Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
pluszak73
50p
50p
Od: 18 lut 2014, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.

Post »

Oj to poprzeczki masz naprawdę gęsto. Ja zrobię co 80cm i pewnie dorobię jeszcze jeden pałąk.
A czy twoje poprzeczki są oryginalne? Jeśli nie to z czego je robiłeś? i jak mocowałeś?
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zrobiłem właśnie tak żeby mi folia nie zwisała
pluszak73
50p
50p

Post »

A jakaś podpowiedź. Z czego i jak montowałeś?
arkawroc
200p
200p

Post »

Na poprzedniej stronie masz zdjecia mojej budowli. Wykorzystałem do tego konstrukcję namiotów wojskowych
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Przypuszczam, że 1,5m to maksymalny rozstaw, większy może powodować zwisanie folii, a zimą załamanie od śniegu, bo konstrukcja nie wytrzyma. Ja mam tunele właśnie o 1,5m rozstawie i się to sprawdza w praktyce. Obrazek
pluszak73
50p
50p

Post »

Tak wiem że to namioty wojskowe. Widzę że poprzeczki są metalowe(drut) oraz drewniane(chyba) jak je mocowałeś? Śrubkami? Do oryginalnych zaczepów? Czy coś spawałeś(koluszka) do przykręcania?
Awatar użytkownika
martusia810
50p
50p
Od: 23 sie 2011, o 22:02

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Ja po przeczytaniu całego wątku zakupiłam tunel wojskowy za 350 zł 5 na 5m czyli całkiem sporo bo planowałam mniejszy, dorobię tylko drzwi. Też kombinowałam z czego by tu zrobić aby było i solidnie i tanio, atak mam po kłopocie i po robocie.
pluszak73
50p
50p

Post »

martusia810 pisze:Ja po przeczytaniu całego wątku zakupiłam tunel wojskowy za 350 zł 5 na 5m czyli całkiem sporo bo planowałam mniejszy, dorobię tylko drzwi. Też kombinowałam z czego by tu zrobić aby było i solidnie i tanio, atak mam po kłopocie i po robocie.
A czy ty kupiłaś namiot kompletny razem z elementami poprzecznymi?
_fox_

Post »

Oryginalne namioty wojskowe mają takie metalowe poprzeczki, wsuwa się ich tylko od dołu i od góry i spina paskami, na łukach są przyspawane uchwyty do tego celu, nie wiem jakie tunele sprzedają na all, ale jeśli jest kompletny to powinny być. Co do połączeń z drewnem to można zrobić obejmy z płaskownika.
pluszak73
50p
50p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Po niedzieli biorę się za składanie i malowanie Obrazek
arkawroc
200p
200p

Post »

Drewniane poprzeczki przykręcone są do blaszek które spawałem do rurek
pluszak73
50p
50p

Post »

O i to była dla mnie najważniejsza wiadomość
Obrazek
mrdraco
50p
50p
Od: 27 mar 2011, o 11:35

Post »

U mnie tunel z rurek do wody przetrzymał całe lato i jesień. Co ciekawe po zdjęciu folii co by zimowe wichury nie zmiotły go z powierzchni ziemi
był dzień gdzie wiało dość mocno i połamało mi 2 łuki konstrukcji.
Planuję wzmocnić wnętrze rurek prętami żebrowanymi a same rurki pomalować jakąś farbą celem osłonięcia ich przed UV.
Awatar użytkownika
martusia810
50p
50p
Od: 23 sie 2011, o 22:02

Post »

Kupiłam cały stelaż razem z elementami poprzecznymi, trzeba tylko dorobić drzwi i pomalować no i zakupić folię. Stelaż jest mocny z 3cm rurek 3mm grubość i składa się go dosłownie 5 minut. Ja jestem bardzo zadowolona. Jak zobaczyłam co sprzedają na all za 800 zł i to z pcv to od razu zamówiłam ten.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

ewikk77 pisze:Z kolei ja zastanawiam się nad kupnem tunelu o wysokości 2m (szer. 5m).
Wiem, że działkowcy w takich tunelach też uprawiają pomidory, ale bliska mi osoba, która ma zdecydowanie większe doświadczenie ode mnie twierdzi, że pomidory nie będą się "dobrze czuły" w tunelu o tej wysokości (żeby lepiej kupić standardowo 3m wysoki). Co sądzisz o tym Ludwiku?
Dla mnie przyznam ten niższy byłby wygodniejszy ze względu choćby na założenie, zdjęcie folii, przestawienie, etc., ale nie chcę mieć problemów z uprawą
Ja mam mały tunelik, który ma właśnie 2m wysokości i go nie polecam, ponieważ większość pomidorów zawijała mi się na "dachu" tunelu. Nie polecam też ze względu na to, że tunel jest półkolowy a więc pomidory rosnące blisko bocznych ścian nie mają nad sobą 2m tylko jeszcze mniej i też mi się krzaki zawijały w kładły się na te środkowe, ponieważ miały za nisko. Oczywiście można uciąć końcówki żeby się nie zawijały na "dachu" ale widać było że spokojnie krzak by na 3 metry wysokości urósł a nie mógł bo go ograniczała wysokość tunelu.
Pozdrawiam,
Kasia
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”