Chrapkowe doniczki :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki :)

Post »

A to dzisiejsza nowość z "T" :)
Philodendron scandens ;:3

Obrazek

Lokum znalazł w sypialni, w towarzystwie Calathei od Lidki i Zielistki;:3

Obrazek

A tak ostatnimi czasy zmieniła się młoda Alocasia i otoczenia chomika Stefana :)

Obrazek

Stare, poczciwe kaktusy-nazwy nie znam-kiedyś miałam ich całkiem okazałą kolekcję, z czasem "przerzuciłam się" na "liściaste". Widoczne na fotce stały w kącie i marniały, aż się nad nimi zlitowałam-dostały nową doniczkę i ziemię i... niech się odwdzięczają! :;230

Obrazek

Tym kolczastym, acz optymistycznym akcentem, kończę dzisiejszą prezentację. Kolejne wkrótce ;:196
Magic83
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2011, o 14:34

Post »

A gdzie ten Stefan uciekł? Taki nieśmiały czy co? :wink:
Zielone zdrowo się prezentują :D
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne a ja mam pytanie na jakim stanowisku trzymasz kalatę czy jakoś tak wiesz tą od Lidzi?
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Calatheę od Lidki trzymam w głębi pokoju, z dala od wschodniego okna, tak więc bezpośredniego słonka niema. Mam ją krótko i nie wiem, czy będą to odpowiednie dlaniej warunki, ale póki co ma się bardzo dobrze-zobaczymy czy na wiosnę też będzie jej dobrze w tym miejscu i czy zacznie puszczać nowe listki.

Magic Stefan jest gdzieś na początku wątku, ale jeśli chcesz to specjalnie dla Ciebie go zaprezentuję:

Obrazek

Jego łakomstwo nie zna granic :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Ale filodendronik ładny Ci się trafił ;:108
Ale u nas chomikowo :;230 ja właśnie u siebie pokazałam naszego nowego domownika... o ile się nie mylę to mamy takie same - chomiki syryjskie :wink:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamy dzieciaki to i mamy chomiki. Uważam, że każde dziecko powinno mieć jakiekolwiek zwierzątko-na miarę warunków i możliwości pielęgnacyjnych osób dorosłych. U nas mieszkają jeszcze rybeczki, nasza suczka-przybłęda Nela i 6 jej miesięcznych szczeniąt :) Tak więc mamy wesoło :)
A na tego Filodendrona to polowałam od jakiegoś czasu. Jeśli się bardzo rozrośnie to prawdopodobnie poprowadzę go na pniu z mchu, ale to jeszcze zobaczymy. Macie jakieś dobre rady na temat tego gatunku?? ;:196
Jeśli chodzi o poradę to będę chętna-odnośnie Guzmanii. Mam żółtą, a właściwie była żółta i piękna kilka miesięcy temu. W chwili obecnej rozeta kwiatowa jest brązowa, liście też nieciekawe, no i chomiczor Stefan Żarłoczny obgryzł jej połowę liści. Jako, że Guzmania puściłą boczną odnóżkę, chciałabym ją ukorzenić i stworzyć młodą, estetyczną roślinkę. Czy ktoś już tego próbował? Z jakimi rezultatami? Gdzieś na Fo o tym czytałam, ale jak zwykle nie wiem w którym kościele dzwon bije, gdy bije... :)
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Basiu guzmania tak ma że po przekwitnięciu cała rozeta powoli zamiera... a młode odrosty się rozsadza...
po zakwitnięciu czeka je ten sam los co matkę i tak cykl się powtarza :wink:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Xk-k
---

Post »

Ale super ten Stefcio uwielbiam takie stworeczki no wcina równo, ja właśnie swoją trzymam w lekkim półcieniu i chyba jej tak dobrze
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Bardzo lubię Philodendrony, miałam właśnie tak jak wspomniałaś prowadzony na pniu. Ostatecznie go oddałam, bo mi w nowym domu nie bardzo pasował ze swoimi mega rozmiarami :D To był jedyny kwiatek, który miałam mieszkając w bloku i zawsze był marniutki-potem przy chwilowym pobycie u mnie w biurze odżył. Szkoda było oddawać, no ale miejsca też szkoda :?
Stefan jest czadowy, nasz chomik Dżonson nie przepada za towarzystwem :wink:
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anjja wiem, jak to z tymi Guzmaniami jest i dlatego postanowiłam starą, mateczną roślinę zlikwidować, a że miała piękne żółte kwiecie to chciałabym ją odnowić. Póki co rozsadziłam młode i zobaczymy czy się przyjmą. A czy wam to się udało i czy zakwitły?

