Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Ania D. pisze:Kontra, to odmiana od Cateriny, jeden z rodziców to Delicata. U mnie wyrosły identyczne owoce.
Jadłaś już? Jaka jest?
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Kontra, ona chyba już jest dojrzała.. Sądząc po tych zółtych paskach.. tylko nie jestem pewna czy te wypukłości to nie efekt romansu zza płota z jakąś ozdobną ;)
Za płotem nie mam żadnych potencjalnych dawców pyłku :D , ja tu bardziej stawiam na melanż Delicaty z Yellow Crookneck, tylko muszę sprawdzić czy ta krzyżówka jest możliwa.
Forumowiczka Kasia...;)
kontra
200p
200p
Kontakt:

Post »

loeb pisze:Zaczęłam wycinać dyniom liście, taki trochę magiczny zabieg, oby szybciej dojrzewały..
Dużo wycinasz? U mnie tako gąszcz, że zastanawiałam się dziś czy czegoś z tym nie zrobić.
kontra
200p
200p
Kontakt:

Post »

caterina pisze:
Kontra, ona chyba już jest dojrzała.. Sądząc po tych zółtych paskach.. tylko nie jestem pewna czy te wypukłości to nie efekt romansu zza płota z jakąś ozdobną ;)
Za płotem nie mam żadnych potencjalnych dawców pyłku :D , ja tu bardziej stawiam na melanż Delicaty z Yellow Crookneck, tylko muszę sprawdzić czy ta krzyżówka jest możliwa.
W każdym razie dynia wyszła śliczna i ma jakąś masakryczną ilość małych owoców. Niedługo test jak ze smakiem.
caterina
200p
200p

Post »

Kontra, ciesze się ,że Ci się podoba, oby też i dobra była.
Forumowiczka Kasia...;)
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Chudziaku, nie ma za co :)
Caterino, nie doczytałam, że miałaś Yellow Crockneck i to chyba będzie to: crockneck z delicatą.
Patasko, w takim razie nie zrozumieliśmy się, zrozumiałam, że nie zostawisz nasion, bo się zapewne pokrzyżowały :)
Loeb :), a w kwestii uzupełniania się i przepraszam za off topic, topinambury jak piekłaś? Ja w zeszłym roku, po ich upieczeniu byłam bardzo rozczarowana i moja teoria, że wszystkie jadalne pieczone korzenie są pyszne legła w gruzach :/ ja piekłam wyszorowane, nieobrane- tu był błąd?
U mnie też teraz chłodno, chociaż do 10 września wróżą w miarę słoneczną pogodę, ale jutro zamierzam pościnać maksimy, te dorodniejsze, wcześniej zawiązane.
Dynia jest tak wszechstronna w kuchni, nie ma w sobie równych, zwłaszcza jeśli się posiada kilka odmian o różnej strukturze miąższu i różnym smaku. Ja w tym roku już ugotowałam zupę x 3 lub 4, za każdym razem była inna; robiłam kluski- kopytka, placki dyniowo- ziemniaczane ze szpinakiem (ale takie z ugotowanych ziemniaków i pieczonej dyni, te tarte są dla mnie za tłuste), paszteciki w cieście francuskim, leczo, barszcz z dodatkiem dyni, dynię w tempurze, dynię grillowaną, sosy dyniowe, dyniowe "czipsy" i dyniowe "pogryzanki" w postaci dyni pieczonej, moja mama też szaleje: ciasto dyniowe, surówki (tu wspomniany wcześniej Boston Marrow), dyniowy mus do naleśników, a to dopiero początek sezonu :lol:
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wegetarianka, obrane, podduszone w dużej ilości tłuszczu, w zasadzie to uduszone i podsmazone a nie pieczone, z jakimiś ziółkami.. Dobre były w smaku ale później ich metabolizm nam coś nie leżał;) Może za dużo zjedlismy.. No i w sumie nieprzyzwyczajony człowiek. Na surowo za to są bardzo fajne, jak pestka ze słonecznika tylko duża:D To nie korzeń tylko bulwa, jak u ziemniaka zdaje się.. I ten tłuszcz chyba kluczowy, bo one się szybko odwadniają. A piekłaś buraki? Ponoć też dobre.

