Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Aniu często tu zaglądam, ale rzadko piszę.
Twój piękny ogród i kolekcja zgromadzonych roślin jest imponująca.
Wiem że Twoja wiedza i doświadczenie w hodowli wielu roślin są bezcenne.
Aniu mam prośbę , kupiłam irysa ensata, i dwa syberyjskie z dużymi kwiatami, dotąd miałam tylko jednego syberyjskiego, najzwyklejszego który rósł na suchym skalniaku i nie miał żadnych wymagań.
Potrzebuję kilku rad co do podłoża i uprawy, będę wdzięczna z wszelkie informacje doświadczonego praktyka.
Twój piękny ogród i kolekcja zgromadzonych roślin jest imponująca.
Wiem że Twoja wiedza i doświadczenie w hodowli wielu roślin są bezcenne.
Aniu mam prośbę , kupiłam irysa ensata, i dwa syberyjskie z dużymi kwiatami, dotąd miałam tylko jednego syberyjskiego, najzwyklejszego który rósł na suchym skalniaku i nie miał żadnych wymagań.
Potrzebuję kilku rad co do podłoża i uprawy, będę wdzięczna z wszelkie informacje doświadczonego praktyka.
Pozdrawiam Jola
Aniu, Primula florindae Red Form , to cudeńko. Takie krwisto czerwone kwiaty, są niesamowite. Zimowała już?
Pozdrawiam , Elżbieta
- andowan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Jolu - miło mi, że odwiedziłaś mój wątek. Ja mam bardzo specyficzne warunki glebowe w swoim ogrodzie - przeważa gleba bardzo przepuszczalna, piaszczysta. Irysy ensata wymagają dużej wilgotności w podłożu i najlepiej sadzić je na brzegach stojących zbiorników wodnych lub leniwie płynących cieków. Ja takich warunków nie mam i dlatego stworzyłam sztuczne takie środowisko tak, jak sie tworzy oczka wodne , tylko zamiast wodą, dół wysłany folią wypełniłam glebą zmieszaną z odkwaszonym torfem, gliną i próchnicą i tak podlałam, żeby utworzyło sie mocno mokre podłoże. Tu , w moim "bagienku" sadzę swoje ensaty, irysy syberyjskie, języczki krwawnice a także stoplamki i prymule Siebolda.
Nie jest to najlepsze rozwiązanie bo trzeba czuwać, żeby gleba była stale wilgotna, jak leje-żeby był odpływ nadmiaru wody. Podatność roślin na choroby też jest większa- trzeba bardzo uważać i likwidować najmniejsza symptomy. Stałe uzupełnianie składników mineralnych i organicznych też jest warunkiem sukcesu.
Jeśli masz glebę ze sporym dodatkiem gliny, w miarę żyzną, to można posadzić ensaty normalnie tylko wiecej podlewać w czasie suszy; dziewczyny sadziły np. w poblizu rynien i też im rosną i kwitną wyśmienicie.
. Tak się nią zauroczyłam, że kupiłam nasiona kolorowych pierwiosnków kwiecistych u Jelitto i właśnie chucham i dmucham na popikowane już siewki

Nie jest to najlepsze rozwiązanie bo trzeba czuwać, żeby gleba była stale wilgotna, jak leje-żeby był odpływ nadmiaru wody. Podatność roślin na choroby też jest większa- trzeba bardzo uważać i likwidować najmniejsza symptomy. Stałe uzupełnianie składników mineralnych i organicznych też jest warunkiem sukcesu.
Jeśli masz glebę ze sporym dodatkiem gliny, w miarę żyzną, to można posadzić ensaty normalnie tylko wiecej podlewać w czasie suszy; dziewczyny sadziły np. w poblizu rynien i też im rosną i kwitną wyśmienicie.
Elu - zimowała już dwukrotnie a nawet, po ostatniej zimie , bardzo sie rozrosła. No i obficie zakwitła. Jest niższa od gatunku ale ten kolorElba pisze:Aniu, Primula florindae Red Form , to cudeńko. Takie krwisto czerwone kwiaty, są niesamowite. Zimowała już?

- andowan
Rozpoczął się okres irysów szablolistnych - jeden z najmilszych dla mnie sezonów w ogrodzie. Irysy zakwitły w ogromnej ilości i wciąż wykwitają nowe odmiany. Niestety, znowu muszę walczyć z uciążliwą rdzą, która opanowała najmłodsze, posadzone dwa lata temu sadzonki.

A tak wyglądały płatki irysa pocięte gradem z ubiegłonocnej burzy..

