Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz.II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz.II

Post »

Iwonko u Ciebie pełnia rozkwitu grudników już tuż tuż. Nie mogę doczekac sie tego widoku. ;:65
Ten żółciutki cud, miód i orzeszki. ;:167
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

;:7 Zanim przejdę do grudników, to najpierw pokażę Wam hibiskusa, który po roku bytności u mnie, w końcu postanowił zakwitnąć :tan
Do dzisiaj nie wiedziałam, jaki ma kolor kwiatów, ale to co zobaczyłam, przeszło moje najśmielsze oczekiwania.
Kwiat jest koloru dojrzałej pomarańczy z delikatnymi muśnięciami brązu i wiśniowym środeczkiem...normalnie... ;:97

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Jeżeli chodzi o grudniki, to Grażynko nie wiem, dlaczego moje kwitną, a innym nie :?
Moje stoją cały rok na wschodnim parapecie. Nie wynoszę ich do ogrodu, ani nie przechładzam przez miesiąc, jak to robią inni.
Pierwsze rośliny kupiłam około 20 lat temu i od tej pory rosną i kwitną mi bez problemu...a może sekret tkwi w tym, że traktuję je trochę po macoszemu.
Przypominam sobie o nich, jak już zakwitną :lol:

Aga z tymi cenami to istne szaleństwo :shock:
U mnie na targu gościu sprzedawał grudniki po 15 zł...jak dla pani to 12...niech sobie w buty wsadzi :evil:
Żeby, to jeszcze jakieś oryginalne lub dorodne były, ale skąd...
Mam sporo kolorów, więc w razie czego, to wymienię się z jakąś życzliwą duszyczką na forum ;:170
mis20 pisze:Iwonko zerknij na początek mojego wątku z kwiatami strony 4-6.
Asiu zerknęłam i oniemiałam ;:111
Pokazałaś je rok temu i ja do tej pory nie wyżebrałam chociaż jednego, małego "listeczka" ;:223
Chyba byłam wtedy jeszcze nieśmiała, a może za mało znałyśmy się ;:224

Elu z grudnikami jest jeden problem...kwiaty zbyt szybko przekwitają :( , dlatego trzeba pilnować momentu, kiedy roślina ma jak najwięcej rozwiniętych kwiatów.
U mnie na każdej roślinie jest zatrzęsienie pąków, kilka kwitnących kwiatów, a u stóp doniczki leży kilka "flaczków" (przekwitniętych kwiatów) :;230
Niemniej postaram się przypilnować, żeby uchwycić ten moment :uszy

Żeby nie było tak literalnie, to wklejam zdjęcia kolejnego kwitnącego grudnika...kombinacja fioletu i czystej bieli...nie wiem dlaczego uparł się wychodzić w różu ;:153
Najbardziej wiarygodny kolor widać na ostatnim zdjęciu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

o kurcze pomarańczowe cudo :shock: szkoda że kwiaty na hibkach tak krótkotrwałe bo są naprawdę cudowne :) a grudniczek słodkości :tan
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hibiskus o przepięknej barwie kwiatu. Dla mnie bomba. ;:138
Takie lubię!

A i grudnik urokliwy bardzo no i okazały. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko piękny hibiskus, cudny grudniczek ;:224 , chyba tego sobie też zamówię.
Wysłać Ci teraz tęczowego, skrętnika i tamto co obiecałam?
Moje będą chyba przepisowe i zakwitną w grudniu :;230
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

;:14 po oczkach tym grudnikiem i hibkiem! grudnika dokładnie takiego ma moja mama (ale i ja już szczepkę ;:224 ) więc wiem jak masz pięknie teraz pod oczkami ;:180 a hibek - o rany julek! toż ja takiego nigdy przenigdy nie widziałam ;:167 a jak napisałaś, że rok trzymał Cie w napięciu to i się ucieszyłam bo i ja mam takie co stoją już po x-miesięcy a ja tracę cierpliwość.. więc teraz będę bardziej wyrozumiała ;:170
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

rany julek, Iwonko ;:180 ;:180 piękności pokazujesz ;:63 ;:63
Hibiskus.. cud urody, wart był czekania, no i te grudniki.. fantastyczne; czytałam, że zupełnie nic z nimi nie robisz- mam tu na myśli chłodzenie, suszenie i tym podobne :wink: czasami takie 'nie-działania' lepsze od nadskakiwania roślinom. No i przyznam tu powtórnie, że jestem pod wielkim wrażeniem łososiowego- wiem, co mówię, bo mam go dzięki Tobie- urodę ma .. powalającą ;:196
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