Kasik dobrze pamiętam, że też skubnęłaś ją od Lidzi? :)

Magda a czy ten Filodendron był wiekowy, skoro rozrósł się do takich rozmiarów? Bo ja właśnie uwielbiam kolosy :) Masz może gdzieś jego foto? Tego Filodendrona nabyłam za całe 5 zł :) więc cieszę się bardzo. Dla zainteresowanych: W "T" były również miniaturowe, czerwone Guzmanie po 2.5, przebrane Kalanchoe za 1 zł i ładne Hedery również po 5 zł.

Czas na fotki, czyli młode Guzmanie, dziś posadzone. Ciekawe, czy się przyjmą ;:3
Obok jedna z Fatsji od Lidzi-również dziś posadzona-puściła piękne korzenie, druga szczepka ani drgnęła ;:223

Obrazek

Kąpiel, kąpiel, kąpiel- Ficus Sprężysty i mini Skrzydłokiwat :heja

Obrazek

Hehehe ale fajnie fotka wyszła-w ogóle nie widać, że siedzą w wannie :)

Skrzydło już po prysznicu :)

Obrazek

A to Pani Szeflera. Ma kilka lat a wygląda, jak wygląda. Niedawno została przesadzona i dostała "czas do namysłu".

Obrazek

Zdecydowanie poskutkowało ;:138 :heja :tan

Obrazek

Cieszę się szalenie, bo tyle czasu po prostu stała, że mocno zaczęłam wątpić w to, czy będą z niej ludzie :;230
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda a czy ten Filodendron był wiekowy, skoro rozrósł się do takich rozmiarów? Bo ja właśnie uwielbiam kolosy :) Masz może gdzieś jego foto?
Ja już go dużego kupiłam Basiu, więc nie wiem czy był wiekowy :D
Spojrzałam na Twoje kwiatki i stwierdzam, że moim też się kąpiel by przydała. To jest chyba moje dzisiejsze popołudniowo-wieczorne zadanie ;:113
Xk-k
---

Post »

Tak oczywiście skubnęłam od Lidzi ale masz sliczne kwiatki ;:167
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia powodzenia :) Będziesz miała co robić :) Aby się nie przemęczać, ja co jakiś czas wciągam do wanny ze 2-3 sztuki. Za każdym razem inne i jakoś sukcesywnie daję radę. Tymczasem smut bo duża Alocasia ma znowu przędziora ;:223 Mam już dość-tyle razy ją "leczyłam" i zawsze to samo-od niej się zaczyna. Mam nadzieję, że tym razem Krotny i inne nie oberwą :( A ta Alocasja tak wielka i ciężka, że niełatwe to zadanie-trza będzie ją gdzies wytargać i walczyć ;:223 ;:223 ;:223
Z dobrych wiadomości to tyle, że po południu robię napad na LM więc pewnie dam nura na przeceny
:) Do tego podstawki muszę nabyć i takie tam drobnostki...
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to widzę, że kierunek mamy podobny..LM :;230
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

Basieńko ;:196 zaległości tyle że szok ! Jak Ty tak mogłaś za mną nie poczekać tylko latać za fotkami muszę :twisted: zadyszki dostanę :twisted: Przedszkole cudeńko Ale no wiesz że mnie to alokasia w oku utkwiła ! Oj śliczna ona śliczna !! Nowości cudo A teraz przyznawaj się co zbunkrowałaś :twisted: ?????/!!!!! Gośkę namawiasz do pokazania kwiatków ! Zobaczysz jeszcze nam oczy wyjdą jak zacznie pokazywać ! Już ja tam swoje wiem !! Zaślinię ekran jak nic !! Sama się przekonasz !!!!!!!! ;:196
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”