rokiem tych pędów przybywa. Po kilku latach jedna kępa ma kilkanaście pędów i suma summarum kwitnie długo. Pamiętam, że miałaś je posadzone za hostami. Może trochę miały trochę za ciemno pod drzewem. Druga sprawa: zasychające liście. Moje były w tym roku zielone do niedawna. Zżółkły dopiero dwa tygodnie temu. Wszystko, jak zawsze, zależy więc od warunków. Zobacz moje kępy.

Dwie kępy Bonanzy. Każda ma po kilka pędów, co roku jest ich więcej.
Obrazek

To jest tylko jedna kępa.
Obrazek

Tutaj rosną koło siebie trzy kępy jednakowej odmiany. To jeden ze sposobów zapewnienia większej liczby jednakowych kwiatów. Co roku na każdej sadzonce pojawia się więcej pędów.
Obrazek

A to jest jedna kępa. Ma już swoje lata, ale co roku jest na niej kilkanaście pędów, i na każdym pędzie kilka kwiatów.Ten pomarańczowy liliowiec miał w tym roku 17 pędów, a w zeszłym 15.
Obrazek

No i jeszcze jedna kępa :D
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Wandziu piękne liliowce , mam też te starsze odmiany , ale tak je podzieliłam i powydawałam że mam już nie wielkie sadzonki , teraz muszę czekać aż się rozrosną .

Genia :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Geniu, no niestety, żeby taka kępa się porządnie rozrosła, to nie można jej ruszać przez parę lat. :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Wandziu to prawda ja już miałam duże kępy , tylko mam miękkie serce i chciałabym żeby wszyscy mogli się nimi cieszyć , teraz troszkę powstrzymam się przed dzieleniem , tylko kilku osobom którym już dawno obiecałam muszę w przyszłym roku zrobić sadzonki .
Genia :wit
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak-tak, samymi bialymi - tam chce biale zakonczenie. Brudny bialy, waniliowy bialy, limonkowy bialy czy inny mi nie przeszkadza a wrecz przeciwnie.... chyba ze przemysle jeszcze jasny roz :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”