Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Boss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

sebapila pisze:
.można by było pod każdy krzaczek podsypac troche saletry? czy może czegoś innego?
no pewnie,że możnaczego innego,syp po kolei wszystkiego,co w ogrodniczym na półkach stoi...będziesz miał ogurasycosiępatrzy :tan
jak nie umiesz normalnej porady napisać to proszę cie..nie pisz wcale
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rusalka pisze:Panowie i Panie..
Spać spokojnie czy włosy z głowy rwać ;)
Na gruntowym -marnie rosnącym :P znalazłam takie coś..

Obrazek Obrazek

A to ogórki sałatkowe gracius i wężowy..
Obrazek Obrazek

Z tych sałatkowych wychodzą -na chwile obecną- proste ogóreczki..
podlane ostatnio były pokrzywą, zasypane P-chyba, K i Ca oraz oprysk z saletry mg
nic im to nie pomoglo.. na szczeście ani też nie zaszkodziło :)
a.. i potraktowane acrobatem przeciw zarazie ziemniaczanej i innej ogórkowej ;)
ponawiam pytanie :P
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

krismiszcz pisze:
przybysz508 pisze:czyli normalnie go rozpuścić mogę i termitem opryskać tak jak normalnie pryskam:)
Oczywiście że tak, na innych uprawach czy w sadzie nie stosujesz nawożenia dolistnego?

Rada na przyszłość, nigdy nie mieszaj saletry wapniowej 17% w płynie z nawozem dolistnym NPK, zrobi się kisiel a potem czyszczenie dysz ;-)

no jasne ze stosuje tylko ze jedna jest specjalnie do pryskania dolistnego a inna do podsypu i wiesz. :) czyli, mówisz że jak już kwitną to tylko tą żółtą stosować tak...?
Pozdrawiam Daniel.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niektóre starsze liście od dołu mają żółte (jasno - zielone) przebarwienia na brzegach. Czy to są objawy żerowania wciornastka?

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Rusalka a podsypywany nawóz był chlorkowy czy bezchlorkowy?

przybysz508 Pisałem chyba już o tym dwa razy ;-) Kolego jak zobaczysz że tylko dotchnąć jak będą kwitły to lecimy fosforem czyli żółty, a potym zabiegu tylko potas. Wcześniej napisałem dokładnie kiedy jeszcze stosujemy fosfor. Jeśli zrozumiesz zapotrzebowania rośliny na NPK i wyczucie odpwiedniego momentu na zasilanie to sąsiedzi będa zazdrościć a Ty z 0.5h będziesz miał minimum 10ton ogórasów ;-)
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

Rusałka to wygląda na niedobór Mg i dlatego te przebarwienia nie znikają .
Popatrz co się dzieje z nowymi liśćmi
Erazm , a u Ciebie bardziej na niedobór K
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Na razie nic nie zrobiłam z moimi ogórkami, bo cierpię na całkowity brak funduszy :( Mogę jedynie podlać końską kupą rozcieńczoną, ale nie wiem czy tak można. Potasu mi trzeba :)
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Ja osobiście podlałbym , koński obornik zawiera dużo K i jest bardzo dobry dla owocujących ogórków.
Pewno ktoś napisze zaraz coś o warunkach sanitarnych , no ale jeśli podlejesz przed deszczem to będą prawie jak umyte :D
nie ma na co czekać , zaraz będziesz miała powiedzmy niekształtne owoce :D

Ja osobiście podlałbym , koński obornik zawiera dużo K i jest bardzo dobry dla owocujących ogórków.
Pewno ktoś napisze zaraz coś o warunkach sanitarnych , no ale jeśli podlejesz przed deszczem to będą prawie jak umyte :D
nie ma na co czekać , zaraz będziesz miała powiedzmy niekształtne owoce :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
diament79
200p
200p

Post »

