Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Niecierpki z nasion
Alenka niecierpki sadzę zawsze same, one pięknie wypełniają doniczki (zobacz moje fotki). Lubią cień.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ooo to racja. Łodyżkę okrutnie długą miały. Siewki (w fazie liscieni) zajęły cały kubeczek na wysokość, a i tak potem jeszcze sie wydłużyłyMagdallena pisze:Sylwia, a jak pikowałaś to wsadzałaś go w ziemię głębiej? Bo balsamina ma straaasznie długą łodygę.

Nie wiem czy wypuściły z łodyżki dodatkowe korzonki, ale pikowanie przeżyły i jak widać całkiem nieźle się mają

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brawo
Mi zimowanie niecierpka, niestety, nie udało się
padł po miesiącu, a szkoda. Spróbuję w tym roku 

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Śliczne te Wasze niecierpki...a u mnie po trzech tygodniach jeden sie wynurza... 

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
Kiedyś jesienią zrobiłam sadzonki z niecierpka, ale nie krzewił się. Ciekawe czy ten Magdalleny zacznie się rozkrzewiać. Moja sadzonka po ukorzenieniu rosła tylko wzwyż, aż w końcu w grudniu padła. Z nasion zaś od małego ładnie się krzewią. U mnie pod koniec lata pojawiają się czasem samosiewki. Gdyby tak przesadzać je do doniczki, może w zimie by kwitł w domu?
Znajoma mojej mamy kiedyś w zimie miała kwitnącego pełnokwiatowego w chłodnym jasnym miejscu. Wiosną robiła sadzonki, może to była jakaś stara odmiana. Były jasnoróżowe i bardzo żywotne.
Znajoma mojej mamy kiedyś w zimie miała kwitnącego pełnokwiatowego w chłodnym jasnym miejscu. Wiosną robiła sadzonki, może to była jakaś stara odmiana. Były jasnoróżowe i bardzo żywotne.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Witam Wszystkich od dawna czytam Wasze forum,nie miałam odwagi nic napisać.
Dzisiaj postanowiłam spróbować,więc proszę Was o wyrozumiałość
od roku zajmuję się wysiewem roślin bardzo to polubiłam
rok temu kupiłam sadzonkę niecierpków i zebrałam z nich nasiona które wysiałam w lutym tak one wyglądają
myślę ,że zdjęcie będzie widoczne

Dzisiaj postanowiłam spróbować,więc proszę Was o wyrozumiałość

rok temu kupiłam sadzonkę niecierpków i zebrałam z nich nasiona które wysiałam w lutym tak one wyglądają

myślę ,że zdjęcie będzie widoczne

- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
No to widać że masz "zielone" rączki.
Bardzo ładne sieweczki. Moje strasznie długo wyłaziły ( co wyszła to padła), dopiero jak leciutko przykryłam ziemią to jako tako po japońsku. W każdym razie do twoich im daleko, a tu jeszcze zima wróciła i słonka nie ma nic a nic. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Ja swoje też lekko ziemią przysypię, bo jakoś słabo rosną a już większość nasionek wykiełkowała.
Pozdrawiam Ida
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Viola - no bardzo brawo
Ja moje też siałam w lutym, błyskawicznie wykiełkowały i to by było na tyle... Liście właściwe to na razie mają ... w planach.

-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
Viola K
Tylko pogratulować, pięknie Ci rosną!
welkam Moje całe dwa co łaskawie wzeszły, to też ani myślą liści właściwych pokazać..

welkam Moje całe dwa co łaskawie wzeszły, to też ani myślą liści właściwych pokazać..

Pozdrawiam, Agnieszka
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41

-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
Viola K Szukaj w tym dziale jakie roślinki masz posiane i chwal się, bo widać, że rękę masz dobrą do kwiatów 

Pozdrawiam, Agnieszka
Viola K = zazdroszczę białego niecierpka. Może w tym roku uda mi się dostać sadzonkę - pójdę wtedy w Twoje ślady 

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Udało mi się wczoraj kupić nasiona waleriany i od razu wysiałam. Balsamina już całkiem spora, ale póki co ma tylko liścienie. Nie martwi mnie to, bo rosna jeszcze w jednej doniczce, a jak podrosną to trzeba będzie przesadzać a wiadomo - mało miejsca.