Moja działka - Katarzynka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka - Katarzynka

Post »

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny , ranek przywitał mnie śniegiem ;:185 , południe słoneczkiem ;:333 , a po południu deszczyk przegonił z ogrodu. ;:222

Obrazek

Obrazek
Przebiśniegi , które posadziłam w zeszłym roku , koniecznie muszę mieć ich więcej.

Obrazek

Obrazek
Cebulica jest w ogrodzie praktycznie od początku, jednak słabo przyrasta w swoją objętość, ale i tak ją kocham ;:167
Na górce żwiru zakwitł podbiał , raczej nie zagości na dłużej .

Obrazek
Bertuś to on jest strażnikiem i głównym użytkownikiem wszystkich zakamarków ogrodu od samego początku ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nowy nabytek ogrodowy - poidełko dla ptaszków, sprawdziło się również jako zasobnik na ziarnka słonecznika :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Kasiu to chyba nie cebulica, a puszkinia. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, z wielką przyjemnością przybywam z rewizytą. Jestem pełna podziwu i uznania dla Waszej pracy i jej efektów, piękny domek, świetnie zagospodarowane otoczenie. Okolice śliczne. Urzekł mnie staw, choć sama też mam na swojej posesji. / 4 ary/.Z roku na rok spada poziom wody, niechciane roślinki panoszą się na potęgę np. pałka wodna, trzcina oraz upierdliwa trawa niskich wód tzw. kolczatka . Kiedy pojawiła się w stawie w ilości 1 szt...byłam zachwycona jej wyglądem, kwiatostany podobne do skorupy kasztanów . Teraz jest naszą zmorą. Mamy problemy z utrzymaniem w należytym porządku skarp, ciągle obsuwają się a to min. za sprawą nornic. W tym roku doprowadziłam trochę do porządku , powycinałam to co zasiało się niechciane samo, dzikie róże, czarny bez , najróżniejsze wierzby. No dobrze już nie narzekam ,,,pożytek też z niego mamy , lodowisko zimą i wędkowanie dla miłośników . Są w nim karasie, 3 szczupaki / coby dokonywały selekcji karasi/ i amury, aby oczyszczały staw ze zbędnej roślinności a miejsce było dla lilii wodnych. Kiedyś był zarybiany karpiami więc spotkać też można karpia. Brzozowy lasek urzekł mnie bez reszty. Będę tu wracała bo warto.Pozdrawiam cieplutko ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Katarzynka
500p
500p

Post »

Aniu tak masz rację to jest puszkinia , nie wiem dlaczego sądziłam , że to cebulica :oops: nawet sama się niekiedy zastanawiałam czemu kwitnie tak wcześnie i jakoś tak blado niebiesko :oops: Teraz już wiem , dzięki :D

Bogusiu dziękuję za miłe słowa uznania. Staw był marzeniem mojego M, było fajnie jak przez pierwsze dwa lata była woda, teraz już sam pusty dół , ale kto wie może kiedyś będzie z niego jeszcze staw. Są plany aby zabić studnię głębinową, może warto byłoby wyłożenie folią, ale to wszystko są koszty.

Dzisiaj pogoda u nas w kratkę , deszcz, słońce , deszcz.... nawet grad padał :| ale za to ciepło :D
Rododendron w dobrej kondycji po przezimowaniu , cieszy pąkami czekającymi na sezon kwitnienia ;:173
Obrazek
na swój debiut ogrodowo-warzywny czeka szklarnia, na razie w garażu

Obrazek

Obrazek
Katarzynka
500p
500p

Post »

W tym tygodniu pogoda dopisała :) poniedziałkowy dzień urlopu wykorzystany na maksa , szkoda , że tylko jeden :(
Powstaje nowe miejsce na ognisko a wręcz ognicho, pomyślałam sobie , że mogłabym tam założyć rabatkę kwiatową ,ale nic z tego moi panowie jednogłośnie orzekli : ognisko

Obrazek
wreszcie wysadzony świerk , który od Bożego Narodzenia ciągle zdobił nasz salon :oops: już prawie pisanki moglibyśmy wieszać :;230 obok rośnie kolega z 2015 roku :)

Obrazek

Dobrałam się do kompostownika po ziemię, masa pędraków , na wiaderko ok. 12 litrowe ziemi uzbierałam ich garstkę, obrzydlistwo, zobaczcie sami