Moje jeszcze nie kwitną, tak, że chyba warunki sanitarne mi na razie nie straszne, z resztą moje ogórki będą sie pięły po sznurkach, więc raczej na ziemi "brudnej" nie będą leżeć.
A tak patrząc na warunki po oborniku, to szczerze wolałabym zjeść umytego ogórka z takiej ziemi niż jakiegoś nafaszerowanego chemią, bo tego ze środka się raczej nie domyje.
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

krismiszcz pisze:... sąsiedzi będą zazdrościć a Ty z 0.5h będziesz miał minimum 10ton ogórasów ;-)
10 ton z 0,5 ha to trochę mało :cry: nie stawiajmy mu poprzeczki tak nisko :wink: Najlepsi osiągają do 100 ton z 1 ha ;:154 (poważnie ;:108 )
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

diament79 pisze:Moje jeszcze nie kwitną
No to na co ty czekasz dziewczyno ??? :D
Pewno jak zwykle aż mąż zrobi :;230
capek
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:07

Post »

diament79 pisze:Na razie nic nie zrobiłam z moimi ogórkami, bo cierpię na całkowity brak funduszy :( Mogę jedynie podlać końską kupą rozcieńczoną, ale nie wiem czy tak można. Potasu mi trzeba :)
Z tą "końską kupą" to bym bardzo uważał.
W świeżych odchodach końskich (nie poddanych fermentacji) z dużym prawdopodobieństwem mogą się znaleźć jaja tasiemca (a nawet osobniki dorosłe). Koń ze wszystkich zwierząt gospodarskich i domowych jest najczęstszym nosicielem tężca ( często na tą chorobę też choruje). A nawet jak nie zachorujesz i nie umrzesz to z całą pewnością ściągniesz zapachem tego "nawozu" na swoją działkę wszystkie turkucie podjadki z okolicy.
Zwróćcie uwagę, że nawet na pastwiskach użytkowanych przez konie zaleca się nie paść bydła i innych zwierząt roślinożernych.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

hej!!!
Nie dawałam żadnych nawozów..

Weteran..
no to miałam czuja bo jak pryskałam mg pomidory to i ogórki prysnęłam..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

no właśnie widziałem , że wcześniej pisałaś , że prysnęłaś :D , ale te plamy nie znikną , nawet jak kilo nasypiesz pod każdy krzak :D one są nieodwracalne

no ale zawsze zostaje pędzel i plakatówki :;230
diament79
200p
200p

Post »

capek pisze:
diament79 pisze:Na razie nic nie zrobiłam z moimi ogórkami, bo cierpię na całkowity brak funduszy :( Mogę jedynie podlać końską kupą rozcieńczoną, ale nie wiem czy tak można. Potasu mi trzeba :)
Z tą "końską kupą" to bym bardzo uważał.
W świeżych odchodach końskich (nie poddanych fermentacji) z dużym prawdopodobieństwem mogą się znaleźć jaja tasiemca (a nawet osobniki dorosłe). Koń ze wszystkich zwierząt gospodarskich i domowych jest najczęstszym nosicielem tężca ( często na tą chorobę też choruje). A nawet jak nie zachorujesz i nie umrzesz to z całą pewnością ściągniesz zapachem tego "nawozu" na swoją działkę wszystkie turkucie podjadki z okolicy.
Zwróćcie uwagę, że nawet na pastwiskach użytkowanych przez konie zaleca się nie paść bydła i innych zwierząt roślinożernych.
A to nie wiedziałam......... To już nie jestem aż taka chętna. A można zrobić w wiadrze sfermentowaną gnojówkę końską żeby te wszystkie paskudztwa zabiło? Czy jak ta kupę przerobić?

no ale zawsze zostaje pędzel i plakatówki :;230
hahaha może i ja skorzystam z rady

A jak już tak życzycie 100ton, to może mi chociaż jedna tona wyjdzie z moich 6 grządek co? :;230

A jak to mąż ma zrobić, żeby owocowały? Na to nie wpadłam, ale skoro to mozliwe to jak tylko wróci z pracy to go zapędzę na ogródek niech kwitnie mi te ogórasy :;230 hahahaha
Może jakieś rady dla niego? Bo on biedny chyba sie jeszcze na tym nie zna :P
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”