Wandy ogródek pod dębami
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wandy ogródek pod dębami
Zachwycił mnie łan szafirków
Zestawienia dwubarwne też ostatnio przypadły mi do gustu zestawienia dwubarwne. Takie np. jak hiacynty na ostatnim zdjęciu, choć mogłyby być nawet ostrzejsze. To dziwne, bo do tej pory wyżej stawiałam pastele i bladawce...

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Cudne wspomnienie wiosny 

Wando u nas podobnie z pogodą.Na słonecznym tarasie kreska wskazywała 25 a w cieniu 16 stopni.
Piękne wiosenne widoki serwujesz.
Wandeczko jeśli chodzi o czarną plamistość- to choroba grzybowa powodująca opadanie liści na różach.
Powinno się jak najdłużej utrzymać liście na pędach bo pozbawiony liści łatwo przemarza (osłabiony krzew)
Jednak ja obrywam je i dokładnie przed zimą zgrabiam i wyrzucam te zarażone liście.
Najwięcej plamisości łapią pod koniec pażdziernika i liście same opadają a ja tylko im pomagam
Pozdrawiam serdecznie.
Piękne wiosenne widoki serwujesz.

Wandeczko jeśli chodzi o czarną plamistość- to choroba grzybowa powodująca opadanie liści na różach.
Powinno się jak najdłużej utrzymać liście na pędach bo pozbawiony liści łatwo przemarza (osłabiony krzew)
Jednak ja obrywam je i dokładnie przed zimą zgrabiam i wyrzucam te zarażone liście.
Najwięcej plamisości łapią pod koniec pażdziernika i liście same opadają a ja tylko im pomagam

Pozdrawiam serdecznie.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu witaj.
Twój jesienny ogród jest pełen uroku, ale wiosenny, tonący w szafirkach i innych cebulkowych kwiatach również wspaniały. Ja także nie wykopuję tulipanów, tylko dosadzam nowe co roku, a chore i zawirusowane po kwitnieniu usuwam z ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie.

Twój jesienny ogród jest pełen uroku, ale wiosenny, tonący w szafirkach i innych cebulkowych kwiatach również wspaniały. Ja także nie wykopuję tulipanów, tylko dosadzam nowe co roku, a chore i zawirusowane po kwitnieniu usuwam z ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie.

- cherryberry321
- 200p
- Od: 1 sty 2010, o 20:35
Witaj, Wandziu !
U ciebie rzeczywiście zapachniało wiosną
U mnie było dziś 13 st.C, ale wilgotno i bez słońca. Ale przynajmniej nie wiało, jak w poprzednich dniach
.
Ja również często uszkadzałam cebulki tulipanów i innych cebulowych przy różnych pracach ogrodowych. Teraz oznaczam takie miejsca patyczkami bambusowymi, które wbijam przy sadzeniu cebulek w ziemię tak, żeby wystawały na ok. 5 cm. Są naturalne i nie szpecą ogródka, a ja albo na nie nadepnę albo potrącę jak zaczynam coś robić - i wtedy przyminam sobie od razu, że tu coś rośnie
.

U ciebie rzeczywiście zapachniało wiosną

U mnie było dziś 13 st.C, ale wilgotno i bez słońca. Ale przynajmniej nie wiało, jak w poprzednich dniach

Ja również często uszkadzałam cebulki tulipanów i innych cebulowych przy różnych pracach ogrodowych. Teraz oznaczam takie miejsca patyczkami bambusowymi, które wbijam przy sadzeniu cebulek w ziemię tak, żeby wystawały na ok. 5 cm. Są naturalne i nie szpecą ogródka, a ja albo na nie nadepnę albo potrącę jak zaczynam coś robić - i wtedy przyminam sobie od razu, że tu coś rośnie

"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu, część cebulek sadzę teraz w dużych donicach produkcyjnych,
jest ich trochę, jak się kupuje różne rosliny w szkółkach
.
Pozwala to zapobiec kaleczeniu cebulek (siedzących w ziemi) przy innych pracach.
Ostatno kilka razy trafiłam w doniczkę, już byłoby po cebulkach
.
Nie daję się jesiennej melancholii, zresztą, taka - jak dzisiaj - jesień jest pełna uroku
.
Robótki ręczne - piękne, może warto byłoby do nich wrócić ?
jest ich trochę, jak się kupuje różne rosliny w szkółkach

Pozwala to zapobiec kaleczeniu cebulek (siedzących w ziemi) przy innych pracach.
Ostatno kilka razy trafiłam w doniczkę, już byłoby po cebulkach

Nie daję się jesiennej melancholii, zresztą, taka - jak dzisiaj - jesień jest pełna uroku

Robótki ręczne - piękne, może warto byłoby do nich wrócić ?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Wandziu wczorajsza pogoda bardzo pasowała do Twojego wiosennego ogrodu. Było pięknie. Wybrałam się na wycieczkę rowerową. Przy domowych ogródkach spotkałam łany stokrotek.
Pozdrawiam, Elżbieta
Pozdrawiam, Elżbieta
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Witaj Wandziu wiosennie w jesiennej porze-wróciłam z ogrodniczego sklepu smutna-
nie mieli cebulek hiacentów-urok Twojej rabatki tak mnie oczarował
i postanowiłam
coś u mnie zrobić-
a do drugiego sklepu daleko -w domu nie mają czasu mnie podwieść
-jest bardzo ciepło
nie mieli cebulek hiacentów-urok Twojej rabatki tak mnie oczarował

coś u mnie zrobić-
a do drugiego sklepu daleko -w domu nie mają czasu mnie podwieść

-jest bardzo ciepło

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ WANDO
Bratki jak żywe - też lubię zestawienia jednej odmiany.
Skalniak prezentuje się świetnie.
Bratki jak żywe - też lubię zestawienia jednej odmiany.
Skalniak prezentuje się świetnie.