Obrazek

Obrazek

a tu takie tam małe okienkowo :D

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaśka różanecznik pięknie przetrwał zimę, ile lat jest już u Ciebie? Wygląda na dość duży egzemplarz :D
Szklarni bardzo zazdroszczę, to moje marzenie ;:167 W tym roku będę u siebie stawiać tunel foliowy, ale mimo to szklarnia ciągle mi siedzi w głowie.. Kto wie, może za rok?
Miejsce pod ognisko imponujące ;:215
A co do pędraków, to u mnie też jest ich mnóstwo, zarówno w kompoście jak i w ziemi, gdzie bym nie kopała tam wszędzie one :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, czyli Panowie górą...ognisko, zamiast rabatki. ;:306 Bardzo mi się podoba widok na brzozowy zagajnik ;:215
Świetna lokalizacja posiadłości. Szklarenka to też moje marzenie, niestety na razie muszę zadowolić się tunelem foliowym ;:108
Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Katarzynka
500p
500p

Post »

Jolu rododendron ma dokładnie 10 lat, pierwszy rok rósł pod południową ścianą, zupełnie to mu nie służyło , został posadzony od północnej strony domu w towarzystwie innych iglaków i tam mu dobrze, jedyny minus to , że rośnie w miejscu gdzie kończy się spad dachu i jednej zimy osunięty śnieg z dachu troszkę go połamał.
2007
Obrazek
obecnie

Obrazek

Bogusiu szklarenka to wymysł mojego M , zobaczymy jak się sprawdzi On i szklarnia ;:108
Cały weekend M z Guciem skręcali element po elemencie, do złożenia takiej szklarni trzeba mieć wielką cierpliwość i dokładność ;:215

a zaczęło się tak :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Mruczysław dzielnie towarzyszył ;:108

Obrazek

Obrazek
Ja posadziłam róże :tan , uprzątnęłam jedną rabatkę , dosadziłam ulubione bodziszki , nagrabiłam się chaberdzi i tak skończył się weekend :(

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A gdzie fotka skończonej szklarni? :roll: Jestem ciekawa, ja mam założony tunel i nawet sałaty nie mam czasu posiać, ale pomidorki już skiełkowały na parapetach. ;:224
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu! szklarenka będzie ;:215 Świetna sprawa. My już od 2 tygodni jemy własną sałatę i rzodkiewkę z tunelu foliowego.Rzeżucha, szczypior natka pietruszki i rukola zadawala nasze podniebienia niemal od miesiąca. Tam też przechowuję wysiane kwiatki , sadzonki pelargonii , begonii ;:215 Pozdrawiam cieplutko , posyłając promyki słońca :tan do mnie wraca prawdziwa wiosna. Dzisiaj 10 C na termometrze ;:168
Katarzynka
500p
500p

Post »

Obrazek

Po kilu miesiącach wyczerpującej pracy wreszcie pora na urlop :) Zaczynam leniwie dzień planując co w pierwszej kolejności mam zrobić, od czego zacząć .... tyle zaległości mi się nazbierało.
Póki co zapraszam na kawę :)
Katarzynka
500p
500p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Katarzynka
500p
500p

Post »

Dziwna ta pogoda w tym roku ;:131 kiedy ja wychodzę do ogrodu to albo upał albo deszcz. Może dzisiaj uda mi się lepiej spożytkować czas na prace ogródkowe.

Obrazek

Obrazek
Dzwonki ze skalniaka.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, jestem by podziwiać Twoje /Wasze / kolejne poczynania. Szklarenka ;:215 , kwiatki zdobią obszerny ogród. Obowiązkowo pokazuj nam swoje ogrodowe dzieło. Pozdrawiam serdecznie ;:168
Katarzynka
500p
500p

Post »

Bogusiu w ogrodzie prace głównie polegają na koszeniu i wyrywaniu chwastów, a i tak ze wszystkim nie nadążamy. Szklarenka jest rewelacyjna spełnia się w 100 % aczkolwiek musimy się jeszcze nauczyć prowadzenia pomidorów, widziałam Twoje toć to istny las pomidorowy, grona od samego dołu, a my to więcej pędów i liści mamy :oops: bo żal było obrywać.

Przyszedł czas na plony, cukinia , którą szybko spożytkowałam :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze małosolne :D

Obrazek

Jagoda kamczacka zamrożona , na ciacho również się załapała

Obrazek

Różyczka kupiona na wiosnę , pachnie cudownie

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”