Iwonko to hibiskus też Ci się podlizuje ? Ależ piękne !!! Kolorki grudnika wspaniałe . Jak tak się podlizują i proszą o zainteresowanie ..... to ja bym pochwaliła ! :;230
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Iwonko ja też moim grudnikom nie nadskakuję i też stoją na wschodnim parapecie i dobrze im tam. :heja
Ten fioletowy z białym śliczny. ;:63 Szkoda, że aparat nie chce uchwycić jego właściwej barwy. :roll:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Celinko to prawda, że hibiskusy mają nietrwałe kwiaty, ale są takie cudne...żeby jeszcze miały, tak dużo pąków, jak te ogrodowe,
to kwitłyby przez cały rok :wink:

Henryku ja zachwycam się Twoim kwitnącymi kaktusami, ty moimi hibiskusami...dobrze, że jest to forum :heja
mis20 pisze:Iwonko piękny hibiskus, cudny grudniczek ;:224 , chyba tego sobie też zamówię.
Asiu już zawiązałam mu kokardkę, żeby wiedzieć, w której rośnie doniczce.
Nie dość, że po kwitnieniu wszystkie wyglądają tak samo, to jeszcze posadziłam je do identycznych doniczek :;230

Aga bez względu na to, czy uprawiamy ogród, czy rośliny na parapecie, to głównie...czekamy :lol:
dlatego cierpliwość jest, jak najbardziej wskazana :uszy
Aby umilić Ci oczekiwanie na własne hibiskusowe kwiaty...tadam...czerwony, który kwitł latem ;:170

Obrazek Obrazek

Martusiu dopóki nie weszłam na forum, to kupowałam roślinę, stawiałam na parapecie, podlewałam, czasami chlapnęłam jakiejś odżywki i rosło ;:108
Dopiero tutaj dowiedziałam się o tych wszystkich wymaganiach i zagrożeniach...wychodzi, że te kwiatki, to ciężka robota :twisted:
Fakt...u mnie rosną rośliny, przetestowane przez pokolenia, a te nie są wymagające ;:215

Lidko pochwaliłam, pochwaliłam...nawet zdjęcie zrobiłam ;:170 , tylko nie głaskałam, boby pączkami zaczął ;:44
elcia1974 pisze:Ten fioletowy z białym śliczny. Szkoda, że aparat nie chce uchwycić jego właściwej barwy.
Elu oryginalny kolor wychodzi w cieniu, bo to właśnie słońce wydobywa z niego ten róż :?
Właściwie to on ma taki kolor, jak te całe fioletowe, tylko "szyje" ma białą ;:191

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

o kurcze ale piekny kolor ;:154 przepiekny ;:138
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

wyczytałam w innym wątku i myślę "niemożliwe" więc od razu ;:65 w te pędy do Ciebie bo fioletowy podobno się skrywał i co i co i co???? ;:223 ;:223 ;:223 ja nie mogę no!! ;:152 ;:152 ;:152 Iwona - masz prze***chlapane ;:224 nie uwolnisz się ode mnie póki mi nie przyślesz szczepki tego fioletowego króla! (po przekwitnięciu oczywiście aby Ci się nie obraził) no normalnie aż zaniemówiłam i od razu odwracam laptopa pokazać memu M - ten :shock: i mówi "ładny" na co ja - "ładny???? ;:14 toż to najpiękniejsze co w życiu widziałam" na co on... "i co teraz? chcieć?! mieć!!!??? :evil: ja ci założę blokadę w necie na hasło "kwiatki" ;:14 "
olaboga ;:83
i jak ja zasnę? ;:129 a to był ostatni wątek przed snem, nie mogłam sobie darować odnalezienia fioletu i teraz mam za swoje, nie zasnę ;:223
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Iwonko.
Gródniczki przepięknie ci kwitną ;:138 ;:138
A muszę ci powiedzieć że moje też poczki kwiatowe puszczają :heja
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aż poprzewracałam kartki Twego wątku jeszcze raz bo myslę jak to możliwe że przegapiłam fioletowego ;:14 a to tak zdjęcie zrobione i na moim monitorze wyglądało jak jakiś różowy ;:223 a to najprawdziwszy fiolet ;:167

a, no i z tego zaślepienia grudnikiem zapomniałam podziękować za fotkę hibka w czerwieni ;:196 wspaniałość ;:108
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

:wit