Ślimacze wzgórze
- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ślimacze wzgórze
Moniczko, ja też mimo tego, że nie widziałam co go objadło potraktowałam chemią. Dopiero w komputerze, na zbliżeniu zobaczyłam, że to zielona gąsieniczka jest taka żarłoczna. Mam nadzieję, że kuklik odbije.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lusiu biała grządka piękna , moja zrobiła się zielona bo to
co dotychczas kwitło już zdążyło przekwitnąć a reszta
w pąkach :x Twoje orliki maja niesamowity kolor, czy kalina
nie łapie mszyc?
co dotychczas kwitło już zdążyło przekwitnąć a reszta
w pąkach :x Twoje orliki maja niesamowity kolor, czy kalina
nie łapie mszyc?
Lusiu, jak nazywają się drobne kwiatki, rosnące pod kaliną i czy ta kalina owocuje?
- Lusia 57
- 1000p
Joasiu, ta drobna roślinka pod kaliną to przytulia, ładnie zadarnia ziemię i ma drobne białe kwiatki. Tylko trochę jest niesforna. Kalina nazywa się koralowa i jesienią ma czerwone korale.
Cieszę się że tu trafiłam........przepiękna kolekcja krzewów, wygląda imponująco
.

- Lusia 57
- 1000p
Witaj
KDanuta, na mojej białej rabatce przekwitły tawuły, ciemierniki, białe fiołki, biały floks szydlasty a będą dopiero kwitły pięciorniki, floksy, piwonie i żurawki. A ciemiernik padł mi, nie wiem dlaczego? Mogło go coś od spodu zjeść?
Witaj
hazart, sąsiadko, ja też się cieszę
z miłego gościa.

Witaj

- Lusia 57
- 1000p
Witaj
Marysiu,
umknął mi Twój post. Na mojej białej nie wszystkie roślinki są białe. Rozpoznana przez Ciebie firlejka kwitnie na fioletowo, orliki samosiejki na różowo, no i piwonie miały być białe są jasno różowe. Trudno. Kiedyś je poprzestawiam w inne miejsca.
Dla Ciebie ten dziki rosnący w trawie groszek

Dla Ciebie ten dziki rosnący w trawie groszek

- Lusia 57
- 1000p
Posadziłam bacopę do wiklinowego kosza i miałam problem z jego powieszeniem.
Na razie wisi na akacji bo to największe moje drzewo, chyba utrzyma jedną doniczkę.

Wysoko na sośnie usiadł szary śpiewak, już wiem dlaczego moje sosny maja takie krzywe nowe przyrosty

Na razie koty nie są nią zainteresowane

Zaczyna kwitnąc pięciornik na białej rabatce

Z pomiędzy barwinka wychyla się dziurawiec a myślałam, że całkowicie przemarzł

Moja irga płożąca bardzo przemarzła, powoli odbija i nawet ma zamiar kwitnąć

Ale
szyszek będzie miał świerk serbski

Dąb czerwony się zazielenił

W końcu udało mu się zakwitnąć, ma dwa całe kiście

Irysy, po trzech latach zdecydowały się zakwitnąć

Na razie wisi na akacji bo to największe moje drzewo, chyba utrzyma jedną doniczkę.

Wysoko na sośnie usiadł szary śpiewak, już wiem dlaczego moje sosny maja takie krzywe nowe przyrosty

Na razie koty nie są nią zainteresowane

Zaczyna kwitnąc pięciornik na białej rabatce

Z pomiędzy barwinka wychyla się dziurawiec a myślałam, że całkowicie przemarzł

Moja irga płożąca bardzo przemarzła, powoli odbija i nawet ma zamiar kwitnąć

Ale

Dąb czerwony się zazielenił

W końcu udało mu się zakwitnąć, ma dwa całe kiście

Irysy, po trzech latach zdecydowały się zakwitnąć

U mnie koty szaleją za kocimiętką, jak tylko przejdą obok i poczują zapach to dzieją się dantejskie sceny
.
Irys bardzo ciekawy, co to za odmiana???

Irys bardzo ciekawy, co to za odmiana???
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Też miałam chęć na taką wiklinową kulkę ale i tak nadwyrężyłam budżet na tych targach
trzeba trochę odczekać...

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie irgi (płożące, zimozielone) właściwie co roku przemarzają. Trudniej jest też przetrwać innym liściastym zimozielonym, np. ognika przesadziłam już 3 raz - chyba nie mam już bardziej zacisznego miejsca od tego gdzie teraz rośnie.
Ten ptaszek to chyba świergotek drzewny
Ten ptaszek to chyba świergotek drzewny

- Lusia 57
- 1000p
hazart, u mnie kocurki przychodzą ale siedzą pod krzaczkami kiedy moja Pusia rządzi na działce. A kiedy jej nie ma to nie wiemy co się dzieje. Irysy dostałam od znajomej to ich pierwszy sezon, chyba są to irysy syberyjskie?
Iza, znam to uczucie, wczoraj wróciliśmy od ogrodnika z pustym portfelem, dobrze, że u niego nie można płacić kartą.
Olu, moje irgi, przyjechały ze mną z Borów Tucholskich tutaj prawie każdej zimy przemarzają i odbijają. A ognik tylko raz (mam go już 4 lata) kwitł i miał korale. Świergotek, pięknie się nazywa i pięknie śpiewa.
Iza, znam to uczucie, wczoraj wróciliśmy od ogrodnika z pustym portfelem, dobrze, że u niego nie można płacić kartą.
Olu, moje irgi, przyjechały ze mną z Borów Tucholskich tutaj prawie każdej zimy przemarzają i odbijają. A ognik tylko raz (mam go już 4 lata) kwitł i miał korale. Świergotek, pięknie się nazywa i pięknie śpiewa.
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś posadziłam kocimiętkę, jako taki wypełniacz na rabacie i trochę też dla mojego kota.
Teraz mam jej sporo, bo nasiewa się i rozrasta chętnie. Też myślałam , że moja kotka nie za bardzo się nią interesuje.
Ale po jakimś czasie zobaczyłam , co się tam wyprawia z kotami w okolicy kocimiętki.
Przyłażą też inne koty z okolicy. Teraz , kiedy tylko kocimiętka zaczęła rosnąć po zimie przyuważyłam moją kotkę, jak warowała przy takiej wschodzącej kępce, jakby osłaniając ją łapkami.

Teraz mam jej sporo, bo nasiewa się i rozrasta chętnie. Też myślałam , że moja kotka nie za bardzo się nią interesuje.

Przyłażą też inne koty z okolicy. Teraz , kiedy tylko kocimiętka zaczęła rosnąć po zimie przyuważyłam moją kotkę, jak warowała przy takiej wschodzącej kępce, jakby osłaniając ją łapkami.

Zaklepuję wszystkie szyszki ......
plisssss.....
jak już spadną oczywiście....
plisssss.....
jak już spadną oczywiście....
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Będę szczęśliwa, kiedy się doczekam takich szyszek... posłużą jako ozdoba rabaty! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4