Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Lilu

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

A jak utrzymać mam takie ogórki??? Oczywiście mam posiane następne ( w razie czego ). Ale te są bardzo ładne :) szkoda mi ich, ale sporo czasu zostało do posadzenia. Mają byś pod folią.
Obniżyć temperaturę, czy co? Następnym razem dam sobie na wstrzymanie :|

Obrazek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ekopom , a powiedz czy masz tylko to widoczne ogrzewanie , czy też jest jeszcze w ziemi przewód do grzania podłoża ? U mnie w tunelu dziś gleba na głębokości 10cm miała 8*C ( gleba ciężka , czarnoziem , mokra ) .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

elik_49 pisze:
Rusalka pisze: ......
w każdym bądź razie zastanawiam się czy warto "startować" do gruntu jak "stare działkowiczki" nie mają pomidorów w gruncie..
Aniu jak w odpowiednim czasie zareaguję się na coś, co budzi niepokój , nie masz prawa nie mieć pomidorów w gruncie. Prawda jest też taka że bardziej podatne są na zmianę warunków, ale w ubiegłym roku z 70 krzaków miałam dość robienia przetworów, obdarowani byli znajomi i w pewnym momencie na nie patrzeć już nie mogłam.
ANIU, a ja się zgadzam z Twoimi starymi działkowiczkami, w dzisiejszych czasach ,gdy na każdym kroku czyhają na pomidory choroby grzybowe, jedynie uprawa tych roślin pod osłonami daje( jako, takie, bo nie pewność) gwarancje że w spokoju można się doczekać plonów z pomidora na przestrzeni całego cyklu produkcyjnego.

Ja bez osłon nie podjął bym się uprawy tych roślin , chociaż i uprawiając je pod osłonami nie da się ich uprawiać ( przez cały cykl produkcyjny - do końca września- połowy października) bez stosowania środków grzybobójczych.

Uprawa pomidorów w gruncie przebiega w zasadzie bezproblemowo do lipca, dalsza uprawa tych roślin w gruncie jest obarczona coraz większym ryzykiem, szczególnie zależnym od temperatury otoczenia i opadów w tym okresie.

Według mnie szanse na doczekanie się owoców pomidora w sierpniu wynoszą około 20 %, natomiast we wrześniu taka szansa istnieje w mniej niż 10 %( piszę o całym miesiącu).

Jeżeli jesteś tym tematem zainteresowana to zapraszam na Nasze Forum poczytać posty Forumowiczów pisane w sierpniu, czy wrześniu każdego roku. zdecydowana większość tych postów dotyczy co zrobić bo nagle wszystko ginie w oczach. Wtedy to od niektórych płyną porady lać chemią, bo innej rady nie ma i to w krótkich odstępach czasu, bo choroba szybko postępuje.

Z pewnością tam znajdziesz i moje rady mówiące by dać sobie spokój, uznać swoją porażkę i przystąpić do budowy tunelu, by był gotowy w następnym roku.

Gdy jeszcze uprawiałem pomidory w gruncie ( tak 15- 20 lat temu) potrafiło w lipcu,czy sierpniu po nocnym deszczyku naglę ( w ciągu kilku godzin) sczernieć 90% liści pomidora.