A czipsy dyniowe jak robiłaś i z czego? Bo mnie kusi żeby z tego zrobić coś w tym stylu, ale ponoć odmiana jest ważna.. No i zupkę w proszku chcę z dyni sprodukować, muszę poćwiczyć:D Zastanawia mnie ten Boston Marrow. Ja wszystkie chyba które mam w tym roku mam raczej w kierunku skrobiowym, hm.

Kontra: póki co wycięłam liście wokół najstarszych owoców, o ile udało mi sie tam wejść, czyli te najbliżej korzenia. Za tydzień myślę że wytnę znowu dość sporo, może to je trochę pogoni.. Nie muszą rosnąć w rozmiar, starczy mi jak dojrzeją. A bez liście chociaż wiem gdzie nogę mogę postawić;)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

"Gruszkowate" musiały się z czymś krzyżować w 2009 r., bo jedne są jednolicie żółte a inne zielone w ciemniejsze zielone smugi. Ciekawe, jaki będzie smak (zupy?).
pozdrawiam, Gunnar
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Loeb, u mnie to, co siedzi w ziemi, to korzeń ;) w większości warzywa korzeniowe :-) topinambury znam, mam je u siebie i jak do tej pory, faktycznie najbardziej popularne są zjadane na surowo; że nie za dużo, to też wiem, bo również to ćwiczyliśmy ;-) wesoło było w nocy nie 1, nie 2 ;) ale te zimowe są mocno wciągające, ciężko przystopować ;) Buraki pieczone też znam, IMO najsmaczniejsza wersja buraka, choć ja je w każdej formie uwielbiam, nawet surowej- tylko w niewielkiej ilości w tym przypadku ;)
Z chipsami muszę jeszcze poćwiczyć, do pełnego sukcesu :) a zupy dyniowej w proszku nie rozumiem. Jak chcesz ją zrobić?
Boston Marrow, to u mnie pierwszoligowa słodka odmiana, była u moich rodziców, ale szybko trzeba było ją zerwać, bo okazała się bardzo atrakcyjna również dla pędraków (jako jedyna odmiana), mama modziła z ciastami, musami itp., ale dla mnie na surowo była ok, nawet bardzo ok.
aniaw
50p
50p
Od: 11 maja 2011, o 00:13

Post »

Wegetarianko Dziękuję za informację. Zapisałam w kajeciku. A twoje przepisy bardzo interesujące. Mam w domu dwie osoby żywiące się jedynie warzywami a ja też taka mięsożerna nie jestem. Wykorzystam na pewno.
caterina
200p
200p

Post »

Caterino, nie doczytałam, że miałaś Yellow Crockneck i to chyba będzie to: crockneck z delicatą.
Zapomniałam wymienić.....ale to może dlatego ,że traktuję ją jako summer squash :wink: na równi z cukiniami i kabaczkami.
Buraki pieczone też znam, IMO najsmaczniejsza wersja buraka, choć ja je w każdej formie uwielbiam,
:D ja też uwielbiam buraki
Forumowiczka Kasia...;)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

wegetarianka pisze: Dynia jest tak wszechstronna w kuchni, nie ma w sobie równych, robiłam placki dyniowo- ziemniaczane ze szpinakiem (ale takie z ugotowanych ziemniaków i pieczonej dyni, te tarte są dla mnie za tłuste), paszteciki w cieście francuskim,
Jak robi się takie placki z gotowanych ziemniaków, bo nie znam takiego dania, a te paszteciki to farsz z dyni????
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Ja też spisuję przepisy tu podane w wątku, bo Gigantka rośnie jak szalona,chyba taczką ja będę ją wywozić z działki ;:224
A pro po ..czy dynie jeszcze rosną ,czy już zaczynają dojrzewać? Jest jeszcze mozliwe ,że moja dynia Gigant będzie większa?
No bo tak do końca października to ma 2 miesiące czasu. :wink:
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Mam książkę o suszeniu wszystkiego, i tam są przepisy co z tego suszonego można zrobić przykładowe, i między innymi sa na zupy w proszku:D Nie powiem, bardzo kuszące, mnie kusi zwłaszcza grzybowa ale na dyniową myślę, że da się przerobić. Jak wypróbuję dam znać co wyszło;)
caterina
200p
200p

Post »

To fajna książka,możesz podać tytuł i autora?
Forumowiczka Kasia...;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”