Wiejski ogród Ewy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród Ewy cz.2

Post »

EWUNIU ,jak ja uwielbiam te Twoje rabatki . ;:138 ;:138 ;:138
Czy obok lilii jest gaura biała . :?:
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witam zaglądających do wiejskiego ogrodu. :wit
Jolu ja z kolei uwielbiam Twoje rabatki. :D Masz oczywiście rację co do Gaury. Nie masz takiej? To wręcz niemożliwe przy ilości roślin w Twoim pięknym ogrodzie. ;:196 :wit

Krzysztofie z moimi zdjęciami jest coraz gorzej, bo po pierwsze aparat mi się coś knoci, a po drugie obiektów do focenia ubywa i to mnie nie nastraja optymistycznie. :? :wit

Kasiu ja każdej wiosny przycinam wszystkie swoje hibiskusy ,,na kulkę,, i dzięki temu ładnie się zagęściły i kwitną zdecydowanie lepiej.
Nowej rabacie coś jeszcze brakuje. Myślę, że na pewno czasu, by nabrała ogrodowej patyny :wink: no i może jeszcze coś tam dosadzę ;:198

Dzisiaj u mnie podlewa chmurka, więc fotki z dnia wczorajszego.url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f32 ... 739ab.html]Obrazek[/url]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siemka kope lat ;) Fajnie się zmienia ogród u Ciebie i nowe rabatki powstają super. Trawiszcza nieźle się rozrosły ja już musiałam haratać bo ścieżek nie było widać ;) Niestety na razie na ogród czasu nima ale wszystko w swoim czasie oby nie zarósł na maksa ;)
I moja ulubiona psiunia też jest ;) trawniczek elegancko przycięty ja tam lubię takie przestrzenie.
Tak więc jestem i do ciebie tez wpadam niby mnie nie ma ale nie zapominam o was i jestem ;)
Pozdrawiamy :wit
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wioluś cieszę się bardzo ,że do mnie zaglądasz. Tak blisko mamy do siebie, a tak daleko. Ogród się niewiele zmienił. Ty doskonale wiesz, że miejsca u mnie sporo, więc obsadzic wszystko i zapanowac nad tym, to nie lada wyzwanie. Trawy u mnie też porosły spore i w tej chwili na trawiastej rabacie panuje niezły busz. Ciężko im nawet zrobić ładne zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej ;:196 ;:196 ;:196 :wit
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Betinko witaj w moich skromnych progach :wit
Mój ogród wcale nie jest wymuskany :roll: To kolorowy misz-masz, w którym jest pełno chwaściorów, kretów , nornic i czort wie czego jeszcze. Uwierz mi na słowo. :wink: Tak jak i Ty lubię to co duże i dużo, bo maleństwa się u mnie gubią. Jeśli chodzi o wątek sybiraków, to niestety opuściła mnie wena, a przede wszystkim ogromny brak mi źródła informacji. Ogromnie żałuję, że wtedy gdy mogłam nie poświęciłam sporo czasu na zapisywanie babcinych wspomnień. Teraz już tego nigdy nie nadrobię.

Ogród wczoraj troszkę podlany, więc dzisiaj troszkę więcej czasu będzie na inne działania. :D ObrazekHibcio ciut zmęczony deszczem nadal ładnie kwitnie, choc kwiatowy dywan pod nim coraz gęściejszy.

ObrazekZakwitła świecznica. :tan Któż to widział świeczki na wysokości dwóch metrów?

ObrazekRóżyczka nn u mnie od ok miesiąca.

ObrazekCis kolumnowy''Dawid'' w towarzystwie przygarniętego kiciusia.

Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewuniu. :wit
Cudnie wygląda krzew hibiskusa, pięknie uformowany i wyeksponowany .
Swoje wcisnęłam pomiędzy ścianę domu, a inne krzewy, że nawet zdjęcia w całości zrobić nie mogę.
Świecznica rzeczywiście gigant. ;:138 Moja niższa i jeszcze w pąkach.
Wątek Sybiraków także przeczytałam ze łzami w oczach od deski do deski. Pięknie, wzruszająco napisałaś. :wink:
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorową porą :wit :wit
Tajeczko byłam u Ciebie i widziałam hibcie. Masz je w takich cudnych kolorkach. Ja mam kilka i wszystkie w tonacji różowo-fioletowej. Wyeksponowany :shock: Te krzaczki mają już po kilka lat i pochodzą z czasów, kiedy sadziłam wszystko na łapu capu, aby tylko coś rosło. Nie są wielkie, bo tnę je co wiosny. Młode siewki giną w czasie zimy, a te duże rosną bezproblemowo.

Dziś był dzień lajtowy, bo z planów małżusia nici. Miał kosic, ale przed jego powrotem z pracy zaczął padac deszcz i chłopina szczęśliwa do domu wróciła :? Co tram ;:224 Niech sobie chłop odpocznie. Dobrze, że na sam koniec ogrodu nie polazł, bo ma wielgaśną kopę różanych gałęzi do uprzątnięcia :lol: .Tak, tak na końcu ogrodu mam zapomnianą rabatę, gdzie rosły sobie różyczki . Jedna jakaś dzikuska, a druga drobna różowa. No i te łobuzice tak się tam rozpanoszyły, że zajęły caluśką sporą rabatę. W końcu dojrzałam do rozstania się z nimi i uzbrojona po zęby zaatakowałam ;:108 Nie wzięłam tylko pod uwagę odpowiedniego przyodziewku, więc podrapana jestem cała, ale łobuzice wyciachałam. Jeszcze tylko małżuś je jutro siekierką potraktuje i będzie spokój. Oj muszę mu jutro jakiś wyjątkowo pyszny obiadek przygotowac, coby za dużo nie marudził,a do tego jeszcze go czeka kooopa kolczastych gałęzi.