Doradzam Ci jak nie masz tunelu foliowego, uprawiać pomidory w gruncie, ale tę uprawę traktować jako Twój poligon doświadczalny i nie liczyć na jakiekolwiek zyski, będą te zyski, to dobrze, nie to trudno, ale nie lej chemii co 3-5 dni , jak to czynili w przeszłości nasi Forumowicze, bo to niewiele pomoże, a szczególnie niewiele pomoże zdrowiu .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Ogrzewanie tylko te co widać ,gdy mam słomę to sadzę ogórki na słomie i nie ma problemu. Ale teraz coraz trudniej bez herbicydów dostać słomę. Dzisiaj gleba dogrzała do 16 oC , ale po nocy to też powinno być do 12 oC ,może to wystarczy.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Tadeuszu.. tak jak pisałam..
mogę pomidorom zapewnić wiatę.. nie wiem jakie reakcje byłby "sąsiedztwa" na to gdybym obok szklarni na grządce zrobiła foliaka.. -nawet takiego do demontażu jak foliowy tunel na sadzonki..
Pomyślę nad tym aby znależć jakiś haczyk prawny - coś z mojej dziedziny życia :) bo ograniczenia na działkach są przecież że szklarenki można mieć ale nie mogą mieć więcej niż.. muszę tylko regulamin w łapkach mieć :)
No i warto się też zawsze uczyć na swoich błędach -taki typek ze mnie..jak żałować to za podjęte próby a nie ich brak.
A poza tym widziałam jakieś 3 lata temu jak ktoś pod chmurką miał piękne duże pomidory -więc może ryzyko się opłaci ;)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Ania, I to się chwali ;:108
Gdybym ja słuchała swoich sąsiadów to bym miała tylko rekreacyjną działkę.
W zeszłym roku wykonałam 3 opryski przez cały sezon. Nie czekałam aż mi się pojawią objawy zarazy, bo wtedy faktycznie może się tak stać jak pisze Tadeusz, że stracimy całą uprawę w bardzo krótkim czasie.
Oprysk wykonałam po pojawieniu się alertu o zarazie. Na szczęście jest internet i można zareagować zanim choroba dopadnie nasze pomidorasy. Na tej stronce masz komunikaty o chorobach: http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Pozdrawiam, Monika
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lilu , piękne ogóry , ale jeśli mają iść do nieogrzewanego tunelu ( najwcześniej chyba ok. 20 kwietnia ..) to ciężko będzie je utrzymać ... Ale można spróbować , na pewno pomoże lekkie obniżenie temperatury ( nie za wiele , bo całkiem zmarnieją ) . Trzeba pamiętać o regularnym zasilaniu , ogórek ma spore wymagania . Jest jeszcze jeden numer : można przyciąć sadzonkę , np. za drugim liściem . Roślina wypusci z kątów pędy boczne ( można zostawić jeden , a można dwa ..) , które będą rosły jak pęd główny , ale tym manewrem można zyskać ( czyli stracić w tym przypadku ) 2-3 tyg ... Najważniejsze to zachowac zdrowy system korzeniowy , bo jeśli on będzie OK - to i reszta się ułoży . Masz duże doniczki więc powinno być dobrze .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ANIU, z tego co pamiętam z regulaminu PZD przestrzeni pod osłonami nie może być więcej niż 205 powierzchni działki.

Z Twojej wypowiedzi zrozumiałem że masz zimną szklarnię ( tunel foliowy) lecz nie masz zamiaru tam sadzić pomidorów.

Na ogrodzie osłony ( tunel, szklarnia), przy uprawie jest potrzebna tylko dla uprawy papryki i pomidorów ( no jeszcze można ująć arbuzy czy kawony), wykorzystywanie osłon do innych upraw, podczas gdy paprykę , pomidory , arbuzy czy kawony mają być sadzone w gruncie jest zwykłym marnotrawstwem przestrzeni pod osłonami.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Aniu, pokaże ci jakie miałam pomidory w gruncie , na ostatniej fotce (później je usunę bo nie związane z tematem wątku} już owocujące 21 lipca, były pryskane 3 razy i jeszcze raz w sierpniu.

Zdjęcia usunięte.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Takie ładne pomidory ,niechaj pozostaną.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

W gruncie nie uzyskasz ładnych pomidorów takich jak w szklarni czy tunelu, ja o tym wiem, nie śmiej się ze mnie :oops: a przy odrobinie zachodu na potrzeby rodziny zawsze były, myślę że ten sezon będzie podobny.
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

[quote="elik_49"]Ania ja ci pokaże jakie miałam pomidory w gruncie , na ostatniej fotce (później je usunę bo nie związane z tematem wątku} już owocujące 21 lipca, były pryskane 3 razy i jeszcze raz w sierpniu.

A czym pryskałaś ?
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anutka , nooo jeśli takie masz pomidory to się potem nie dziw wizytom miłych sąsiadów :wink: .
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Pierwszy oprysk robiłam Miedzianem, następny Topsinem , to przeciw szarej pleśni i później 2 razy AcrobatMZ69 - to środek zapobiegawczy i interwencyjny.
A później nie było już co pryskać :;230
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Miałam takie do września a potem zaczęły mi chorować . Zrywałam wiadrami a mąż wynosił na śmieci , myślałam że się popłaczę .
Pierwszy raz miałam działkę wyhodowałam coś swojego a muszę wyrzucać .
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”