Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.
Oj to poprzeczki masz naprawdę gęsto. Ja zrobię co 80cm i pewnie dorobię jeszcze jeden pałąk.
A czy twoje poprzeczki są oryginalne? Jeśli nie to z czego je robiłeś? i jak mocowałeś?
A czy twoje poprzeczki są oryginalne? Jeśli nie to z czego je robiłeś? i jak mocowałeś?
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
zrobiłem właśnie tak żeby mi folia nie zwisała
A jakaś podpowiedź. Z czego i jak montowałeś?
-
- 200p
Na poprzedniej stronie masz zdjecia mojej budowli. Wykorzystałem do tego konstrukcję namiotów wojskowych
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Przypuszczam, że 1,5m to maksymalny rozstaw, większy może powodować zwisanie folii, a zimą załamanie od śniegu, bo konstrukcja nie wytrzyma. Ja mam tunele właśnie o 1,5m rozstawie i się to sprawdza w praktyce. 

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Tak wiem że to namioty wojskowe. Widzę że poprzeczki są metalowe(drut) oraz drewniane(chyba) jak je mocowałeś? Śrubkami? Do oryginalnych zaczepów? Czy coś spawałeś(koluszka) do przykręcania?
- martusia810
- 50p
- Od: 23 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)
Ja po przeczytaniu całego wątku zakupiłam tunel wojskowy za 350 zł 5 na 5m czyli całkiem sporo bo planowałam mniejszy, dorobię tylko drzwi. Też kombinowałam z czego by tu zrobić aby było i solidnie i tanio, atak mam po kłopocie i po robocie.
A czy ty kupiłaś namiot kompletny razem z elementami poprzecznymi?martusia810 pisze:Ja po przeczytaniu całego wątku zakupiłam tunel wojskowy za 350 zł 5 na 5m czyli całkiem sporo bo planowałam mniejszy, dorobię tylko drzwi. Też kombinowałam z czego by tu zrobić aby było i solidnie i tanio, atak mam po kłopocie i po robocie.
Oryginalne namioty wojskowe mają takie metalowe poprzeczki, wsuwa się ich tylko od dołu i od góry i spina paskami, na łukach są przyspawane uchwyty do tego celu, nie wiem jakie tunele sprzedają na all, ale jeśli jest kompletny to powinny być. Co do połączeń z drewnem to można zrobić obejmy z płaskownika.
-
- 200p
Drewniane poprzeczki przykręcone są do blaszek które spawałem do rurek
U mnie tunel z rurek do wody przetrzymał całe lato i jesień. Co ciekawe po zdjęciu folii co by zimowe wichury nie zmiotły go z powierzchni ziemi
był dzień gdzie wiało dość mocno i połamało mi 2 łuki konstrukcji.
Planuję wzmocnić wnętrze rurek prętami żebrowanymi a same rurki pomalować jakąś farbą celem osłonięcia ich przed UV.
był dzień gdzie wiało dość mocno i połamało mi 2 łuki konstrukcji.
Planuję wzmocnić wnętrze rurek prętami żebrowanymi a same rurki pomalować jakąś farbą celem osłonięcia ich przed UV.
Moje maleństwa:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=42137
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=42137
- martusia810
- 50p
- Od: 23 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam cały stelaż razem z elementami poprzecznymi, trzeba tylko dorobić drzwi i pomalować no i zakupić folię. Stelaż jest mocny z 3cm rurek 3mm grubość i składa się go dosłownie 5 minut. Ja jestem bardzo zadowolona. Jak zobaczyłam co sprzedają na all za 800 zł i to z pcv to od razu zamówiłam ten.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja mam mały tunelik, który ma właśnie 2m wysokości i go nie polecam, ponieważ większość pomidorów zawijała mi się na "dachu" tunelu. Nie polecam też ze względu na to, że tunel jest półkolowy a więc pomidory rosnące blisko bocznych ścian nie mają nad sobą 2m tylko jeszcze mniej i też mi się krzaki zawijały w kładły się na te środkowe, ponieważ miały za nisko. Oczywiście można uciąć końcówki żeby się nie zawijały na "dachu" ale widać było że spokojnie krzak by na 3 metry wysokości urósł a nie mógł bo go ograniczała wysokość tunelu.ewikk77 pisze:Z kolei ja zastanawiam się nad kupnem tunelu o wysokości 2m (szer. 5m).
Wiem, że działkowcy w takich tunelach też uprawiają pomidory, ale bliska mi osoba, która ma zdecydowanie większe doświadczenie ode mnie twierdzi, że pomidory nie będą się "dobrze czuły" w tunelu o tej wysokości (żeby lepiej kupić standardowo 3m wysoki). Co sądzisz o tym Ludwiku?
Dla mnie przyznam ten niższy byłby wygodniejszy ze względu choćby na założenie, zdjęcie folii, przestawienie, etc., ale nie chcę mieć problemów z uprawą
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia