Ogród bez furtki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród bez furtki

Post »

Już się podlewa. Rozłożyłam jej podlewanie kropelkowe i niech się leje cały dzień.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu wszystkiego najlepszego w dniu imienin, samych sukcesów ogrodniczych , radości i uśmiechu ;:215
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo Jolu za życzenia.Wszystko czego mi życzysz bardzo się przyda.

Beatko jesteś u mnie mile widziana nie tylko wirtualnie.Prawdę mowiąc ja z Jolą1 jesteśmy twoimi najbliższymi sąsiadkami.Więc odwagi i zapraszam do odwiedzin. To przecież niedaleko.
Tawułki lubią wilgotną ziemię i wtedy naprawdę ładnie rosną. U mnie niestety kilka posadzonych jest w niedobrym dla nich miejscu i widać jak się męczą.
Bardzo chciałabym mieć kiedyś automatyczne nawadnianie. Beatko a jak u ciebie zrobione jest to nawadnianie kropelkowe? Czy możesz o nim więcej napisać?

Iwonko i Jagusiu dziękuję wam, że pełnicie honory gospodyni jak mnie nie ma.Mój ogród stoi otworem mimo, że ma już furtkę :;230
Czekam niecierpliwie na deszcz. Wczoraj biedna hortensja Anabelka wyglądala bardzo żałośnie, ale kiedy M ją podlał znowu cieszy oczy kwiatami.
Kiedy będzie deszcz?
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Mam to takim "chłopskim" sposobem zrobione.
Prowizorka, (jak większość rzeczy zrobionych przez mojego ślubnego), no ale działa....
Na skarpach mam włókninę czarną i korę. Pomiędzy roślinami jest rozłożony wąż kroplujący zakończony złączką i w razie potrzeby podpinam pod niego normalny wąż ogrodowy, odkręcam kran minimalnie i tak zostawiam na kilka- kilkanaście godzin. Jak podleje się jedna cześć to podłączam w innym miejscu. Nawadniam głównie skarpy, które pomimo włokniny bardzo wysychają, szczególnie stroma i położona na pd stronie. Istna patelnia:) No i tam rośnie tawułka...
Jak nie zmarnieje, to jesienią powędruje gdzieś w cień. Mokrego miejsca przy suchym lecie trudno u mnie znaleźć no, ale coś dla niej wymyślę.
Automatyczne nawadnianie.. to byłaby super sprawa. Jeszcze gdyby mieć własną wodę bez chloru a nie z wodociągu... Marzenie
Co do spotkania to kto wie ;)
Na razie nie mam pojęcia gdzie mieszkacie.
Do tego każdą wolną chwilę spędzam na sprzątaniu wokół domu.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ja w ten sam sposób podlewam tylko hortensje posadzone wokól domu. W pozostałe części ogrodu muszę rozwijac wąż lub podlewać konewką.
Natomiast dobrodziejstwem jest nasza studnia.Możemy lać wodę prawie za darmo, bo kosztuje tylko energia zasilajaca pompę, a to już niedużo.
To jedna z lepszych inwestycji w tym domu.
Beatko jak będziesz wolna od swoim obowiązków i chętna do odwiedzin to na pw podam ci gdzie mieszkam
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu wszystkiego co najlepsze z okazji imienin ;:196
Popatrz a ja nawet nie wiedziałam że Ty mieszkasz blisko Joli?
Ja również czekam na deszcz bo sucho jest niesamowicie i myslałam że dzisiaj coś popada ale spadło tylko kilka kropel, nawet ich nie było za bardzo widać i tyle było deszczu :(
szkoda że my nie mamy swojej studni.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko dziękuję bardzo za życzenia.
Ja bardzo sobie cenię, że Jola jest moją sąsiadką.Zdarzyło mi się wpaść do niej prawie niezapowiedziana i zawsze byłam mile przyjęta.Jednak internet nigdy nie zastąpi spotkań "face the face"
Dzisiaj znowu czekałam na deszcz.Pokropił podobno w Lublinie , a u mnie nic, więc włączyłam podlewanie"kropelkowe", czyli rozwinęłam wąż i pod krzaczki.
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Aniu poczekaj jeszcze z tym deszczem bo Renia usilnie potrzebuje suszy!
Odnalazłyśmy ogromniasty kamień coś do tony podchodzący ale teren mokry więc kiepsko z podjazdem ;:224
Aniu a jak tam miejsce ogniskowe?
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu jesteście niesamowite.Czy ten olbrzymi głaz zmiesci się w jej ogródku?Czy może zrobicie z niego ściankę wspinaczkową? Z ciekawości jak wasze ogrody wyglądają nie mogę wysiedzieć i chyba w przyszłym tygodniu zaplanuję delegację do stolicy :;230
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu koniecznie musisz obejrzeć i to na początku tygodnia bo od czwartku większość czasu spędzę w szpitalu.
Kilka już dość olbrzymich kamieni u Reni już wkomponowane i wyglądają rewelacyjnie.A ich ubarwienia ;:224
Szkoda że męska część mniej zachwycona tymi kamieniami ... a wydawało się że silne chłopy :;230
Przyjeżdzaj-czekamy :D
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu ja też bardzo lubię takie spotkania osobiście ale nie bardzo moge sobie na nie pozwolić, bo nie fajnie jest ciągać ze sobą wszędzie maluchy, ale gdyby ktos chciał odwiedzić mnie to byłabym bardzo szczęśliwa.
U mnie wczoraj też tylko troszke pokropiło a myslałam że jednak będzie tego deszczu deko więcej więc i ja musiałam wczoraj już wyciągnąć węża i podlewać.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nareszcie popadało i dzięki Bogu, że spokojnie bez trąby powietrznej i huraganu.Nie mogąc doczekać się budowy oczko, bo ciągle czekamy na decyzję z gminy, zdobiliśmy sobie szybko i tymczasowo tarasowe oczko wodne. W piątek dostałam od sąsiada w prezencie niedużą pompę wodną. Aby niestała bezczynnie w pudełku M przytargał kastę, nasypał żwiru, umieściliśmy kilka roślin wodnych i zakupilismy orfę i karasia i..... oczko gotowe..Bardzo nas to uradowało, ale orfa drugiego dnia wyskoczyła i zakończyla żywot, a dzisiaj to samo zrobił karaś ;:145 .Dlaczego? czy nie podoba im się nasze oczko? Tylko koty nie pokazywały smutku, bo pożarły łatwą zdobycz.

Hortensje urosły niesamowite i są jeszcze takie nieskalanie czyste.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Do tej chwili myślałam że mam ładne hortensje.
Niestety twoje zdjęcia zburzyły tą iluzję. ;:224
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jak nic muszę jakoś w Twoje strony się zbliżyć by popatrzeć na hortensje z bliska bo na zdjęciach wyglądają imponująco!
Jak tu oczy oderwać od takich piękności ;:180
Może rybkom zbyt ciepło było w wodzie,pojemniczek chyba małych rozmiarów i czarnego koloru więc i woda w te upały mogła się dobrze nagrzać...dobrze że masz kociaki i rybki się nie zmarnowały ;:oj
Aniu ja ciągle zachwycam się Twoją furtką ;:180
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Podpisuję się pod Comcią... Twoje hortensje, Aniu, zrobiły na mnie ogromne wrażenie - są przepiękne i takie dorodne!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”