A tak wyglądały płatki irysa pocięte gradem z ubiegłonocnej burzy..

- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Aniu , te iryski są również piękne , muszę o nich pomyśleć 

- andowan
Tereso - myśl, myśl
Dzisiejsze zdjęcia z ogrodu:

Takie "kwiatki" też mnie cieszą

Dzisiejsze zdjęcia z ogrodu:

Takie "kwiatki" też mnie cieszą

-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Aniu a możesz mi napisać w jakiej glebie rosną Twoje ensaty , bo widzę że są obsypane grubym żwirem . Ja mam kilka ale jakoś nie potrafię ich utrzymać a co dopiero doprowadzić do kwitnienia .
Witaj Aniu
Miałam sporo zaległości, ale spotkała mnie przemiła niespodzianka w postaci zdjęć z perspektywy (bo te ukwiecone, portretowe, są oczywiście zachwycające) - naprawdę podziwiam Twój ogród! Niesamowity klimat, mnogość roślin, piękno kompozycji... muszę to obejrzeć jeszcze kilka razy, ale zrobiło na mnie ogromne wrażenie - dziękuję!

Miałam sporo zaległości, ale spotkała mnie przemiła niespodzianka w postaci zdjęć z perspektywy (bo te ukwiecone, portretowe, są oczywiście zachwycające) - naprawdę podziwiam Twój ogród! Niesamowity klimat, mnogość roślin, piękno kompozycji... muszę to obejrzeć jeszcze kilka razy, ale zrobiło na mnie ogromne wrażenie - dziękuję!
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Ewo spójrz wyżej, ja też o to pytałam i uzyskałam wyczerpującą odpowiedź
Aniu dziękuje za informacje
spróbuje może u mnie też zakwitną, w necie przeczytałam że lubią lekko kwaśną glebę czy Ty to potwierdzasz?
Kolekcja zachwycajaca
masz ogromna wiedzę i widać to po kondycji roślin 

Aniu dziękuje za informacje

Kolekcja zachwycajaca

Pozdrawiam Jola
- andowan
Witaj Ewo. Moje ensaty rosną w glebie stale wilgotnej w specjalnie dla nich zbudowanym bagienku. Jest tam ziemia ogrodowa z gliną i substratem torfowym. Miejsce słoneczne. Nową część bagienka wyściółkowałam żwirem ale tylko dlatego, żeby nie dopuścić do ekspansji wątrobowców , które bardzo rozwijają się na wilgotnej glebie. Ale doszłam do wniosku, że lepiej jest zastosować ściółkę z kory tak, jak to zrobiłam w starszej części. Bagienko musi mieć odpływ wody, gdy jest jej zbyt dużo.
Dwa słoneczne i ciepłe dni sprawiły, że rozwijają kwiaty kolejne rośliny. Dla irysów w moim ogrodzie, to prawdziwie udany sezon.

W bagienku rosną też dwie krwawnice i prymula kwiecista.....

oraz irys luizjański i lilie kanadyjskie. Na razie zakwitła czerwona, którą trzy lata temu posadziłam jako maleńka siewkę.

Dwa słoneczne i ciepłe dni sprawiły, że rozwijają kwiaty kolejne rośliny. Dla irysów w moim ogrodzie, to prawdziwie udany sezon.

W bagienku rosną też dwie krwawnice i prymula kwiecista.....

oraz irys luizjański i lilie kanadyjskie. Na razie zakwitła czerwona, którą trzy lata temu posadziłam jako maleńka siewkę.

- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Kontakt:

Te irysy są przecudowne

-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Aniu dziękuję .
No tak ...należy mi się
za nie czytanie postów tylko oglądanie zdjęć .
No tak ...należy mi się

- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Należą się gratulacje za tak bogatą kolekcję pozytywnie zazdraszczam 

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zazdraszczam i ja
Bo jest czego
Sławek

Sławek
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Aniu, Twój wątek ogrodowy był pierwszym, który odwiedzałam i spowodował, że znalazłam się na forum. Jestem tu często, ale dzisiaj muszę wyrazić swój zachwyt. Cudowne irysy syberyjskie i ensata, nie mogę oderwać wzroku od Bambino, Caprician Buterfly, lawendowego Rigamarole i lilii kanadyjskiej. Cieszę się, że pokazujesz nie tylko portrety roślin, zawsze byłam ciekawa większych całości i brakowało mi ich. Widok na bagienko bardzo ciekawy i ładny, przedtem miałam jedynie wyobrażenie tej części ogrodu:D