Adenium - Róża pustyni cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Re: Róża pustyni cz.2

Post »

Szkoda roślinki bo jest śliczna,myślę,że ona odchorowuje ,,delikatną'' podróż w paczce.Jeśli ma przepuszczalną ziemię to na pewno wydobrzeje,tylko pamiętaj ,lepiej mnie wody niż za dużo.Ja swoje podlewam raz w tygodniu a czasami i dłużej,ale wody sporo,po paru minutach wodę z podstawki wylewam i jest wszystko okey czego i Tobie życzę.
Renia
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bool pisze:bool
tak to już czasem jest, jedne siewki są mocne i rosną bardzo dobrze, a inne nawet przy naszym ogromnym wysiłku są marne. Wstawiam fotke z rocznymi siewkami (tymi marnymi rocznymi siewkami) dopiero teraz wypuściły te listki które widać. Wczesniej były bezlistne. Możę coś z nich bedzie choć czasem szkoda zachodu... Bo mają tylko 3cm.
Obrazek

Dla porównania roslinka z tego samego wysiewu, stoi na tym samym parapecie (no :) 20 cm w bok od tamtej :) )
Obrazek

Obrazek
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratki Piotr, tak Y roślinka bardzo ładnie się prezentuje.

Czy te roczne 2-3 cm to nie są czasem "mini size", wiesz chyba najlepiej z nas wszystkich iż występują i takie w przyrodzie ^^

To że one są takie malutkie to nie jest ich wada. One po prostu takie są :P
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

z tej samej parti nasion, możliwe że są to te mini :) poczekamy, zobaczymy...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

przytnę odrobinę i zobaczymy jak się roślina będzie zachowywać... albo coś z niej będzie albo będę musiał wysiać kilka nowych nasion
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

witam wszystkich:) jestem nowa na forum. założyłam konto właśnie ze względu na adenium, którego nasionka zamówiłam. na pewno zastosuję się do rad odnośnie siewu i pielęgnacji. Patrzę na Wasze okazy i zazdroszczę... :wink: Niektóre są naprawdę imponujące. pozdrawiam :)
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

WITAJ KRAKFIX !! :D

Moje nasionka, które dotarły od Piotra w czwartek, obecnie wyglądają tak :

Obrazek

Jest to tylko fragment wysiewu, non stop w pojemniku z nasionami pojawiają się kolejne kiełki i te nasiona trafiają do ziemi, reszta czeka.
Obecnie na zakupionych 250 nasion, wsianych jest już 92, na wilgotnym podkładzie 98 ^^.

Będą fajne fotki jak dotrą kolejne 2 pojemniki 56 i tam też rozpocznę wysiew. 3-4 adeniowe zagajniki :P
Awatar użytkownika
Cristo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witamy :wit
A teraz coś o moich nasionkach od pana Piotra informuję że zasiałem je wczoraj wieczorkiem ładnie napęczniały w wodzie ale teraz wszystko zależy od nich. A moja pierwsza w życiu wysiana roślinka trzyma się dobrze ma już jedną i to sporą już parę liści. Jest troszeczkę faworyzowana :) Taka moja dzidzia :) Tylko oby było ;:3
-Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza, jednym jesteś ty, drugim jest śmierć
- Czy rozumiesz teraz, czym jest neutralność, która tak cię porusza? Być neutralnym to nie znaczy być obojętnym i nieczułym. Nie trzeba zabijać w sobie uczuć. Wystarczy zabić w sobie nienawiść. Geralt z Rivii, WIEDŹMIN
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Pieknie Ci Arkadius wyrastają Najpierw moczysz pozniej na mokry papier i do ziemi ?
Ja kupywalem takie pojemniki te Mini-Szklarenki po 14.99 w LeroyMerlin.
Byłeś tam Może Arku?
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 10:57

Post »

Arku, to już jest naprawdę zadziwiające... Jeszcze nawet nie wszyscy dostali nasiona a Tobie już z doniczek wychodzą :D nie wiem co z nimi robisz ale my, zwykli śmiertelnicy tylko możemy pomarzyć o takim kiełkowaniu :wink: nie mogę... :| tylko pogratulować ;:63
But everything looks better, when the sun goes down...
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Dziękuję bardzo za miłe słowa uznania ^^

Te mini szklarenki kupuję poprzez znany nam wszystkim serwis aukcyjny ... wychodzi nieco drożej zwłaszcza doliczając koszt transportu, ale dostaję zawsze jakiś gratis. Np. tym razem są to nasiona bawełny i pistacji ^^ Może być ciekawie ^^
Qodmira pisze:Najpierw moczysz pozniej na mokry papier i do ziemi ?
Dokładnie tak. Z tym że do ziemi trafiają te nasiona które wyraźnie zakiełkowały już na wilgotnym podłożu. Dzięki temu już następnego dnia mam efekt jak na zdjęciu powyżej.
NanaH10 pisze:nie wiem co z nimi robisz ale my, zwykli śmiertelnicy tylko możemy pomarzyć o takim kiełkowaniu :wink: nie mogę... :| tylko pogratulować ;:63
Hahaha ... ukryta moc ... dobre nasiona+odpowiednia wilgotność i temperatura ... no i może nieco nawozu w ziemię przez wysiewem nasion :P ... ot cała tajemnica ^^

Żeby mi Lithopsy tak rosły jak Adenium ^^
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p

Post »

No i super :) oby tak dalej :D aaaa cztery młodziaki ruszyły :uszy nie musisz się martwić, że zmarnowały się u mnie :wink:
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Bardzo mnie to cieszy, u mnie jakoś stoją w miejscu niestety, szczególnie w porównaniu do tempa nasion.
Wcale się nie martwiłem o ich los - trafiły w dobre rączki :P
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p

Post »

Dzięki :D jeszcze bardziej cieszyłabym się gdyby nasiona pięknie wykiełkowały, nie muszą tak szybko jak Twoje Arku ale licznie :)
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

Właśnie szukam na alle nasion róży pustyni. Bardzo podoba mi się ta roślina, i mam nadzieję że z Waszą pomocą uda mi się ją ładnie prowadzić :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”