Wysiałam lawendę do doniczek, wykiełkowały....cztery nasionka
coś kiepsko, natomiast melisa, szałwia, cząber wykiełkowały dobrze i maja już po cztery listki właściwe.
Zastanawiam się co zrobiłam żle...
Mi się chyba rozsieje ta pełna lawenda taka ciemniejszy fiolet coś mi się wydaje że na jesieni rozsypywałam nasionka a ja też te na dworze podcinałam teraz wiosną, a te co mam w domu co jakiś tydzień, a zerwane listki czy gałązki wrzucałam do wanny i kąpiel lawendowa
Witam Was w tym dziale
Też kupiłam w OBI ładne sadzonki. Chcę wysadzić na działce po zimnej Zośce, ale nie wiem jak przechować je teraz. W dzień trzymam na południowym balkonie. Czy na noc zabierać do pokoju, czy wystarczy wstawić np. do kartonu ?
Szanowne specjalistki od lawendy :
Czy po zimie, 20 kilka centymetrowe, raczej takie suche krzaki lawendy ścinać tak jak maliny, czy zostawić.
To są moje pierwsze , jednoroczne lawendy.
Ja właśnie zabieram się za rozsiewanie, wysiewanie itd roślinek /ziół/w doniczkach:) Z nasionek.
Ale troszkę mnie przeraża to ich WYSIEWANIE w lodówce. Czy może mi to ktoś na spokojnie wyjaśnić krok po kroku?.
A mnie coś napadło i w ferworze jesiennych porządków ciachnęłam całą młodziutką lawendę.Okazuje się,że nie był to najlepszy pomysł Czekam,co z nią będzie.Mam nadzieję,że przeżyje.
Zastanawiam się czy nic się nie stanie jak będę aż do zimnej zośki czekać , lawenda siedzi w małych doniczkach może jest jej za ciasno ?!
Może jednak można ją teraz wysadzić skoro bardzo dobrze zimuje w gruncie ?
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Mój teść za każdym razem jak przyjedzie do nas marudzi że trzymam takie suchotniki przed domem. Każe mi je powyrywać! A ja już widzę młode wychodzące z tych niby wysuszonych gałązek. Mam pytanie: Czy szałwia wypuszcza na wiosnę listki podobnie jak lawenda?