Na dobranoc kilka migawek z wiejskiego :D Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekTrawiasta rabata przy garażu. Jakoś nie mogę jej zrobic ładniejszego zdjęcia, bo jest dośc długa, ale wąska :wink:

ObrazekKanna w donicy też daje radę :heja
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu czy ta różyczka http://images69.fotosik.pl/80/b0243416204e8dfbmed.jpg to Kristall ???? Cudna Cleome kiedyś też mieszkała u mnie http://images68.fotosik.pl/81/ae9669cf67582d7fmed.jpg cudna czuprynka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jadziu ;:196 :wit
Jak wszystkim wiadomo niespecjalnie dbam o to, by znac dokładnie imiona moich roślinek :oops: , więc i ta różyczka była kupiona pod nazwą ''biała pnąca''. Na taką też wygląda.
'' Kristall'' to nie jest na pewno. Raczej bym się skłaniała do ''Schneewittchen''.w tej chwili ma ok 2 metrów wysokości i powtarza kwitnienie, choc o wiele mniej spektakularne jak pierwsze. Pędy dośc cienkie, liśc matowy, delikatnie pachnie.
Zobacz zdjęcia z jej pierwszego w tym sezonie kwitnienia. Wtedy miała ponad 150 cm wysokości. Obrazek

Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja kupiłam w Tesco różę całkiem podobną do Twojej, a na kartoniku pisało Kristall. Też ma matowe liście i takie same pąki wstrzeliła ostro w górę ma w tej chwili jakieś 120, a może więcej dlatego pytałam .Tylko krótko trzyma kwiaty ;:180 Wiesz jakie to kupowanie róż w kartonikach czasem masz całkiem co innego tak jak z jedną ,którą teraz dopiero nazwałam, a kupiłam całkiem inną różę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu to już niestety norma, że kupujemy roślinę, a potem się okazuje, że nie jest taka jak miała byc. U mnie to nie jest problem, bo miejsca mam sporo, więc dla każdej miejsce znajdę, natomiast jeśli komuś bardzo zależy na konkretnej roślinie, bo albo z miejscem krucho, albo już taką ma więc może byc mocno zawiedziony.
Ostatnio w centrum ogrodniczym stała sobie doniczka z ogromnym znacznikiem, na którym widniał napis ,,budleja żółta,, i pani mi ją sprzedac chciała, tylko pechowo kwiatuszek zaczynał kwitnąc na fioletowo. Jak jej to pokazałam, to wzruszyła ramionami i powiedziała, że zmieni napis. Po czterech dniach byłam w tym samym sklepie i dalej stała ta sama doniczka z takim samym napisem, ale kwiat był odcięty. Zdaje się ,że żółte jest bardziej chodliwe ;:224 :;230 :;230 :;230
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewakora Witaj Ewa :) oglądam z przyjemnością Twój ogród, mam odczucie ,że coś jest tam podobnego do mojego ogrodu :) ja też na początku sadziłam na łapu, capu, byle się zazieleniło :) teraz wszystko się rozrosło i muszę często wykopywać, wycinać cy cuś :) bo zrobił się busz :) też mam rośliny co miały być np. Wanilka -rózowa hortensja a jest biała itp., wiele raz tak się nacięłam , ale kupowałam szybko, zachłannie, teraz postanowiłam nie kupować kota w worku, tylko kwitnące :wink: Czy to <prawie wrocek> to Wrocław, czyżby moje strony ? pozdrawiam i zapraszam do siebie karola
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
Karolino jak już wiesz faktycznie mieszkamy niedaleko :D
Kupowac w worku przestałam dawno, bo nawet kot przyszedł sam bez worka :;230
Teraz moje futrzaki gubią futro, więc cały ogród upstrzony kłębkami sierści.
Obrazek

Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj Ewuniu, wpadłam nadrobić zaległości. :wit
Zwierzęta cudowne, kocham je przytulać i tarmosić. :tan
Ogród u Ciebie jak początek lata, nic nie widać zbliżającej się jesieni. ;:138
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu :wit
Cieszę się, że wpadasz do mojego ogrodu ;:196
Futrzaki są kochane , tylko czasem psocą. Moja psica ostatnio zaczęła się mocno interesowac ogrodem, czego efektem są wielkie wykopaliska i to najczęściej w rabatach. :? Miałam zamiar zamknąc ją w kojcu, ale tak jakoś szkoda mi się jej zrobiło :oops:
Jesień już niestety zagląda pomalutku i do mnie........ Drzewa gubią pierwsze liście, kwitną niedojedzone przez ślimaki astry, trawy stroją się w swoje piórka, hortensje nabierają kolorów......Mogłabym tak wymieniac jeszcze długo, ale na razie cieszmy się tym co nas jeszcze w tym sezonie czeka :D Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”